ID.nl logo
Keuzehulp: de 5 beste smartphones tot 400 euro
© Wesley Akkerman
Huis

Keuzehulp: de 5 beste smartphones tot 400 euro

Wil je tussen de 300 en 400 euro uitgeven aan je nieuwe smartphone? Voor dat geld haal je een goed midrange model in huis waar je jaren mee vooruit kunt. Welke is de beste keuze? Dat verschilt natuurlijk per persoon en daarom zet ID.nl de zes beste smartphones tot 400 euro op een rij.

Top 5 smartphones tot 400 euro (in willekeurige volgorde)

• Samsung Galaxy A35
• Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G
• Samsung Galaxy A53
• Nothing Phone (2a)
• Motorola Edge 40

1. Samsung Galaxy A35

Uitstekend
Conclusie

De Galaxy A35 is een van onze favoriete modellen in het betaalbare segment. Dit toestel is als een van de weinige smartphones in zijn prijsklasse water- en stofdicht en heeft onder meer een erg goed oledscherm.

Plus- en minpunten
  • Water- en stofdicht
  • Vijf jaar updates
  • Opladen duurt best lang
  • Drukke software

De Galaxy A-series hoort bij de best verkopende smartphones ter wereld. Ook in Nederland zijn de telefoons erg populair. De Galaxy A35 is een van onze favoriete modellen in het betaalbare segment. Dit toestel is als een van de weinige smartphones in zijn prijsklasse water- en stofdicht en heeft een erg goed oledscherm. Lekker helder, mooie kleuren, goed afleesbaar, noem maar op.

Ook de bouwkwaliteit doet vermoeden dat je een duurdere telefoon in handen hebt. De A35 is stevig gebouwd, voelt luxe aan en komt qua uiterlijk over als een Galaxy S24. Op andere vlakken stelt de A35 evenmin teleur. Hij is snel, heeft minimaal 128 GB opslagcapaciteit en gaat zonder zorgen een dag mee op een acculading. Met de hoofdcamera maak je goede foto's en de software krijgt vijf jaar lang updates, dus tot 2029.

Maar geen enkele betaalbare smartphone is perfect. Samsung heeft compromissen moeten sluiten bij de ontwikkeling van de A35. Het toestel heeft een slechte macrocamera op de achterkant, een teleurstellende selfiecamera en doet er in vergelijking met de concurrentie lang over om op te laden. We vinden het ook jammer dat er veel commerciële apps zijn voorgeïnstalleerd. De meeste apps zijn gelukkig wel gewoon te verwijderen.

2. Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G

Goed
Conclusie

Xiaomi's Redmi Note 11 Pro 5G heeft een luxe glazen ontwerp en kan tegen een regenbui. Ook fijn is het grote 6,67-inch oledscherm, dat er kleurrijk uitziet en een scherpe Full-HD-resolutie toont.

Plus- en minpunten
  • Laadt snel op
  • Specificaties
  • Software
  • Minder goede camera's

Xiaomi’s Redmi Note 11 Pro 5G heeft een luxe glazen ontwerp en kan tegen een regenbui. Ook fijn is het grote 6,67-inch oledscherm dat er kleurrijk uitziet en een scherpe Full-HD-resolutie toont. De verversingssnelheid van 120 Hz levert bovendien erg soepel beeld. De smartphone heeft erg goede luidsprekers, een infraroodsensor om je televisie te bedienen en gaat bijna twee dagen mee op een acculading. 

Opladen gaat bijzonder vlug dankzij de meegeleverde oplader van 67 watt. Ook de processor is lekker snel, geholpen door 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen. Goede specificaties dus, al kent ook de Redmi Note 11 Pro 5G zwakkere punten. Dat zijn met name de camera's. De foto- en videokwaliteit is ondergemiddeld en we missen functies als filmen in 4K-resolutie. De 2-megapixel macrocamera valt ook tegen. 

De software is een ander nadeel. Xiaomi levert de Redmi Note 11 Pro 5G bij zijn release nog met Android 11 uit 2020 en belooft twee updates, waarvan er één niet meer dan logisch is. Concurrerende toestellen komen immers standaard met Android 12. De Xiaomi-smartphone krijgt drie jaar beveiligingsupdates – gemiddeld in dit prijssegment. Jammer is dat de Xiaomi-software reclames kan tonen en vol extra apps zit.

Lees ook: onze uitgebreide Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G review

©Rens Blom

3. Samsung Galaxy A53

Goed
Conclusie

Spreekt de Samsung Galaxy A33 je aan, maar zoek je een toestel dat nog net iets beter is? Dan biedt Samsung de Galaxy A53 aan, die ook een paar tientjes duurder is. Het toestel lijkt veel op de A33 en voert op interessante punten verbeteringen door.

Plus- en minpunten
  • Compleet
  • Updatebeleid
  • Ondersteunt geen wifi 6
  • Geen oplader meegeleverd

Spreekt de Samsung Galaxy A33 je aan, maar zoek je een toestel dat nog net iets beter is? Dan biedt Samsung de Galaxy A53 aan, die ook een paar tientjes duurder is. Het toestel lijkt veel op de A33 en voert op interessante punten verbeteringen door. Zo hebben de camera's op de voor- en achterkant hogere resoluties en toont het 6,5-inch oledscherm een hogere verversingssnelheid van 120 Hz voor soepeler beeld. Het scherm is bovendien een fractie groter dan dat van de A33 (6,4 inch). Tot slot kun je de A53 kopen met 6/128 GB of met 8/256 GB werkgeheugen en opslag. 

Verder is de A53 identiek aan zijn kleinere broertje. Dat betekent dat de smartphone water- en stofdicht is, zeker een dag meegaat op een acculading en dat je zelf een oplader moet regelen. Het toestel mist helaas ook ondersteuning voor wifi 6 (802.11ax), maar is wel geschikt voor functies als 5G en NFC. Samsung levert de A53 met Android 12 en belooft vier versie-updates en vijf jaar beveiligingsupdates. Er zijn geen smartphones in dit prijssegment die langer updates krijgen. De Galaxy A53 is dus een heel toekomstbestendige telefoon waar je dagelijks plezier van hebt.

Lees ook onze uitgebreide Samsung Galaxy A53 review

©Joris Peterse

4. Nothing Phone (2a)

Uitstekend
Conclusie

De Nothing Phone (2a) is een scherp geprijsde smartphone die veel waar voor zijn geldt biedt.

Plus- en minpunten
  • Goede accuduur
  • Schone software, vier jaar updates
  • Lastig met één hand te bedienen
  • Geen bijzondere cameraprestaties

De Nothing Phone (2a) is een betaalbare smartphone die je niet moet verwarren met de Phone (2). Die is namelijk duurder en completer. In zijn prijsklasse is de Phone (2a) een goede keuze omdat de telefoon een prettig totaalpakket biedt. De smartphone heeft een stevige kunststof behuizing met meerdere ledstrips op de achterkant die kunnen oplichten bij een notificatie, beller of aflopende timer. Een toffe functie die je overigens ook kunt uitschakelen als je er geen behoefte aan hebt.

De Phone (2a) is ook voorzien van een groot en fraai 6,7-inch oledscherm een rappe MediaTek-processor. Het instapmodel heeft 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslagcapaciteit. Nothing verkoopt ook een uitvoering met 12/256 GB werkgeheugen en opslag. De meerprijs van 50 euro vinden we heel netjes, en die maakt de duurdere variant het overwegen waard als je lang met het toestel wilt doen.

De Phone (2a) heeft een 5000-mAh accu die probleemloos een lange dag meegaat en snel oplaadt, al moet je zelf een oplader regelen. De camera's van het toestel zijn prima, maar in dit prijssegment niet bijzonder.

