Keuzehulp: de 7 beste smartphones tot 200 euro
Zoek je een betaalbare smartphone die ‘gewoon goed’ is en een paar jaar mee kan? ID.nl helpt je graag en zet de 7 beste smartphones tot 200 euro op een rijtje. Zo kun jij een geïnformeerde keuze maken en ben je verzekerd van een fijne, goedkope telefoon.
Top 7 beste smartphones tot 200 euro
1. Samsung Galaxy A15 5G
2. Xiaomi Redmi Note 13 4G
3. Motorola Moto G31
4. Poco C65
5. Motorola Moto G24 Power
6. Nokia G22
7. Motorola Moto G54
Bekijk ook onze andere keuzehulpen:
Top 7 smartphones tot 200 euro
1. Samsung Galaxy A15 5G
Deze smartphone is goedkoop, prima en krijgt vijf jaar updates.
- Mooi oledscherm
- Vijf jaar updates
- Niet zo snel
- Geen bijzondere camera's
Als je een goedkope smartphone met prima specificaties én jarenlange updates zoekt, is de Samsung Galaxy A15 5G een interessante keuze. Dit toestel, van een van de bekendste telefoonmerken, biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Voor minder dan 200 euro koop je een toestel met een 6,5-inch oledscherm voorzien van scherpe Full-HD-resolutie en degelijke kunststof behuizing inclusief vingerafdrukscanner.
Onder de motorkap draait een eenvoudige MediaTek-processor met 4 GB werkgeheugen, dus verwacht niet dat de telefoon razendsnel is. Wel is hij vlot genoeg voor populaire apps als WhatsApp, e-mail en internet. De opslagcapaciteit is met 128 GB bovendien lekker ruim. De smartphone heeft meerdere camera's op de achterkant, kan contactloos pinnen dankzij een NFC-chip en ondersteunt snel 5G-internet.
Een 5000mAh-accu houdt de telefoon draaiende en laadt op met 25 watt. Dat is lekker snel voor een goedkope smartphone.
Samsung voorziet de Galaxy A15 5G van Android 14 en belooft meerdere Android-updates én beveiligingsupdates tot april 2029. Dat is dus vijf jaar vanaf de introductiedatum van de smartphone. In dit prijssegment is er geen andere telefoon te vinden die zo lang updates krijgt. Als je lang met de Galaxy A15 5G wilt doen, kan dat dus met een gerust gevoel.
©Samsung
2. Xiaomi Redmi Note 13 4G
Een betaalbare smartphone met prima functies en vier jaar updates.
- Vier jaar updates
- Goed scherm
- Zware softwareschil
- Matige camera's
De Xiaomi Redmi Note 13 4G is een betaalbare smartphone die veel dingen goed doet. Zo heeft het toestel een behuizing die getuige zijn IP54-certificering stof- en waterbestendig is en heb je een goed, groot scherm van 6,67 inch tot je beschikking. Dat oledscherm oogt scherp dankzij de Full-HD-resolutie en soepel dankzij de 120Hz-verversingssnelheid. De smartphone is niet bijster snel, maar wel vlot genoeg voor alle populaire apps.
De hoeveelheid werkgeheugen en opslagcapaciteit hangt af van de gekozen variant. Voor minder dan 200 euro koop je het instapmodel met 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslagcapaciteit – cijfers waar lang niet alle concurrenten aan kunnen tippen. Een vlak waarop de Redmi Note 13 4G juist weer sommige andere telefoons voor zich moet dulden, is de camerakwaliteit. De camera's achter op de Xiaomi-smartphone zijn van matige kwaliteit.
Houd er ook rekening mee dat de telefoon geen 5G-ondersteuning heeft, al vinden we dat minder storend omdat 4G-internet in Nederland al erg snel is. De Xiaomi Redmi Note 13 4G krijgt updates naar Android 14 en 15, en ontvangt beveiligingsupdates tot januari 2028. Wel jammer is dat Xiaomi zijn softwareschil over Android volstopt met allerlei vreemde functies en games en apps (die gelukkig wel te verwijderen zijn).
©Rens Blom
3. Motorola Moto G31
- Goed scherm
- Complete specificaties
- Oude software
- Laadt langzaam op
De Motorola Moto G31 is zonder twijfel een van de beste smartphones onder de 200 euro. Dat komt met name door zijn zeer complete specificaties, die een hogere prijs doen vermoeden. Het toestel heeft een spatwaterbestendige behuizing en een goed 6,4-inch oledscherm met Full-HD-resolutie.
Ook prettig zijn de vlotte processor en de hoeveelheid werk- en opslaggeheugen van 4 GB en 64 GB. Je kunt het geheugen uitbreiden via microSD. De Moto G31 ondersteunt wifi 6 (802.11ax), NFC om contactloos te betalen en is uitgerust met een stel prima camera's. Verwacht alleen niet te veel van de macrocamera.
De grote accu gaat probleemloos een lange dag mee. Het opladen daarentegen duurt ook lang, want Motorola levert een trage 10 watt-adapter mee. Jammer is dat de Moto G31 vanuit de doos op Android 11 draait en maar één versie-update krijgt: naar Android 12. Die versie was echter al beschikbaar. Je kunt ook rekenen op twee jaar beveiligingsupdates. In deze prijsklasse zijn er smartphones met een langer updatebeleid te koop, onder andere van Samsung.
4. Poco C65
De Poco C65 is een echte budgetsmartphone met de nodige compromissen, maar een prima keuze voor wie weinig wil uitgeven aan een smartphone.
- Technisch prima
- Lange accuduur
- Onduidelijk updatebeleid
- Teleurstellende camera's
Als je écht weinig wilt uitgeven aan een nieuwe smartphone, dan kun je de Poco C65 overwegen. Dit toestel kost zo'n 150 euro en biedt voor dat lage bedrag toch een aardig totaalpakket. Het plastic ontwerp komt degelijk genoeg over en is voorzien van functies als een microSD-kaartslot en een vingerafdrukscanner.
Het grote scherm oogt vanzelfsprekend niet heel fraai, maar is ook niet slecht. Houd er wel rekening mee dat het beeld minder scherp oogt door de HD-resolutie. De Poco C65 is niet snel, maar ook niet langzaam. De hoeveelheid werkgeheugen (6 GB) en opslagcapaciteit (128 GB) verrast ons in positieve zin.
Ook de accuduur is met anderhalve dag gebruik ruim voldoende. Wel gek is dat Poco een 10 watt-oplader bij de telefoon levert, terwijl het toestel opladen met 18 watt ondersteunt. Je kunt beter dus zelf een 18 watt-oplader regelen.
De camera's van de Poco C65 zijn matig, wat we snappen gezien de prijs, maar toch. Vervelender vinden we het softwarebeleid van Poco. De fabrikant – die onderdeel uitmaakt van Xiaomi – levert veel commerciële apps en games mee in de Android-software, al kun je die gelukkig wel zelf verwijderen. Maar welk updatebeleid er geldt voor de Poco C65, blijft onduidelijk.
Lees verder in onze uitgebreide Poco C65-review.
©Wesley Akkerman
5. Motorola Moto G24 Power
De Motorola Moto G24 Power heeft vooral een uitstekende accuduur, maar ook veel werkgeheugen en opslagcapaciteit voor apps en foto's.
- Uitstekende accuduur
- Veel werkgeheugen en opslagcapaciteit
- Minder scherp scherm
- Matige camera's
De Motorola Moto G24 Power is een budgetsmartphone met een lange accuduur als grootste troef. Deze smartphone kun je twee dagen gebruiken voordat je een oplader moet pakken. Of 's avonds als je naar bed gaat, als je het héél bont maakt. Veel andere toestellen zouden dan allang leeg zijn.
De uitstekende accuduur dankt de Moto G24 Power aan zijn bovengemiddeld grote accucapaciteit van 6000 mAh en een scherm met HD-resolutie. Zo'n scherm verbruikt minder stroom dan een Full-HD-scherm. Het scherm is namelijk de grootste stroomvreter.
Op andere vlakken presteert de Moto G24 Power prima, zoals we van betaalbare Motorola-telefoons gewend zijn. Het toestel kan tegen een regenbuitje, heeft veel werkgeheugen (8 GB) en opslagcapaciteit (256 GB) voor je apps, foto's en andere bestanden.
Verwacht geen razendsnelle telefoon of geweldige camera's, want ook Motorola moet bezuinigingen uitvoeren. Die zie je bijvoorbeeld ook terug in het gebrek aan 5G-ondersteuning. En hoewel het fijn is dat de Moto G24 Power dankzij zijn HD-scherm langer meegaat op een accubeurt, betekent de lagere schermresolutie ook dat het beeld minder scherp oogt.
Het updatebeleid is met één versie-update (naar Android 15) en drie jaar regelmatige beveiligingsupdates ook niet bijzonder, maar op zich prima.
6. Nokia G22
- Zelf te repareren
- Schone software
- Niet de snelste
- Oudere software
©RB | ID.nl
De Nokia G22 is een heel interessante smartphone als je duurzaamheid belangrijk vindt. Cruciale onderdelen van deze telefoon zijn namelijk zelf te repareren. Denk aan het scherm, de achterkant en de usb-c-poort. Ook de accu kun je zelf vervangen. Veruit de meeste smartphones zijn niet zelf te repareren. Nokia stelt echter reparatiehandleidingen beschikbaar en verkoopt vervangende onderdelen (inclusief de juiste schroevendraaier) via zijn eigen website.
Los van het duurzame karakter is de Nokia G22 een prima smartphone met bijvoorbeeld veel opslaggeheugen (128 GB) en een grote 5050mAh-accu die redelijk snel oplaadt. Ook handig is de aanwezigheid van een 3,5mm-poort om je bedrade hoofdtelefoon aan te sluiten. Verwacht echter geen wonderen van de snelheid van de smartphone, de cameraprestaties of de scherpte van het beeldscherm. Dit grote 6,5inch-scherm toont namelijk een relatief lage HD-resolutie.
Prettig is dat de Nokia G22 draait op een nagenoeg niet-aangepaste versie van het Android-besturingssysteem. Minder fijn is dat Nokia kiest voor Android 12 uit 2021. Het bedrijf belooft twee versie-updates en drie jaar beveiligingsupdates. Om positief af te sluiten: de Nokia G22 komt met drie jaar garantie, waar twee jaar de norm is.
7. Motorola Moto G54
Telefoon met goede specificaties maar een kort updatebeleid.
- Veel geheugen en opslagcapaciteit
- Veel functies
- Matig updatebeleid
- Opladen duurt lang
Als je weinig wilt uitgeven aan een nieuwe smartphone, is de Motorola Moto G54 uit het najaar van 2023 een interessante optie. Het toestel heeft niet alleen een groot en scherp Full-HD-scherm van 6,5 inch, maar ook een hoge 120Hz-verversingssnelheid waardoor het display soepel overkomt. Die laatste functie is nog niet gangbaar in dit prijssegment. Hetzelfde geldt voor de royale hoeveelheid werkgeheugen (8 GB) en opslagcapaciteit (256 GB). Op dit toestel kun je dus heel veel apps, foto's en video's opslaan.
De van plastic gemaakte telefoon gaat ruimschoots een dag mee op een accubeurt en laadt op via een usb-c-poort. De oplader zit in de doos. Opladen duurt wel een paar uur; een bezuiniging van Motorola. Waar níét op bezuinigd is, is de camera op de achterkant. Die 50megapixel-hoofdcamera is voorzien van optische beeldstabilisatie (OIS) om bewogen foto's tegen te gaan. OIS is zeldzaam in zo'n goedkope telefoon. De Moto G54 is daarnaast voorzien van een groothoekcamera en een nutteloze macrocamera.
Jammer is het beroerde updatebeleid. Motorola geeft de Moto G54 alleen een update naar Android 14 en belooft drie jaar beveiligingsupdates. Concurrerende merken bieden langer versie-updates en soms ook beveiligingsupdates.
©Wesley Akkerman