Budgetsmartphones getest: de beste goedkope telefoon

© PXimport

Budgetsmartphones getest: de beste goedkope telefoon

Geplaatst: 12 februari 2018 - 08:54

Aangepast: 14 december 2022 - 13:44

Rens Blom

Sommige fabrikanten durven meer dan duizend euro voor een smartphone te vragen. Zoveel hoeft een telefoon niet te kosten: wie een ‘gewoon goede’ smartphone zoekt, hoeft eigenlijk niet meer dan tweehonderd euro te besteden. Voor dat bedrag (of nog minder) heb je namelijk de keuze uit een aantal interessante modellen van allerlei merken. In deze groepstest zetten we acht budgetsmartphones tegenover elkaar en geven we antwoord op de vraag: welke is de beste koop?

Wat zijn de beste goedkope smartphones?

Bij het selecteren van smartphones voor deze groepstest hebben we gekeken naar modellen die maximaal 200 euro kosten, goed verkrijgbaar zijn in Nederland, 4G-ondersteuning hebben en op het recente besturingssysteem Android 7 (Nougat) draaien. Een vijfde vereiste is dat ze op papier een interessante prijs-kwaliteitverhouding bieden, we willen immers de beste budgetsmartphones testen. We kwamen tot acht toestellen die voor 175 tot 200 euro in de winkels liggen. We hebben ze uitvoerig onder handen genomen en met elkaar vergeleken op vlakken als bouwkwaliteit, beeldscherm en camera’s.

Nokia 5

Het welbekende Nokia is terug, met dank aan een nieuwe eigenaar die nu wereldwijd Nokia-telefoons met Android verkoopt. De Nokia 5 is één van die modellen en hij laat gelijk een goede indruk achter. Door de hoogwaardig afgewerkte metalen behuizing komt de 5 veel steviger en luxer over dan zijn verkoopprijs doet vermoeden, en is het zeker geen dertien-in-een-dozijn-telefoon. Wel is hij voor een 5,2inch-toestel aan de grote en zware kant, en oogt het scherm door de hd-resolutie niet zo scherp. Heel snel is de Nokia 5 ook niet (je moet regelmatig even wachten), al draait hij vlot genoeg en is hij wel voorzien van functies als een prima afdrukscanner en nfc-chip. De camera’s presteren gemiddeld voor een budgettelefoon. Foto’s missen vrij veel detail en de belichting is regelmatig een probleem. Gelukkig is de accuduur met anderhalf tot twee dagen wel dik in orde. Nokia zet vooral in op de software: het gebruikt een vrijwel standaard Android-versie, wil snel een Oreo-update uitrollen en belooft ook alvast een P-update voor volgend jaar. Daarnaast stelt het maandelijks razendsnel beveiligingsupdates beschikbaar, vermoedelijk minimaal tot de P-update.

Media has no description

© PXimport

Nokia 5

Prijs: €189,-
OS: Android 7.1 Nougat
Scherm: 5,2 inch (1280x720)
Processor: 1,4 GHz octacore (Qualcomm Snapdragon 430)
RAM: 2 GB
Opslag: 16 GB
Batterij: 3000 mAh
Camera: 13 megapixel (achter), 8 megapixel (voor)
Formaat: 149,7 x 72,5 x 8,55 mm
Gewicht: 160 gram
8Score80

