ID.nl logo
AR - Waarom augmented reality de wereld verovert
Huis

AR - Waarom augmented reality de wereld verovert

De camera van je smartphone kan samen met de rekenkracht van dat apparaatje, jou een heel andere kijk op de wereld geven. Een digitale wereld wordt gecombineerd met de echte wereld, het wordt ook wel augmented reality genoemd. We hebben er dankzij Pokémon Go massaal kennis mee kunnen maken, maar AR zal straks ook op andere (praktische) manieren veel levens veranderen.

We staan aan de vooravond van een nieuwe computerrevolutie – na de thuiscomputer, het internet en de smartphone kan augmented reality veel van onze wereld veranderen. Zelfs Apple is er inmiddels mee bezig. De eerste virtualreality-headsets liggen al enige tijd in de winkels, maar het gebruik daarvan blijft beperkt tot de computerkamer (en tot een select publiek). Bovendien is het vaak helemaal niet handig om je helemaal van de buitenwereld af te sluiten en in een virtuele wereld te duiken. Wat we nodig hebben voor een nieuwe computerrevolutie, is dat we de kracht van vr mee kunnen nemen, om het toe te passen in ons dagelijks leven. En daar komt augmented reality om de hoek.

Deze technologie maakt het mogelijk dat we de echte wereld gewoon kunnen zien, en dat de computer hier realtime nieuwe elementen aan toevoegt. We kennen dit principe al van bepaalde smartphone-apps. Een tijdlang was de app Layar veel in het nieuws. Deze Nederlandse app projecteert informatie op het smartphone/tabletscherm op basis van de gps-locatie van je toestel. Zo kun je bijvoorbeeld zien waar de dichtstbijzijnde pinautomaat te vinden is. Inmiddels is die app meer gericht op het verrijken van bijvoorbeeld advertenties met bewegende of driedimensionale beelden.

Een bekender recent voorbeeld van augmented reality is Pokémon Go. De camera van de smartphone toont de gewone straat, de computer tekent hier een fictief wezentje in.

©PXimport

Primitief

Pokemon Go is een zeer beperkt voorbeeld. Wie het spel wel een gespeeld heeft, ziet onmiddellijk dat de monstertjes in het beeld zijn gemonteerd, zodat er nooit sprake is van een overtuigende illusie. Bovendien is het niet meer dan een gimmick. Maar om heel het fenomeen AR daarmee af te doen als nutteloos, is te kort door de bocht. Echte AR gaat namelijk een stuk verder. Een apparaat dat gebruikmaakt van AR en veel verder gaat, is de Microsoft Hololens. Dit peperdure apparaat bestaat uit een soort helm met doorzichtig vizier. Als je de Hololens op hebt, zorgt de hardware ervoor dat je ogen computer-gegenereerde voorwerpen zien, die overtuigend in de ruimte lijken te bestaan. Je kunt ernaartoe lopen, ze van alle kanten bekijken én met eenvoudige handgebaren manipuleren. Het interessante hiervan is dat de Hololens zelf de omgeving scant om de computerbeelden er stabiel in te projecteren. Het is daarom bijvoorbeeld mogelijk om virtuele beeldschermen of televisies in je echte kamer te projecteren, die je via de Hololens kunt bekijken. Stel je voor: een bioscoopscherm in je slaapkamer dat er alleen is als je je AR-bril draagt. Geen montage, geen verlies van ruimte en geen extra kosten voor dat grote scherm. Hololens is echter nog in de prototype-fase, wat blijkt uit de kosten (ca. 3000 dollar) en het feit dat het effectieve blikveld nog erg klein is. Dat verstoort de illusie, waardoor het resultaat slechts voor beperkte toepassingen interessant is.

