Werkt WhatsApp niet? 5 tips om het op te lossen
WhatsApp is waarschijnlijk een van de belangrijkste apps op je telefoon, dus het is vervelend als de chatapp niet goed werkt. Op woensdag 19 juli was er bovendien ook een tijdelijke storing, waardoor de dienst kortstondig niet werkte en berichten niet aankwamen. Maar wat kun je doen als je nog meer problemen hebt met WhatsApp? Wij geven enkele tips.
WhatsApp werkt niet? Dit kun je doen!
Stap 1: Check je internetverbinding Misschien ligt het dit keer wél een keertje aan jou. Stap 2: Update de app Een verouderde app kan sneller tot problemen leiden, en grootschalige storingen worden eerder opgelost in nieuwere versies. Stap 3: WhatsApp opnieuw installeren Een beetje een rigoureuze maatregel, maar misschien werkt het. Zorg wel dat je een back-up van al je chats en foto's maakt! Stap 4: Probeer een alternatief Is er een grootschalige storing aan de gang? Probeer een andere app. Facebook Messenger (als die het tenminste wel doet), Signal, Telegram, stuur een sms of loop even langs als dat mogelijk is. Stap 5: Drink een kopje koffie Ga lekker languit op de bank zitten, leg je telefoon weg en pak een goed boek. Grote kans dat WhatsApp hard aan een oplossing werkt. Dat appje kun je over een uurtje ook nog wel sturen.
WhatsApp down?
Als je geen verbinding met WhatsApp kunt krijgen, kun je geen berichten verzenden of ontvangen. Het kan zijn dat WhatsApp zelf down is, zoals dat op 19 juli 2023 ook het geval was. Dit kun je controleren op de website van Allestoringen. Is er geen probleem met de dienst zelf, dan is er een aantal andere dingen dat je kunt checken.
Lees ook: in drie stappen WhatsApp op je pc, laptop of tablet
Internetverbinding controleren
Als je een hele slechte (of helemaal geen) internetverbinding hebt, via mobiele data of wifi, zal WhatsApp zijn verbinding met de servers verliezen, waardoor je geen berichten kunt sturen of ontvangen.
Als je gebruikmaakt van wifi, controleer dan of deze verbinding ook daadwerkelijk internettoegang biedt. Je kunt je wifiverbinding verbreken en opnieuw verbinding maken om te kijken of dit helpt. Maak desnoods verbinding met een ander netwerk, mocht er eentje beschikbaar zijn.
Als je gebruikmaakt van mobiele data, controleer dan of deze functie niet per ongeluk is uitgeschakeld. Controleer ook in de instellingen van WhatsApp zelf en die van je telefoon of WhatsApp wel toestemming heeft om gebruik te maken van mobiele data. Als je een slecht signaal hebt, kan dit ook betekenen dat je dataverbinding niet goed genoeg is om WhatsApp te kunnen gebruiken.
Kijk ook even of je niet toevallig je datalimiet overschreden hebt. Als dat het geval is, zullen apps (waaronder WhatsApp) geen gebruik meer kunnen maken van je mobiele data.
Zorg ook dat je bent afgemeld voor WhatsApp Web. Ga hiervoor binnen WhatsApp naar Instellingen en tik op WhatsApp Web / Desktop. Hier kun je je afmelden op alle apparaten. Dit wil nog weleens helpen.
WhatsApp updaten
Soms wil WhatsApp niet (goed) werken als je een bepaalde update niet hebt. Zorg dat zowel je besturingssysteem als WhatsApp zelf geüpdatet zijn. Dit is vooral belangrijk als je WhatsApp draait op een tablet of ander Android-apparaat waarvoor WhatsApp niet beschikbaar is in de Google Play Store.
Als je een Android-telefoon hebt, kun je in Google Play checken of er updates beschikbaar zijn voor WhatsApp. Druk in Google Play links bovenaan het scherm op het hamburgermenu en kies Mijn apps. Ga naar het tabblad Geïnstalleerd om naar beschikbare updates te zoeken.
