Keuzehulp: de 10 beste smartphones tot 600 euro

Keuzehulp: de 10 beste smartphones tot 600 euro

Geplaatst: 29 mei 2024 - 07:52

Rens Blom

Zoek je een nieuwe smartphone en mag-ie wel wat kosten? Met maximaal 600 euro op zak heb je de keuze uit veel topmodellen waar je nog jaren plezier van hebt. Welke toestellen bieden een scherpe prijs-kwaliteitverhouding of springen er om een andere reden uit? ID.nl licht de 10 beste smartphones tot 600 euro uit.

Top 10 beste smartphones tot 600 euro (in willekeurige volgorde)

• Samsung Galaxy S23 FE
• Apple iPhone SE (2022)
• Google Pixel 8a
• Google Pixel 7
• Fairphone 4
• Samsung Galaxy S22
• Nokia XR21
• OnePlus Nord 3
• Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
• Samsung Galaxy A55

1. Samsung Galaxy S23 FE

7,5

Samsung Galaxy S23 FE

Pluspunten

Complete specificaties

Krijgt lang updates

Minpunten

Opladen gaat relatief langzaam

Langzamer dan de S23

Conclusie

Spreekt de Samsung Galaxy S23 je aan maar vind je hem net wat te duur? Dan is de Samsung Galaxy S23 FE een goede keuze....
Lees meer

De Samsung Galaxy S23 FE is een variant op de Galaxy S23, voorzien van iets minder goede specificaties en daarom een lager prijskaartje. Het toestel is een interessante keuze als de S23 je aanspreekt maar net even boven je budget is.

Met de S23 FE koop je een smartphone met een IP68-stof- en waterbestendig ontwerp, ondersteuning voor draadloos opladen en kwalitatief goed 6,4inch-oled-scherm.

De S23 FE is hiermee wat groter dan de 6,1 inch S23. Onder de motorkap is de FE-versie minder snel dan de S23, wat komt omdat hij de processor uit de S22-serie gebruikt. Die is alsnog lekker vlot en werkt samen met 8 GB werkgeheugen. De opslagcapaciteit meet 128 GB. Omdat je dit niet kunt vergroten, kan het de moeite waard zijn om eenmalig meer te betalen voor een 256GB-uitvoering.

De S23 FE krijgt Android 15, 16 en 17 en ontvangt beveiligingsupdates tot in 2028. Dat is een fijne zekerheid.

We zijn ook blij met de lange accuduur (zonder zorgen één dag gebruik) en drie goede camera’s op de achterkant, waaronder een telelens met drie keer echte zoom. Opladen doet de S23 FE met maximaal 25 watt, wat niet erg snel is en gelijk is aan de S23.

Lees onze uitgebreide review van de Samsung Galaxy S23 FE terug, waarin we nog kritisch waren op de hoge adviesprijs van de smartphone.

Keuzehulp: de 10 beste smartphones tot 600 euro-EredV-rCQimKFsEbErMi8w

© Wesley Akkerman

2. Apple iPhone SE (2022)

6,0

Apple iPhone SE (2022)

Pluspunten

Razendsnel

Updatebeleid

Minpunten

Verouderd scherm

Beperkte camera

Conclusie

De iPhone SE (2020) was een schot in de roos. Een compacte iPhone met goede specificaties, zeker vijf jaar updates en een prijs onder de 500 euro: daar was een doelgroep voor. De nieuwere iPhone SE (2022) weet hetzelfde publiek te bereiken en verdient als vreemde eend in de bijt een plaatsje in deze koopgids....
Lees meer

De iPhone SE (2020) was een schot in de roos. Een compacte iPhone met goede specificaties, zeker vijf jaar updates en een prijs onder de 500 euro: daar was een doelgroep voor. De nieuwere iPhone SE (2022) weet hetzelfde publiek te bereiken en verdient als vreemde eend in de bijt een plaatsje in deze koopgids. Er zijn immers geen smartphones die zo compact (4,7 inch) en licht (144 gram) zijn als deze iPhone. Een toestel dat bovendien sneller is dan alle concurrenten, dankzij zijn A15 Bionic-processor die je kunt kennen uit de iPhone 13-serie. 

