iPhone XR - Tussen wal en schip

© PXimport

iPhone XR - Tussen wal en schip

Smartphone & tablet

Geplaatst: 31 oktober 2018 - 04:07

Aangepast: 22 januari 2023 - 10:07

Joris Peterse

De Apple iPhone XR is een iets minder dure smartphone dan de iPhone XS, die in september verscheen. Is deze iPhone daarom ook een slimmere keuze?

In september van 2017 kondigde Apple de iPhone X en de iPhone 8 (en 8 Plus) aan. Eerstgenoemde was natuurlijk de nieuwe iPhone-serie die het tienjarig jubileum van de iPhone markeerde. Een jaar later kondigde Apple de opvolger van de iPhone X aan, genaamd de iPhone XS en iPhone XS Max. Maar geen iPhone 8s, geen iPhone 9s en ook geen betaalbare iPhone SE2 (waar meermaals geruchten over opdoken).

Voor wie is deze iPhone bedoeld?

-

Bestaansrecht

Om eerlijk te zijn, vraag ik me af voor wie de iPhone XR bedoeld is. Het toestel is vreselijk duur: vanaf 859 euro. Voor dat geld krijg je geen dubbele camera en geen oledscherm. Sterker nog: het schermpaneel heeft niet eens een full-HD resolutie, wat toch al jaren wel de gangbare standaard voor smartphones is. Vooral voor grote schermen, waarmee ook de iPhone XR mee uitgerust is: 6,1 inch (15,5 cm) in doorsnee.

Natuurlijk begrijpt Apple zelf ook wel dat de iPhone X de verkoop van de XR kan kannibaliseren. Maar andere webshops verkopen deze smartphone nog altijd, voor een paar tientjes meer dan de iPhone XR. Voor dat geld krijg je een oledscherm met hoge resolutie én een geavanceerde dualcam.

Daarnaast heb je ook nog de iPhone 8 Plus, die Apple zelf ook nog aanbiedt voor 799 euro. Deze smartphone heeft ook een groot scherm met full-HD resolutie en een dualcam. Alleen gebruik je een vingerafdrukscanner voor de ontgrendeling, in plaats van Face ID en de camera en chipset is merkbaar wat ouder.

Het iOS-ecosysteem van Apple is een soort Hotel California, dus veel iPhone-gebruikers die op zoek zijn naar een nieuwe smartphone, willen ook echt een nieuwe iPhone en hebben geen interesse in betaalbaardere Android-smartphones. Wanneer (begrijpelijkerwijs) de iPhone XS buitenspel staat vanwege zijn absurde prijs vanaf 1159 euro, maar je toch een nieuwe iPhone zoekt, zou ik om eerlijk te zijn eerder voor de iPhone X of iPhone 8 Plus kiezen. Door zijn te hoge prijs valt de iPhone XR een beetje weg ten opzichte van Apple’s eigen concurrenten, terwijl deze iPhone niet eens zo heel verkeerd is.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Bouwkwaliteit

De iPhone XR heeft ongeveer hetzelfde uiterlijk als de iPhone X en iPhone XS. Het grote 6,1 scherm noemde ik zojuist al, de grootte hiervan wordt ietsje kleiner gehouden door de alternatieve schermverhouding van 19,5 bij 9 en de scherminkeping bovenin het scherm, waarin de camera, luidspreker en overige sensoren zitten verwerkt. De dikkere schermranden zijn echter wel wat minder flatteus.

De ronde randen rondom de smartphone zijn van aluminium gemaakt. De achterzijde is van glas, om draadloos opladen mogelijk te maken. Omdat de iPhone XR in meerdere kleuren verkrijgbaar is (rood, goud, wit, roze, zwart en blauw) zijn vette vingerafdrukken op de achterzijde niet heel erg opvallend. Toch is het aan te bevelen om de iPhone XR te beschermen met een hoesje, want glas blijft immers breekbaar en reparaties van je dure iPhone zijn een van de beruchte Apple-melkkoeien. Desondanks voelt het toestel solide aan en is de smartphone waterdicht.

Scherm

Wanneer je upgradet van een oude iPhone naar de iPhone XR, dan zal de schermkwaliteit een mooi stapje vooruit zijn. Vooral de kleurweergave is erg mooi en de helderheid is ook zeer goed. Het is indrukwekkend hoe Apple dit LCD-paneel heeft afgesteld. Punt is alleen dat je in deze prijsklasse een (am)oledscherm mag verwachten. Dit type schermpanelen zijn toch een stuk indrukwekkender qua beeldweergave. Bovendien had de resolutie wel wat hoger gemoeten. In prijsklasses boven de 500 euro zijn oled- en amoledschermen met minimaal full-HD resolutie wel de norm. Het verschil is te zien met de iPhone X, die niet veel duurder is... Zolang deze nog op voorraad is natuurlijk.