Heb je een iPhone, ga dan naar de App Store en druk op het Updates-icoon rechts onderaan het scherm. Controleer ook meteen of er updates zijn voor iOS zelf, aangezien WhatsApp aanraadt om de app op de nieuwste versie van iOS te draaien.
©PXimport
Opnieuw installeren
Krijg je WhatsApp echt helemaal niet meer aan de praat? Dan kun je de app het beste van je apparaat verwijderen en opnieuw installeren. Als je je WhatsApp-berichten wilt bewaren, zul je ze eerst moeten back-uppen.
Als je gebruikmaakt van Google Drive, dan is dit de eenvoudigste manier om een back-up van WhatsApp te maken. Ga naar Instellingen / Chats en kies Chat back-up. Maak hier een back-up aan, zodat de meeste recente berichten meteen worden meegenomen. Kies Back-up maken naar Google Drive en geef aan naar welk Google Drive account je de back-up wilt uploaden.
Het kan ook lonen om je smartphone aan en uit te zetten. Dit klinkt als een open deur, maar het is een tip die toch verrassend vaak blijkt te werken.
Alternatieven voor WhatsApp
In urgentere gevallen zit je niet te wachten op het vinden van een oplossing, maar het vinden van een antwoord op je WhatsApp-berichtjes. In dat geval kun je altijd nog uitwijken naar alternatieven, zoals een sms-berichtje. Ook kun je (desnoods) tijdelijk uitwijken naar veiligere WhatsApp-alternatieven zoals Telegram of Signal.
Signal biedt gratis versleutelde chats en telefoongesprekken, en is daarmee een van de weinig apps die zowel privacy als de eindgebruiker belangrijk maken. Ook Telegram biedt al vanaf het begin end-to-end-encryptie aan gebruikers. Ook het feit dat er een desktopversie beschikbaar is die je kunt gebruiken zonder dat je daarbij je smartphone nodig hebt, spreekt in het voordeel van Telegram.
©PXimport
Leg je telefoon weg
Stiekem is dit natuurlijk het ideale moment voor een digitale mini-detox. Weg met die telefoon, even niet bereikbaar zijn is helemaal niet zo erg. Stuur je allerbelangrijkste berichtjes via sms, maar ga daarna lekker op de bank zitten met een kop thee en een goed boek. Niet slecht toch, zo'n momentje voor jezelf?
Blijkt de mini-detox een succes voor jou, dan kun je natuurlijk ook een stap verdergaan door je brein nog meer rust te geven. In een ander artikel krijg je inzicht in je telefoongebruik en geven we tips, waarmee je jezelf wat meer rust kunt gunnen. Van een minder helder scherm tot het beperken van social media-accounts.
Ondersteuning
Het kan ook zo zijn dat jouw toestel WhatsApp niet meer ondersteund. Sinds eind 2021 werkt WhatsApp op sommige toestellen niet meer goed. Toestellen die draaien op iOS 10 of op de Android-versie 4.1 Jelly Bean kunnen de app dan niet meer gebruiken.
De iPhone 5 uit 2012 is het oudste toestel dat nog draait op iOS 10. Heb jij een oudere iPhone, bijvoorbeeld een iPhone 4 of 4S, dan kun je WhatsApp dus niet meer gebruiken.
Jelly Bean kwam in maart 2012 uit en is dus inmiddels al circa negen jaar oud. In 2012 werden onder andere de Samsung Galaxy S3, LG Nexus 4 en de HTC One X gelanceerd.
Is je smartphone te oud om WhatsApp te draaien, bekijk dan ons overzicht van beste smartphones die je nu kunt kopen. In het onderstaande blokje zie je de drie meest populaire smartphones op Kieskeurig.
Ook scherpt WhatsApp de ondersteuning aan voor Android-tablets. De chatdienst spreekt van een “beperkte ondersteuning” voor tablets met een actieve simkaart, terwijl apparaten met alleen wifi helemaal niet meer worden ondersteund. Er is ook nog steeds geen separate tabletversie van WhatsApp, al zegt Facebook-topman Mark Zuckerberg hier wel al een tijdje aan te werken. Wel zijn er wat onofficiële apps, die WhatsApp nabootsen.