Niet alleen Microsoft werkt aan een dergelijke bril. Ook concurrent MetaVision werkt aan zo’n systeem. Het meest recente product van MetaVision, de Meta 2, doet ongeveer wat Hololens doet, maar voor de helft van de prijs. Dat is nog steeds een stevige 1500 dollar. De Meta 2 moet je net als een vr-bril aansluiten op een krachtige pc. Dat betekent dat je bewegingsvrijheid ophoudt bij het einde van de kabel.

Instructie

De Meta 2 en de Hololens zetten in op zeer geavanceerde (en dure) hardware, en zien er op dit moment nogal log uit. Het is ondenkbaar dat we straks allemaal in de trein zitten met een dergelijk gigantisch ding op ons hoofd. De grote AR-brillen zijn onder andere hierdoor nog lang niet geschikt voor het dagelijks leven. Maar er zijn al wel goede professionele toepassingen voor. Een heel interessante is de mogelijkheid om op afstand instructies te geven aan iemand die een AR-bril draagt. Voor Hololens bestaat al een dergelijke app, waarbij een onderhoudsmonteur die op locatie een onbekend probleem tegenkomt, hulp kan inroepen van de expert op het hoofdkantoor. De expert kan dan via de Hololens meekijken en zelfs in het blikveld van de monteur tekenen om bijvoorbeeld een onderdeel aan te wijzen of om duidelijk te maken in welke richting iets gedraaid moet worden. Dit zijn uiteraard nog zeer specifieke applicaties, die we met de beste wil van de wereld nog niet kunnen omschrijven als een nieuwe computerrevolutie. Daarvoor moet augmented reality eerst draagbaar en gebruikersvriendelijk worden.

©PXimport

Tracking

Smartphones waren zoals gezegd al geschikt voor primitieve vormen van AR. Het grote probleem daarbij bleef echter de ‘tracking’, wat wil zeggen dat de smartphone niet in staat was om (zoals Hololens dat wel kan) de omgeving te scannen voor het accuraat positioneren van de 3D-objecten. Sommige apps gebruiken daarom ‘markeerkaarten’ als hulpmiddel om de voorwerpen toch in de echte wereld te verankeren. Albert Heijn had in 2017 nog een actie met ruimtevaartplaatjes. Richt de camera van de smartphone op het kaartje en de app toont bijvoorbeeld het ruimtestation ISS, waar je dan omheen kunt lopen om het van alle kanten te bekijken.

Een dergelijke tracking-oplossing is natuurlijk erg onhandig, en daarom niet geschikt voor massaal gebruik in allerlei onverwachte omgevingen.

©PXimport

AR Kit

En hier komt Apple om de hoek kijken. Het bedrijf introduceerde op de World Wide Developer Conference 2017 de ARKit voor iOS. ARKit is een onderdeel van iOS 11, en het moet van elke iPhone 6s en nieuwer en iPad Pro een beter AR-apparaat maken. De grote technologische doorbraak zit hem in de ingebouwde tracking-software die automatisch de omgeving scant en leert kennen, zodat 3D-voorwerpen erin kunnen bestaan. Het knappe is dat dit werkt zonder markeerkaarten en in elke omgeving: zowel binnen als buiten. Helemaal bijzonder is dat dit systeem werkt met de standaard enkele camera die in elk mobiel Apple-apparaat zit. Om aan te geven hoe belangrijk dit is: tot nu toe zijn er slechts enkele Android-smartphones die vergelijkbare solide 3D-tracking mogelijk maken met Google Tango (Googles AR-systeem), maar die toestellen hebben hiervoor een ingebouwde stereoscopische camera nodig. Dat betekent dus twee lenzen die tegelijk de omgeving ‘zien’ en daardoor net als onze menselijke ogen diepte kunnen waarnemen. En hoewel Googles nieuwe ARCore (doorontwikkeling van Tango, zie kader) vergelijkbaar lijkt met ARKit, is het minder krachtig omdat het rekening moet houden met meer verschillende soorten Android-toestellen.

ARCore

Niet alleen Apple werkt aan mobiele AR. Google onthulde onlangs ARCore, wat ongeveer hetzelfde doet als ARKit. ARCore bevat echter geen ingebouwde manier om gezichten te volgen, iets wat ARKit wel bevat. Android-bezitters kunnen dankzij ARCore in elk geval wel zonder stereoscopische lenzen AR gebruiken. Het is op het moment van schrijven nog niet duidelijk welke toestellen ARCore zullen ondersteunen. Google bevestigde in elk geval dat het goed werkt op de Pixel-telefoons vanaf Android Nougat. Wel lijkt ARCore het einde in te luiden voor de Google Tango-lijn, al zal dat gezien het beperkte verkoopsucces niet als groot verlies worden ervaren.

Meetlint

ARKit heeft dus genoeg aan een enkele camera en kan met zeer hoge accuratesse posities in de ruimte vastleggen. Een demonstratie-app toont bijvoorbeeld een virtueel meetlint. Een andere test-app toont een 3D-personage uit het spel Overwatch, dat je in de huiskamer kunt laten staan. Zelfs als je de kamer verlaat, de trap op gaat, weer beneden komt en de huiskamer opnieuw binnenstapt, staat het personage nog op dezelfde plek, met hooguit enkele centimeters verschil. Ook buiten op grasvelden of op straat blijkt de tracking goed genoeg te functioneren voor het plaatsen van bijvoorbeeld een virtueel portaal naar een andere wereld of het laten verschijnen van virtuele monsters die moeten worden verslagen.

©PXimport

Waarom?

Je vraagt je wellicht af wat het nut is van al die virtuele projecties op je smartphonescherm. De eerste praktische toepassingen zijn echter al in de maak of zelfs al beschikbaar. Een intrigerende is IKEA Place. Hiermee kun je meubels uit de IKEA-catalogus ‘uitproberen’ in je eigen kamer. En omdat de tracking van ARKit zo precies is, zie je ook echt of die nieuwe bank of die nieuwe kast werkelijk past. Vervolgens kun je eromheen lopen of juist dichterbij komen om de materialen te inspecteren en om te zien of de kleuren wel matchen met de rest van je interieur.

Er zijn ook al toepassingen in gaming- en amusementsapps gesignaleerd. Zo is er een ‘Rupsje Nooitgenoeg’-app in de maak, waarbij het gelijknamige rupsje door je kamer kruipt en je het eten kunt geven. Ook zijn er diverse games (van een Walking Dead-app tot complete virtuele bordspellen) in de maak, waarbij de echte en virtuele wereld tegelijkertijd een rol spelen.

En ook dit is slechts het begin. Niet in de laatste plaats omdat ARKit eigenlijk helemaal niet bedoeld lijkt voor smartphones en tablets. Het is namelijk eigenlijk best onhandig om je telefoon vast te houden terwijl je in de gemengde werkelijkheid op het scherm tuurt. Bovendien is het beeld op het scherm plat, waardoor je niet hetzelfde gevoel voor schaal of ‘aanwezigheid’ krijgt als in een vr-bril of een Hololens.

©PXimport

Toekomst

Het is daarom een zeer voor de hand liggende stap dat augmented reality over niet al te lange tijd zijn weg vindt naar draagbare hardware, in de vorm van lichtgewicht brillen die lang niet zo opvallend zijn als de enorme Meta 2 of Hololens. Het interessante van Apples ARKit is dat het bewijst dat alle intensieve tracking- en 3D-berekening heel goed gedaan kunnen worden door een smartphone. Een smartphone die iedereen toch al in zijn of haar broekzak heeft zitten, en die dan ook verbinding kan maken met de AR-bril.

