ID.nl logo
Keuzehulp: de 5 beste smartphones tot 400 euro
© Wesley Akkerman
Huis

Keuzehulp: de 5 beste smartphones tot 400 euro

Wil je tussen de 300 en 400 euro uitgeven aan je nieuwe smartphone? Voor dat geld haal je een goed midrange model in huis waar je jaren mee vooruit kunt. Welke is de beste keuze? Dat verschilt natuurlijk per persoon en daarom zet ID.nl de zes beste smartphones tot 400 euro op een rij.

Top 5 smartphones tot 400 euro (in willekeurige volgorde)

• Samsung Galaxy A35
• Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G
• Samsung Galaxy A53
• Nothing Phone (2a)
• Motorola Edge 40

1. Samsung Galaxy A35

Uitstekend
Conclusie

De Galaxy A35 is een van onze favoriete modellen in het betaalbare segment. Dit toestel is als een van de weinige smartphones in zijn prijsklasse water- en stofdicht en heeft onder meer een erg goed oledscherm.

Plus- en minpunten
  • Water- en stofdicht
  • Vijf jaar updates
  • Opladen duurt best lang
  • Drukke software

De Galaxy A-series hoort bij de best verkopende smartphones ter wereld. Ook in Nederland zijn de telefoons erg populair. De Galaxy A35 is een van onze favoriete modellen in het betaalbare segment. Dit toestel is als een van de weinige smartphones in zijn prijsklasse water- en stofdicht en heeft een erg goed oledscherm. Lekker helder, mooie kleuren, goed afleesbaar, noem maar op.

Ook de bouwkwaliteit doet vermoeden dat je een duurdere telefoon in handen hebt. De A35 is stevig gebouwd, voelt luxe aan en komt qua uiterlijk over als een Galaxy S24. Op andere vlakken stelt de A35 evenmin teleur. Hij is snel, heeft minimaal 128 GB opslagcapaciteit en gaat zonder zorgen een dag mee op een acculading. Met de hoofdcamera maak je goede foto's en de software krijgt vijf jaar lang updates, dus tot 2029.

Maar geen enkele betaalbare smartphone is perfect. Samsung heeft compromissen moeten sluiten bij de ontwikkeling van de A35. Het toestel heeft een slechte macrocamera op de achterkant, een teleurstellende selfiecamera en doet er in vergelijking met de concurrentie lang over om op te laden. We vinden het ook jammer dat er veel commerciële apps zijn voorgeïnstalleerd. De meeste apps zijn gelukkig wel gewoon te verwijderen.

2. Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G

Goed
Conclusie

Xiaomi's Redmi Note 11 Pro 5G heeft een luxe glazen ontwerp en kan tegen een regenbui. Ook fijn is het grote 6,67-inch oledscherm, dat er kleurrijk uitziet en een scherpe Full-HD-resolutie toont.

Plus- en minpunten
  • Laadt snel op
  • Specificaties
  • Software
  • Minder goede camera's

Xiaomi’s Redmi Note 11 Pro 5G heeft een luxe glazen ontwerp en kan tegen een regenbui. Ook fijn is het grote 6,67-inch oledscherm dat er kleurrijk uitziet en een scherpe Full-HD-resolutie toont. De verversingssnelheid van 120 Hz levert bovendien erg soepel beeld. De smartphone heeft erg goede luidsprekers, een infraroodsensor om je televisie te bedienen en gaat bijna twee dagen mee op een acculading. 

Opladen gaat bijzonder vlug dankzij de meegeleverde oplader van 67 watt. Ook de processor is lekker snel, geholpen door 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen. Goede specificaties dus, al kent ook de Redmi Note 11 Pro 5G zwakkere punten. Dat zijn met name de camera's. De foto- en videokwaliteit is ondergemiddeld en we missen functies als filmen in 4K-resolutie. De 2-megapixel macrocamera valt ook tegen. 

De software is een ander nadeel. Xiaomi levert de Redmi Note 11 Pro 5G bij zijn release nog met Android 11 uit 2020 en belooft twee updates, waarvan er één niet meer dan logisch is. Concurrerende toestellen komen immers standaard met Android 12. De Xiaomi-smartphone krijgt drie jaar beveiligingsupdates – gemiddeld in dit prijssegment. Jammer is dat de Xiaomi-software reclames kan tonen en vol extra apps zit.

Lees ook: onze uitgebreide Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G review

©Rens Blom

3. Samsung Galaxy A53

Goed
Conclusie

Spreekt de Samsung Galaxy A33 je aan, maar zoek je een toestel dat nog net iets beter is? Dan biedt Samsung de Galaxy A53 aan, die ook een paar tientjes duurder is. Het toestel lijkt veel op de A33 en voert op interessante punten verbeteringen door.

Plus- en minpunten
  • Compleet
  • Updatebeleid
  • Ondersteunt geen wifi 6
  • Geen oplader meegeleverd

Spreekt de Samsung Galaxy A33 je aan, maar zoek je een toestel dat nog net iets beter is? Dan biedt Samsung de Galaxy A53 aan, die ook een paar tientjes duurder is. Het toestel lijkt veel op de A33 en voert op interessante punten verbeteringen door. Zo hebben de camera's op de voor- en achterkant hogere resoluties en toont het 6,5-inch oledscherm een hogere verversingssnelheid van 120 Hz voor soepeler beeld. Het scherm is bovendien een fractie groter dan dat van de A33 (6,4 inch). Tot slot kun je de A53 kopen met 6/128 GB of met 8/256 GB werkgeheugen en opslag. 

Verder is de A53 identiek aan zijn kleinere broertje. Dat betekent dat de smartphone water- en stofdicht is, zeker een dag meegaat op een acculading en dat je zelf een oplader moet regelen. Het toestel mist helaas ook ondersteuning voor wifi 6 (802.11ax), maar is wel geschikt voor functies als 5G en NFC. Samsung levert de A53 met Android 12 en belooft vier versie-updates en vijf jaar beveiligingsupdates. Er zijn geen smartphones in dit prijssegment die langer updates krijgen. De Galaxy A53 is dus een heel toekomstbestendige telefoon waar je dagelijks plezier van hebt.

Lees ook onze uitgebreide Samsung Galaxy A53 review

©Joris Peterse

4. Nothing Phone (2a)

Uitstekend
Conclusie

De Nothing Phone (2a) is een scherp geprijsde smartphone die veel waar voor zijn geldt biedt.

Plus- en minpunten
  • Goede accuduur
  • Schone software, vier jaar updates
  • Lastig met één hand te bedienen
  • Geen bijzondere cameraprestaties

De Nothing Phone (2a) is een betaalbare smartphone die je niet moet verwarren met de Phone (2). Die is namelijk duurder en completer. In zijn prijsklasse is de Phone (2a) een goede keuze omdat de telefoon een prettig totaalpakket biedt. De smartphone heeft een stevige kunststof behuizing met meerdere ledstrips op de achterkant die kunnen oplichten bij een notificatie, beller of aflopende timer. Een toffe functie die je overigens ook kunt uitschakelen als je er geen behoefte aan hebt.

De Phone (2a) is ook voorzien van een groot en fraai 6,7-inch oledscherm een rappe MediaTek-processor. Het instapmodel heeft 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslagcapaciteit. Nothing verkoopt ook een uitvoering met 12/256 GB werkgeheugen en opslag. De meerprijs van 50 euro vinden we heel netjes, en die maakt de duurdere variant het overwegen waard als je lang met het toestel wilt doen.

De Phone (2a) heeft een 5000-mAh accu die probleemloos een lange dag meegaat en snel oplaadt, al moet je zelf een oplader regelen. De camera's van het toestel zijn prima, maar in dit prijssegment niet bijzonder.

We zijn blij met de schone Android 14-software, die drie Android-upgrades en vier jaar beveiligingsupdates krijgt.

©Rens Blom

De Nothing Phone (2a) heeft een opvallende achterkant.

5. Motorola Edge 40

Goed
Conclusie

Een technisch erg complete smartphone die langer updates zou mogen krijgen.

Plus- en minpunten
  • Accuduur en snelladen
  • Fijne camera's
  • Niet de snelste
  • Korter updatebeleid

De Motorola Edge 40 is een betaalbare smartphone die heel wat in huis heeft. Het toestel is licht en heeft een nepleren achterkant die prettig aanvoelt. Althans, als je de groene of zwarte versie kiest. De blauwe versie heeft namelijk een plastic achterkant die goedkoper aanvoelt. Fijn is dat het toestel water- en stofdicht is. Het scherm is met 6,55 inch gemiddeld qua grootte en biedt mooie beelden. Dat is te danken aan het oledpaneel met Full-HD-resolutie en een hoge verversingssnelheid van 144 Hz.

Hoewel de Motorola Edge 40 snel genoeg is, is het niet de snelste telefoon in zijn klasse. De accuduur daarentegen is wel iets bovengemiddeld; je kunt tot anderhalve dag vooruit. Prettig is dat het opladen via de usb-c-kabel nog geen drie kwartier in beslag neemt. Draadloos opladen kan ook, al duurt dat langer. Weinig telefoons in dit prijssegment kunnen echter draadloos opladen, dus we zijn blij met deze functie.

Enthousiast worden we ook van de camera's op de Edge 40. Met name de hoofdcamera schiet heldere en realistische foto's, ook bij minder licht. De groothoeklens vinden we een nuttige toevoeging. Je foto's, apps en andere media bewaar je op de ruime opslagcapaciteit van 256 GB.

Blijft over de software: die is gebruiksvriendelijk, maar krijgt naar onze mening te kort updates. Motorola garandeert updates naar Android 14 en 15 en beveiligingsupdates tot mei 2026.

Lees ook: onze uitgebreide Motorola Edge 40 review

©Wesley Akkerman

▼ Volgende artikel
Projectbeheer voor iedereen: gratis aan de slag met Monday
© Miha Creative - stock.adobe.com
Huis

Projectbeheer voor iedereen: gratis aan de slag met Monday

Monday is een krachtige en flexibele dienst die je takenlijst naar een hoger niveau tilt. Het wordt veel gebruikt door bedrijven als projectbeheersoftware, maar ook voor persoonlijke projecten is het enorm handig. Monday helpt je alles overzichtelijk te houden, of je nu een verbouwing plant, je budget wilt beheren of een groot evenement zoals een bruiloft organiseert.

In dit artikel laten we zien hoe je Monday gebruikt om persoonlijke of gezamenlijke projecten overzichtelijk te beheren:

  • Richt een eigen werkruimte en borden in voor je projecten
  • Voeg kolommen toe om bijvoorbeeld deadlines, budgetten of prioriteiten bij te houden
  • Structureer je project in groepen, items en sub-items
  • Wijs verantwoordelijkheden toe aan teamleden en werk in realtime samen
  • Voeg bestanden, updates en opmerkingen toe aan taken
  • Bekijk je voortgang via verschillende weergaven
  • Gebruik prioriteitslabels om te zien wat het eerst moet gebeuren
  • Werk onderweg verder met de mobiele apps voor Android en iOS

Een ander handig programma: Van herinneringen tot to do, met OneNote zul je niets meer vergeten

1 Aanmelden

Ga naar www.monday.com en klik op de grote knop Ga aan de slag. Kies of je wilt inloggen met Google of geef je e-mailadres op. Doorloop de aanmeldstappen en bij de vraag hoe je Monday wilt gebruiken, kies je het best voor Persoonlijk. Bij de volgende vraag kies je voor Anders en vervolgens Projectplanning. Op de vraag wie er in je team zit, kies je voor Herinner me later. Je moet je e-mailadres nog even bevestigen voordat je met Monday aan de slag kunt.

Maak een account aan bij Monday.com.

Gratis of betaald

Monday laat je veertien dagen lang alle functies gebruiken. Daarna kies je voor een gratis of betaald abonnement. Met een gratis abonnement kunnen twee mensen een bord gebruiken en kun je in totaal drie borden aanmaken. Dat is genoeg voor drie projecten. Je kunt geen gasten uitnodigen en je mag maximaal 200 items over je drie borden verdelen. Een aantal kolomtypen ontbreekt in de gratis versie en je kunt geen gebruikmaken van automatiseringen. Met een gratis account heb je maximaal 500 MB opslagruimte tot je beschikking.

2 Configuratie doorlopen

Een project in Monday heet een ‘bord’ en in de laatste stap van de configuratie wordt aan je gevraagd hoe je eerste bord moet heten. Je wordt vervolgens door allerlei stappen geleid om je eerste bord te configureren. Dit is op zich handig, maar wij geven er de voorkeur aan om met een compleet schoon bord te beginnen. Doorloop de configuratie en sluit af door op Aan de slag te klikken. Als je alles hebt ingevuld, zie je je aangemaakte bord links op het scherm onder Hoofdwerkruimte.

Stel samen met Monday je eerste bord samen.

3 Werkruimte wijzigen

Je verandert de naam van deze werkruimte door erop te klikken en onder Mijn werkruimten nogmaals op de naam te klikken. In het rechtervenster pas je de naam aan. Een werkruimte is het hoogste niveau in de hiërarchie van Monday, direct eronder staan borden. Als Verhuizing een werkruimte is, dan kunnen Verbouwing, Administratie en Inpakken en organisatie drie verschillende borden zijn.

Je kunt meerdere werkruimtes aanmaken, maar voor de gratis versie is het slimmer om binnen je hoofdwerkruimte per project een bord te maken. Je kunt een bord verwijderen door naast de naam op de drie puntjes te klikken en voor Verwijderen kiezen.

In de gratis versie kun je beter meerdere borden binnen één werkruimte creëren.

4 Nieuw bord maken

Klik op het plusje achter de naam van je werkruimte en kies voor Bord / Nieuw/e Bord [sic], geef je bord een naam en klik op Bord aanmaken. Standaard maakt Monday vijf items aan, verdeeld over twee groepen. Deze groepen zie je onder elkaar. Een naam van een groep of item wijzig je door erop te klikken. Van links naar rechts zie je al je kolommen. Bovenaan kun je de weergave van items en groepen aanpassen, items filteren, sorteren en onderdelen verbergen.

Maak een nieuw bord aan.

5 Kolommen toevoegen

Elk bord heeft een aantal kolommen met informatie. Standaard zijn de kolommen Item, Persoon, Status en Datum te zien, maar door op het plusje ernaast te klikken, voeg je andere kolommen toe zoals Tekst of Nummers. Deze laatste is handig als je budgetten aan items wilt toewijzen.

Sommige kolommen hebben een groen pictogram als je er met je muis overheen gaat. Dit betekent dat ze alleen in betaalde versies van Monday zijn te gebruiken. Je kunt zo’n kolom wel veertien dagen uitproberen door erop te klikken en op Probeer gratis te drukken.

 Sluit een abonnement af als je van alle functies gebruik wilt maken.

6 Projectdoelen definiëren

Je kunt een project in kleinere taken onderverdelen, in Monday-taal zijn dit groepen. Bij een verbouwing kun je bijvoorbeeld een algemene groep hebben, plus per onderdeel van je huis een groep. Je maakt een nieuwe groep aan door onderaan op Nieuwe groep toevoegen te klikken. Elke groep krijgt automatisch een kleur toegewezen, je kunt deze veranderen door op de drie puntjes te klikken als je er met je muis overheen beweegt en Groepskleur wijzigen te kiezen.

Elke groep heeft z'n eigen kleur, wel zo duidelijk.

7 Items toevoegen

Elke taak heet in Monday een item. Je kunt een bestaand item wijzigen door erop te klikken of in een groep op Voeg item toe te klikken. Onder Status kies je in welke fase je je bevindt. Je hebt hier de keuze uit Klaar, Ermee bezig of Vastgelopen, maar door op Labels wijzigen kun je nog andere opties aanmaken.

Elk item kan ook weer sub-items bevatten. Klap een item open door op het driehoekje te drukken voor de naam van een item. Elk sub-item kan zijn eigen deadlinedatum hebben en ook de status is per sub-item aan te passen.

Met items en subitems maak je duidelijk wat je nog moet doen of al gedaan hebt. 

8 Samenwerken

Je kunt in de gratis versie samenwerken met één extra persoon. Als je met dezelfde persoon aan alle borden wilt samenwerken (bijvoorbeeld je partner), dan kun je het beste een team maken met deze persoon. Dit doe je door rechts bovenin op je profielnaam te klikken en voor Teams te kiezen. Klik op Gebruikers beheren en vervolgens op Uitnodigen. Geef een e-mailadres op en klik op Uitnodigen. Onder Gebruikersrol bepaal je of de andere persoon ook administrator mag zijn. In de item-lijst kies je onder Persoon wie belast is met een specifieke taak.

Voeg een tweede gebruiker toe om samen te werken aan je project.

9 Items openen

Elk item kan weer een hele berg aan informatie bevatten. Ga met je muis over een item en kies voor Openen. Hier kun je updates schrijven voor een bepaald item. Als je bijvoorbeeld een taak hebt afgerond, dan schrijf je dit in het tekstveld en klik je op Update. Je kunt hier ook een persoon taggen door simpelweg @ te typen en de persoon te selecteren. Anderen kunnen weer op deze berichten reageren. Zodra de update is geplaatst, zie je in de item-lijst een badge-app-pictogram. Het is ook mogelijk om bestanden aan items toe te voegen. Dit doe je door op Bestanden / Bestand toevoegen te klikken.

Met updates laat je weten hoe de taak ervoor staat. 

10 Budget toevoegen

Maak een extra kolom aan door op het plusje te klikken en vervolgens voor Nummers te kiezen. Geef de kolom een andere naam door erop te klikken. Wil je dat getallen als valuta worden weergegeven, bijvoorbeeld om budgetten toe te wijzen aan items? Klik dan in de kolom op de drie puntjes en ga naar Instellingen / Pas Nummers kolom aan. Kies nu voor het euroteken. Onder al je items zie je de som van alle bedragen, zo heb je een goed overzicht van alle kosten in een bepaalde groep.

