Welke iPad kun je nu het beste kopen?

© PXimport

Welke iPad kun je nu het beste kopen?

Smartphone & tablet

Geplaatst: 26 augustus 2021 - 02:06

Aangepast: 25 november 2022 - 11:07

Rens Blom

Je bent eruit: je nieuwe tablet wordt een Apple iPad. Maar anders dan sommigen denken, is dit niet één tablet, maar een serie die uit verschillende modellen bestaat. Welke iPad past het beste bij jouw gebruik en budget? We vergelijken de vier typen iPads van dit moment op mogelijkheden en prijs.

Wie een nieuwe tablet zoekt, kan kiezen uit een exemplaar met Android of Chrome OS van Google of iPad OS van Apple. Windows 10-tablets zijn er officieel niet, maar er zijn genoeg Windows 10-laptops met een aanraakgevoelig scherm en afneembaar toetsenbord. Die kun je dus ook als tablet gebruiken, al leent de software zich hier minder voor. 

In dit artikel gaan we ervan uit dat je een iPad wilt, maar nog niet weet welk model. We leggen je daarom uit wat de technische verschillen zijn tussen de vier nieuwste iPad-modellen en wat ze kosten. Ook besteden we aandacht aan de software.

Instapmodel: iPad (2020)

© PXimport

De naam is elk jaar hetzelfde, maar de iPad vernieuwt wel. Het nieuwste model heet voluit de iPad (8ste generatie) en staat bekend als de iPad (2020), het jaar waarin hij uitkwam. Het is de goedkoopste moderne iPad die je kunt kopen. De tablet heeft het kenmerkende iPad-ontwerp, een Full-HD-scherm van 10,2 inch en 32 GB opslaggeheugen. Dat is aan de krappe kant. Een 128 GB-model is meer toekomstbestendig, maar ook honderd euro duurder.

De iPad is snel genoeg voor alle apps en simpele spelletjes en de accu gaat tien uur mee. Opladen duurt lang en gaat via de bekende lightning-aansluiting, die ook op de iPhone zit. De tablet is geschikt voor de eerste generatie Apple Pencil en de Smart Keyboard-toetsenbordhoes. Zo kun je de iPad productiever inzetten.

Meer weten? Lees ook onze uitgebreide iPad 2020 review.

De iPad is een goede keuze voor wie een betaalbare iPad zoekt die doet wat hij belooft en jaren mee kan. Een opvolger van de iPad (8ste generatie) ligt in de lijn der verwachting. Kenners van website Bloomberg verwachten eind dit jaar een nieuw model met een lichtere behuizing, een mooier scherm en krachtigere specificaties. Hoe duur de iPad wordt, is nog niet duidelijk.

Tussenmodel: iPad Air

© PXimport

Als je een nog betere tablet zoekt, dan is de iPad Air (4de generatie) uit 2020 het bekijken waard. Dit model zit wat betreft functies en prijs tussen de iPad en iPad Pro in en is geschikt voor zowel multimedia als werktaken. De iPad Air heeft een fraai 10,9inch-scherm, omgeven met smalle randen en een haarscherpe resolutie. Je kunt de tablet in vijf hippe kleuren kopen.

De iPad Air is een stuk sneller dan de normale iPad, doordat hij op een krachtigere A14-processor draait. Die zit ook in de iPhone 12-serie. Apple voorziet de iPad Air van een goede selfiecamera, een usb-c-poort om snel op te laden en 64 GB opslaggeheugen. Je kunt ook een 256 GB-model kopen, eventueel met 4G-ondersteuning.

Prettig is dat de iPad Air overweg kan met de tweede generatie Apple Pencil, die beter werkt dan de eerste. De tablet werkt daarnaast met de Smart Keyboard Folio-toetsenbord en het luxere Magic Keyboard. Deze los verkrijgbare accessoires toveren de iPad om in een kleinere laptop. Het prijsverschil met het instapmodel is wel fors. 

Handzaam: iPad Mini

© PXimport

Vind je een iPad te groot en zoek je een tablet met een meer handzaam ontwerp? Apple biedt daar al jaren een specifiek model voor aan. Deze iPad Mini heeft een 7,9inch-scherm met scherpe Full-HD-resolutie en meet 13,9 bij 20 bij 0,6 centimeter. Hij weegt 300 gram en heeft 64 of 256 GB opslaggeheugen.

Je kunt de kleinere iPad comfortabeler met één hand gebruiken en hij valt minder op in je tas. De iPad Mini is lekker snel, ondersteunt optioneel 4G-internet en is geschikt voor de eerste generatie Apple Pencil. Je kunt er een bluetooth-toetsenbord aan koppelen om te typen. De toetsenborden van Apple zelf zijn niet geschikt, omdat die zijn bedoeld voor grotere iPads.

De iPad Mini heeft een lange accuduur, maar laadt langzaam op via de lightning-poort. De camera’s zijn aardig. Goed om te weten is dat de recentste iPad Mini alweer uit 2019 dateert.

Volgens de betrouwbare website Bloomberg werkt Apple op dit moment aan een nieuwe iPad Mini die eind dit jaar moet uitkomen. De compacte tablet zou onder andere een moderner uiterlijk krijgen met smallere randen rond het scherm en een snellere processor. Het is nog niet duidelijk hoe duur de nieuwe iPad Mini wordt.

Laptopvervanger: iPad Pro

© PXimport

Wie de beste iPad van het moment wil, komt uit bij de iPad Pro. Deze reeks is in mei vernieuwd en bestaat uit de iPad Pro 11 (2021) en iPad Pro 12,9 (2021). De tablets hebben schermen van respectievelijk 11 en 12,9 inch. De 12,9inch-versie gebruikt een nieuw miniledscherm met hogere piekhelderheid en mooiere kleuren. Beide iPad Pro’s draaien op de Apple M1-processor die ook in de MacBook Air en Pro en Mac Mini zit.

Apple stopt er evenveel werkgeheugen bij als in de computers, waardoor de iPad Pro’s razendsnel en daardoor geschikt zijn voor zware werkzaamheden. Het voornaamste aandachtspunt van de iPad Pro-serie is de prijs, die erg hoof is. Modellen met meer opslaggeheugen en eventueel 5G-ondersteuning zijn nog duurder. 

Wil je de iPad Pro omtoveren tot een echte laptop, dan lopen de kosten verder op. Apples Smart Keyboard Folio-toetsenbord start bij 199 euro en voor het luxere Magic Keyboard betaal je minimaal 339 euro. Al met al kost een iPad Pro met toetsenbord minimaal net zoveel als een Apple MacBook Air-laptop.

Lees tot slot meer over dit model in onze iPad Pro 2021 review. En houd onze site in de gaten voor de nieuwste iPad-aankondigingen!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000