Zoek je een betaalbare smartphone die ‘gewoon goed’ is en een paar jaar mee kan? Computer!Totaal helpt je graag en zet de 10 beste smartphones tot 200 euro op een rijtje. Zo kun jij een geïnformeerde keuze maken en ben je verzekerd van een fijne, goedkope telefoon.
Top 10 beste smartphones tot 200 euro
1. Xiaomi Redmi Note 8 (2021)
2. Xiaomi Redmi Note 8T
3. Oppo A53
4. Motorola Moto G31
5. OnePlus Nord CE 2 Lite
6. Oppo A5 2020
7. Samsung Galaxy M20 Power
8. Motorola Moto G9 Play
9. Nokia G22
10. Xiaomi Mi A3
Top 10 smartphones tot 200 euro
1. Xiaomi Redmi Note 8 (2021)
ONS OORDEEL
Xiaomi Redmi Note 8
Pluspunten
Prijs-kwaliteitverhouding
Modern uiterlijk
Minpunten
Zware softwareschil
Deels zinloze camera’s
Laagste prijzen & actuele levertijden
Conclusie
Zoek je een betaalbare smartphone waar je een paar jaar mee vooruit kunt? Dan is de Xiaomi Redmi Note 8 (2021) het overwegen waard. Let er wel op dat je het 2021-model neemt, want de originele Note 8 is veel ouder. De 2021-variant heeft een modern uiterlijk, een duidelijk afleesbaar 6,3 inch-full-hd-scherm en een vlotte MediaTek-processor. Het werk- en opslaggeheugen is met 4 GB en 64 GB groot genoeg en je kunt het opslaggeheugen vergroten met een micro-sd-kaartje.
Het toestel heeft vier camera’s op de achterkant, maar die zitten er deels voor de sier omdat ze qua functionaliteiten tegenvallen. Gelukkig kun je met de hoofdcamera wel prima foto’s maken. De smartphone gaat probleemloos een dag mee op een accubeurt en laadt lekker rap op. Er zijn wel even dure telefoons die nog langer meegaan voordat ze aan de oplader moeten. Xiaomi’s Redmi Note 8 (2021) draait op Android 11 met de MIUI-softwareschil. Die softwareschil is ingrijpend, zeker als je nu een toestel gebruikt met een lichte Android-schil. Na wat gewenning valt er gelukkig goed te werken met MIUI. Het updatebeleid van de smartphone is nogal vaag, maar de praktijk wijst uit dat goedkope Xiaomi-smartphones zeker twee jaar updates kunnen verwachten.
2. Xiaomi Redmi Note 11
ONS OORDEEL
Xiaomi Redmi Note 11
Pluspunten
Goed scherm
Veel functies
Minpunten
Zware softwareschil
Onduidelijk updatebeleid
Laagste prijzen & actuele levertijden
Conclusie
Wil je een betaalbare smartphone maar zo min mogelijk bezuinigen op functies? Dan is de Xiaomi Redmi Note 11 een hele interessante keuze. Dit toestel biedt namelijk functies én praktische kwaliteiten die we normaliter in smartphones van tientallen euro’s meer terugzien.
Zo heeft de Redmi Note 11 een goed oled-scherm met 90Hz-verversingssnelheid dat ook nog eens lekker helder kan. De smartphone is daarnaast snel genoeg, heeft een aardige 50megapixel-hoofdcamera en kan ook redelijke extra wijde beelden schieten met zijn 8megapixel-groothoekcamera. Ook de accuduur maakt indruk. Deze telefoon is nooit voor het einde van de dag leeg. Opladen duurt even, maar dat vergeven we Xiaomi. Belangrijker vinden we namelijk dat de Redmi Note 11 allemaal functies heeft die soms ontbreken op concurrerende telefoons. Xiaomi’s toestel beschikt over een vingerafdrukscanner, NFC-chip om contactloos te pinnen in winkels, een microSD-kaartslot om de opslagruimte uit te breiden en een 3,5mm-poort. Zo kun je je bedrade hoofdtelefoon aansluiten.
Het voornaamste aandachtspunt van de Redmi Note 11 is de software. Het toestel is voorzien van Xiaomi’s zware MUI-schil met extra apps en reclame en komt met een vaag updatebeleid. Grote kans dat de telefoon vanaf begin 2025 geen updates meer krijgt.
3. Oppo A53
ONS OORDEEL
Oppo A53
Pluspunten
Twee jaar updates
Lange accuduur
Minpunten
Ingrijpende Oppo-schil
Hd-scherm oogt minder scherp
Laagste prijzen & actuele levertijden
Conclusie
De Oppo A53 biedt veel voor weinig en is een ‘gewoon prima’ smartphone voor minder veeleisende gebruikers. Het toestel heeft een degelijke en goed afgewerkte plastic behuizing, laadt snel op via de usb-c-poort en gaat dankzij de 5000 mAh-accu minimaal twee dagen mee voordat je de oplader moet pakken. Het grote 6,5 inch-scherm toont prima kleuren maar oogt niet heel scherp, wat te wijten is aan de hd-resolutie. Interessant is de verversingssnelheid van 90 Hz, wat hoger is dan gebruikelijk (60 Hz) in dit prijssegment. Het beeld moet daarom soepeler overkomen, maar dit effect komt niet helemaal uit de verf omdat de smartphone geen krachtige processor heeft.
Het toestel werkt wel naar behoren en heeft veel opslaggeheugen (64 GB). De Oppo A53 is niet sneller dan de concurrentie, maar vlot genoeg voor populaire apps en een eenvoudig spelletje. Verwacht geen wonderen van de drie camera’s. Wat klinkt als een indrukwekkende opstelling, is in de praktijk een aardige hoofdcamera met een vrij zinloze zwart-wit-lens en een redelijke dieptesensor. De selfiecamera zit in het scherm en laat je in hoge resolutie videobellen. Oppo’s ColorOS 7.2-schil over Android 10 is visueel druk en voegt wat apps toe. Die kun je gelukkig verwijderen. Oppo garandeert twee jaar beveiligingsupdates en updates naar Android 11 en 12.
Lees ook: onze uitgebreide review van de Oppo A53.
4. Motorola Moto G31
ONS OORDEEL
Motorola Moto G31
Pluspunten
Goed scherm
Complete specificaties
Minpunten
Oude software
Laadt langzaam op
Laagste prijzen & actuele levertijden
Conclusie
De Motorola Moto G31 is zonder twijfel één van de beste smartphones onder de 200 euro. Dat komt met name door zijn zeer complete specificaties, die een hogere prijs doen vermoeden. Het toestel heeft een spawaterbestendige behuizing en een goed 6,4inch-oled-scherm met Full-HD-resolutie.
Ook prettig zijn de vlotte processor en de nette hoeveelheid werk- en opslaggeheugen van 4 GB en 64 GB. Je kunt het geheugen uitbreiden via Micro-SD. De Moto G31 ondersteunt wifi 6 (802.11ax), nfc om contactloos te pinnen en heeft prima camera’s. Verwacht alleen niet teveel van de macrocamera. De grote accu gaat probleemloos een lange dag mee. Het opladen daarentegen duurt ook lang, want Motorola levert een trage 10watt-adapter mee. Jammer is dat de Moto G31 uit de doos op Android 11 draait en maar één versie-update krijgt, naar Android 12. Die versie was echter al beschikbaar. Je kunt ook rekenen op twee jaar beveiligingsupdates. In deze prijsklasse zijn er smartphones met een langer updatebeleid te koop, onder andere van Samsung (vier jaar beveiligingsupdates). De Motorola Moto G31 moet het meer van zijn specificaties hebben en dat maakt hem een interessante keuze.
5. OnePlus Nord CE 2 Lite
ONS OORDEEL
OnePlus Nord CE 2 Lite
Pluspunten
Lange accuduur
Complete gebruikservaring
Minpunten
Minder snel
Minder goede camera's
Laagste prijzen & actuele levertijden
Conclusie
© PXimport
De OnePlus Nord CE 2 Lite – een hele mond vol inderdaad – is een budgetsmartphone die je inmiddels voor minder dan tweehonderd euro kunt kopen. Het toestel biedt zo een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding. Zo beschikt de telefoon over een lekker groot 6,6inch-scherm met scherpe Full-HD-resolutie en hoge 120Hz-verversingssnelheid voor soepel beeld. Ook heeft de smartphone veel werk- en opslaggeheugen (6 GB en 128 GB) en laadt de accu snel op met de oplader die in de doos zit.
Ook fijn is dat de accu (5000 mAh) probleemloos een lange dag meegaat, ook bij zwaarder gebruik. De Nord CE 2 Lite is daarnaast voorzien van handige functies als een NFC-chip (om contactloos te pinnen in winkels), een vingerafdrukscanner en een microSD-kaartslot om het interne opslaggeheugen te vergroten. Maar natuurlijk is geen enkele budgetsmartphone perfect, ook deze niet.
Zo wint de gebruikte Qualcomm Snapdragon 695 geen snelheidsprijs - al is ie vlot genoeg voor populaire apps – en zijn de camera’s niet zo goed. Met name de 2megapixel-macrocamera op de achterkant voegt weinig toe omdat de foto’s van slechte kwaliteit zijn. Deze Android 12-smartphone is inmiddels geüpdatet naar Android 13 en krijgt nog Android 14. Ook kun je rekenen op beveiligingsupdates tot het voorjaar van 2025.
6. Oppo A5 2020
7,5Score75
ONS OORDEEL
Oppo A5 2020
Pluspunten
Vlotte hardware
Erg goede accuduur
Minpunten
Lage schermresolutie
Formaat is voor sommigen te groot
Laagste prijzen & actuele levertijden
Conclusie
Oppo’s A5 2020 is een betaalbare smartphone die vooral opvalt door zijn enorme 5000 mAh-accu. Dankzij die bovengemiddeld grote accucapaciteit houdt het toestel het – afhankelijk van je gebruik – tussen de twee en vijf dagen vol. Daarna laad je hem op via de usb-c-aansluiting. Wel fijn is dat de A5 2020 een nfc-chip heeft zodat je met de telefoon contactloos kunt betalen in winkels. Verder beschikt het toestel over veel opslaggeheugen, een snelle processor en een groot 6,5-inch lcd-scherm. Voor sommigen is dat ideaal, anderen vinden het net té groot. De hd-schermresolutie is aan de lage kant, waardoor het display minder scherp oogt dan smartphones met een full-hd-scherm.
De A5 2020 is één van de eerste budgettelefoons met vier camera’s op de achterkant. Het gaat om een normale camera, een groothoeklens en twee dieptesensoren voor macro- en portretfoto’s. Tof, al hebben veel toestellen genoeg aan één dieptesensor. De foto’s van de A5 2020 zijn goed genoeg en dankzij de nachtmodus maak je ook in het donker aardige plaatjes. Oppo’s ColorOS-software over Android heen is ingrijpend. Er valt na gewenning prima mee te werken, maar we kijken uit naar de verbeteringen in ColorOS 7. Het updatebeleid van de fabrikant is prima.
7. Samsung Galaxy M20 Power
ONS OORDEEL
Samsung Galaxy M20 Power
Pluspunten
Zeer lange accuduur
Prima scherm
Minpunten
Vingerafdrukscanner moeilijk bereikbaar
Oudere software
Laagste prijzen & actuele levertijden
Conclusie
Net als de Motorola Moto G7 Power en Oppo A5 2020 heeft de Samsung Galaxy M20 Power een reusachtige 5000 mAh-accu. Die zingt het probleemloos twee tot vier dagen uit. Doe je weinig met je smartphone dan hoef je de M20 Power misschien één a twee keer per week op te laden. En dat laden gaat lekker snel via usb-c, waardoor de batterij vlug weer vol is. Andere pluspunten van de M20 Power zijn het fraaie 6,3-inch full-hd-scherm, de snelle processor en de dubbele camera achterop. Die maakt goede ‘normale’ foto’s en groothoekbeelden, wat handig is als je een groot gebouw of een groep mensen wilt vastleggen. Aandachtspunten zijn er ook. De telefoon mist een notificatielampje en de vingerafdrukscanner achterop zit best hoog. Wie kleinere handen heeft, kan er moeilijk bij. Tot slot de software: Samsung bracht de M20 Power uit met het sterk verouderde Android 8.1 (Oreo) en had lang nodig om een Android 9-update uit te brengen. Toen die verscheen, stond Android 10 voor de deur. Naar verwachting duurt het opnieuw lang voordat Samsung de nieuwste software naar zijn budgettelefoon brengt. Dat is geen ramp, maar je moet dus wel langer wachten op verbeteringen en vernieuwingen.
8. Motorola Moto G9 Play
ONS OORDEEL
Motorola Moto G9 Play
Pluspunten
Accuduur
Complete specificaties
Minpunten
Updatebeleid
Voelt wat langzaam aan
Laagste prijzen & actuele levertijden
Conclusie
De Motorola Moto G9 Play is een scherp geprijsde Android-smartphone die vooral pluspunten scoort met zijn complete specificaties. Het toestel heeft bijvoorbeeld een grote 5000 mAh-accu en gaat twee dagen mee op een acculading. Opladen gebeurt snel dankzij de meegeleverde snellader van 20 Watt. Zo’n oplader krijg je vooral bij duurdere smartphones.
Verder heeft de Moto G9 Play een ruime hoeveelheid opslaggeheugen (64 GB), een nfc-chip om contactloos te pinnen in winkels en is hij spatwaterbestendig. De smartphone ligt prettig in de hand maar is wel groot en zwaar. Dat komt door de flinke accu en het grote 6,5 inch-scherm. Het scherm oogt niet heel scherp door de hd-resolutie, maar goed genoeg voor populaire apps. Wie graag met twee handen typt, heeft veel ruimte op dit enorme display. Goed om te weten is dat deze betaalbare telefoon niet bijster snel is. Dat is nu niet zo’n probleem, maar roept wel de vraag op of de Moto G9 Play over drie jaar nog vlot genoeg is.
Het toestel draait op Android 10 en krijgt alleen een update naar versie 11. Veel concurrerende toestellen ontvangen het jaar erop ook Android 12. Motorola garandeert wel twee jaar beveiligingsupdates.
Meer weten? Hier lees je onze uitgebreide Motorola Moto G9 Play review.
9. Nokia G22
ONS OORDEEL
Nokia G22
Pluspunten
Zelf te repareren
Schone software
Minpunten
Niet de snelste
Oudere software
Laagste prijzen & actuele levertijden
Conclusie
© RB | ID.nl
De Nokia G22 is een hele interessante smartphone als je duurzaamheid belangrijk vindt. Cruciale onderdelen van deze telefoon zijn namelijk zelf te repareren. Denk aan het scherm, de achterkant en de usb-c-poort. Ook de accu kun je zelf vervangen. Veruit de meeste smartphones zijn niet zelf te repareren. Nokia stelt echter reparatiehandleidingen beschikbaar en verkoopt vervangende onderdelen (inclusief de juiste schroevendraaier) via zijn eigen website.
Los van het duurzame karakter is de Nokia G22 een prima smartphone met bijvoorbeeld veel (128 GB) opslaggeheugen en een grote 5050mAh-accu die redelijk snel oplaadt. Ook handig is de aanwezigheid van een 3,5mm-poort om je bedrade hoofdtelefoon aan te sluiten. Verwacht echter geen wonderen van de snelheid van de smartphone, de cameraprestaties of de scherpte van het beeldscherm. Dit grote 6,5inch-scherm toont namelijk een redelijk lage HD-resolutie.
Prettig is dat de Nokia G22 draait op een nagenoeg niet-aangepaste versie van het Android-besturingssysteem. Minder fijn is dat Nokia kiest voor Android 12 uit 2021. Het bedrijf belooft twee versie-updates en drie jaar beveiligingsupdates. Om positief af te sluiten: de Nokia G22 komt met drie jaar garantie, waar twee jaar de norm is.
10. Xiaomi Mi A3
ONS OORDEEL
Xiaomi Mi A3
Pluspunten
Android One-software
Goede prestaties
Minpunten
Matig beeldscherm
Niet de beste vingerafdrukscanner
Laagste prijzen & actuele levertijden
Conclusie
De Xiaomi Mi A3 heeft zijn Android One-software als grootste troef. Op dit toestel ervaar je de schone Android-versie zoals die door Google ontwikkeld is, zonder aanpassingen van een fabrikant. Geen onnodige visuele veranderingen of extra apps: gewoon gebruiksvriendelijke software, inclusief een uitstekend updatebeleid. Xiaomi is – door Google – verplicht de Mi A3 minstens drie jaar lang regelmatig beveiligingsupdates te geven en moet de telefoon ook updaten naar Android R.
Los van de software is de Mi A3 een fijne smartphone met een premium uitstraling en een usb-c-poort. De prestaties zijn dik in orde en de accu gaat moeiteloos een dag mee. Het opslaggeheugen meet een ruime 64GB of 128GB, afhankelijk van welke uitvoering je koopt. Ook fijn is de driedubbele camera op de achterkant. Vooral de primaire 48 megapixel lens maakt goede foto’s, ook in het donker. Je profiteert ook van een groothoeklens (voor wijde foto’s) en een portretlens (voor een wazige achtergrond). Minpunten zijn er ook.
De Mi A3 gebruikt een vrij langzame vingerafdrukscanner achter het display en komt met een trage oplader. Als je een 18W-stekker in huis haalt, laadt de batterij aanzienlijk sneller op. Erger is de hd-resolutie van het oled-scherm, waardoor het display duidelijk minder scherp en mooi oogt dan de concurrentie.