Koopgids smartphone: Tips voor het vinden van de beste smartphone

© PXimport

Koopgids smartphone: Tips voor het vinden van de beste smartphone

Geplaatst: 16 maart 2019 - 11:42

Aangepast: 14 december 2022 - 11:20

Joris Peterse

Je smartphone is een veelzijdig apparaat: muziek luisteren, foto’s en video’s maken, gamen, YouTube streamen, whatsappen, mailen, Instagram, Snapchat.... En deze lijst kan nog wel heel lang zo doorgaan. Wanneer je echter gaat zoeken naar een nieuwe smartphone, kom je in een woud van verschillende toestellen terecht. Wij helpen je met het vinden van de beste smartphone.

Volstaat je huidige smartphone?

© PXimport

Je bent geneigd om meteen de prijsvergelijkers en provider-aanbiedingen op te zoeken wanneer het tijd wordt voor een nieuwe smartphone. Maar voordat je dat doet, is het belangrijk om je eerst een paar vragen te stellen. Allereerst: volstaat je huidige smartphone nog? Je bent wellicht gewend om iedere twee jaar je abonnement te verlengen met een nieuw toestel. Maar je betaalt nog altijd de volle mep voor de smartphone, uitgesmeerd over de duur van je abonnement. Als je het toestel los aanschaft, kun je er vaak een betere deal vinden en een goedkoper sim-only abonnementje nemen. Je kunt op die manier ook wachten met het kopen van een nieuwe smartphone, totdat je de best deal tegenkomt... Zolang je huidige toestel nog volstaat natuurlijk!

© PXimport

Waarvoor gebruik jij je smartphone?

© PXimport

Voordat je je in het oerwoud van smartphones stort, is het ook zaak om na te gaan waar je je smartphone het meest voor gebruikt. Wil je whatsappen, browsen, muziek luisteren en fotootjes delen? Dan heb je geen iPhone van 1200 euro nodig. Dan kun je voor 250 euro al een opvallend luxe smartphone krijgen. Wil je de mooiste foto’s, beste (game-)prestaties en de mooiste beeldschermen, dan kom je wel in de duurdere prijsklasses. Sta ook even stil hoe lang je met een smartphone wilt doen. iPhones zijn het meest toekomstbestendig, met degelijke update-ondersteuning. Maar pak je smartphone dan wel goed in, want Apple heeft een beruchte reputatie als het aankomt op het onmogelijk maken van reparaties.

© PXimport

Budgettoppers

© PXimport

Een smartphone hoeft geen extreem hoge uitgave te zijn. Sterker nog: anno 2019 is het lastig om een prijskaartje van boven de 600 euro voor een smartphone nog goed te kunnen praten. Goede smartphones (waar je gerust minstens twee jaar mee doet) zijn al verkrijgbaar vanaf 200 euro. Daarbij hoef je eigenlijk vrijwel nergens echt op in te leveren: de camera’s schieten prima plaatjes, alle apps draaien zoals je gewend went en de toestellen ogen ontzettend luxe. In deze prijscategorie kun je geen iPhone krijgen, maar het aanbod van Android-smartphones is erg goed. Vooral Motorola, Huawei en Nokia bieden indrukwekkend goede smartphones aan in deze prijsklasse. Laatstgenoemde heeft vaak Android One op zijn smartphones geïnstalleerd: een speciale Androidversie die dankzij de ondersteuning van Google gegarandeerd van updates wordt voorzien.

© CIDimport

Chinese smartphone

© CIDimport

Wie een beetje slim shopt, koopt een Chinese smartphone. Waarschijnlijk denk je bij een Chinese smartphone aan Huawei en wellicht ben je bekend met merken als Oppo en OnePlus, die hun smartphones al in Nederland aanbieden. Maar er zijn ook nog minder bekende merken als Xiaomi, Vivo en Meizu, die ontzettend goede smartphones aanbieden voor een fractie van de prijs die je zou verwachten. Het vergt echter wel wat uitzoekwerk, want de smartphones liggen niet in de schappen van Nederlandse winkels. Je bent dus afhankelijk van grijze import. Let even goed op bij welke webshop je bestelt en ga na hoe het zit met de garantie en het risico voor een importheffing.

© CIDimport

Cameratoppers

© CIDimport

Smartphones hebben de compactcamera al lang en breed ingehaald als het aankomt op het maken van mooie foto’s. Maar toch zijn er enkele hardnekkige misverstanden. Veel smartphones komen met een dubbele camera, wat dankzij een combinatie van een telelens en een groothoeklens inzoomen zonder kwaliteitsverlies mogelijk maakt. Ook kunnen dankzij slimme algoritmes scherpte-diepte-effecten worden toegepast in bijvoorbeeld portretfoto’s. Maar een dubbele camera betekent lang niet altijd betere foto’s: twee slechte lenzen maken minder goede foto’s dan één goede. 

Een andere misvatting is dat je de duurste iPhone moet kopen om de mooiste foto’s te schieten. Hoewel de iPhone zich al jarenlang schaart tussen de beste camerasmartphones, ben je al jaren beter af met de nieuwste Galaxy S of Galaxy Note. Bovendien krijgen gevorderde fotografen met deze smartphones meer mogelijkheden in de geavanceerde instellingen. Een ander merk dat steeds beter scoort in cameratests is Huawei. De P- en Mate-serie beschikt over drie camera’s aan de achterzijde, die dankzij object- en sceneherkenning desgewenst ook de perfecte instellingen en bewerkingen automatisch toepast. Dat scheelt een hoop bewerk-gedoe achteraf.

© CIDimport

iPhone

© CIDimport

Veel mensen zweren bij de iPhone en zijn bij het zoeken naar een nieuwe smartphone dan ook op zoek naar een nieuwe iPhone. Dat is niet zo gek, het besturingssysteem (iOS) is ontzettend gebruiksvriendelijk, de nieuwste iPhone XS werkt geweldig en Apple doet er werkelijk alles aan om je vast te houden als iPhone-gebruiker (en in het verlengde daarvan AirPod-, Mac-, Apple Watch- en iPad-gebruiker). Alles van Apple werkt naadloos samen. Wat erg prettig is, maar je loopt tegen een kostenpost aan die niet in verhouding staat en daardoor niet goed te praten valt met argumenten als ‘ik gebruik hem heel veel’ of ‘ik doe er heel lang mee’. De prijzen van de nieuwste iPhones zijn namelijk behoorlijk gestegen, tot meestal ver boven de duizend euro. Kies je voor een nieuwe iPhone, dan zijn de oudere modellen zoals de iPhone 8 een betere optie. Kwaliteitsverschil is nauwelijks merkbaar en Apple zorgt dat je smartphone nog jarenlang updates krijgt.

0,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000