iPhone 11 Pro (Max) - Met name een pro-camera
Na de Macbook en de iPad heeft ook de iPhone een pro-uitvoering. De iPhone 11 Pro is in feite een opvolger van de iPhone XS en iPhone XS Max en een opgevoerde variant van de iPhone 11. Ook deze nieuwe generatie iPhones heeft met de iPhone 11 Pro Max een grotere uitvoering. Wat Apple’s beste smartphone Pro maakt lees je in deze review.
Op het oog lijkt de iPhone 11 Pro weinig veranderd ten opzichte van de vorige generatie iPhone X en iPhone XS, die we voor het gemak maar even de voorgangers noemen van deze Pro-iPhone. Hoewel deze iPhone ook natuurlijk gezien kan worden als uitgebreide variant van de iPhone 11. Aan de voorzijde vinden we nog steeds een fraai scherm met inkeping aan de bovenzijde, met rondom het scherm aluminium randen. De achterzijde is ook nog altijd van glas, wat natuurlijk altijd kwetsbaar materiaal is, maar het draadloze opladen mogelijk maakt. Gelukkig heb je door de matte afwerking geen last van vieze vingerafdrukken
De bouwkwaliteit opvallend goed, dat merk je wanneer je het toestel in handen krijgt. De iPhone 11 Pro is behoorlijk zwaar, maar is tot in de puntjes stevig afgewerkt en voelt daardoor ook meer solide aan dan zijn voorgangers. Dat is ook terug te vinden in de ip-rating van de smartphone. De iPhone 11 Pro overleeft gegarandeerd 40 minuten onder water tot vier meter diep, terwijl de iPhone XS dat twee minuten voor een minuut of 30 kan.
Toch is er ook een minpuntje aan het design van de iPhone 11 Pro. Aan de achterzijde is een vierkant camera-eiland geplaatst, waarin de cameralenzen zich bevinden. Dit eiland steekt uit de behuizing en de lenzen steken ook nog eens uit het eiland. Niet fraai, en dat vraagt echt om een hoesje. Wat weer zonde is van het design. Maar met de woekerprijzen die Apple durft te vragen voor reparaties, heb je nog een tweede argument voor een smartphone-hoesje.
©PXimport
©PXimport
Triple cam
Maar wat maakt een iPhone nou Pro? Dat wist Apple niet helemaal duidelijk te maken tijdens de introductie van de nieuwste generatie iPhones. Maar het had vast iets van doen met de camera, want daar zit met name de vernieuwing in. Apple moet hier ook een inhaalslag maken, want niet alleen zijn concurrenten als Samsung en Huawei al jaren verder op cameragebied, vooral met de Huawei P30 Pro wist Huawei alle concurrentie op grote afstand te zetten qua mogelijkheden en kwaliteit van de camera’s.
De iPhone 11 Pro heeft drie camera’s aan de achterzijde. Dat kan tot cynische reacties leiden, want het lijkt een soort marketinggimmick geworden, waarbij meer camera’s (ten onrechte) gelijk moet staan aan betere foto’s. Hoewel Apple’s marketing zelfs in staat zou zijn om zand aan Arabieren te verkopen, is deze driedubbele camera aan de achterzijde absoluut geen gimmick.
©PXimport
Naast de hoofdlens zijn er een telelens en groothoeklens geplaatst. Hierdoor kun je respectievelijk inzoomen (0,5x) en uitzoomen (2x) door van lens te wisselen. Dit is niet nieuw, veel andere smartphones in verschillende prijsklassen hebben dit ook. Verschil is echter dat je bij andere smartphones flink moet inboeten op kwaliteit als je naar de tele- of groothoeklens schakelt. Dat is bij de iPhone 11 Pro niet het geval. Dat maakt een enorm verschil, het maakt niet uit welke lens je gebruikt. Bovendien weet de iPhone 11 Pro de concurrentie achter zich te laten. De kleuren, de details, het contrast en dynamisch bereik. Wouw. Apple leert hier alle concurrentie een lesje.
Ook qua mogelijkheden is er vernieuwing. Zo heeft de iPhone 11 Pro een nachtmodus, waarmee dankzij een lange sluitertijd en stabilisatie ook zonder omgevingslicht nog een foto kan worden gemaakt. Dit is een zeer waardevolle toevoeging die erg goed werkt. Alleen weet de Huawei P30 Pro betere foto’s te maken, bij weinig licht, maar ook met de nachtmodus. Ook qua mogelijkheden biedt de Chinese fabrikant meer, zoals een periscooplens die diepere zoom aanbiedt.
Als je echter puur naar de foto’s kijkt, dan maakt de iPhone 11 Pro veruit de beste foto’s van alle smartphones op dit moment. Qua mogelijkheden en fotografie bij weinig licht, zijn er betere opties. Meer details hierover kun je lezen in onze review: heeft de iPhone 11 Pro de beste camera?
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
De camera aan de voorzijde is prima. Nieuw is hier de mogelijkheid om de frontcamera te gebruiken voor het maken van slow motion video’s. Slowfies noemt Apple dit. Zo heeft Apple het toch nog voor elkaar gekregen om op cameragebied zijn gimmick door te duwen.
Scherm
De camera krijgt dus een eervolle vermelding, maar ook het schermpaneel is fantastisch. Niet alleen is het full-HD oledscherm helder, de kleurweergave en het contrast zijn ook piekfijn in orde en allemaal net nog even een stukje beter dan zijn voorganger en met name de iPhone 11, die helaas op schermgebied (net als de iPhone XR) ietwat tekortschiet. Fijn is dat het scherm uitstekend af te lezen is in helder zonlicht en het oledscherm en de donkere modus van iOS 13 gaan prima samen. Zwarte vlakken zijn niet alleen diepzwart omdat deze niet verlicht worden in oledpanelen, maar dat zorgt er ook voor dat onverlichte zwarte delen van het scherm minder energie vreten. Hierdoor maakt de donkere modus optimaal gebruik van het scherm.
©PXimport
Accuduur en prestaties
De vorige generatie iPhones beschikte over de Apple A12 Bionic-processor, die nog altijd qua prestaties indrukwekkend is en qua prestaties in de benchmarks nog altijd niet achterhaald is door de Snapdragon-equivalenten. De nieuwe A13-processor doet er qua prestaties nog een schepje bovenop. Indrukwekkend in de benchmarks hoor, maar in praktijk merk je dat verschil niet echt. Het was al snel, waardoor het krachtsverschil onopgemerkt blijft. Wat je mogelijk wel merkt is de ondersteuning van wifi 6 en sneller 4G, waarmee de internetverbinding minder een bottleneck hoeft te zijn. Zoals je mag verwachten dus weinig laadtijden in games en andere zware games.
De A13-processor loopt rondjes om de snelste concurrenten heen.
-
De accuduur, dat is wel iets waar Apple hard mee bezig is. Bij vorige generaties van een paar jaar geleden was de accuduur ondermaats, je moest rantsoeneren om een dag op een acculading door te komen. Dit kwam niet door de energie die het toestel en iOS nodig hadden, maar met name door de kleine accucapaciteit, wat ook de levensduur van de accu zelf niet ten goede kwam. Apple zet dit op de goede manier recht door gewoonweg grotere accu’s te plaatsen die gelijkgetrokken is met concurrerende Android-alternatieven. 3.969 mAh voor de iPhone 11 Pro Max, die we te testen kregen. Hiermee is de accuduur gelijk met andere smartphones. Afhankelijk van je gebruik moet anderhalve dag zeker lukken. De accu van de gewone iPhone 11 Pro is gelijk gebleven met 2.658 mAh. Hoe lang deze accu meegaat, dat hebben we niet kunnen testen. De accuduur van de iPhone XS, die dezelfde accucapaciteit had, viel ons vorig jaar bij het reviewen echter wat tegen.
De iPhone 11 Pro kan draadloos opladen, wat niet nieuw is. Fijn is echter wel dat Apple niet meer zo gierig is om een snellader los te verkopen, maar deze standaard in de doos meelevert.
iOS 13 op de iPhone 11 Pro
De iPhone 11 Pro draait standaard op de nieuwste iOS-variant, iOS 13 (hoewel er tijdens het reviewen al een nieuwe update verscheen: iOS 13.1). Zoals bekend is iOS meest gebruiksvriendelijke mobiele besturingssysteem, dat op lange update-ondersteuning kan rekenen van Apple en naadloze samenwerking met andere Apple-diensten en apparaten. Anderzijds valt er ook genoeg op aan te merken. Het overzicht met alleen app-icoontjes oogt al jarenlang statisch en verouderd en de restricties maken van het besturingssysteem (en hier gebruik ik mijn eigen woorden) een gesloten inrichting. Vooral een visuele vernieuwing van iOS, waarbij het statische icoon-overzicht wordt gemoderniseerd, zou geen overbodige luxe zijn.
©PXimport
Wat maakt een smartphone Pro?
Hoewel deze iPhone grote indruk maakt, missen we toch een beetje lef bij Apple. De vorige generaties van de iPhones stonden niet bekend om innovaties, en ook bij deze allereerste Pro-iPhone vervalt Apple in hetzelfde kunstje, terwijl Apple hier echt lef had moeten tonen. Waar is het 90 of 120 hertz scherm? Waarom wordt nog steeds vastgehouden aan die verouderde Lightning-aansluiting? De iPad Pro kent deze vernieuwingen wel. Waarom geen vingerafdrukscanner onder het scherm? Waarom geen mogelijkheden voor extra opslag met geheugenkaarten of externe opslag, met name omdat de 64GB aan opslaggeheugen voor het basismodel ontoereikend is? Waarom nog steeds die afzichtelijke scherminkeping? Die overigens door Apple zelf in marketing-uitingen zoveel mogelijk wordt weggepoetst. Hoe ziet Apple de Pro-doelgroep voor zich?
De iPhone 11 Pro is gewoonweg een hele goede smartphone op de bekende gebieden, waarmee Apple weer op safe speelt.
-
Voor een iPhone Pro mag je gewoonweg een smartphone verwachten die grensverleggender is dan dit. Vooral als je de prijs daarbij meetelt, hoewel de iPhone 11 Pro niet duurder is dan zijn voorganger is de prijs nog altijd op geen enkele manier te verantwoorden, zelfs niet voor wie 18 uur per dag aan zijn toestel vastgeplakt zit. Ook de meerprijzen in accessoires (zoals hoesjes, maar ook dongels en Airpods om het gemis aan 3,5mm-poort op te vangen) en het onethische-reparatiebeleid zijn hoger dan recht te praten valt. De iPhone 11 Pro is gewoonweg een hele goede smartphone op de bekende gebieden, waarmee Apple weer op safe speelt.
Conclusie: iPhone 11 Pro kopen?
Het ontwerp, de fantastische camera, het fraaie scherm, de prima accuduur, prestaties en de goede update-ondersteuning. Ja, de iPhone 11 Pro is zonder twijfel de beste smartphone van het moment. Toch hadden we iets meer lef van Apple verwacht voor een iPhone die het Pro-stempel mag dragen. Apple speelt op safe, waardoor innovatie uitblijft en er nog altijd geen argumenten overblijven om bijna 1100 euro voor een smartphone te betalen.
**Prijs** vanaf € 1159,- (iPhone 11 Pro) / € 1259 (iPhone 11 Pro Max) **Kleuren** groen, grijs, zilver **OS** iOS 13 **Scherm** 5,8 inch oled (2436x1125) / 6,5 inch oled (2688x1242) **Processor** hexacore (Apple A13 Bionic) **RAM** 4 GB **Opslag** 64, 256 of 512 GB **Batterij** 2.658 mAh / 3.969 mAh **Camera** 12 megapixel triple camera (achter), 12 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G, Bluetooth 5, wifi, gps **Formaat** 14,4 x 7,1 x 0,8 cm / 15,8 x 7,8 x 0,8 cm **Gewicht** 188 gram / 226 gram **Overig** Lightning, geen koptelefoonpoort, esim **Website** [www.apple.com](https://www.apple.com/nl/iphone-11-pro)
- Gebruiksgemak
- Prestaties
- Bouwkwaliteit
- Camera
- Scherm
- Te weinig vernieuwing
- Geen usb-c
- Geen 3,5 mm jack