We zijn blij met de schone Android 14-software, die drie Android-upgrades en vier jaar beveiligingsupdates krijgt.

©Rens Blom

De Nothing Phone (2a) heeft een opvallende achterkant.

5. Motorola Edge 40

Goed
Conclusie

Een technisch erg complete smartphone die langer updates zou mogen krijgen.

Plus- en minpunten
  • Accuduur en snelladen
  • Fijne camera's
  • Niet de snelste
  • Korter updatebeleid

De Motorola Edge 40 is een betaalbare smartphone die heel wat in huis heeft. Het toestel is licht en heeft een nepleren achterkant die prettig aanvoelt. Althans, als je de groene of zwarte versie kiest. De blauwe versie heeft namelijk een plastic achterkant die goedkoper aanvoelt. Fijn is dat het toestel water- en stofdicht is. Het scherm is met 6,55 inch gemiddeld qua grootte en biedt mooie beelden. Dat is te danken aan het oledpaneel met Full-HD-resolutie en een hoge verversingssnelheid van 144 Hz.

Hoewel de Motorola Edge 40 snel genoeg is, is het niet de snelste telefoon in zijn klasse. De accuduur daarentegen is wel iets bovengemiddeld; je kunt tot anderhalve dag vooruit. Prettig is dat het opladen via de usb-c-kabel nog geen drie kwartier in beslag neemt. Draadloos opladen kan ook, al duurt dat langer. Weinig telefoons in dit prijssegment kunnen echter draadloos opladen, dus we zijn blij met deze functie.

Enthousiast worden we ook van de camera's op de Edge 40. Met name de hoofdcamera schiet heldere en realistische foto's, ook bij minder licht. De groothoeklens vinden we een nuttige toevoeging. Je foto's, apps en andere media bewaar je op de ruime opslagcapaciteit van 256 GB.

Blijft over de software: die is gebruiksvriendelijk, maar krijgt naar onze mening te kort updates. Motorola garandeert updates naar Android 14 en 15 en beveiligingsupdates tot mei 2026.

Lees ook: onze uitgebreide Motorola Edge 40 review

©Wesley Akkerman

▼ Volgende artikel
Koelkast optimaal indelen: zo blijft je eten langer vers
© Odua Images
Huis

Koelkast optimaal indelen: zo blijft je eten langer vers

De temperatuur in je koelkast is niet overal hetzelfde. Zet je alles zomaar ergens neer, dan is de kans groot dat eten sneller bederft of je onnodig ruimte verspilt. Door bewust te kiezen wat je waar plaatst, blijft je eten langer vers en houd je je koelkast overzichtelijk.

Onderin de koelkast is het kouder dan bovenin. Zet je alles op de juiste plek, dan blijft je eten langer vers. In dit artikel leggen we uit hoe de temperatuurzones in je koelkast werken en wat je het beste waar kunt neerzetten.

Lees ook: Is het tijd voor een nieuwe koelkast?

Hoe koud moet je koelkast eigenlijk zijn?

Op veel verpakkingen staat dat je voedingsmiddelen koel moet bewaren, bijvoorbeeld onder de 7 graden. Maar dat is eigenlijk te warm. De ideale temperatuur in de koelkast is 4 graden. Nieuwe koelkasten kun je vaak zelf instellen op een exacte temperatuur. Bij oudere koelkasten stel je de temperatuur in met een draaiknop, meestal van 1 tot 5 of 1 tot 7. Veel mensen denken dat stand 1 het koudst is, maar het is juist andersom: hoe hoger de stand, hoe kouder de koelkast. Staat je koelkast op 1 en is het niet koel genoeg? Kies dan een hogere stand.

Hoe koud of warm het precies is, kun je aan zo'n draaistand helaas niet aflezen. Een koelkastthermometer biedt dan uitkomst. Die laat zien of je de koeling moet bijstellen.

©Christopher Habermann

Waar in de koelkast is het het koudst?

Elke koelkast is zo ontworpen dat het onderin het koudst is. Ook achterin is het kouder dan voorin. Hoe hoger je komt, hoe minder koud het wordt – relatief gezien dan. De deur is de warmste plek, omdat je die vaak opent en sluit. Daardoor stroomt er telkens warme lucht naar binnen, wat de temperatuur op die plek minder constant maakt. Onderin, vlak boven de groentelade, bewaar je dus het best bederfelijke producten zoals vlees, vis en vleeswaren. Laat die het liefst in de originele verpakking of doe ze in een goed afgesloten zakje, zoals een ziplock. Heb je verstelbare planken? Zorg dan dat je genoeg ruimte maakt op deze onderste plank.

De groentela is voor: groenten!

Bij veel mensen liggen er flessen frisdrank of blikjes bier in de groentela. Logisch, want liggend past dat vaak net wat makkelijker en je pakt het snel. Wil je je groenten langer vers houden? Dan kun je die flessen en blikjes beter ergens anders bewaren en de groentela gebruiken waarvoor hij bedoeld is!

Wel of niet in de koelkast bewaren?

Hieronder vind je een lijst met populaire groenten en fruit die je wel en niet in de koelkast bewaart. Dit helpt bij het tegengaan van bederf én smaakverlies. Tip: twijfel je? Kijk of de groente of het fruit in de supermarkt buiten de koeling ligt. Dat is vaak een goede aanwijzing.

✅ Wel in de koelkast bewaren

  • Bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie

  • Broccoli en bloemkool

  • Wortels

  • Radijs

  • Prei

  • Boontjes

  • Asperges

  • Champignons

  • Andijvie

  • Rode biet

  • Bosui

  • Kool (wit, rood, spitskool)

  • Bessen, aardbeien, frambozen (kort bewaren, bij voorkeur in het originele bakje)

❌ Niet in de koelkast bewaren

  • Tomaten (worden melig en verliezen aroma)

  • Komkommer (gevoelig voor kou, krijgt snel plekken)

  • Paprika (kan rimpelen en zachter worden)

  • Courgette

  • Avocado (tenzij rijp en nog niet gegeten)

  • Uien (liever droog en donker bewaren)

  • Knoflook

  • Aardappels

  • Pompoen

  • Aubergine

  • Tropisch fruit zoals bananen, mango, ananas

  • Citrusvruchten

Wat zet je op de andere planken?

Helemaal bovenin is een handige plek voor blikjes, pakjes en flesjes drinken. Ook sauzen en geopende potjes, zoals augurken of pesto, zet je hier overzichtelijk bij elkaar. Een plankje lager leg je producten als kaas, humus en andere spreads. Ook margarine, roomboter en bakboter kunnen daar prima staan — niet te koud en niet te warm.

Dit bewaar je in de deur van de koelkast

Onderin de deur van de meeste koelkasten zit een rek voor flessen en pakken. Daar zet je bijvoorbeeld melk, yoghurt, drinkzuivel, sap of witte wijn. Let er wel op dat de koelkast eigenlijk te koud is om wijn direct op drinktemperatuur te houden. Haal de fles dus op tijd uit de koeling.

Verder naar boven zit meestal een eierrekje en een paar smalle plankjes. Die zijn handig voor potjes mosterd, kleine flesjes met kappertjes of andere smaakmakers. Helemaal bovenin in de deur leg je Parmezaanse kaas of zakjes geraspte kaas

Ook interessant: Tips voor een lager verbruik van je koelkast en vriezer

Houd het netjes!

Vind je het lastig om je koelkast netjes te houden? Dan kunnen speciale koelkastdozen uitkomst bieden. Daarmee houd je bijvoorbeeld alle beleg bij elkaar, of kleine potjes. Er zijn ook handige mandjes die je onder een plank kunt hangen – ideaal om bijvoorbeeld tubes overzichtelijk te bewaren.

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Algemene indelingstips

Na het herindelen ziet je koelkast er weer netjes uit. Maar om dat zo te houden, is wat discipline nodig. Zet gelijksoortige potten en flesjes bij elkaar en plaats aangebroken verpakkingen vooraan, zodat je ze als eerste gebruikt. Nieuwe potten saus hoeven nog niet in de koelkast; pas na openen zet je ze erbij. Heb je meerdere soorten vleeswaren of plakken kaas? Dan is een belegdoos met meerdere vakjes handig. Zo houd je alles overzichtelijk én goed afgesloten. Doe je net boodschappen en vul je een grotendeels lege koelkast weer helemaal? Zet dan tijdelijk de temperatuur iets lager, zodat alle producten snel afkoelen. En zet geen warme restjes rechtstreeks in de koelkast: die zorgen voor temperatuurstijging, wat slecht is voor de houdbaarheid van de andere etenswaren.

Toe aan een nieuwe koelkast?

Wil je vanaf het eerste moment een opgeruimde koelkast, denk dan vooraf goed na over hoeveel ruimte je nodig hebt. Hoe groot is je huishouden? Koop je vaak in één keer veel boodschappen of juist vaker kleine beetjes? Op witgoedsites kun je makkelijk filteren op inhoud van het koel- en vriesgedeelte. Let niet alleen op de inhoud in liters, maar ook op de indeling. Een slimme indeling met verstelbare planken of lades maakt vaak meer verschil dan een paar liter extra ruimte. Ook kun je meteen filteren op modellen die speciale vershoudzones hebben, voor groente/fruit en/of vlees en vis. Zo zie je meteen welke modellen passen bij jouw situatie.

▼ Volgende artikel
Houd je Google Drive georganiseerd: tips voor een overzichtelijke cloud
© Andreas Prott - stock.adobe.com
Huis

Houd je Google Drive georganiseerd: tips voor een overzichtelijke cloud

Google Drive is populair en dat is geen wonder. Je ontvangt 15 GB gratis opslagruimte, verdeeld over Gmail, Google Drive en Google Foto’s. Bovendien beschik je over een online kantoorpakket met Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties en Formulieren. Toch ontaardt Drive bij veel mensen in een digitale opslagcontainer zonder structuur. Met deze tips breng je er weer orde in aan.

In dit artikel laten we zien hoe je Google Drive overzichtelijk en efficiënt houdt:

  • Consistente naamgeving
  • Gebruik snelkoppelingen
  • Loische mappenstructuur
  • Bestanden markeren met sterren
  • Beschrijvingen toevoegen
  • Kleurcodes toepassen

Ruimte tekort? Lees dan: Dubbel de Dropbox: met deze trucjes profiteer je van gratis opslagruimte

Sommige mensen denken dat Drive alleen bestemd is voor Google-items. Dat is niet juist, je kunt elk type bestand uploaden naar deze cloudservice. Denk aan documenten, afbeeldingen, muziek en video’s. Zo’n grote opslagruimte is een belangrijke plus. Alleen om een of andere onverklaarbare reden springen gebruikers met deze cloudopslag veel minder gedisciplineerd om dan met de opslagruimte van hun computer. Gelukkig zijn er manieren en tools om het overzicht te bewaren.

Consistente naamgeving

Naamgevingsconventie is hoe je je bestanden een naam geeft. Het is een ouderwetse tip, maar hij blijft geldig. Wees consequent en duidelijk in de naamgeving van documenten. Houd de namen kort, simpel en betekenisvol. Dit is zelfs nog belangrijker voor bestanden die je deelt met anderen. Heb je bijvoorbeeld verschillende mappen die bedoeld zijn voor andere teams, dan kun je de naam van het team tussen haakjes zetten. Op die manier ziet iedereen meteen voor wie de inhoud is bedoeld. Gebruik afkortingen die gemakkelijk te onthouden zijn. Je kunt ook datums, tags of nummers gebruiken om bestanden en mappen in de juiste volgorde te zetten in plaats van de vaak gebruikte alfabetische indeling.

