ID.nl logo
Je iPhone of iPad resetten of herstellen doe je zo
© PXimport
Huis

Je iPhone of iPad resetten of herstellen doe je zo

Een vastlopende iPhone of iPad, of een iOS met bugs, zijn geen pretje. Gelukkig kun je een reservekopie terugzetten of je device herstellen, en we laten je hier zien hoe je dat precies doet.

Voordat je je Apple-device gaat herstellen is het handig om een reservekopie te hebben van je bestanden, apps en instellingen. Na het herstelproces kun je die weer terugzetten zodat je niet alles zelf opnieuw hoeft te installeren. Het is verstandig om regelmatig een reservekopie te maken of laten maken van je device, zodat je altijd een recente back-up hebt mochten er problemen zijn met je device. Lees ook: Zo maak je een back-up van je iPhone en iPad.

Een reservekopie terugzetten

Soms wil het al helpen om een oude reservekopie terug te zetten op je iPhone of iPad. Dat doe je door je device aan te sluiten op je pc en iTunes op te starten. Als het goed is verschijnt bovenin het scherm van iTunes een icoontje van je iPhone of iPad en als je daar op klikt zie je onder Reservekopieën de knop 'Zet reservekopie terug'. Klik je daarop dan krijg je een scherm waarin je de gewenste reservekopie kunt kiezen. Op je iPhone komt de tekst 'Bezig met terugzetten' te staan en na een bepaalde tijd, die te zien is in het schermpje in iTunes, komt het wel bekende Apple-logo in beeld en wordt de reservekopie teruggezet.

©PXimport

Een reservekopie kun je terugzetten via iTunes.

Je iPhone of iPad opnieuw instellen

Mochten de problemen zich nog steeds voordoen dan is een herstelactie noodzakelijk en die is op twee manieren uit te voeren. Ten eerste kun je het herstelproces starten vanaf je device zelf. Hiervoor ga je naar Instellingen > Algemeen en daar scroll je naar beneden en druk je op Stel opnieuw in. Hier kun je kiezen voor 'Wis alle inhoud en instellingen'. Hiermee worden de instellingen, bestanden en apps verwijdert en begin je dus weer met een schone iPhone of iPad. Je device gaat zichzelf nu herstellen en je zult weer het Apple-logo zien. Je kunt er in hetzelfde scherm overigens ook voor kiezen om alleen de instellingen van je device, de netwerkinstellingen, het toetsenbordwoordenboek, beginschermindeling of locatie en privacy te herstellen.

©PXimport

Je device herstellen via iTunes

Een tweede mogelijkheid is het herstelproces starten via iTunes. In hetzelfde scherm als waar je de reservekopie terugzette kun je op 'Herstel iPhone/iPad' drukken. Hiervoor moet je wel eerst de 'Zoek mijn iPhone/iPad'-functie hebben uitgezet. Dit doe je onder Instellingen > iCloud en dan scroll je naar beneden en daar tik je op 'Zoek mijn iPhone/iPad'. Als het schuifje daar op groen staat moet je die even uitzetten, en dan kun je je device herstellen.

In iTunes klik je op 'Herstel iPhone/iPad' en het programma gaat, nadat je op een aantal schermen hebt bevestigd dat je je device wilt herstellen, de laatste officiële software-update van iOS downloaden. Dit kun je ook sneller doen door vooraf zelf al de laatste software-update te downloaden. Dat kun je bijvoorbeeld hier doen. Als je het bestand hebt gedownload kun je die selecteren door op een Windows-computer de Shift-toets in te drukken en dan op de Herstel iPhone/iPad te drukken in iTunes. Mac-gebruikers kunnen hetzelfde doen maar moeten in plaats van de Shift- de Alt-toets ingedrukt houden. Als je dan het IPSW-bestand selecteert, het bestand dat je net hebt gedownload, wordt het herstelproces gestart. Na het herstelproces zal je iPhone of iPad opnieuw worden geïnstalleerd als je ook hier het Apple-logo te zien krijgt.

Herstellen vanuit de herstelmodus

Mocht ook één van de twee herstelmogelijkheden hierboven niet werken dan is er nog één mogelijkheid en dat is een herstel in de herstelmodus. Het werkt ongeveer hetzelfde als bij het herstellen via iTunes. Als je device is aangesloten op iTunes en je het icoontje van je device in beeld hebt, moet je de Homeknop en de Aan/Uit-knop van je device tegelijk indrukt houden. Na ongeveer tien seconden schakelt je iPhone of iPad zich uit en kun je de Aan/Uit-knop loslaten. De Homeknop houdt je ingedrukt totdat er in iTunes een bericht verschijnt dat je je device kunt herstellen. Je iPhone of iPad werkt dan vanuit de herstelmodus en in de pop-up kun je direct kiezen voor 'Herstel en werk bij'.

©PXimport

De herstelmodus is je laatste optie

Je device herinstalleren

Na alle herstelmogelijkheden zal je Apple-apparaat zich opnieuw installeren. Hiervoor moet je hetzelfde menu doorlopen als die je kreeg toen je je iPhone of iPad voor het eerst uit de doos haalde. Dit wijst zich eigenlijk vanzelf en er wordt je onder meer gevraagd om de taal in te stellen en je te verbinden met een WiFi-netwerk. Er wordt je ook gevraagd of je een reservekopie wilt terugzetten. Als je die hebt gemaakt kun je de gewenste kopie selecteren en zal je device je instellingen en bestanden terugzetten en de apps weer installeren die op je iPhone of iPad stonden.

Nog steeds problemen met je device?

Mochten de problemen zich nog steeds voordoen dan kan het zijn dat het niet aan de software maar de hardware ligt. In dat geval raden we je aan om contact op te nemen met Apple of naar één van de drie Apple Stores te gaan en je probleem aan één van de medewerkers voor te leggen.

▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING