iPhone 11 versus iPhone 12: wat is er anders?

© PXimport

iPhone 11 versus iPhone 12: wat is er anders?

Geplaatst: 23 oktober 2020 - 08:20

Aangepast: 25 november 2022 - 10:36

Justin Doornekamp

Deze week komt de iPhone 12 uit, nadat Apple het toestel eerder deze maand onthulde. Op de Pro en Pro Max-versies moeten we nog even wachten tot november. Wat is er eigenlijk nieuw aan de iPhone 12 ten opzichte van het vorige model? In dit artikel duiken we daar dieper op in.

Hoewel er ongetwijfeld ook vele kleine aanpassingen zijn doorgevoerd aan het nieuwe iPhone-model, richten we ons voor dit artikel op de meest in het oog springende veranderingen. Te beginnen bij het scherm.

Verschil in schermgrootte

Apple onthulde deze maand vier nieuwe modellen, te weten de iPhone 12 Mini met een scherm van 5,4-inch, de iPhone 12 en 12 Pro met een scherm van beide 6,1-inch en de iPhone 12 Pro Max van 6,7-inch. De iPhone 11 verscheen vorig jaar in slechts drie smaken, waarbij de reguliere iPhone 11 een even groot scherm heeft als de iPhone 12 en 12 Pro. De iPhone 12 Pro is juist kleiner met 5,8-inch en ook de iPhone 11 Pro Max heeft met 6,5-inch niet zo’n groot scherm als de 12 Pro Max.

Lees onze volledige iPhone 12 review.

© PXimport

Dezelfde verversingssnelheid

Voorafgaand aan de onthulling van de laatste iPhones waren er geruchten dat het scherm van de iPhone 12 Pro een verversingssnelheid zou krijgen van 120Hz met een ProMotion-display (net als de iPad Pro), maar deze geruchten bleken uiteindelijk niet te kloppen. ProMotion is een schermtechniek van Apple die zorgt voor een hoge verversingssnelheid, waardoor alles veel soepeler draait.

De iPhone 12 heeft een verversingssnelheid van 60 frames per seconde, ofwel 60Hz. Net als de iPhone 11, maar ook net als vele andere smartphones. Slechts enkele telefoons, waaronder de Galaxy S20 en de OnePlus 8 Pro, hebben een hogere verversingssnelheid van 120 Hz.

Verbeterde camera’s

Zoals wel vaker het geval is bij een nieuwe iPhone, heeft Apple opnieuw de camera’s aangepakt, vooral die van de iPhone 12 Pro-modellen. De camera’s op de iPhone 12 en 12 Mini komen nog het meest overeen met die van het vorige model, met de ultragroothoek- en groothoeklenzen en uiteraard de selfiecamera’s. De nachtmodus van de camera werkt nu ook voor de ultragroothoeklenzen en de selfiecamera’s en een verbeterde HDR-modus moet het gemakkelijker maken om in donkere omgevingen te fotograferen.

De iPhone 12 Pro en Pro Max kregen een grotere camera-update en zijn voorzien van een vierde telefotolens om meer diepte te geven aan je foto’s. De 12 Pro heeft dezelfde 2x zoom telefotolens als eerdere iPhones, maar de Pro Max is zelfs voorzien van een vijfvoudige optische zoom.

© PXimport

5G

De nieuwste iPhones zijn voor het eerst ook voorzien van 5G, waardoor je straks kunt genieten van het snelste internet. Daarmee lijkt de iPhone 12 klaar voor de toekomst.

Prijs

Toen de iPhone 11 vorig jaar verscheen, hing er voor het basismodel een prijskaartje aan het toestel van 809,00 euro, hetgeen 50 euro goedkoper was dan de in 2018 verschenen iPhone XR. Inmiddels betaal je bij diverse webwinkels iets meer dan 500 euro voor de iPhone 11.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000