ID.nl logo
Wat te doen met je oude iPad?
© PXimport
Huis

Wat te doen met je oude iPad?

iPads lijken elkaar in moordend tempo op te volgen, met als gevolg dat je al snel achter de feiten aanloopt. Maar wat doe je met een ‘oude’ iPad? Wij zetten een aantal ideeën voor je op een rij!

Eigenlijk is het natuurlijk te belachelijk voor woorden dat we het hebben over een ‘oude’ iPad, terwijl het eerste model pas in 2010 op de markt verscheen. Echter, het feit dat elke nieuwe generatie iPads zorgt voor een flinke versnelling en verbetering van het apparaat, en wetende dat we inmiddels bij de vierde generatie zijn aanbeland, maakt duidelijk dat een iPad 1 niet echt heel indrukwekkend meer is!

Waardeloos willen we de eerste iPad niet noemen, maar feit is wel dat deze eerste generatie zijn grote broers niet meer kan bijbenen. Veel spellen draaien niet meer op de eerste iPad en zelfs de nieuwste versies van iOS kunnen niet meer op de eerste generatie van Apples tablet worden geïnstalleerd. Toch is dat nog geen reden om de tablet bij het oud vuil te zetten, er zijn nog genoeg alternatieven om het apparaat een tweede leven te geven.

Verkopen

Het eerste idee klikt enigszins voor de hand liggend, maar de reden dat we het verkopen van de iPad toch even noemen, is dat veel mensen denken dat de eerste iPad helemaal niets meer waard is. Dat valt ontzettend mee, voor een eerste generatie iPad in goede staat (bijvoorbeeld 16 GB Wi-Fi) kun je op marktplaats nog makkelijk meer dan 150 euro krijgen.

Is marktplaats niet helemaal je ding, dan kun je de tablet ook gewoon verkopen aan Apple, via het recycling programma op http://macworld.link.idg.nl/recy. Voor het hiervoor genoemde model in goede staat geeft Apple op het moment van schrijven nog 107 euro. Geen vetpot, maar als het alternatief is dat je de tablet ongebruikt laat liggen op de plank, is dat een prima bedrag. Vind je het zonde? Overweeg dan eens om je iPad weg te geven aan iemand die er écht iets aan heeft, maar er zelf nooit eentje zou (kunnen) kopen.

©PXimport

Je kunt je oude iPad verkopen, zelfs aan Apple.

Niet vergeten: leegmaken!

Mocht je besluiten om je iPad daadwerkelijk te verkopen of weg te geven, vergeet dan niet om de tablet eerst helemaal leeg te maken. Je doet dit door te drukken op Instellingen / Algemeen / Stel opnieuw in. In het menu dat verschijnt druk je op Wis alle inhoud en instellingen. Niet alleen wordt alle inhoud nu gewist (zorg dus wel dat je een back-up hebt), maar de iPad zal ook weer worden teruggezet naar fabrieksinstellingen, zij het wel met de meest recente firmware die je hebt geïnstalleerd.

E-reader

Je oude iPad mag dan wel niet snel genoeg meer zijn om flitsende spelletjes te spelen, het blijft nog een fijne e-reader. Je iPad puur en alleen gebruiken om boeken op te lezen, is daarom helemaal geen slecht idee.

Gooi alle andere apps weg, en stort je iPad letterlijk vol met e-books. Dat hoef je overigens niet per definitie met de app iBooks te doen, er zijn ook hele goede alternatieve apps voor de iPad, zoals Kindle (de app van Amazon), Boekenbol (de app van Bol.com) en nog veel meer. Je zult zien dat je die ‘oude’ iPad die naast je ligt op je nachtkastje vol met boeken, nog vaker als e-reader zult gebruiken dan je deed toen hij nog nieuw en hip was.

©PXimport

De iPad doet nog prima dienst als e-reader.

Afstandsbediening

Die universele afstandsbedieningen die je voor iets meer dan honderd euro kunt kopen zijn wel mooi en handig, maar je zit wel naar een piepklein schermpje te staren. Zou je de iPad als universele afstandsbediening kunnen gebruiken, dan zou dat veel prettiger zijn.

Gelukkig is dat mogelijk. Los van het feit dat vele fabrikanten van bijvoorbeeld televisies, geluidssystemen enzovoort, apps hebben voor de iPad waarmee je de betreffende apparatuur (indien ondersteund) kunt besturen, is er ook één universele app die bijna alles besturen kan: iRule.

Je kunt iRule gratis downloaden in de App Store (de app ondersteunt ook de oudere versies van iOS) en vervolgens kiezen uit een wereld van modules. Je Apple TV, je Windows Media Center, je NAS, noem het maar op; je kunt ze allemaal besturen met je iPad. Toegegeven, het is een wat dure afstandsbediening, maar wel meteen de hipste, en je had die iPad toch al in huis.

©PXimport

De meest geavanceerde (en dure) afstandsbediening die je ooit hebt gehad.

Virtueel Magic Trackpad

Over deze mogelijkheid zijn we zelf heel enthousiast. Je kunt je iPad namelijk heel eenvoudig omtoveren tot een multitouch-trackpad, of eigenlijk een virtueel Magic Trackpad. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen, is een app te downloaden genaamd RC Trackpad HD. Deze kost helaas wel 5,49 euro, maar hij zal je een hoop plezier bezorgen.

De iPad maakt verbinding met je computer via het draadloze netwerk, waarna je het multitouch-touchscreen van de tablet kunt gebruiken om je Mac of pc te besturen met gebaren. Je kunt zelf acties aan verschillende gebaren koppelen, zodat je voor jezelf een hele snelle en efficiënte werkmethode kunt creëren. Goedkopere alternatieven zijn ook beschikbaar, maar bieden niet zoveel opties als deze app.

©PXimport

Verander je iPad in een trackpad, een zeer efficiënte functie.

Muziekspeler

Zelfs als je ‘maar’ een iPad met 16 GB opslaggeheugen hebt, dan passen er nog altijd zo’n 3500 mp3’tjes op, oftewel zo’n 350 muziekalbums. Dat maakt zelfs de oudste iPad nog een ideale muziekspeler. De luidsprekers van de tablet laten natuurlijk wel wat te wensen over, maar je kunt voor redelijk weinig geld nog prima docks kopen waarmee je je iPad daadwerkelijk verandert in een kwalitatief indrukwekkende jukebox. En aangezien je je oude iPad toch niet meer gebruikte, kan hij prima permanent in het docking station blijven staan. Tip: wacht daar niet te lang mee, want Apples nieuwe Lightning-connector zal op korte termijn de boventoon gaan voeren als aansluiting voor docking stations.

©PXimport

Zelfs een 16 GB iPad kan nog 350 albums kwijt. De ideale muziekspeler dus.

Fotolijst en wekker

Je iPad inzetten als fotolijst en/of wekker voelt echt een beetje als boodschappen doen in een Ferrari, maar onthoud: alles is beter dan je dure en ooit zo geliefde tablet stof te laten vergaren in een kast.

Wanneer je op de Thuisknop drukt wanneer de iPad stand-by is, dan zie je een klein pictogram met een bloem naast de schuifregelaar waarmee je de iPad ontgrendelt. Druk je op dit pictogram, dan start er automatisch een diavoorstelling van de foto’s op je iPad (de werking daarvan kun je aanpassen binnen Instellingen).

Daarnaast kun je mooie wekker-apps installeren, zoals Nightstand HD 2 (gratis), waarmee je de mooiste wekkerradio creëert die je ooit zult hebben.

©PXimport

Het is een dure wekker, maar mooi en effectief is het wel.

Jailbreaken

We zijn geen groot fan van jailbreaken, vooral niet omdat het een behoorlijk gedoe kan zijn wanneer er een nieuwe versie van iOS wordt uitgebracht. Echter, gezien het feit dat Apple de eerste generatie iPads niet meer ondersteunt en er dus ook nooit meer een nieuwe versie van iOS op geïnstalleerd zal kunnen worden, is het jailbreaken van je iPad wel een interessante optie.

Je kunt er dan allerlei apps op installeren die je voorheen niet kon of mocht installeren. Het maakt van je iPad ineens een totaal ander soort tablet. Een leuke ervaring die zeker de moeite waard is. Informatie over hoe je kunt jailbreaken vind je op www.jailbreaking.nl.

©PXimport

De iPad 1 wordt niet meer ondersteund door Apple en dat maakt jailbreaken interessant.

Technische hoogstandjes

De tips die we in dit artikel hebben genoemd, zijn tips die je thuis direct zelf kunt toepassen, om zo je ‘oude’ iPad nieuw leven in te blazen. Ben je echter heel handig en houd je wel van iets spectaculairs, dan kun je natuurlijk ook nog veel verder gaan.

Bouw je iPad in bijvoorbeeld je koelkast in, zodat deze functioneert als live kookboek met internetverbinding. Ook hebben we al voorbeelden gezien van iPads die zijn ingebouwd in de muur van een toilet, in het dashboard van een auto, in een gitaar of keyboard en ga zo maar door.

©PXimport

Je iPad is dan misschien niet high-tech meer, maar door hem in te bouwen in dagelijkse voorwerpen maak je er wel iets bijzonders van.

Wil je het iets minder nuttig maar wel een stuk hipper? Overweeg dan eens om je iPad om te bouwen tot een oude iMac, er een flipperkast van te maken of een heuse slots-machine. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is online een voorbeeld van te vinden. Het is misschien niet allemaal even nuttig, maar het bezorgt je in ieder geval wel een hoop plezier (en aanzien) met de iPad die je tot voor kort geen blik waardig meer gunde.

©PXimport

Je kunt het simpel houden, maar je kunt ook helemaal los gaan en een geweldig ombouwproject lanceren met je iPad in de hoofdrol.

Dit artikel is afkomstig uit de meest recente editie van iPhone Magazine. Nabestellen van het volledige papieren magazine kan je op deze website doen voor 8,95 euro!

▼ Volgende artikel
Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen
© AK~AI | ID.nl
Huis

Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen

Je borden, bekers, bestek, zelfs je houten spatels zijn kurkdroog als de vaatwasser zijn programma heeft afgewerkt. Alleen dat vermaledijde plastic bakje is nog helemaal nat. Lastig, helemaal als je het even bent vergeten en een flinke plens waswater over de onderste lade kiepert. Waarom blijft plastic altijd zo lang nat in de vaatwasser, en wat kun je eraan doen?

In dit artikel lees je:

  • Waarom plastic zo lang nat blijft in de vaatwasser
  • Wat je ertegen kunt doen
  • Waarom dat toch niet altijd perfect werkt

Lees ook: Hoe maakt een vaatwasser de vaat eigenlijk droog? Alle technieken uitgelegd

Waarom droogt plastic zo slecht? 

Dat plastic zo slecht droogt, heeft alles te maken met temperatuur. Kunststof is bijzonder slecht in het vasthouden van warmte. Dat is handig als je je prakje snel wilt invriezen, maar een stuk minder als je het aan de lucht wilt laten drogen. Je hebt ongetwijfeld weleens gemerkt dat glazen en borden nog een hele tijd warm blijven nadat de deur van de vaatwasser open gaat. Dat helpt bij het verdampen van het overtollige water. Plastic is binnen een mum van tijd weer op kamertemperatuur, dus dat warmte-effect is er vrijwel niet. 

Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het probleem iets kleiner te maken. 

Zet de deur open

De meeste vaatwassers zetten de deur automatisch op een klein kiertje als ze klaar zijn. Binnenin blijft het nog een hele tijd warm (dat is goed) en vochtig (dat is niet goed), waardoor het water op het plastic nog steeds niet goed droogt. Gooi de deur meteen lekker ver open, zodat de warme, vochtige lucht uit de vaatwasser kan ontsnappen en het water op het plastic sneller verdampt.

©Miele

Gooi die deur lekker open als het programma klaar is.

Extra dry

Nee, we hebben het niet per se over je gin-glazen: veel vaatwassers hebben een Extra Dry-programma, of iets met een soortgelijke naam. Bij die programma's wordt het drooggedeelte van het programma verlengd. Dat geeft het plastic de kans wat langer warm te blijven en meer water aan de lucht af te geven, zodat het droger is als de deur eenmaal open gaat. 

Zeoliet

Sommige moderne vaatwassers gebruiken zeolietkorrels. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Het klinkt een beetje als een marketingbabbel, maar het zeoliet onttrekt continu vocht uit de lucht, waardoor er juist warme, droge lucht overblijft – een beetje zoals in je wasdroger. Het gevolg: plastic komt er een stuk droger uit. Vaatwassers die zeoliet gebruiken zijn doorgaans wel een stukje duurder. 

Glansspoelen

Glansspoelmiddel zorgt er niet alleen voor dat je glazen en kopjes er mooi uitzien, het helpt ook bij het drogen. Het laat het water makkelijker van het servies aflopen, waardoor er minder achterblijft. Gebruik je los glansspoelmiddel? Controleer dan regelmatig of het reservoir nog gevuld is. En als je merkt dat plastic toch slecht droogt, probeer dan eens een ander merk — het effect kan per middel verschillen.

©photopixel

Glansspoelmiddel is niet alleen handig voor glazen, het helpt ook tegen nat plastic.

Theedoek

Hoe fijn een vaatwasser ook is, soms gaat er niets boven de goede oude theedoek. Vooral plastic met een vreemde vorm, zoals diepe bakjes, deksels met clips of aparte drinkflessen, kan lang vocht vasthouden. Neem die er eerst even uit als je langs de vaatwasser loopt en haal de theedoek er even langs, dat scheelt je bij het uitruimen van de vaatwasser een hoop irritatie. 

Conclusie

Het is nooit lekker om de bovenste lade van de vaatwasser open te trekken en een hele plons water over je schone, droge vaat te zien stromen, alleen omdat er een plastic dekseltje nog vol water stond. Dat plastic snel afkoelt en water daardoor niet zo makkelijk verdampt is nu eenmaal zo, maar met een extra lang droogprogramma, genoeg tijd en voldoende glansspoelmiddel zorg je er wel voor dat kunststof zo snel mogelijk droogt. En anders zijn er altijd nog vaatwassers met zeolietkorrels – en theedoeken, natuurlijk. 

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro
© Paulus N. Rusyanto
Huis

Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een smartphone met een dunne schermrand was jaren geleden nogal prijzig, tegenwoordig vind je ze voor een schappelijke prijs. Wij hebben vijf randloze telefoons voor minder dan 350 euro voor je weten te vinden.

Ramdloze smartphones, ook wel toestellen met een zogeheten full-screen- of edge-to-edge- display genoemd, winnen de laatste jaren steeds meer aan populariteit – en dat is niet zonder reden. Door het minimaliseren van de schermranden hebben deze telefoons een strak en modern design, waarbij het scherm nagenoeg de volledige voorkant van het toestel beslaat. Dit zorgt voor een luxe uitstraling. Bovendien maken fabrikanten optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, waardoor zelfs compacte toestellen een groter schermoppervlak kunnen bieden. Voor gebruikers betekent dit een betere balans tussen draagbaarheid en functionaliteit. Daarnaast zijn veel randloze smartphones uitgerust met moderne technologieën zoals in-display vingerafdrukscanners en geavanceerde gezichtsscanners.

Samsung Galaxy A35 5G

De Galaxy A35 5G is een middenklasse smartphone met een helder 6,6-inch Super AMOLED-scherm, een 50 MP hoofdcamera en een krachtige Exynos 1380-processor. Het toestel biedt 5G-connectiviteit en een batterijduur die gemakkelijk een dag meegaat. Met Samsung's One UI 6.1 en een strakke ontwerp is dit een uitstekende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare en stijlvolle smartphone.

Motorola Edge 40

De Motorola Edge 40 beschikt over een 6,55-inch pOLED-scherm met een verversingssnelheid van 144 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden. Het toestel is uitgerust met een MediaTek Dimensity 8020-processor en een 50 MP hoofdcamera met optische beeldstabilisatie. Dankzij de 68W TurboPower-snellader is de 4400 mAh-batterij snel opgeladen. Het slanke, randloze ontwerp met afgeronde hoeken maakt dit een toestel met een premium uiterlijk.

Nothing Phone (2a)

De Nothing Phone (2a) valt op door zijn unieke, transparante ontwerp en LED-notificatieverlichting en de mogelijkheid om afzonderlijke onderdelen makkelijk te vervangen. Het toestel heeft een 6,7-inch AMOLED-scherm, een MediaTek Dimensity 7200 Pro-processor en een dubbele 50 MP camera-opstelling. Met een batterijcapaciteit van 5000 mAh en ondersteuning voor 45W snelladen biedt deze smartphone goede preraties.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G

De Redmi Note 13 Pro+ 5G van Xiaomi is uitgerust met een 6,67-inch AMOLED-scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz en een resolutie van 1,5K. Het toestel beschikt over een 200 MP hoofdcamera, een MediaTek Dimensity 7200-Ultra-processor en een 5000 mAh-batterij die 120W snelladen ondersteunt. Door het randloze ontwerp en de krachtige specificaties is deze telefoon een uitstekende keuze voor fotografie-enthousiastelingen.

Google Pixel 7a

De Google Pixel 7a biedt een prettige Android-ervaring met regelmatige updates en een uitstekende camera. Het toestel heeft een 6,1-inch OLED-scherm, een Google Tensor G2-processor en een 64 MP hoofdcamera. Met functies zoals Real Tone en Night Sight levert de Pixel 7a indrukwekkende foto's, zelfs bij weinig licht. De telefoon heeft vooral aan de bovenzijde een smalle rand en de cameralens zit daarbij mooi in het display verwerkt. De compacte vormfactor maakt dit toestel ideaal voor gebruikers die een handzame smartphone zoeken.