Ook de softwareondersteuning van minimaal vijf jaar hoort bij de top in dit prijssegment. De iPhone SE (2022) legt het op technisch vlak wel af tegen de concurrentie. Zo toont het scherm slechts een HD-resolutie, is de enkele 12megapixel-camera beperkt in mogelijkheden en komt het iPhone 8-ontwerp wat ouderwets over.

Jammer is dat ook de Lightning-poort bewaard gebleven is, waar de concurrentie een handige usb-c-poort gebruikt. De verkoopprijs is met een paar tientjes verhoogd ten opzichte van de iPhone SE (2020). De prijs-kwaliteitverhouding van de iPhone SE (2022) is daarom minder goed, maar voor een bepaalde doelgroep is het de beste smartphone.

Lees ook onze uitgebreide review van de iPhone SE (2022)

Keuzehulp: de 10 beste smartphones tot 600 euro-18712989

© Joris Peterse

De iPhone SE loopt qua toestel achter de feiten aan, maar kan met de software nog een tijdje mee.

3. Google Pixel 8a

8,0

Google Pixel 8a

Pluspunten

Bijzonder compleet

Zeven jaar updates

Minpunten

Weinig prijsverschil met betere Pixel 8

Opladen duurt lang

Conclusie

Ben je op zoek naar een ‘gewoon goede’ smartphone die alles doet wat je wilt én die lang updates krijgt? Dan kunnen we de Google Pixel 8a van harte aanraden. ...
Lees meer

Ben je op zoek naar een ‘gewoon goede’ smartphone die alles doet wat je wilt én die lang updates krijgt? Dan kunnen we de Google Pixel 8a van harte aanraden. Deze telefoon, opvolger van de Pixel 7a, heeft een goed 6,1inch-oled-scherm en is water- en stofdicht. Je kunt hem dus probleemloos in de regen of badkamer gebruiken. Het toestel heeft dezelfde snelle processor en evenveel werkgeheugen als de duurdere Pixel 8 en beschikt over 128 GB of 256 GB opslagcapaciteit. Wil je lang met de telefoon doen, dan is de 256GB-versie de betere keuze.

De Pixel 8a gaat een dag mee op een accubeurt en kan opladen via usb-c of draadloze oplader. Fijn dat je twee mogelijkheden hebt, al gaat het opladen in beide gevallen relatief langzaam in vergelijking met concurrerende telefoons. Belangrijker vinden we de camera’s. Die van de Pixel 8a zijn erg goed, ook in het donker.

Helemaal vrolijk worden we van het updatebeleid van de smartphone. Google geeft de Pixel 8a liefst zeven jaar updates, zowel Android-upgrades als beveiligingsupdates. Je kunt het toestel dus compleet en veilig gebruiken tot in 2031. Grote kans dat je tegen die tijd al een andere smartphone hebt!

Lees verder in onze uitgebreide Google Pixel 8a-review.

Google Pixel 8a

© Rens Blom

4. Google Pixel 7

9,0

Google Pixel 7

Pluspunten

Camera's

Software en updatebeleid

Minpunten

Opladen duurt langer

Kortere accuduur

Conclusie

Compacte smartphone met erg goede camera's en fijne software die lang updates krijgt....
Lees meer

De Google Pixel 7 is een heel interessante smartphone als je geeft om rustige software met snelle en langdurige softwareondersteuning én goede camera’s. Dit toestel is ontwikkeld door Google, dat ook de ontwikkelaar is van het Android-besturingssysteem waar de telefoon op draait. dat betekent dat Android-updates en beveiligingsupdates direct van de bron komen, en snel ook. Je kunt rekenen op versie-updates 14, 15 en 16 en beveiligingsupdates tot de herfst van 2027. Fijn!

Dan de camera’s. De Pixel 7 heeft er twee: een hoofdcamera en een groothoekcamera voor extra wijde beelden. De camera’s werken samen met slimme Google-software om tot bijzonder scherpe, kleurrijke en realistische foto’s en video’s te komen. In deze prijsklasse kun je eigenlijk geen telefoon kopen met betere camera’s.

