ID.nl logo
Wat te doen met je oude iPad?
© PXimport
Huis

Wat te doen met je oude iPad?

iPads lijken elkaar in moordend tempo op te volgen, met als gevolg dat je al snel achter de feiten aanloopt. Maar wat doe je met een ‘oude’ iPad? Wij zetten een aantal ideeën voor je op een rij!

Eigenlijk is het natuurlijk te belachelijk voor woorden dat we het hebben over een ‘oude’ iPad, terwijl het eerste model pas in 2010 op de markt verscheen. Echter, het feit dat elke nieuwe generatie iPads zorgt voor een flinke versnelling en verbetering van het apparaat, en wetende dat we inmiddels bij de vierde generatie zijn aanbeland, maakt duidelijk dat een iPad 1 niet echt heel indrukwekkend meer is!

Waardeloos willen we de eerste iPad niet noemen, maar feit is wel dat deze eerste generatie zijn grote broers niet meer kan bijbenen. Veel spellen draaien niet meer op de eerste iPad en zelfs de nieuwste versies van iOS kunnen niet meer op de eerste generatie van Apples tablet worden geïnstalleerd. Toch is dat nog geen reden om de tablet bij het oud vuil te zetten, er zijn nog genoeg alternatieven om het apparaat een tweede leven te geven.

Verkopen

Het eerste idee klikt enigszins voor de hand liggend, maar de reden dat we het verkopen van de iPad toch even noemen, is dat veel mensen denken dat de eerste iPad helemaal niets meer waard is. Dat valt ontzettend mee, voor een eerste generatie iPad in goede staat (bijvoorbeeld 16 GB Wi-Fi) kun je op marktplaats nog makkelijk meer dan 150 euro krijgen.

Is marktplaats niet helemaal je ding, dan kun je de tablet ook gewoon verkopen aan Apple, via het recycling programma op http://macworld.link.idg.nl/recy. Voor het hiervoor genoemde model in goede staat geeft Apple op het moment van schrijven nog 107 euro. Geen vetpot, maar als het alternatief is dat je de tablet ongebruikt laat liggen op de plank, is dat een prima bedrag. Vind je het zonde? Overweeg dan eens om je iPad weg te geven aan iemand die er écht iets aan heeft, maar er zelf nooit eentje zou (kunnen) kopen.

©PXimport

Je kunt je oude iPad verkopen, zelfs aan Apple.

Niet vergeten: leegmaken!

Mocht je besluiten om je iPad daadwerkelijk te verkopen of weg te geven, vergeet dan niet om de tablet eerst helemaal leeg te maken. Je doet dit door te drukken op Instellingen / Algemeen / Stel opnieuw in. In het menu dat verschijnt druk je op Wis alle inhoud en instellingen. Niet alleen wordt alle inhoud nu gewist (zorg dus wel dat je een back-up hebt), maar de iPad zal ook weer worden teruggezet naar fabrieksinstellingen, zij het wel met de meest recente firmware die je hebt geïnstalleerd.

E-reader

Je oude iPad mag dan wel niet snel genoeg meer zijn om flitsende spelletjes te spelen, het blijft nog een fijne e-reader. Je iPad puur en alleen gebruiken om boeken op te lezen, is daarom helemaal geen slecht idee.

Gooi alle andere apps weg, en stort je iPad letterlijk vol met e-books. Dat hoef je overigens niet per definitie met de app iBooks te doen, er zijn ook hele goede alternatieve apps voor de iPad, zoals Kindle (de app van Amazon), Boekenbol (de app van Bol.com) en nog veel meer. Je zult zien dat je die ‘oude’ iPad die naast je ligt op je nachtkastje vol met boeken, nog vaker als e-reader zult gebruiken dan je deed toen hij nog nieuw en hip was.

©PXimport

De iPad doet nog prima dienst als e-reader.

Afstandsbediening

Die universele afstandsbedieningen die je voor iets meer dan honderd euro kunt kopen zijn wel mooi en handig, maar je zit wel naar een piepklein schermpje te staren. Zou je de iPad als universele afstandsbediening kunnen gebruiken, dan zou dat veel prettiger zijn.

Gelukkig is dat mogelijk. Los van het feit dat vele fabrikanten van bijvoorbeeld televisies, geluidssystemen enzovoort, apps hebben voor de iPad waarmee je de betreffende apparatuur (indien ondersteund) kunt besturen, is er ook één universele app die bijna alles besturen kan: iRule.

Je kunt iRule gratis downloaden in de App Store (de app ondersteunt ook de oudere versies van iOS) en vervolgens kiezen uit een wereld van modules. Je Apple TV, je Windows Media Center, je NAS, noem het maar op; je kunt ze allemaal besturen met je iPad. Toegegeven, het is een wat dure afstandsbediening, maar wel meteen de hipste, en je had die iPad toch al in huis.

©PXimport

De meest geavanceerde (en dure) afstandsbediening die je ooit hebt gehad.

Virtueel Magic Trackpad

Over deze mogelijkheid zijn we zelf heel enthousiast. Je kunt je iPad namelijk heel eenvoudig omtoveren tot een multitouch-trackpad, of eigenlijk een virtueel Magic Trackpad. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen, is een app te downloaden genaamd RC Trackpad HD. Deze kost helaas wel 5,49 euro, maar hij zal je een hoop plezier bezorgen.

De iPad maakt verbinding met je computer via het draadloze netwerk, waarna je het multitouch-touchscreen van de tablet kunt gebruiken om je Mac of pc te besturen met gebaren. Je kunt zelf acties aan verschillende gebaren koppelen, zodat je voor jezelf een hele snelle en efficiënte werkmethode kunt creëren. Goedkopere alternatieven zijn ook beschikbaar, maar bieden niet zoveel opties als deze app.

©PXimport

Verander je iPad in een trackpad, een zeer efficiënte functie.

Muziekspeler

Zelfs als je ‘maar’ een iPad met 16 GB opslaggeheugen hebt, dan passen er nog altijd zo’n 3500 mp3’tjes op, oftewel zo’n 350 muziekalbums. Dat maakt zelfs de oudste iPad nog een ideale muziekspeler. De luidsprekers van de tablet laten natuurlijk wel wat te wensen over, maar je kunt voor redelijk weinig geld nog prima docks kopen waarmee je je iPad daadwerkelijk verandert in een kwalitatief indrukwekkende jukebox. En aangezien je je oude iPad toch niet meer gebruikte, kan hij prima permanent in het docking station blijven staan. Tip: wacht daar niet te lang mee, want Apples nieuwe Lightning-connector zal op korte termijn de boventoon gaan voeren als aansluiting voor docking stations.

©PXimport

Zelfs een 16 GB iPad kan nog 350 albums kwijt. De ideale muziekspeler dus.

Fotolijst en wekker

Je iPad inzetten als fotolijst en/of wekker voelt echt een beetje als boodschappen doen in een Ferrari, maar onthoud: alles is beter dan je dure en ooit zo geliefde tablet stof te laten vergaren in een kast.

Wanneer je op de Thuisknop drukt wanneer de iPad stand-by is, dan zie je een klein pictogram met een bloem naast de schuifregelaar waarmee je de iPad ontgrendelt. Druk je op dit pictogram, dan start er automatisch een diavoorstelling van de foto’s op je iPad (de werking daarvan kun je aanpassen binnen Instellingen).

Daarnaast kun je mooie wekker-apps installeren, zoals Nightstand HD 2 (gratis), waarmee je de mooiste wekkerradio creëert die je ooit zult hebben.

©PXimport

Het is een dure wekker, maar mooi en effectief is het wel.

Jailbreaken

We zijn geen groot fan van jailbreaken, vooral niet omdat het een behoorlijk gedoe kan zijn wanneer er een nieuwe versie van iOS wordt uitgebracht. Echter, gezien het feit dat Apple de eerste generatie iPads niet meer ondersteunt en er dus ook nooit meer een nieuwe versie van iOS op geïnstalleerd zal kunnen worden, is het jailbreaken van je iPad wel een interessante optie.

Je kunt er dan allerlei apps op installeren die je voorheen niet kon of mocht installeren. Het maakt van je iPad ineens een totaal ander soort tablet. Een leuke ervaring die zeker de moeite waard is. Informatie over hoe je kunt jailbreaken vind je op www.jailbreaking.nl.

©PXimport

De iPad 1 wordt niet meer ondersteund door Apple en dat maakt jailbreaken interessant.

Technische hoogstandjes

De tips die we in dit artikel hebben genoemd, zijn tips die je thuis direct zelf kunt toepassen, om zo je ‘oude’ iPad nieuw leven in te blazen. Ben je echter heel handig en houd je wel van iets spectaculairs, dan kun je natuurlijk ook nog veel verder gaan.

Bouw je iPad in bijvoorbeeld je koelkast in, zodat deze functioneert als live kookboek met internetverbinding. Ook hebben we al voorbeelden gezien van iPads die zijn ingebouwd in de muur van een toilet, in het dashboard van een auto, in een gitaar of keyboard en ga zo maar door.

©PXimport

Je iPad is dan misschien niet high-tech meer, maar door hem in te bouwen in dagelijkse voorwerpen maak je er wel iets bijzonders van.

Wil je het iets minder nuttig maar wel een stuk hipper? Overweeg dan eens om je iPad om te bouwen tot een oude iMac, er een flipperkast van te maken of een heuse slots-machine. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is online een voorbeeld van te vinden. Het is misschien niet allemaal even nuttig, maar het bezorgt je in ieder geval wel een hoop plezier (en aanzien) met de iPad die je tot voor kort geen blik waardig meer gunde.

©PXimport

Je kunt het simpel houden, maar je kunt ook helemaal los gaan en een geweldig ombouwproject lanceren met je iPad in de hoofdrol.

Dit artikel is afkomstig uit de meest recente editie van iPhone Magazine. Nabestellen van het volledige papieren magazine kan je op deze website doen voor 8,95 euro!

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.