 • Pluspunten

 • Degelijk ontwerp

 • Lange, snelle softwareondersteuning

 • Goede accuduur

 • Minpunten

 • Tegenvallende camera’s

 • Niet de snelste

 • Groot voor z’n 5,2inch-scherm

Motorola Moto G5

Motorola maakt al jaren goede budgetsmartphones, en doet dat sinds vorig jaar als dochteronderneming van Lenovo. De Moto G5 heeft een degelijke behuizing van metaal en plastic, met een verwisselbare accu en goede vingerafdrukscanner. Het 5inch-beeldscherm oogt door de full-hd-resolutie bijzonder scherp en over de snelheid van de smartphone valt niet te klagen. Hetzelfde geldt voor de accuduur, die met ruim een dag prima in orde is. De 13- en 5megapixel-camera’s maken minder indruk, maar zijn voldoende om snel een fotootje voor WhatsApp te schieten. Door de grote randen boven en onder het beeldscherm is de Moto G5 wel aan de forse kant voor een 5inch-telefoon, al ligt hij door de gebolde achterkant fijn in de hand. Een nfc-chip ontbreekt, waardoor de telefoon bijvoorbeeld niet geschikt is om contactloos mee te betalen.

Het toestel draait op een vrijwel standaard Android-versie en staat op de lijst voor een Oreo-update. Wanneer die komt, heeft Motorola op moment van schrijven nog niet bekendgemaakt. Beveiligingsupdates worden ‘waar nodig’ beschikbaar gesteld, maar dat gebeurt niet elke maand.

Budgetsmartphones getest: de beste goedkope telefoon-15748241

© CIDimport

Motorola Moto G5

Prijs: €189,-
OS: Android 7.0 Nougat
Scherm: 5 inch (1920 x 1080)
Processor: 1,4 GHz octacore (Qualcomm Snapdragon 430)
RAM: 3 GB
Opslag: 16 GB
Batterij: 2800 mAh
Camera: 13 megapixel (achter), 5 megapixel (voor)
Formaat: 144,3 x 73 x 9,5 mm
Gewicht: 145 gram
8Score80

 • Pluspunten

 • Verwisselbare accu

 • Scherp beeldscherm

 • Interessante prijs

 • Minpunten

 • Groot voor z’n 5inch-scherm

 • Tegenvallende camera’s

 • Wisselvallig updatebeleid

Motorola Moto E4 Plus

De tweede Motorola Moto-smartphone in deze test is de Moto E4 Plus. Het is het grootste en zwaarste toestel van de acht, maar ook het model dat veruit de beste accuduur biedt. De Moto E4 Plus gaat dankzij zijn enorme 5000mAh-accu moeiteloos twee dagen mee, bij zuinig gebruik zelfs drie dagen. De meeste concurrenten komen niet verder dan anderhalve dag. De accu van de Moto E4 Plus opladen duurt wel lang: bijna vier uur. Net als de Moto G5 heeft dit toestel een stevig ontwerp van metaal en plastic.

Verder biedt de telefoon (met 175 euro overigens het goedkoopste model in de test) een 5,5inch-beeldscherm (dat door de hd-resolutie niet zo scherp oogt) en functies als een vingerafdrukscanner en nfc-chip. Ook dualsim-ondersteuning en een micro-sd-slot zijn aanwezig. De keuze voor een oude, tragere MediaTek-processor is jammer. Die processor is één van de redenen dat de smartphone niet geüpdatet wordt naar Android Oreo, en je dus blijft zitten op de huidige, bijna standaard versie van Nougat. Reken ook niet (te veel) op beveiligingsupdates: de Moto E4 Plus is momenteel voorzien van de april-update.

Budgetsmartphones getest: de beste goedkope telefoon-15748241

© CIDimport

Motorola Moto E4 Plus

Prijs: €175,-
OS: Android 7.1 Nougat
Scherm: 5,5 inch (1280x720)
Processor: 1,2 GHz quadcore (MediaTek MT6737)
RAM: 3 GB
Opslag: 16 GB
Batterij: 5000 mAh
Camera: 13 megapixel (achter), 5 megapixel (voor)
Formaat: 155 x 77,5 x 9,6 mm
Gewicht: 198 gram
6Score60