Zorg dat je helder en eenduidig bent in de naamgeving van de documenten en mappen.

Waar stond ook alweer wat?

Voorzie je documenten van felgekleurde tabs

Gebruik snelkoppelingen

Soms hoort een bestand thuis in verschillende projecten. Je kunt uiteraard een bestand kopiëren en in verschillende mappen plakken, maar het is slimmer om een snelkoppeling van het bestand in de andere mappen te plaatsen. Op die manier werk je altijd in het oorspronkelijke bestand. Als je met echte kopieën werkt, dan loop je het risico dat de ene versie van de andere afwijkt.

Klik met rechts op het bestand waarvan je een snelkoppeling wilt maken en kies in het contextmenu de opdracht Ordenen / Snelkoppeling toevoegen. Vervolgens verschijnt er een pop-up om de locatie te selecteren waar die snelkoppeling moet komen.

Je moet telkens de map selecteren waar je de snelkoppeling wilt opslaan.

Structuur en categorieën

Google Drive maakt zelf vier categorieën aan: Mijn Drive, Gedeeld met mij, Recent en Met ster. In de categorie Mijn Drive kun je creatief zijn. Hierin zet je een structuur op zoals je de harde schijf van je computer organiseert. Begin met het maken van een toplevel en splits op in categorieën, zoals Professioneel, Buurtcomité en Familie. Je werkmap kan dan weer submappen bevatten, zoals Documenten, Rapporten en Presentaties. Bij Recent zie je alle actuele documenten staan die je hebt geopend; ze staan op datum en tijd. Deze categorie is dus erg handig als je snel verder wilt werken aan een document waar je gisteren nog mee bezig bent geweest.

Bouw een heldere boomstructuur op.

Opgelet met ‘Gedeeld met mij’

In de linkerkolom vind je ook de categorie Gedeeld met mij. Hier zitten alle bestanden en alle mappen die anderen met jou hebben gedeeld en alle bestanden die je via een deellink van anderen hebt ontvangen. Alles wat je hier ziet, telt niet mee in de berekening van je persoonlijke opslag. Je wint dus geen Google-opslagruimte door hier grote schoonmaak te houden. De bestanden blijven eigendom van degene die ze oorspronkelijk heeft geüpload en tellen mee in diens quotum.

Er is zelfs geen eenvoudige manier om te zien hoe groot de map Gedeeld met mij is. Het opschonen van deze speciale categorie is verleidelijk, maar soms is het beter om dit niet te doen. Als je hier bestanden verwijdert, kan dit problemen opleveren voor anderen. Beschouw deze categorie als een extra nuttige functie en niet als een rommeltje.

De categorie ‘Gedeeld met mij’ mag chaotisch ogen, maar deze bestanden nemen geen ruimte in van je opslagcapaciteit.

Sterren

De sterren van Google Drive besparen je veel zoekwerk. Door een document een ster te geven, kun je een bestand snel terugvinden zelfs wanneer het diep in de mappenstructuur is begraven. Klik op de categorie Met ster en je krijgt uitsluitend deze gemarkeerde bestanden te zien.

Je geeft een document een ster door met rechts op een document te klikken en dan Ordenen / Toevoegen aan Met ster te selecteren. Je kunt ook het bestand selecteren en dan op het sterpictogram klikken dat in de regel van dit bestand staat. Voor wie van sneltoetsen houdt: op Windows plaats je een ster met Ctrl+Alt+S en op de Mac Option+Cmd+S. Vermijd om te veel bestanden een ster te geven, want dan maak je het lastig om de bestanden te vinden die er echt toe doen.