© PXimport

Camera

Ander verschil is natuurlijk de camera. De iPhone XR heeft geen dualcam. Dat is niet zo’n enorm probleem, omdat de enkele camera ontzettend goed is. Maar toch, het is wat gek. De dubbele (of zelfs driedubbele camera’s) van smartphones in hoge prijsklasses bieden geavanceerde opties, als groothoeklenzen en telelenzen, zodat je zonder kwaliteitsverlies kunt inzoomen. Ook werken AR-functies in iOS 12 beter, omdat meerdere lenzen diepte beter in kunnen schatten. Opvallend is wel dat de portretmodus, die ook gebruik kan maken van een dubbele camera, wel erg goed werkt bij deze iPhone XR.

© PXimport

Deze geavanceerde zoom-opties van meerdere camera’s, die mis je wel. Maar vergis je niet, de camera kan ontzettend goede foto’s maken. Zoals je van iPhones gewend bent, zijn de foto’s ontzettend natuurgetrouw en gedetailleerd. Ook bij verminderd licht. Als het echter donker is, tsja, dan moet hij zijn meerdere erkennen in de smartphonecamera’s van Samsung en Huawei.

Ik noemde net al de portretmodus, die is wel de moeite waard om eens uit te proberen. Net als bij de andere iPhones trouwens. De mooiste resultaten maak je met de camera aan de achterzijde, maar ook de selfiecam kan dit prima: terwijl dit natuurlijk ook geen dualcam is. Desondanks kunnen achtergronden prima ingeschat worden en alleen een paar plukjes haar werden met de achtergrond mee vervaagd.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Specs

De specificaties zijn grotendeels gelijk met de iPhone XS, en dat is fijn. De A12 processor van Apple is bijzonder krachtig en laat in de benchmarks uitstekende scores zien. iOS hikt geen enkele keer en pas wanneer de zwaarste AR-toepassingen gedraaid worden, begin je de laadschermen en hogere temperaturen te merken. Over de performance van deze chipset en iOS 12 valt er niks te klagen.

Naast de prestaties is ook de accuduur goed. Sterker nog, deze is beter dan de nog duurdere iPhone XS. Dat is mede te verklaren aan het scherm, een lcd-scherm met lagere resolutie heeft immer minder energie nodig. Maar ook is de accucapaciteit een slagje groter dan de iPhone XS. Dat is opvallend. Hierdoor zit je niet te zweten als je je lader niet bij je hebt, en dat is voor een iPhone vrij bijzonder. De accuduur komt aardig in de buurt van Android-concurrenten: iets meer dan een dag. Afhankelijk van hoe vaak (en hoe) je je iPhone gebruikt natuurlijk. Het is wel jammer er geen snellader voor de iPhone XR is, hiermee loopt Apple een paar flinke stappen achter op de concurrentie.

Opvallend is dat ook de iPhone XR over een e-sim beschikt. Een soort ingebouwde simkaart, die momenteel nog niet door Nederlandse providers ondersteund wordt. Naast e-sim is er echter een gewoon nano-simkaartslot aanwezig.

De accuduur komt aardig in de buurt van Android-concurrenten.

-

Conclusie

De iPhone XR is een prima iPhone, maar zoals je gewend bent van Apple is de smartphone veel te duur. In het geval van de iPhone XR is dat problematisch, want vooral de iPhone X is een veel logischere aankoop. Ook biedt de iPhone 8 Plus voor minder geld een highres-scherm en meer cameramogelijkheden door zijn twee lenzen. Ook Android-alternatieven bieden betere schermen, accuduur en camera. Desondanks kan deze iPhone geroemd worden om zijn krachtige prestaties, (voor iPhone-begrippen) acceptabele accuduur en prima cameralens.

7,0

ONS OORDEEL

iPhone XR

Pluspunten

Prestaties

Accuduur

Bouwkwaliteit

Gebruiksgemak

Minpunten

Prijs

Geen koptelefoonpoort en dongel

Geen dualcam

LCD scherm met lage resolutie

Conclusie

**Prijs** vanaf € 859,- **Kleuren** Zwart, wit, rood, goud, roze, blauw **OS** iOS12 **Scherm** 6,1 inch lcd (2436x1125) **Processor** hexacore (Apple A12 Bionic) **RAM** 3 GB **Opslag** 64, 256 of 512 GB **Batterij** 2.942 mAh **Camera** 12 megapixel (achter), 7 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5, wifi, gps **Formaat** 15,1 x 7,6 x 0,8 cm **Gewicht** 194 gram **Overig** Lightning, geen koptelefoonpoort, esim **Website** [www.apple.com](https://www.apple.com/nl/shop/buy-iphone/iphone-xr)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000