 • Pluspunten

 • Accuduur van drie dagen

 • Vrijwel schone Android-software

 • Stevig ontwerp

 • Minpunten

 • Beeldscherm oogt niet zo scherp

 • Oude, tragere processor

 • Krijgt geen Android Oreo

Wileyfox Swift 2X

Het relatief onbekende, Britse Wileyfox maakt al een paar jaar goedkopere smartphones, met de Swift 2X als meest recente model. Toch zou je dat niet direct zeggen, het metalen ontwerp met fijn gebolde achterkant geeft de telefoon een premium uitstraling en dito gevoel. Dit wordt verstrekt door de aanwezigheid van een usb-c-aansluiting (de andere geteste toestellen hebben micro-usb), waarbij de usb-kabel altijd past en de accu sneller oplaadt. Een (snel)lader moet je wel zelf regelen, want om de prijs laag te houden levert Wileyfox alleen een usb-kabel mee. Het 5,2inch-beeldscherm maakt indruk met de full-hd-resolutie en fraaie kleurweergave. De (nogal gladde behuizing) heeft een goede vingerafdrukscanner en biedt ruimte aan twee simkaarten, een micro-sd-slot en 32GB opslaggeheugen. De accuduur is bovengemiddeld goed, de snelheidsprestaties zijn prima. De 16megapixel-camera heeft last van een trage camera-app en levert onder alle omstandigheden wisselvallige foto’s af. Wileyfox voorziet de Swift 2X van een nagenoeg kale Android-versie, aangevuld met fijne slimmigheden die je misschien kent van het vroegere Cyanogen OS. De fabrikant belooft een Oreo-update en voor een langere periode elke maand een beveiligingsupdate.

Media has no description

© PXimport

Wileyfox Swift 2X

Prijs: €199,-
OS: Android 7.1 Nougat
Scherm: 5,2 inch (1920 x 1080)
Processor: 1,4 GHz octacore (Qualcomm Snapdragon 430)
RAM: 3 GB
Opslag: 32 GB
Batterij: 3010 mAh
Camera: 18 megapixel (achter), 8 megapixel (voor)
Formaat: 143 x 73 x 8,2 mm
Gewicht: 153 gram
9Score90

 • Pluspunten

 • Fraai beeldscherm

 • Usb-c met snelladen

 • Software(beleid)

 • Minpunten

 • Geen stekker meegeleverd

 • Wisselvallige camera

 • Gladde behuizing

Samsung Galaxy J3 (2017) Duos

De tijd waarin goedkope Samsung-smartphones een plastic ontwerp en kleine en slechte kwaliteit beeldschermen hadden, ligt al even achter ons. De Galaxy J3 (2017) Duos laat het zien, met zijn fraaie behuizing van metaal en plastic en een prima 5inch-beeldscherm. De gebruikte hd-resolutie is niet spannend, maar de kleurweergave is bovengemiddeld goed. De J3, waarvan wij de dualsim-versie getest hebben, is het enige toestel van de acht zonder vingerafdrukscanner. De telefoon behoort tot de minder snelle modellen, maar draait aardig. Verrassend is dat de kleine 2400mAh-accu moeiteloos een dag meegaat, als je het rustiger aandoet zelfs anderhalve dag. Met de 13megapixel-camera kun je nette foto’s en video’s maken en de frontcamera levert prima selfies af. Met de Samsung-software valt goed te werken, zeker als je er bekend mee bent, al houden wij persoonlijk meer van de standaard Android-versie. Samsung levert namelijk best veel applicaties mee (die je kunt uitschakelen of verwijderen) en zegt niet of de J3 (2017) Duos een Oreo-update krijgt. Het belooft wel software-ondersteuning tot juli 2019, maar daarbij gaat het vermoedelijk om beveiligingsupdates.