Los van deze pluspunten is de Pixel 7 ook een erg prettige smartphone. Hij ligt fijn in de hand en is niet te groot (6,3 inch), is lekker snel en heeft voldoende opslagcapaciteit (standaard 128 GB). De accuduur is een nadeel, want bij zwaarder gebruik is de accu voor het slapengaan leeg. Opladen gaat niet bijster snel, waardoor het relatief lang duurt voordat de accu weer vol is.

Lees verder: onze Google Pixel 7 review

Keuzehulp: de 10 beste smartphones tot 600 euro-22542196

© Joris Peterse

5. Fairphone 4

8,0

Fairphone 4

Pluspunten

Ethisch en duurzaam

Zelf te repareren

Minpunten

Lomp

Onduidelijk updatebeleid

Conclusie

De Fairphone 4 is de vreemde eend in de bijt in deze smartphonekoopgids. Het toestel wil namelijk niet de beste specificaties voor de laagste prijs bieden, zoals veel concurrerende telefoons dat proberen. Nee, de Fairphone 4 heeft ‘gewoon prima’ hardware....
Lees meer

De Fairphone 4 is de vreemde eend in de bijt in deze smartphonekoopgids. Het toestel wil namelijk niet de beste specificaties voor de laagste prijs bieden, zoals veel concurrerende telefoons dat proberen. Nee, de Fairphone 4 heeft ‘gewoon prima’ hardware. 

Waar deze smartphone – van een Nederlands bedrijf! – zich mee onderscheidt, is zijn aanpak. Zo is de Fairphone 4 gemaakt van zoveel mogelijk duurzaam gewonnen grondstoffen en betaalt Fairphone de Chinese fabrieksarbeiders een fatsoenlijk salaris. Daarnaast is de smartphone zo ontworpen dat je zelf de accu kunt vervangen (zeldzaam!) en andere onderdelen kunt repareren (nog zeldzamer!). Van het scherm en de camera’s tot de usb-c-poort en de luidspreker; Fairphone verkoopt de onderdelen gewoon op zijn website en legt stap voor stap uit hoe je de telefoon repareert in het geval van een defect. 

Het modulaire ontwerp maakt de Fairphone 4 wel lomp. Fijn is dat het merk vijf jaar garantie geeft op de Fairphone 4. Fairphone belooft ook vijf jaar softwareupdates voor de telefoon, maar specificeert niet hoeveel jaar versie- en beveiligingsupdates je kunt verwachten. Dat is dan weer jammer. Hopelijk komt er met de jaren een duidelijker updatebeleid.

Lees ook onze uitgebreide Fairphone 4 review

Keuzehulp: de 10 beste smartphones tot 600 euro-18534771

© Wesley Akkerman

6. Samsung Galaxy S22

7,0

6. Samsung Galaxy S22

Pluspunten

Prijs-kwaliteitverhouding

Nog jaren updates

Minpunten

Kortere accuduur

Geen oplader meegeleverd

Conclusie

Populaire smartphone wordt steeds goedkoper maar kan dankzij het lange updatebeleid nog jaren mee....
Lees meer

De Samsung Galaxy S22 is een topsmartphone uit begin 2022, maar vandaag de dag nog steeds een goede keuze. Niet alleen omdat hij honderden euro’s goedkoper is dan bij de introductie, maar ook omdat de specificaties nog steeds ruim voldoende zijn en Samsung jarenlang updates garandeert. Je kunt nog wat versie-updates verwachten en beveiligingsupdates rollen uit tot het voorjaar van 2027.

Als je de Galaxy S22 nu neemt, krijg je een relatief compact (6,1 inch) toestel met een luxe behuizing die water- en stofdicht is en draadloos kan opladen. De smartphone is redelijk goed met één hand te bedienen en heeft een erg mooi oledscherm. Ook is de Galaxy S22 lekker snel en heeft hij voldoende opslagcapaciteit: minimaal 128 GB. De drie camera’s achterop bevallen ook goed. De hoofdcamera en groothoeklens maken mooie foto’s en video’s, ook in het donker. De zoomcamera is kwalitatief iets minder, maar nog steeds ruim voldoende en is een fijne toevoeging.