Voeg naar believen extra kolommen toe, bijvoorbeeld om de kosten weer te geven. 

11 Prioriteiten instellen

Bij projectbeheer hoort natuurlijk ook dat je weet welke taken belangrijk zijn en welke niet. Voeg daarom een kolom toe genaamd Priority. Nu kun je items een kleur geven op basis van urgentie, zodat duidelijk is welke taken prioriteit hebben. Monday heeft de labels nog niet in het Nederlands vertaald, maar als je op een label klikt en voor Labels wijzigen kiest, dan kun je alle namen veranderen of zelfs nieuwe labels met bijbehorende kleuren toevoegen.

Wat moet nu en wat kan ook later nog gedaan worden?

Werk je met een whiteboard?

Met deze magneetset geef je eenvoudig je prioriteiten aan

12 Weergave veranderen

Waar Monday echt in uitblinkt, is de manier waarop je je groepen en items kunt weergeven. Klik op het plusje bovenin naast Hoofdtabel en kies bijvoorbeeld voor Kanban. Al je items worden nu gesorteerd op basis van status. Heb je aangegeven dat een item de status Ermee bezig heeft, dan is dit item links te zien onder Ermee bezig. Op deze manier heb je een handig overzicht van alle projecten en taken. Met de betaalde versie van Monday kun je ook een kalenderweergave of een Gantt-grafiek maken.

De weergavemogelijkheden van Monday zorgen pas echt voor overzicht.

Mobiele apps

Uiteraard biedt Monday je ook mobiele apps om je projecten te beheren. De apps zijn niet zo uitgebreid als de desktopversie, maar ze zijn handig om tijdens een verbouwing bijvoorbeeld op locatie dingen te controleren of aan te passen. De app is gratis beschikbaar voor zowel Android als iOS. Met de app kun je eenvoudig foto’s of video’s uploaden naar een item en berichten uitwisselen met leden van je team.

▼ Volgende artikel
Heet water, mengen en bruisend water: wat kun je allemaal met een Quooker?
© Quooker
Huis

Heet water, mengen en bruisend water: wat kun je allemaal met een Quooker?

De Quooker: je hebt er vast wel van gehoord, maar wat kun je precies met deze slimme kraan die onder meer in een handomdraai kokend water voor je laat stromen? Tijd om alle mogelijkheden eens op een rijtje te zetten.

Een Quooker-kraan is een bijzondere keukenkraan waarmee je onder meer direct kokend water tot je beschikking hebt. Het is een Nederlandse uitvinding en inmiddels marktleider op het gebied van kokendwaterkranen. Je monteert de Quooker als een normale kraan op het aanrecht met een bijbehorend reservoir in het keukenkastje eronder. Uit de kraan tap je niet alleen koud en warm water, maar ook 100°C kokend water. Modernere Quookers kunnen daarnaast zelfs gefilterd koel water en bruisend (spuit)water leveren. Zo zet je in een handomdraai een verse kop thee, maar net zo makkelijk een kan ijskoud bruisend limonadewater op tafel. In dit artikel bespreken we alle functies en voordelen van de Quooker-kraan, en vertellen we je waar je nog meer op moet letten.

Direct kokend water

Het grootste voordeel en de bekendste functie van de Quooker is dat je direct kokend water uit je kraan haalt. Nooit meer wachten tot de waterkoker of fluitketel eindelijk borrelt: met een Quooker tap je meteen kokend water precies op het moment dat je het nodig hebt. Of je nu ’s ochtends snel een kop thee wilt zetten of direct een pan wilt vullen met kokend water om pasta te koken – het kan allemaal zonder vertraging. Dit scheelt kostbare minuten in de keuken en maakt koken een stuk efficiënter.

Omdat het water constant op temperatuur wordt gehouden in het reservoir, heb je altijd 100°C water tot je beschikking. Raakt het reservoir een keer leeg (meestal 3 of 7 liter inhoud, afhankelijk van het model), dan is nieuw water binnen ongeveer tien minuten weer aan de kook. Je hoeft dus nooit lang zonder te zitten.

©Quooker

Doordat je altijd precies de benodigde hoeveelheid water kunt tappen, voorkom je ook verspilling. Bij een losse waterkoker kook je al gauw meer water dan je uiteindelijk gebruikt. Met de Quooker tap je daarentegen exact de hoeveelheid kokend water die je nodig hebt, wat op den duur energie kan besparen. Bovendien hoef je de warme kraan niet eerst een tijd te laten lopen voordat er heet water uit komt – voor kleine hoeveelheden kokend water gebruik je gewoon de Quooker.

Veilig en kindvriendelijk

Kokend water direct uit de kraan halen is handig, maar kan natuurlijk ook onveilig zijn. Zeker als je niet weet wanneer het water heet of koud is. Bij Quooker is hier echter wel over nagedacht. De Quooker-kraan is namelijk uitgerust met een speciale kindveilige bedieningsknop die nooit zomaar kokend water afgeeft. Je moet de knop namelijk eerst tweemaal indrukken en dan draaien in een specifieke beweging om kokend water te kunnen tappen. De kans dat iemand per ongeluk de kokendwaterfunctie inschakelt is dus erg klein.

Daarnaast geeft de Quooker ook een rood licht op de lichtindicator waardoor je nog extra kunt zien dat er kokend water wordt afgegeven. Ook handig om te weten: de uitloop van de Quooker-kraan is goed geïsoleerd en dubbelwandig, zodat deze nooit te heet wordt om aan te raken.

Gefilterd water

Een minder bekende functie van de Quooker is dat hij is voorzien van een geïntegreerd filter voor het kokende water. In het Quooker-reservoir zit een HiTAC®-filter (High Temperature Activated Carbon) dat het leidingwater voor je zuivert. Dit filter haalt onzuiverheden en eventuele bijsmaken uit het water, waardoor het water uit de Quooker schoner is en neutraler smaakt. Thee die je zet met gefilterd kokend water zal daardoor voller van aroma zijn en geen bijsmaak van chloor of andere stoffen hebben. Ook koffie en andere dranken of gerechten profiteren van het zuivere water – fijnproevers merken het verschil meteen.

©Quooker

Het filter draagt niet alleen bij aan de smaak, maar ook aan de kwaliteit van je kokendwaterkraan en apparaten. Doordat het water gefilterd is, heb je minder last van kalkaanslag in bijvoorbeeld je waterkoker (als je die incidenteel nog gebruikt) of je pannen. De Quooker zorgt zo voor extra zuiver drinkwater rechtstreeks uit de kraan. Het vervangen van het Quooker-filter hoeft maar eens in de zoveel tijd en is vergelijkbaar met het vervangen van een Brita-kan filter, maar dan geïntegreerd in je keuken. Het resultaat is altijd helder, schoon kokend water voor al je warme dranken en gerechten.

Ook bruisend water

Behalve kokend water kan een Quooker tegenwoordig ook dienen als bar voor gekoeld bruisend water. Met de optionele Quooker CUBE breid je het systeem uit en tap je naast heet water óók ijskoud plat en bruisend water uit dezelfde kraan. De CUBE is een extra reservoir dat in je keukenkastje geplaatst wordt, naast het bestaande kokendwaterreservoir. Hij koelt het water en voorziet het van koolzuur, zodat je in een handomdraai een glas sprankelend water hebt. Een dorstlessend glas kraanwater met bubbels tappen is nu net zo makkelijk als het pakken van kokend water voor thee. Je kunt er bovendien de lekkerste limonades en sprankelende cocktails mee maken, direct vanuit je kraan. Een ander voordeel is dat je nu eigenlijk ook geen losse flessen met bruisend water meer hoeft te kopen: scheelt geld en is beter voor het milieu.

©Quooker

Door je Quooker uit te breiden met de CUBE, maak je van je Quooker een echte 5-in-1 kraan: kokend, warm, koud, gefilterd én bruisend water allemaal uit dezelfde tap. En dit alles gebeurt energiezuinig – de CUBE heeft een uitstekende isolatie en een laag stand-by verbruik.

Wat is het verbruik van een Quooker

Dat je direct kokend of bruisend water uit je kraan krijgt met een Quooker is natuurlijk handig, maar dat kost ook allemaal energie. Een Quooker-systeem is - in tegenstelling tot bijvoorbeeld een waterkoker - een opstelling die altijd is ingeschskeld. Het water moet immers altijd tot 100°C verwarmd worden om die temperatuur direct te krijgen als het water wordt getapt. En ook het systeem voor bruisend water (de CUBE) kost energie. Maar hoeveel dan?

Jaarlijks verbruik Volgens de website van Quooker zelf verbruikt de kraan voor het kokend waterreservoir op jaarbasis 511kWh per jaar. Hoeveel je dat op jaarbasis kost hangt af van je energiecontract. Stel dat je een contract hebt met een tarief van 40 cent per kWh. Een Quooker kost je dan 204 euro per jaar. Heb je ook een CUBE, dan kost je dat per jaar 244 euro op jaarbasis.

Ter vergelijk: een gewone waterkoker kost - bij dagelijks gebruik - ongeveer 14 euro per jaar (bij een verbruik van zo'n 35kWh op jaarbasis)

©Quooker

Meer ruimte en een opgeruimd aanrecht

Een Quooker-kraan levert niet alleen water, maar bespaart in principe ruimte en rommel in de keuken. Doordat de Quooker de functie van een waterkoker overneemt, heb je geen losse apparaten zoals een waterkoker, fluitketel of filterapparaat nodig, want je kunt dat allemaal uit de Quooker halen. Dit zorgt voor een opgeruimd aanrechtblad en een nette uitstraling in de keuken. Zeker in moderne, open keukens is het fijn als het werkblad zo leeg mogelijk is.

©Quooker

En omdat de Quooker een vaste plek op het aanrecht krijgt, is hij altijd binnen handbereik en hoef je geen apparaat uit de kast te pakken voor kokend water. Dit verhoogt het gebruiksgemak. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat het reservoir van een Quooker ruimte inneemt in het keukenkastje onder je gootsteen. Normaliter is dit bij de meeste mensen een kastje voor schoonmaakmiddelen, dus je hoeft dan alleen maar wat spulletjes te verplaatsen. En de gewonnen ruimte op het werkblad is het voor veel mensen dubbel en dwars waard. Je keuken oogt rustiger en opgeruimder, terwijl je toch meer functionaliteit tot je beschikking hebt.

Veelzijdige hulp

De Quooker ontpopt zich al snel tot een veelzijdige keukenhulp. Natuurlijk denkt iedereen meteen aan thee zetten, maar de mogelijkheden reiken veel verder. Je kunt er bijvoorbeeld in één beweging een pan kokend water mee vullen om pasta, rijst of aardappelen te koken – dat scheelt wachttijd en je eten staat sneller op tafel. Groenten blancheren gaat eenvoudig door ze kort te overgieten met kokend water uit de Quooker. Heb je een baby? Dan is een Quooker ideaal om snel een flesje te maken of spenen en flesonderdelen te steriliseren met kokend water.

Ook keukengerei en vaat krijgen een grondige schoonmaakbeurt: met een straal kokend water verwijder je aangekoekte etensresten uit pannen of ovenschalen een stuk makkelijker. Even kokend water over een snijplank of keukendoekje gieten werkt desinfecterend.

Zelf installeren of laten doen

Een Quooker kun je in principe helemaal zelf installeren. Dat kan bijvoorbeeld bij een bestaande keuken die je wil voorzien van een nieuwe Quooker-kraan. Bij een compleet nieuwe keuken laat je de Quooker doorgaans meenemen in het ontwerp en zal deze bij de levering van de keuken voor je geïnstalleerd worden. Ga je zelf aan de slag? Bij het bestellen van een Quooker krijg je een uitgebreide handleiding en de benodigde onderdelen.

Daarnaast kun je creatief zijn: warm borden voor door er kokend water overheen te spoelen (of ze in de gootsteen te zetten met een laagje kokend water erin). Maak instant bouillon of soep door direct kokend water op bouillonpoeder of -blokjes te gieten. Zet razendsnel oploskoffie of cup-a-soup zonder te hoeven wachten. Zelfs voor het schillen van tomaten of ontvellen van amandelen is de Quooker handig – giet er kokend water over en de velletjes laten sneller los. Kortom, voor alles waarbij je normaal kokend water nodig hebt, biedt de Quooker een uitkomst. Die veelzijdigheid maakt dat de Quooker veel meer is dan een gimmick: het is een tijdsbesparende assistent bij alledaagse keukenhandelingen. Veel gebruikers vragen zich af hoe ze al die tijd zonder hebben gekund, als ze merken hoeveel gemak het toevoegt aan routineklusjes.

©Quooker

Verschillende modellen en stijlen Quookers

De afgelopen jaren heeft Quooker niet stilgezeten en biedt het bedrijf inmiddels een breed assortiment aan modellen, zodat er voor elke keuken en smaak een passende kokendwaterkraan beschikbaar is. In grote lijnen kun je kiezen tussen een 3-in-1 kraan (die warm, koud én kokend water uit één enkele kraan geeft) of een aparte kokendwaterkraan naast je bestaande mengkraan. Veel mensen gaan voor een alles-in-één model, zodat één kraan volstaat voor alle watertemperaturen. Anderen prefereren een losse Quooker-kraan erbij, bijvoorbeeld als ze al een design mengkraan hebben en daar kokend water naast willen.