Media has no description

© PXimport

Samsung Galaxy J3 (2017) Duos

Prijs: €199,-
OS: Android 7.0 Nougat
Scherm: 5 inch (1280 x 720)
Processor: 1,4 GHz quadcore (Samsung Exynos 7570)
RAM: 2 GB
Opslag: 16 GB
Batterij: 2400 mAh
Camera: 13 megapixel (achter), 5 megapixel (voor)
Formaat: 143,2 x 70,3 x 8,2 mm
Gewicht: 142 gram
7Score70

 • Pluspunten

 • Beveiligingsupdates tot medio 2019

 • Prima camera’s

 • Ondanks kleine accu goede accuduur

 • Minpunten

 • Geen vingerafdrukscanner

 • Veel vooraf geïnstalleerde apps

 • Onduidelijkheid over eventuele Oreo-update

Wiko View

De Wiko View, sinds september te koop, biedt als enige budgetsmartphone een beeldscherm met 18:9-verhouding. Hierbij is het scherm langwerpiger dan een traditioneel 16:9-scherm, en zie je meer tekst of beeld. Door de vrij smalle schermranden is de View met z’n 5,7inch-scherm praktisch even groot als de geteste 5,2inch-telefoons en komt hij moderner over. Het ontwerp van metaal en plastic, inclusief vingerafdrukscanner en verwisselbare accu, is prima maar trekt bovengemiddeld veel vingerafdrukken aan. Ook jammer is dat het grote scherm slechts een hd-resolutie heeft en daarom niet scherp overkomt, en de witweergave niet accuraat is. De accuduur is voldoende, maar elke nacht opladen is vereist. De View is niet de snelste telefoon, maar draait prima en heeft een ruime 32 GB (uitbreidbaar) opslaggeheugen. Wiko voorziet de smartphone van een Android Nougat-versie die veel op het standaard besturingssysteem lijkt, maar wat extra functies toevoegt. Opvallend is dat de Nederlandse software veel vertaalfouten bevat. Volgens Wiko krijgt de View een Oreo-update en worden er – vanaf de release – minimaal twee jaar lang beveiligingsupdates verspreid, met een minimum van één per drie maanden.

Media has no description

© PXimport

Wiko View

Prijs: €199,-
OS: Android 7.1 Nougat
Scherm: 5,7 inch (1440 x 720)
Processor: 1,4 GHz quadcore (Qualcomm Snapdragon 425)
RAM: 3 GB
Opslag: 32 GB
Batterij: 2900 mAh
Camera: 13 megapixel (achter), 16 megapixel (voor)
Formaat: 151,5 x 73,1 x 8,7 mm
Gewicht: 160 gram
8Score80

 • Pluspunten

 • Compact voor schermformaat

 • Beveiligingsupdates

 • Opslaggeheugen

 • Minpunten

 • Beeldscherm onscherp

 • Taalfouten in de software

 • Behuizing is vingerafdrukgevoelig

General Mobile GM6d

De Turkse smartphonemaker General Mobile werkt voor de GM6d samen met Google. Wat direct opvalt, is dat de behuizing van het toestel niet zo stevig is als die van concurrenten. Ook de accuduur is ondermaats, wat opvallend is omdat de GM6d een grote 3000mAh-accu en kleiner beeldscherm heeft met een vrij lage resolutie. Dat hd-scherm van 5 inch valt tegen op vlakken als de kleurweergave en helderheid, al is de scherpte wel voldoende. De camera’s schieten weinig indrukwekkende plaatjes en de gebruikte MediaTek-processor kan de software niet altijd bijbenen. Waar de telefoon wel goed mee scoort, is zijn snelle vingerafdrukscanner, ruime opslaggeheugen (32 GB, uitbreidbaar) en verwisselbare accu. Maar het grootste pluspunt van de GM6d is zijn software, waar Google om de hoek komt kijken. De Android-maker zet er de standaard-versie van het besturingssysteem op, verzorgt updates naar Android Oreo en P (dat volgend jaar uitkomt) en stelt drie jaar lang maandelijks een beveiligingsupdate beschikbaar. Zo’n Android One-softwarebeleid, uitgevoerd door Google, vind je in ons land enkel op de GM6d en twee andere oudere General Mobile Android One-telefoons.

Media has no description

© PXimport

General Mobile GM6d

Prijs: €199,-
OS: Android 7.0 Nougat
Scherm: 5 inch (1280 x 720)
Processor: 1,5 Ghz quadcore (MediaTek MT6737T)
RAM: 3 GB
Opslag: 32 GB
Batterij: 3000 mAh
Camera: 13 megapixel (achter), 8 megapixel (voor)
Formaat: 144 x 71,3 x 8,6 mm
Gewicht: 150 gram
6Score60

 • Pluspunten

 • Verwisselbare accu

 • Google-updates

 • Opslaggeheugen

 • Minpunten

 • Accuduur

 • Behuizing

 • Beeldscherm

Huawei P8 Lite (2017)

De Huawei P8 Lite (2017) oogt door zijn behuizing van glas en plastic anders dan de zeven (deels) metalen concurrenten in deze test, en ziet er luxe uit. In de praktijk voelt het toestel echter vrij goedkoop en fragiel aan en zit hij in mum van tijd onder de vingerafdrukken. Het 5,2 inch grote full-hd-beeldscherm komt beter over, net als de snelle vingerafdrukscanner en aanwezigheid van functies als dualsim, nfc en een micro-sd-slot. De HiSilicon-processor is lekker rap en zorgt ervoor dat de P8 Lite (2017) snel in gebruik is, terwijl de 3000mAh-accu zonder zorgen een lange dag meegaat. De camera’s van de telefoon leveren over het algemeen nette plaatjes af, al vormt de belichting (bijvoorbeeld op een zonnige dag) regelmatig problemen als je snel een foto schiet. Huaweis ingrijpende software werkt beter dan een paar jaar geleden, maar komt op bepaalde vlakken nog steeds onlogisch over en levert ongevraagd veel apps en spelletjes mee. Daarnaast geeft de fabrikant niet om beveiligingsupdates: de P8 Lite (2017) heeft op moment van schrijven de februari-update. Of er een Android Oreo-update komt, is nog onbekend.

Media has no description

© PXimport

Huawei P8 Lite (2017)

Prijs: €199,-
OS: Android 7.0 Nougat
Scherm: 5,2 inch (1920 x 1080)
Processor: 2,1 GHz octacore (HiSilicon Kirin 655)
RAM: 3 GB
Opslag: 16 GB
Batterij: 3000 mAh
Camera: 12 megapixel (achter), 8 megapixel (voor)
Formaat: 147,2 x 72,9 x 7,6 mm
Gewicht: 147 gram
7Score70

 • Pluspunten

 • Beeldscherm

 • Accuduur

 • Vlot

 • Minpunten

 • Fragiele en snel vieze behuizing

 • Huawei-software

 • Camera heeft moeite met belichting

Conclusie

Wie op zoek is naar een ‘gewoon goede’ smartphone met een prijskaartje van maximaal tweehonderd euro, heeft veel keuze. Modellen als de Samsung Galaxy J3 (2017) en Huawei P8 Lite (2017) zullen het commercieel goed doen, maar blijken allround niet de beste toestellen. De Motorola Moto E4 Plus (beste accuduur) en General Mobile GM6d (beste softwarebeleid) zijn vooral interessant voor een specifieke groep gebruikers, terwijl de Wiko View – vrij succesvol – een vernieuwend type ontwerp en beeldscherm naar het goedkopere smartphonesegment brengt. Nokia maakt met de ‘5’ een goede comeback op de smartphonemarkt en Motorola’s Moto G5 valt op door de scherpe prijs-kwaliteitverhouding, waarbij we die laatste het predicaat Redactietip geven. De smartphone die wat ons betreft het best uit deze test komt en dus het meeste waar biedt voor maximaal 200 euro, is de Wileyfox Swift 2X.

Hieronder vind je de testresultaten terug in een overzichtelijke tabel (.pdf).

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000