Over het accugedeelte zijn we wat minder enthousiast. De accuduur is aan de korte kant, Samsung levert geen oplader mee en met de juiste oplader duurt het opladen via de usb-c-aansluiting best lang. En draadloos nog langer.

Lees ook onze review van de Samsung Galaxy S22

Samsung Galaxy S22

© Joris Peterse

7. Nokia XR21

8,0

Nokia XR21

Pluspunten

Bijzonder robuust

Lange accuduur

Oudere software

Minpunten

Geen technische uitblinker

Conclusie

De Nokia XR21 is een heel stevige smartphone met drie jaar garantie....
Lees meer

De Nokia XR21 is een bijzondere smartphone, want hij is gericht op ruigere omstandigheden. Het toestel is daarom niet alleen bestand tegen stof en water, maar ook tegen een val en temperaturen zo hoog en laag dat je er zelf niet vrolijk van wordt.

De XR21 is niet onverwoestbaar, maar wel een echte Nokia-telefoon. Om die belofte kracht bij te zetten krijgt de smartphone drie jaar garantie (in plaats van de verplichte twee jaar) en kun je het scherm ook bedienen met handschoenen aan of natte handen. Het toestel zelf krijgt vier jaar beveiligingsupdates, wat gebruikelijk is.

De technische specificaties zijn oké, zonder uit te blinken. Alleen de accuduur valt in positieve zin op omdat het lastig is de batterij voor het slapengaan leeg te krijgen. Sterker nog, waarschijnlijk red je het bijna twee dagen op een accubeurt.

De kwaliteit van het 6,5inch-lcd-scherm, de camera’s en de snelheid van de processor is gangbaar. Ook de hoeveelheid werkgeheugen (6 GB) en opslagcapaciteit (128 GB) is wat je verwacht van dit type smartphone. In deze prijsklasse zijn genoeg smartphones te koop die mooiere foto’s maken en sneller zijn, maar die telefoons wil je niet laten vallen. Dan had je de Nokia XR21 willen hebben.

Keuzehulp: de 10 beste smartphones tot 600 euro-Jvbyyf_iRmmG55Uo6Y24_Q


8. OnePlus Nord 3

8,0

OnePlus Nord 3

Pluspunten

Prijs-kwaliteitverhouding

Razendsnel opladen

Minpunten

Slechte extra camera's

Kan niet goed tegen water en stof

Conclusie

Prijsvechter die erg snel oplaadt en veel waar voor zijn geld biedt....
Lees meer

De OnePlus Nord 3 is een smartphone die vooral aanspreekt als je een zo goed mogelijke prijs-kwaliteitverhouding zoekt. Deze prijsvechter probeert zoveel mogelijk waar voor zijn geld te bieden en slaagt hier erg goed in. De Nord 3 heeft een herkenbaar ontwerp en een groot, duidelijk oled-scherm dat prettig kijkt. Ook is de smartphone lekker snel, heeft hij veel werkgeheugen en opslagcapaciteit (minimaal 128 GB) en kun je mooie foto’s maken met de hoofdcamera.

We zijn ook enthousiast over de accuduur. Je kunt met deze smartphone probleemloos een lange dag op stap. En als je dan moet opladen, gaat dat met de meegeleverde oplader erg snel. Maar let op: met een andere oplader direct een stuk langzamer.

De Android-software krijgt gemiddeld lang updates. Namelijk drie versie-updates en vier jaar beveiligingsupdates. Is er dan niets te klagen? Toch wel. OnePlus had de extra camera’s (groothoek en macro) beter kunnen laten omdat ze zo slecht zijn en het is jammer dat de Nord 3 een IP-certificering mist voor water- en stofbestendigheid.