Een dergelijk concept is trouwens al enige tijd in de maak bij het bedrijf Magic Leap, dat precies op die manier AR-brillen wil maken. Je draagt iets op je neus dat lijkt op een gewone bril en die is met een kabeltje verbonden met de processor-eenheid in je broekzak. Dergelijke brillen hebben echter nog wel wat technische obstakels, zoals batterijduur, gewicht en kwaliteit van het scherm. De Hololens laat ons zien hoe belangrijk het is dat het hele blikveld gevuld wordt met de illusie.

©PXimport

Mode

Maar er is misschien nog wel een grotere barrière die de massale acceptatie van AR-brillen in de weg staat. Dat ondervond Google een aantal jaren geleden al met de Google Glass, een apparaat dat je als bril droeg, die ‘picture-in-picture’ een computerscherm in je blikveld projecteerde – overigens geen AR. Het grote probleem was echter dat de bril al snel werd gezien als een inbreuk op de privacy. Google Glass had immers een ingebouwde camera en voor toeschouwers was het niet te zien of en wanneer de camera actief was. Al snel werd Google Glass geweerd uit restaurants en bars, wat uiteindelijk meespeelde bij het stopzetten van het project. De maatschappij was gewoon niet klaar voor het accepteren van dergelijk verregaande persoonlijke tech.

Ook Apple ontdekte al dat er bij nieuwe draagbare technologie met andere maatstaven gemeten wordt dan bij bijvoorbeeld een smartphone. Zo is de Apple Watch nog steeds geen doorslaand succes, en een van de redenen die hiervoor wordt gegeven is dat het ding eenvoudigweg niet modieus is. Het zal dan ook een hele uitdaging zijn voor de ontwerpers binnen Apple en zijn concurrenten om van smart-brillen ook werkelijk iets moois te maken. Een bril bepaalt je uiterlijk immers nog meer dan een horloge. En hoewel een goede AR-bril je een blik kan gunnen in een totaal andere wereld, ziet je omgeving je nog steeds voor schut zitten in deze werkelijkheid.

©PXimport

▼ Volgende artikel
🚨 Black Friday Alert: de beste producten voor een slim huis
Zekerheid & gemak

🚨 Black Friday Alert: de beste producten voor een slim huis

De mogelijkheden van een slim huis zijn eindeloos en maken je leven een stuk gemakkelijker én spannender. En het mooie is: tijdens Black Friday zijn er volop aanbiedingen waarmee je voordelig kunt beginnen met het slim maken van je huis. Deze producten moet je zeker in de gaten houden!

Stel je voor: je komt thuis na een lange dag werken en met één simpele spraakcommando floept de verlichting aan, gaat de verwarming een graadje hoger en begint je favoriete playlist te spelen. Dát is pas echt thuiskomen! Ontdek hoe je met een paar simpele aanpassingen je huis omtovert tot een waar tech-paradijs. Wij hebben de beste deals voor je slimme huis voor je op een rijtje gezet, dus lees snel verder!

De slimme deurbel

Met een slimme deurbel zie je op je smartphone wie er voor de deur staat. Handig én veilig, helemaal nu het buiten weer snel donker is. Ook als je veel online bestelt (hallo, Black Friday, Sinterklaas en Kerst!) kan een slimme deurbel uitkomst bieden. Ben je niet thuis, dan krijg je automatisch een melding op je smartphone dat er iemand voor de deur staat; de pakketjesbezorger bijvoorbeeld. Dan kun je de bezorger vragen om de pakjes bij de buren af te leveren, of achterom in de tuin.

Klik hier voor alle Black Friday deurbel-deals

Slimme verlichting voor je tuin

Een sfeervolle tuin maak je met slimme buitenlampen die je via een een app bedient. Ook een goed idee voor de veiligheid, want je kunt zelf tijdschema's instellen wanneer lampen in de tuin aangaan en een waarschuwing ontvangen op je telefoon als lampen door bewegingssensoren automatisch aan gaan. En dat is niet zo aantrekkelijk voor ongewenst bezoek.

Klik hier voor alle Black Friday buitenverlichting-deals

Robotstofzuiger met dweilfunctie

Een open deur, maar wie vindt huishouden nou echt leuk? Precies! Wie slim is, laat vervelende klusjes door anderen uitvoeren. En dat kan: een robotstofzuiger neemt veel werk uit handen, en je hoeft er niet voor thuis te blijven. Sommige robotstofzuigers hebben zelfs een dweilfunctie. Dankzij een slim navigatiesysteem maakt hij je hele huis schoon terwijl jij lui achterover kunt leunen. Juist in de wintermaanden is zo’n huishoudhulp een uitkomst: je bent immers veel meer binnen in huis dan buiten. Een goed moment dus om zo’n robotstofzuiger aan te schaffen!

Klik hier voor alle Black Friday robotstofzuiger-deals

Slimme rookmelders

Met al dat koken en bakken tijdens de feestdagen wil je wel dat je tijdig wordt gewaarschuwd als het uit de hand dreigt te lopen. En ook gedurende de nacht wil je veilig zijn en snel gewekt worden bij brand. Een slimme rookmelder waarschuwt direct op je smartphone bij rookontwikkeling, maar laat uiteraard ook een luide sirene klinken, indien gewenst. Slim én veilig!

Klik hier voor alle Black Friday rookmelder-deals

Thermostaten die je warm houden

Is je huis te koud wanneer je opstaat en te warm wanneer je gaat slapen? Met een slimme thermostaat stook je voortaan op de perfecte temperatuur. Deze handige thermostaten regelen de verwarming volautomatisch op basis van jouw ritme of aan de hand van vooraf ingestelde tijdsperioden. Zo stook je energie-efficiënt voor een comfortabel en warm huis en verbruik je nooit meer te veel!

Klik hier voor de hotste Black Friday thermostaat-deals

Slimme gordijnen tegen lichtinval of kou

In de donkere dagen doe je wellicht iets eerder je gordijnen dicht, het houdt immers ook de warmte vast in huis. Heb je een groot huis met veel kamers, dan is misschien eens tijd om ook deze routine te automatiseren. Dat kan met het grote aanbod van systemen voor het automatisch sluiten en openen van al je gordijnen. Veel van deze systemen reageren ook op lichtinval van buiten en kunnen zichzelf automatisch sluiten op het moment dat het donker wordt. En 's-morgens gaan ze desgewenst ook automatisch weer voor je open. Handig!

Klik hier voor alle smart home-apparaten op Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Consumenten testen de STOER UrbanX, de fatbike voor volwassenen
Mobiliteit

Consumenten testen de STOER UrbanX, de fatbike voor volwassenen

De STOER UrbanX-fatbike combineert een stoer design met krachtige prestaties, waardoor deze elektrische fiets ideaal is voor volwassenen die op zoek zijn naar een betrouwbare en hoogwaardige fiets. Testers zijn onder de indruk van de robuuste constructie, het gebruiksgemak en de kracht van de fiets. Hieronder lees je wat deze fatbike zo speciaal maakt, volgens de echte gebruikerservaringen.

Partnerbijdrage - in samenwerking met STOER

Met een gemiddelde score van 9,0 scoort de STOER UrbanX hoog onder verschillende testers. De fatbike valt op door zijn stevige bouw, hoge zitpositie en krachtige motor. Deze fiets is meer dan alleen een vervoermiddel; het is een statement voor iedereen die stijl en kwaliteit zoekt. Hier volgen de belangrijkste bevindingen van het Review.nl Testpanel. 

©STOER

Uiterlijk en design

De STOER UrbanX weet direct de aandacht te trekken met zijn robuuste en moderne uitstraling, speciaal ontworpen voor volwassen gebruikers. Het unieke, imposante frame en de opvallende kleuren zorgen voor een stoere look. "Het is echt een eyecatcher", aldus Jeffreyduyster, die het luxueuze uiterlijk roemt. Byron van den Eng vond de kleur en afwerking indrukwekkend. "De fatbike ziet er niet alleen gaaf uit, maar voelt ook solide aan", bevestigt Dave.

Enkele testers merken op dat de fatbike wat onhandig kan zijn om binnenshuis te verplaatsen. "Het gewicht kan een nadeel zijn, vooral als je beperkte spierkracht hebt", zegt Spike84. Niettemin vinden de testers dat de stabiliteit tijdens het rijden hierdoor juist toeneemt.

"De STOER UrbanX is een imposante fiets met verrassend lichte rijeigenschappen"

- Floortje

Krachtige aandrijving en remmen

De prestaties van de STOER UrbanX zijn indrukwekkend. De krachtige Bafang-motor en de geavanceerde riemaandrijving maken de rit moeiteloos en soepel. Lucas, die meer dan 350 kilometer op de fiets heeft gereden, prijst de automatische tweetrapsversnelling en de sterke ondersteuning, die vooral handig is in drukke stadsomstandigheden. Ook de hydraulische Tektro-schijfremmen krijgen lof, hoewel Saar soms wel piepende geluiden ervaarde.

Tester BikeExpert benoemt de indrukwekkende acceleratie in de hogere standen, zoals Boost en Sport+. Deze feedback wordt bevestigd door Fellen van Leijen, die echter benadrukt dat de remmen sterk genoeg zijn om de power snel onder controle te krijgen.

©STOER

Comfort en gebruiksgemak

De fatbike biedt een comfortabele zit, ook voor langere mensen. Nicky en Jeffreyduyster waarderen de hoge zitpositie, ideaal voor gebruikers boven de 1,80 meter. Toch zijn er wat opmerkingen over het zadel. Floortje merkte dat langere ritten kunnen resulteren in wat zadelpijn, vooral als je gewend bent aan reguliere fietsen. Saar bevestigt dat en zegt: "Na een tijdje went het, maar de eerste paar ritten kunnen wat ongemakkelijk zijn."

De configuratie en veiligheidssystemen van de fatbike worden positief beoordeeld. "Het codeslot en de mogelijkheid om extra beveiliging aan te brengen zijn een enorm pluspunt", zegt Dave. De eenvoudige bediening via het scherm, zonder dat je een app op je telefoon hoeft te installeren, maakt het gebruiksgemak compleet.

Batterij en actieradius

Een van de meest indrukwekkende aspecten van de STOER UrbanX is de accuduur. Met een capaciteit van 720 Wh kun je flink wat kilometers maken. Nicky was verrast door de lange levensduur: "Ik hoefde niet elke dag op te laden, wat erg fijn is." Toch merken enkele testers op dat de batterij sneller leegloopt bij intensief gebruik, zoals in de hoogste ondersteuningstand. Tester BikeExpert adviseert om de oplaadkabel altijd mee te nemen voor lange ritten.

©STOER

Conclusie

De STOER UrbanX is een veelzijdige, krachtige fatbike die perfect is voor stadsritten en korte toertochten. De hoge kwaliteit, krachtige motor en stevige bouw maken het een waardige investering. "Dit is de Mercedes onder de fatbikes", aldus Dave, die deze fiets zelfs met een 10 beoordeelt. En hoewel de prijs van 3000 euro pittig is, vinden veel testers dat de fiets dat zeker waard is.

✅ Pluspunten:

  • Krachtige motor en soepele automatische schakeling

  • Hoog zitcomfort, vooral voor langere mensen

  • Goede remmen en uitstekende stabiliteit

  • Lange accuduur en stevige riemaandrijving

  • Gebruiksvriendelijke beveiligingsfuncties

❌ Minpunten:

  • Zadelpijn bij langere ritten

  • Zwaar frame, lastig te verplaatsen binnenshuis

  • Piepende remmen bij sommige exemplaren

Meer weten over de Urban X? Ga dan snel naar de website van STOER!