De categorie ‘Met ster’ haalt uit alle mappen de bestanden die je van een ster hebt voorzien.

Extra beschrijving

Een functie die veel gebruikers niet kennen, is de mogelijkheid om extra informatie of richtlijnen aan mappen en bestanden toe te voegen. Dat is vooral handig als je bestanden en mappen deelt met anderen.

Klik met rechts op het bestand waarover het gaat en kies Bestandsgegevens / Details. Er verschijnt rechts een kolom waar je standaardinformatie leest over het bestand, maar onderaan kun je bij Beschrijving zelf tekst typen, zelfs tot maximaal 25.000 tekens. Als het gaat om een map, dan gebruik je de rechtermuisknop en kies je Mapgegevens / Details en daarna kun je hetzelfde doen.

Elke map en elk bestand kun je voorzien van informatie en richtlijnen.

Gekleurde mappen

Wanneer je de mappenstructuur van iemand opent en je ziet dat er kleurcodes op de mappen zijn toegepast, dan weet je dat je met orde te maken hebt. Bedenk een logica voor de verschillende kleuren die je kunt toepassen, bijvoorbeeld rood voor werk, blauw voor de hockeyclub en groen voor familie. De kleuren zorgen voor een extra laag visuele organisatie.

Om de mappen een kleur te geven, klik je er met de rechtermuisknop op. Daarna kies je de opdracht Ordenen en dan krijg je de 24 verschillende kleuren te zien die je kunt toepassen. De kleurcodes werken alleen bij mappen, niet bij bestanden.

Geef de mappen een kleur voor categorieën die je zelf bedenkt.

ZIP Extractor

Extraheren

Een van die zaken waar Google Drive niet zo vlot mee omgaat, is het openen van gecomprimeerde bestanden in het zip- en rar-formaat. Als je ze rechtstreeks vanuit Google Drive probeert te openen, krijg je vaak een lege map. Een handige oplossing is ZIP Extractor. Je hoeft niets te installeren. Op de webpagina klik je op de blauwe knop Open ZIP from Google Drive. Daarna verbind je de online app met je Google-account. In het volgende venster beslis je of je ZIP Extractor toegang geeft tot alle bestanden in Google Drive of slechts tot specifieke mappen.

Open daarna Google Drive met je browser en selecteer daar een gecomprimeerd bestand. Klik er met de rechtermuisknop op en kies de opdracht Openen met / Zip Extractor. Er verschijnt een nieuw tabblad waarin je de inhoud al kunt bekijken van het zip- of rar-bestand. Plaats een vinkje bij de bestanden die je wilt extraheren en klik op de blauwe knop Extract to Drive. Wanneer de extractie afgelopen is, klik je op View Files in Drive.

Met de rechtermuisknop kun je ZIP Extractor aanspreken in Google Drive.

Comprimeren

Je kunt niet alleen zip- en rar-mappen uitpakken. Het is met ZIP Extractor ook mogelijk om bestanden te comprimeren in Google Drive. Selecteer door de Shift-toets of de Ctrl-toets in te drukken de bestanden die je samen wilt comprimeren. Klik met rechts op de selectie en kies de opdracht Openen met / ZIP Extractor. In een nieuw venster volg je hoe de bestanden worden toegevoegd aan het nieuwe zip-bestand. Daarna verschijnen er knoppen om nog andere mappen of bestanden aan dit zip-bestand toe te voegen.

Er is ook een knop Add Password om zip-bestanden te versleutelen met een wachtwoord. Om af te sluiten klik je op Done of op de drie puntjes. Hiermee kun je het zip-bestand een andere naam geven, opslaan op Google Drive of downloaden naar je pc.

Elk zip-bestand kun je in Google Drive opslaan of downloaden.

Andere tools

Scannen met Filerev

Met één scan van Filerev krijg je een overzicht van alle documenten en afbeeldingen die in de mappen van Google Drive zitten. Dit is ook een prima tool om de dubbele bestanden te detecteren en te verwijderen die zich in de loop van de tijd hebben opgestapeld. Je krijgt bovendien een duidelijk beeld van hoe de opslag wordt verdeeld tussen Google Drive, Gmail en Google Foto’s en je ziet welke mappen en welke bestandsindelingen de grote ruimteslokoppen zijn.

Je kunt deze tool zelfs inzetten om lege mappen, verborgen bestanden, erg grote bestanden en zeer oude bestanden te vinden en op te schonen. Met de gratis versie mag je één scan per maand uitvoeren. Dat betekent dat je tot één miljoen items kunt scannen en daarna mag je tot vijfhonderd verplaatsingen en verwijderingen uitvoeren. Voor de meeste thuisgebruikers volstaat dat ruimschoots. Ben je een intensieve Google Drive-gebruiker? Dan is het mogelijk om te upgraden naar een betaald plan waarvoor je 48 dollar per jaar betaalt. Filerev communiceert via een beveiligde ssl-verbinding en alle accountgegevens worden versleuteld.

Onze Google Foto’s nemen meer plaats in beslag dan de bestanden in Google Drive.

Snel opslaan op Drive

Heb je tijdens het surfen iets interessants gezien dan kun je dat uiteraard vastleggen met een bladwijzerbeheerder zoals Raindrop. Je kunt ook op Google Drive een online opslagmap gebruiken om allerlei informatie in te droppen die je tijdens het surfen met Chrome vindt. Haal hiervoor de gratis extensie Save to Google Drive op via de Chrome web Store.

In de instellingen van deze extensie selecteer je de doelmap op Drive. Wanneer je bijvoorbeeld een afbeelding wilt opslaan van een Chrome-tabblad klik je met de rechtermuisknop op de afbeelding en selecteer je Save image to Google Drive. Deze gratis tool kan je veel tijd besparen. Het is ook mogelijk om een webpagina als webarchief op te slaan, of als Google-document.

In de voorkeuren van Save to Google Drive leg je eerst een doelmap vast.

Orde in tabs met Workona

Wanneer je in een Google Document online werkt en je hebt gegevens nodig uit een ander document of Google Spreadsheet, dan wil je meestal in meerdere tabbladen werken. Het is moeilijk om deze met elkaar te verbinden en als je te veel tabbladen open hebt staan, raak je het overzicht gemakkelijk kwijt. Met Workona, een add-on voor Chrome, Firefox en Edge, visualiseer je al die tabbladen als onderdelen van één centrale werkruimte.

Met Workona voeg je ook verschillende subtabbladen toe en creëer je één werkomgeving waar alle afbeeldingen, spreadsheets, documenten en presentaties samenkomen. Per project maak je dan een nieuwe werkruimte. Elke tab kun je synchroniseren tussen verschillende apparaten en er is een zoekfunctie die tegelijk in verschillende werkruimten en tabs zoekt. Workona is niet gratis, met een betaald abonnement van 7 dollar per maand kun je onbeperkte werkruimte gebruiken.

Maak een werkruimte waarin je verschillende tabbladen toevoegt.

Snelweg naar Drive

Elke keer wanneer je Google Drive wilt gebruiken, moet je in de browser een extra tabblad openen. Een kleine, maar handige oplossing om razendsnel in je Google Drive te duiken, is de extensie Checker Plus. Hiermee krijg je een extra knop in de Chrome-browser waarmee je met één muisklik Google Drive als een pop-up opent. Van daaruit kun je onder meer door alle bestanden en mappen bladeren, nieuwe documenten maken en mappen en bestanden verplaatsen. Deze app stuurt bovendien live meldingen wanneer een document wordt bewerkt door iemand waarmee je het bestand hebt gedeeld.

Met één muisklik open je een pop-up waarin de inhoud van je Google Drive te zien is.

Watch on YouTube