Binnen het assortiment zijn een paar populaire modellen te onderscheiden. De Quooker Flex is bijvoorbeeld uniek vanwege zijn flexibele uittrekslang. Hiermee kun je de waterstraal makkelijk richten, handig bij bijvoorbeeld het afwassen of schoonspoelen van grote pannen en de gootsteen. De Flex geeft warm, koud en kokend water uit één kraan, en als je hem combineert met de CUBE levert hij ook gekoeld bruisend water. Dankzij de uittrekslang kun je overal bij, terwijl de kokendwaterfunctie uiteraard beveiligd is zodat je geen kokend water krijgt als de slang in gebruik is voor koud of warm water (er zit een mechanische beveiliging op).

Een ander - wellicht minder bekend - model is de Quooker Fusion. Dit is de alles-in-één kraan die qua vormgeving strak en modern is, en zowel in een rechte (Square) als ronde (Round) uitloop verkrijgbaar is. De Fusion geeft koud, warm en kokend water uit één kraan en kan, net als de Flex, worden uitgebreid met de CUBE voor extra functies. Er is ook een Classic Fusion-variant: technisch hetzelfde als de Fusion, maar dan in een klassiek vormgegeven jasje met sierlijke ouderwetse kranen stijl. Deze is populair bij keukens met een nostalgische of landelijke inrichting, zodat je wel het moderne gemak hebt maar met een traditionele look. Zowel de Fusion als Classic Fusion zijn in diverse finishes leverbaar – van chroom en roestvrij staal tot zwarte, gouden of messing patina afwerkingen. Zo kun je de Quooker naadloos laten aansluiten bij de rest van je keukenkranen en -accessoires.

©Quooker

Quooker-kranen uit de Nordic-serie zijn los verkrijgen en kun je naast je eigen keukenmengkraan installeren. Dit is bijvoorbeeld handig als je je huidige keukenkraan mooi vindt, maar ook het gemak van een Quooker erbij wilt. De Nordic single taps zijn er in ronde of rechte uitloop en net als de andere modellen in verschillende kleuren/materialen. Combineer je een Nordic-kraan met de CUBE, dan tap je er eveneens koel bruisend en gefilterd water mee.

Zaken waar je op moet letten

Hoe handig een Quooker in de keuken ook kan zijn, is er toch een aantal zaken waar je op moet letten als je zo'n kraan wil aanschaffen. Allereerst vergt de Quooker een behoorlijke investering; de aanschafprijs ligt fors hoger dan die van een gewone keukenkraan plus waterkoker.

Daarnaast moet je ruimte maken in je keukenkastje voor het reservoir (boiler) van de Quooker. In een klein keukenkastje kan dat krap worden, al zijn de nieuwste reservoirs vrij compact. Zeker als je ook de CUBE toevoegt, heb je twee apparaten onder de gootsteen. Het is dus goed om van tevoren te checken of je de benodigde ruimte hebt of kunt vrijmaken. Ook de installatie vraagt soms om een extra elektriciteitsaansluiting. De Quooker heeft een apart stopcontact nodig en bij voorkeur een eigen elektrische groep, vanwege het vermogen van de boiler. In veel gevallen kan hij op een bestaande groep met de vaatwasser worden aangesloten via een automatische schakeling, maar laat je hierover informeren door een installateur als je keukenelectra wellicht wat aanpassingen nodig heeft.

Een ander punt is dat de Quooker altijd een kleine hoeveelheid energie verbruikt, ook in stand-by. Als je op vakantie gaat of de Quooker een tijdje niet gebruikt, kun je hem echter wel gewoon uitzetten om energie te besparen.

Tot slot: de Quooker levert een beperkte hoeveelheid kokend water in één keer. De gangbare reservoirs (3 liter of 7 liter) zijn voldoende voor dagelijks gebruik, maar als je een grote soeppan van 5 liter in één keer wilt vullen met kokend water, zal het reservoir halverwege bijgevuld en opnieuw opgewarmd moeten worden. Dit bijvullen duurt – zoals eerder genoemd – ongeveer tien minuten. In de praktijk is dit zelden een probleem (vergelijkbaar met een waterkoker die je ook opnieuw zou moeten vullen en koken), maar het is goed te weten dat er een grens zit aan de hoeveelheid direct kokend water. Voor vrijwel alle huishoudelijke toepassingen is de capaciteit toereikend.