Lees ook onze uitgebreide OnePlus Nord 3 review

Keuzehulp: de 10 beste smartphones tot 600 euro-61054646

© Wesley Akkerman

9. Xiaomi Redmi Note 13 Pro+

8,0

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+

Pluspunten

Water- en stofdicht

Laadt heel snel op

Minpunten

Matige software-ervaring

Updatebeleid kan beter

Conclusie

De Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ – een hele mond vol inderdaad – is een goede smartphone in een overvol middensegment. Waarom lichten we dan juist deze telefoon uit? Nou, de Note 13 Pro+ biedt een erg scherpe prijs-kwaliteitverhouding....
Lees meer

De Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ is een interessante smartphone als je waarde hecht aan bepaalde specificaties. Zo is dit toestel als een van de weinige in dit prijssegment voorzien van een IP68-certificering, wat betekent dat hij volledig water- en stofdicht is. Je kunt de smartphone, die lekker snel is, ook kopen met heel veel opslagcapaciteit. De uitvoering met liefst 512 GB kost iets meer dan 400 euro, waarmee de Redmi Note 13 Pro+ veruit een van de goedkoopste smartphones met zo veel opslag is.

Het werkgeheugen van 12 GB is in deze uitvoering ook erg groot. Heb je niet zoveel werk- en opslaggeheugen nodig, dan kun je een paar tientjes besparen door voor de 8GB/256GB-variant te kiezen.

De smartphone heeft verder een mooi 6,67inch-oledscherm met hoge resolutie, een lange accuduur en laadt erg snel op. De meegeleverde 120watt-oplader heeft slechts 10 minuten nodig om de accu voor de helft op te laden, en minder dan een halfuur om tot 1000 procent te komen. De camera’s van het toestel zijn minder indrukwekkend, maar niet slecht.

We vinden de drukke Xiaomi MIUI-softwareschil wel vervelend, want die bevat vele onnodige (reclame)apps en toont advertenties. Het updatebeleid is met vier jaar ook een jaar minder uitgebreid dan dat van sommige concurrenten.

Keuzehulp: de 10 beste smartphones tot 600 euro-Zfv-1jb2QVCU0YyDR5grZQ

10. Samsung Galaxy A55

8,0

Samsung Galaxy A55

Pluspunten

Complete smartphone

Vijf jaar updates

Minpunten

Opladen duurt best lang

Drukke software

Conclusie

De Samsung Galaxy A54 was in 2023 een van onze favoriete midrange smartphones, en zijn opvolger kan ons in 2024 goed bekoren. Samsung heeft het voor elkaar gekregen om de telefoon een meer premium gevoel te geven dan het prijskaartje doet vermoeden. ...
Lees meer

De Samsung Galaxy A54 was in 2023 een van onze favoriete midrange smartphones, en zijn opvolger kan ons in 2024 goed bekoren. Samsung heeft het voor elkaar gekregen om de telefoon een meer premium gevoel te geven dan het prijskaartje doet vermoeden. Zo heeft de A55 een luxe behuizing van aluminium en glas, waar een uitstekend oled-scherm in zit. Het scherm is beter dan van concurrerende smartphones.

We zijn ook blij met de water- en stofdichte behuizing, de vlotte processor en accu die probleemloos een hele dag meegaat. De camera’s bevallen ook heel aardig en het is prettig dat Samsung vijf jaar updates garandeert, zodat je de A55 veilig kunt gebruiken tot 2029.

Het is wel jammer dat Samsung de A55 niet op alle punten beter wist te maken dan zijn voorganger. Zo blijft de selfiecamera van eenvoudige kwaliteit, gaat het opladen nog steeds best traag (met 25 watt) en stopt de fabrikant zijn Android-softwareschil vol met nóg meer commerciële apps. Gelukkig kun je een heel groot deel van die apps verwijderen. Wij vinden al die commerciële toevoegingen echter niet thuishoren op een midrange telefoon, maar zijn onder de streep erg enthousiast over de Galaxy A55.

Keuzehulp: de 10 beste smartphones tot 600 euro-SQmkk3AMQteGSWkObkP9Dw
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten