ID.nl logo
iPhone 11 Pro (Max) - Met name een pro-camera
© PXimport
Huis

iPhone 11 Pro (Max) - Met name een pro-camera

Na de Macbook en de iPad heeft ook de iPhone een pro-uitvoering. De iPhone 11 Pro is in feite een opvolger van de iPhone XS en iPhone XS Max en een opgevoerde variant van de iPhone 11. Ook deze nieuwe generatie iPhones heeft met de iPhone 11 Pro Max een grotere uitvoering. Wat Apple’s beste smartphone Pro maakt lees je in deze review.

Op het oog lijkt de iPhone 11 Pro weinig veranderd ten opzichte van de vorige generatie iPhone X en iPhone XS, die we voor het gemak maar even de voorgangers noemen van deze Pro-iPhone. Hoewel deze iPhone ook natuurlijk gezien kan worden als uitgebreide variant van de iPhone 11. Aan de voorzijde vinden we nog steeds een fraai scherm met inkeping aan de bovenzijde, met rondom het scherm aluminium randen. De achterzijde is ook nog altijd van glas, wat natuurlijk altijd kwetsbaar materiaal is, maar het draadloze opladen mogelijk maakt. Gelukkig heb je door de matte afwerking geen last van vieze vingerafdrukken

De bouwkwaliteit opvallend goed, dat merk je wanneer je het toestel in handen krijgt. De iPhone 11 Pro is behoorlijk zwaar, maar is tot in de puntjes stevig afgewerkt en voelt daardoor ook meer solide aan dan zijn voorgangers. Dat is ook terug te vinden in de ip-rating van de smartphone. De iPhone 11 Pro overleeft gegarandeerd 40 minuten onder water tot vier meter diep, terwijl de iPhone XS dat twee minuten voor een minuut of 30 kan.

Toch is er ook een minpuntje aan het design van de iPhone 11 Pro. Aan de achterzijde is een vierkant camera-eiland geplaatst, waarin de cameralenzen zich bevinden. Dit eiland steekt uit de behuizing en de lenzen steken ook nog eens uit het eiland. Niet fraai, en dat vraagt echt om een hoesje. Wat weer zonde is van het design. Maar met de woekerprijzen die Apple durft te vragen voor reparaties, heb je nog een tweede argument voor een smartphone-hoesje.

©PXimport

©PXimport

Triple cam

Maar wat maakt een iPhone nou Pro? Dat wist Apple niet helemaal duidelijk te maken tijdens de introductie van de nieuwste generatie iPhones. Maar het had vast iets van doen met de camera, want daar zit met name de vernieuwing in. Apple moet hier ook een inhaalslag maken, want niet alleen zijn concurrenten als Samsung en Huawei al jaren verder op cameragebied, vooral met de Huawei P30 Pro wist Huawei alle concurrentie op grote afstand te zetten qua mogelijkheden en kwaliteit van de camera’s.

De iPhone 11 Pro heeft drie camera’s aan de achterzijde. Dat kan tot cynische reacties leiden, want het lijkt een soort marketinggimmick geworden, waarbij meer camera’s (ten onrechte) gelijk moet staan aan betere foto’s. Hoewel Apple’s marketing zelfs in staat zou zijn om zand aan Arabieren te verkopen, is deze driedubbele camera aan de achterzijde absoluut geen gimmick.

©PXimport

Naast de hoofdlens zijn er een telelens en groothoeklens geplaatst. Hierdoor kun je respectievelijk inzoomen (0,5x) en uitzoomen (2x) door van lens te wisselen. Dit is niet nieuw, veel andere smartphones in verschillende prijsklassen hebben dit ook. Verschil is echter dat je bij andere smartphones flink moet inboeten op kwaliteit als je naar de tele- of groothoeklens schakelt. Dat is bij de iPhone 11 Pro niet het geval. Dat maakt een enorm verschil, het maakt niet uit welke lens je gebruikt. Bovendien weet de iPhone 11 Pro de concurrentie achter zich te laten. De kleuren, de details, het contrast en dynamisch bereik. Wouw. Apple leert hier alle concurrentie een lesje.

Ook qua mogelijkheden is er vernieuwing. Zo heeft de iPhone 11 Pro een nachtmodus, waarmee dankzij een lange sluitertijd en stabilisatie ook zonder omgevingslicht nog een foto kan worden gemaakt. Dit is een zeer waardevolle toevoeging die erg goed werkt. Alleen weet de Huawei P30 Pro betere foto’s te maken, bij weinig licht, maar ook met de nachtmodus. Ook qua mogelijkheden biedt de Chinese fabrikant meer, zoals een periscooplens die diepere zoom aanbiedt.

Als je echter puur naar de foto’s kijkt, dan maakt de iPhone 11 Pro veruit de beste foto’s van alle smartphones op dit moment. Qua mogelijkheden en fotografie bij weinig licht, zijn er betere opties. Meer details hierover kun je lezen in onze review: heeft de iPhone 11 Pro de beste camera?

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

De camera aan de voorzijde is prima. Nieuw is hier de mogelijkheid om de frontcamera te gebruiken voor het maken van slow motion video’s. Slowfies noemt Apple dit. Zo heeft Apple het toch nog voor elkaar gekregen om op cameragebied zijn gimmick door te duwen.

Scherm

De camera krijgt dus een eervolle vermelding, maar ook het schermpaneel is fantastisch. Niet alleen is het full-HD oledscherm helder, de kleurweergave en het contrast zijn ook piekfijn in orde en allemaal net nog even een stukje beter dan zijn voorganger en met name de iPhone 11, die helaas op schermgebied (net als de iPhone XR) ietwat tekortschiet. Fijn is dat het scherm uitstekend af te lezen is in helder zonlicht en het oledscherm en de donkere modus van iOS 13 gaan prima samen. Zwarte vlakken zijn niet alleen diepzwart omdat deze niet verlicht worden in oledpanelen, maar dat zorgt er ook voor dat onverlichte zwarte delen van het scherm minder energie vreten. Hierdoor maakt de donkere modus optimaal gebruik van het scherm.

©PXimport

Accuduur en prestaties

De vorige generatie iPhones beschikte over de Apple A12 Bionic-processor, die nog altijd qua prestaties indrukwekkend is en qua prestaties in de benchmarks nog altijd niet achterhaald is door de Snapdragon-equivalenten. De nieuwe A13-processor doet er qua prestaties nog een schepje bovenop. Indrukwekkend in de benchmarks hoor, maar in praktijk merk je dat verschil niet echt. Het was al snel, waardoor het krachtsverschil onopgemerkt blijft. Wat je mogelijk wel merkt is de ondersteuning van wifi 6 en sneller 4G, waarmee de internetverbinding minder een bottleneck hoeft te zijn. Zoals je mag verwachten dus weinig laadtijden in games en andere zware games.

De A13-processor loopt rondjes om de snelste concurrenten heen.

-

De accuduur, dat is wel iets waar Apple hard mee bezig is. Bij vorige generaties van een paar jaar geleden was de accuduur ondermaats, je moest rantsoeneren om een dag op een acculading door te komen. Dit kwam niet door de energie die het toestel en iOS nodig hadden, maar met name door de kleine accucapaciteit, wat ook de levensduur van de accu zelf niet ten goede kwam. Apple zet dit op de goede manier recht door gewoonweg grotere accu’s te plaatsen die gelijkgetrokken is met concurrerende Android-alternatieven. 3.969 mAh voor de iPhone 11 Pro Max, die we te testen kregen. Hiermee is de accuduur gelijk met andere smartphones. Afhankelijk van je gebruik moet anderhalve dag zeker lukken. De accu van de gewone iPhone 11 Pro is gelijk gebleven met 2.658 mAh. Hoe lang deze accu meegaat, dat hebben we niet kunnen testen. De accuduur van de iPhone XS, die dezelfde accucapaciteit had, viel ons vorig jaar bij het reviewen echter wat tegen.

De iPhone 11 Pro kan draadloos opladen, wat niet nieuw is. Fijn is echter wel dat Apple niet meer zo gierig is om een snellader los te verkopen, maar deze standaard in de doos meelevert.

iOS 13 op de iPhone 11 Pro

De iPhone 11 Pro draait standaard op de nieuwste iOS-variant, iOS 13 (hoewel er tijdens het reviewen al een nieuwe update verscheen: iOS 13.1). Zoals bekend is iOS meest gebruiksvriendelijke mobiele besturingssysteem, dat op lange update-ondersteuning kan rekenen van Apple en naadloze samenwerking met andere Apple-diensten en apparaten. Anderzijds valt er ook genoeg op aan te merken. Het overzicht met alleen app-icoontjes oogt al jarenlang statisch en verouderd en de restricties maken van het besturingssysteem (en hier gebruik ik mijn eigen woorden) een gesloten inrichting. Vooral een visuele vernieuwing van iOS, waarbij het statische icoon-overzicht wordt gemoderniseerd, zou geen overbodige luxe zijn.

©PXimport

Wat maakt een smartphone Pro?

Hoewel deze iPhone grote indruk maakt, missen we toch een beetje lef bij Apple. De vorige generaties van de iPhones stonden niet bekend om innovaties, en ook bij deze allereerste Pro-iPhone vervalt Apple in hetzelfde kunstje, terwijl Apple hier echt lef had moeten tonen. Waar is het 90 of 120 hertz scherm? Waarom wordt nog steeds vastgehouden aan die verouderde Lightning-aansluiting? De iPad Pro kent deze vernieuwingen wel. Waarom geen vingerafdrukscanner onder het scherm? Waarom geen mogelijkheden voor extra opslag met geheugenkaarten of externe opslag, met name omdat de 64GB aan opslaggeheugen voor het basismodel ontoereikend is? Waarom nog steeds die afzichtelijke scherminkeping? Die overigens door Apple zelf in marketing-uitingen zoveel mogelijk wordt weggepoetst. Hoe ziet Apple de Pro-doelgroep voor zich?

De iPhone 11 Pro is gewoonweg een hele goede smartphone op de bekende gebieden, waarmee Apple weer op safe speelt.

-

Voor een iPhone Pro mag je gewoonweg een smartphone verwachten die grensverleggender is dan dit. Vooral als je de prijs daarbij meetelt, hoewel de iPhone 11 Pro niet duurder is dan zijn voorganger is de prijs nog altijd op geen enkele manier te verantwoorden, zelfs niet voor wie 18 uur per dag aan zijn toestel vastgeplakt zit. Ook de meerprijzen in accessoires (zoals hoesjes, maar ook dongels en Airpods om het gemis aan 3,5mm-poort op te vangen) en het onethische-reparatiebeleid zijn hoger dan recht te praten valt. De iPhone 11 Pro is gewoonweg een hele goede smartphone op de bekende gebieden, waarmee Apple weer op safe speelt.

Conclusie: iPhone 11 Pro kopen?

Het ontwerp, de fantastische camera, het fraaie scherm, de prima accuduur, prestaties en de goede update-ondersteuning. Ja, de iPhone 11 Pro is zonder twijfel de beste smartphone van het moment. Toch hadden we iets meer lef van Apple verwacht voor een iPhone die het Pro-stempel mag dragen. Apple speelt op safe, waardoor innovatie uitblijft en er nog altijd geen argumenten overblijven om bijna 1100 euro voor een smartphone te betalen.

Fantastisch
Conclusie

**Prijs** vanaf € 1159,- (iPhone 11 Pro) / € 1259 (iPhone 11 Pro Max) **Kleuren** groen, grijs, zilver **OS** iOS 13 **Scherm** 5,8 inch oled (2436x1125) / 6,5 inch oled (2688x1242) **Processor** hexacore (Apple A13 Bionic) **RAM** 4 GB **Opslag** 64, 256 of 512 GB **Batterij** 2.658 mAh / 3.969 mAh **Camera** 12 megapixel triple camera (achter), 12 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G, Bluetooth 5, wifi, gps **Formaat** 14,4 x 7,1 x 0,8 cm / 15,8 x 7,8 x 0,8 cm **Gewicht** 188 gram / 226 gram **Overig** Lightning, geen koptelefoonpoort, esim **Website** [www.apple.com](https://www.apple.com/nl/iphone-11-pro)

Plus- en minpunten
  • Gebruiksgemak
  • Prestaties
  • Bouwkwaliteit
  • Camera
  • Scherm
  • Te weinig vernieuwing
  • Geen usb-c
  • Geen 3,5 mm jack
▼ Volgende artikel
Overstappen naar een warmtepomp: kan dit met je eigen radiatoren?
Energie

Overstappen naar een warmtepomp: kan dit met je eigen radiatoren?

Je overweegt om je cv-ketel te vervangen door een warmtepomp, maar je wilt daarvoor niet je vloer openbreken om vloerverwarming te leggen. Het goede nieuws is dat je bij een warmtepomp niet per se voor vloerverwarming moet gaan. Vaak is het mogelijk om de bestaande radiatoren te behouden. Hier lees je hoe dat zit!

Dit artikel in het kort:

  • Warmtepomp en radiatoren: Het is mogelijk om bestaande radiatoren te behouden bij de overstap naar een warmtepomp.
  • Soorten verwarmingssystemen: Er zijn hogetemperatuur- (HTV) en lagetemperatuurradiatoren (LTV), elk met eigen eigenschappen en vereisten.
  • 50-gradentest: Controleer met een eenvoudige test of jouw radiatoren geschikt zijn voor een LTV-warmtepomp.
  • Radiatorboosters: Boosters kunnen warmte efficiënter verspreiden, waardoor HTV-radiatoren compatibel worden met LTV-systemen.

Lees ook: Stappenplan: Radiatoren op de juiste manier ontluchten

Er is een tijd geweest dat warmtepompen uitsluitend konden functioneren in combinatie met vloerverwarming. Inmiddels is het ook mogelijk om een warmtepomp aan te sluiten op bestaande radiatoren en convectoren.  

Soorten radiatoren

Om mee te beginnen: er bestaan twee typen radiatoren: hogetemperatuur-radiatoren en lagetemperatuur-radiatoren. Voor het gemak spreken we over HTV (hogetemperatuur-verwarming) en LTV (lagetemperatuur-verwarming).

Beide systemen werken in principe op dezelfde manier, maar bij de eerste stroomt water met een temperatuur tussen 55 en 70 graden Celsius. Dat zorgt voor een erg snelle opwarming, maar dit werkt meestal niet zuinig en ook niet energie-efficiënt. Vooral bij oude huizen met weinig isolatie moet je flink stoken om het binnen warm te krijgen. Bij een LTV-radiator volstaat een watertemperatuur van 45 tot 55 graden.

Heb je thuis een traditioneel cv-systeem met klassieke radiatoren, dan zijn dat altijd HTV-radiatoren. Er zijn in Nederland momenteel 4,4 miljoen woningeigenaren die hun woningen nog op hoge temperatuur verwarmen. Toch zijn LTV-radiatoren de laatste jaren populair geworden, omdat ze zuiniger zijn en efficiënter omgaan met energie. Zelfs een gewone condenserende gasketel werkt efficiënter op LTV, maar het duurt langer om de ruimte op temperatuur te brengen. En als de ruimte slecht geïsoleerd is, kan het zelfs onmogelijk zijn om de kamer warm te krijgen als het buiten flink koud is.

Er zijn drie mogelijkheden om bestaande radiatoren te laten werken met een warmtepomp: je gaat voor een HTV-warmtepomp, je test of een LTV-warmtepomp in combinatie met de huidige radiatoren een goede match is of je pimpt de radiatoren met boosters.  

Warmtepomp die hoge temperatuur levert

Er zijn warmtepompen die bijvoorbeeld met het koelmiddel propaan of CO2 werken en die een watertemperatuur garanderen tot 65 graden. Een belangrijk voordeel van zo'n HTV-warmtepomp is dat je het bestaande afgiftesysteem niet hoeft te vervangen. Je radiatoren en convectoren zijn immers erop berekend om te werken op deze temperatuur. Toch is zo'n HTV-warmtepomp een complexer apparaat en daarom duurder in aanschaf. Bovendien verbruikt dit type warmtepomp meer elektriciteit.  

©www.mitsubishielectric.com

De CO2-warmtepomp kan zelfs hoge temperaturen leveren tot 85 graden.

Klassieke radiatoren & de LTV-warmtepomp

Wanneer je oude, klassieke radiatoren die ontworpen zijn om met een hoge temperatuur te werken, aansluit op een lagetemperatuur-warmtepomp, is het rendement lager. Een klassieke radiator met een vermogen van 5 kW benut zijn volledig vermogen bij een watertemperatuur van 70 graden. Wanneer je de temperatuur van het cv-water laat dalen naar 50 graden, dan gebruikt de radiator maar de helft van zijn vermogen, dus 2,5 kW.

Als je de ruimte goed hebt geïsoleerd en je hebt bijvoorbeeld geïnvesteerd in triple glas, dan is het wel mogelijk om de ruimte voldoende te verwarmen. En dan loont het wel om een warmtepomp te plaatsen. Doe je dat op de gok? Nee, je kunt dat zelf testen.  

Weten welke warmtepomp bij jou past?

Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!

De 50-gradentest

Je kunt gemakkelijk checken of jouw radiatoren het goed gaan doen met een LTV-warmtepomp. Voer deze test uit terwijl het buiten koud is, tussen de 4 en 10 graden. Stel de watertemperatuur van de ketel enkele dagen in op maximaal 50 graden in plaats van 70 graden. Wanneer de woning toch nog voldoende warm blijft, zit je goed. Als je zekerheid wilt, kun je de test zelfs de hele winter door laten lopen.

Je hebt dan wel meer tijd nodig om de woning op te warmen, maar dat kun je opvangen door de ketel een uur vroeger aan het werk te zetten. Een belangrijke voorwaarde is dat er genoeg radiatoren in huis zijn om de woning te verwarmen.

Zorg er ook voor dat de kamerthermostaat 's nachts niet lager dan 17 of 18 graden is ingesteld om een te grote terugval te vermijden. Het is de bedoeling dat je woning continu wordt verwarmd op een gelijkmatige maar lage temperatuur. Is het huis gedurende de testperiode comfortabel warm gebleven, dan mag je ervan uitgaan dat de woning geschikt is voor een LTV-verwarmer. Is het huis op deze manier niet warm te krijgen, dan moet je de isolatie verbeteren voodat je een warmtepomp kunt overwegen. Uiteraard kan een installateur ook berekenen of je de radiatoren kunt behouden. 

Pimp je radiator met een afgiftebooster

Je kunt van een gewone HTV-radiator ook een LTV-radiator maken door een set kleine radiatorventilatoren te monteren die de warmte sneller verspreiden. Over het algemeen worden deze afgifteboosters onderaan de radiator gemonteerd en de sensor/controller die hierbij hoort, ergens bovenin. Het elektrisch verbruik is minimaal, dan hebben we het over 1 kWh per jaar of ongeveer 25 cent per jaar.

De ventilatoren werken stil, het geluidsniveau zit onder de 20 dB. Om te vergelijken, dat is de geluidssterkte van boomblaadjes in de wind op anderhalve meter afstand. 20 dB wordt als 'erg zacht' omschreven, terwijl 35 dB nog als 'zacht' wordt geclassificeerd. De controller zorgt ervoor dat de booster modulerend werkt, de ventilatortjes draaien dus niet altijd op volle kracht en passen de snelheid aan de warmtevraag aan.

Verhoog je rendement met een radiatorventilator

Kleine investering voor groot comfort!

©https://heatfan.eu

In minder dat twee minuten gemonteerd

De installatie van deze boosters heeft niet veel om het lijf. In twee minuten per radiator is zo'n ventilator geplaatst, zonder gereedschap. Het apparaat klemt zich met magneten tussen de platen van de radiator of plat op een convector. Je moet hem wel aansluiten op het stroomnet. In de buurt van elke radiator is dus wel een stopcontact nodig.

De universiteit van Twente heeft in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland onderzoek gedaan naar deze afgifteboosters. De boosters hebben een levensduur van 40.000 draaiuren, wat overeenkomt met een levensduur van 1700 stookuren per jaar. Dat komt erop neer dat deze boosters net zo lang meegaan als een cv-ketel of een warmtepomp. 

©https://heatfan.eu

Werking booster

Wanneer de temperatuur van de radiator boven de 25 graden stijgt, beginnen de ventilatoren te draaien en wanneer de temperatuur zakt, schakelen ze uit. Een lampje op de sensor geeft aan wanneer de ventilatoren actief zijn. Bovendien zijn er controllers die een wifi-functie hebben en die dus nauwkeurig de temperatuur van de radiator of convector meten. Op die manier kun je een gedetailleerd overzicht bekijken van de prestaties van iedere radiator. Bovendien kun je de boosters dan ook via de smartphone bedienen. 

©https://heatfan.eu


▼ Volgende artikel
Van hometrainer tot loopband: zo blijf je fit zonder de sportschool
© leonid iastremskyi
Gezond leven

Van hometrainer tot loopband: zo blijf je fit zonder de sportschool

Fit blijven vanuit huis? Met een hometrainer, crosstrainer, roeitrainer of loopband heb je geen sportschool meer nodig. In dit artikel lees je wat je met deze apparaten traint, hoeveel ruimte je ervoor nodig hebt en wat per apparaat de voordelen en nadelen zijn.

In dit artikel over fitnessapparatuur lees je:

  • Wat de voordelen en nadelen zijn van een hometrainer, crosstrainer, roeitrainer en loopband
  • Hoeveel ruimte je nodig hebt om deze apparaten thuis te gebruiken
  • Waar je op moet letten bij de aanschaf, zoals weerstand, stabiliteit en extra functies

Lees ook: Fit zonder tools: de beste oefeningen voor thuis

Hometrainer

Wil je op een laagdrempelige manier thuis aan je conditie werken, dan is een hometrainer waarschijnlijk  het apparaat waar je het eerst aan denkt. Logisch, want met een hometrainer kun je op een eenvoudige en veilige manier een cardiovasculaire training doen. Door de instelbare weerstand bepaal je zelf de intensiteit van je training, waardoor het geschikt is voor zowel beginners als gevorderden. Daarnaast belast de hometrainer de gewrichten minimaal: het is dus een goede keuze voor mensen met knie- of heupproblemen. Veel modellen hebben ingebouwde programma's en monitoren waarmee je je voortgang kunt bijhouden, zoals calorieverbruik, snelheid en hartslag.

Aanschaf en prijs

Bij de aanschaf van een loopband is het belangrijk om te letten op de kracht van de motor, de grootte van het loopvlak en de schokdemping. De prijzen variëren van ongeveer 400 tot 3.000 euro. Houd rekening met een benodigde ruimte van circa 2 m² en zorg voor voldoende ruimte achter de loopband om veilig te kunnen trainen.

➕ Voordelen
  • Laagdrempelig

  • Eenvoudig in gebruik

  • Minimaal belastend voor gewrichten

  • Geschikt voor beginners en revalidatie

➖ Nadelen
  • Minder intensieve training voor het bovenlichaam

  • Beweging is relatief eenzijdig

Crosstrainer

Een crosstrainer combineert verschillende bewegingen en spiergroepen in één training. Het toestel bootst de natuurlijke bewegingen van wandelen, hardlopen en traplopen na, maar belast de gewrichten nauwelijks. Ideaal wanneer je een full-body workout wil zonder risico op overbelasting.. De handgrepen van de crosstrainer bewegen mee, waardoor je niet alleen je benen, maar ook je bovenlichaam traint. Daarnaast kun je de weerstand aanpassen om de intensiteit te verhogen en jezelf uit te dagen. Een crosstrainer is vooral iets voor mensen die graag calorieën willen verbranden en tegelijkertijd hun uithoudingsvermogen willen verbeteren.

Aanschaf en prijs

Bij de aanschaf van een crosstrainer is het belangrijk om te letten op de maximale belastbaarheid, de paslengte en de soepelheid van de beweging. De prijzen beginnen rond de 300 euro en kunnen oplopen tot 2.500 euro voor de duurdere modellen. Houd rekening met een benodigde ruimte van circa 2 m², afhankelijk van het formaat, en zorg voor voldoende ruimte voor de heen-en-weer-gaande beweging van de handgrepen.

➕ Voordelen
  • Full-body workout

  • Lage impact op gewrichten

  • Diverse weerstandsniveaus

  • Geschikt voor calorieverbranding

➖ Nadelen
  • Kan veel ruimte in beslag nemen

  • Vereist coördinatie

  • Mogelijk duurder dan andere apparaten

Roeitrainer

De roeitrainer is een van de meest complete apparaten die je in huis kunt halen. Roeien combineert kracht en cardio in één beweging, waarbij vrijwel alle grote spiergroepen worden aangesproken. Van je benen tot je rug en van je armen tot je buikspieren – alles wordt getraind. Het apparaat is daardoor ideaal voor mensen die in korte tijd een effectieve workout willen doen. Bovendien belast roeien de gewrichten nauwelijks, wat het ook geschikt maakt voor mensen met fysieke beperkingen. Veel moderne roeitrainers hebben interactieve schermen waarop je kunt 'roeien' door virtuele landschappen of je prestaties kunt vergelijken met die van anderen.

Aanschaf en prijs

Bij de aankoop van een roeitrainer is het belangrijk om te letten op het type weerstand (lucht, water of magnetisch), de stabiliteit en de aanpasbaarheid van de training. De prijzen variëren van 300 tot 2.000 euro, afhankelijk van het model en de technologie. Houd rekening met een benodigde ruimte van circa 2,5 meter lang en 1 meter breed. Sommige modellen zijn inklapbaar, zodat je ze makkelijker kunt opbergen.

➕ Voordelen
  • Zeer compleet voor kracht en cardio

  • Traint bijna alle spiergroepen

  • Lage impact op gewrichten

➖ Nadelen
  • Vereist techniek

  • Kan redelijk wat geluid maken bij lucht- of waterweerstand

  • Relatief groot

Loopband

De loopband is een klassieker onder de fitnessapparaten en biedt een natuurlijke manier om aan je conditie te werken. Of je nu kiest voor wandelen, joggen of sprinten, de loopband past zich aan jouw tempo en niveau aan. Met de verstelbare snelheid en hellingshoek kun hem eenvoudig afstemmen op jouw trainingsdoel. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een heuveltraining simuleren of juist focussen op duurtraining. Moderne modellen hebben vaak ingebouwde schokdempers, wat de impact op je gewrichten vermindert. Met extra functies zoals hartslagmeting, vooraf ingestelde programma's en interactieve trainingsopties haal je meer uit je sessies en blijf je gemotiveerd.

Aanschaf en prijs

Bij de aanschaf van een loopband is het belangrijk om te letten op de kracht van de motor, de grootte van het loopvlak en de schokdemping. De prijzen variëren van ongeveer 400 tot 3.000 euro. Houd rekening met een benodigde ruimte van circa 2 m² en zorg voor voldoende ruimte achter de loopband om veilig te kunnen trainen.

➕ Voordelen
  • Veelzijdig (wandelen, joggen, sprinten)

  • Instelbare hellingshoek

  • Geschikt voor diverse niveaus

➖ Nadelen
  • Relatief duur

  • Kan lawaai maken

  • Hogere impact op gewrichten dan andere apparaten

Welk apparaat past bij jou?

Het kiezen van het juiste apparaat hangt af van je persoonlijke voorkeuren, trainingsdoelen en eventuele fysieke beperkingen. Door een hometrainer, crosstrainer, roeitrainer of loopband in huis te halen, maak je het gemakkelijker om regelmatig te bewegen en je gezondheid op peil te houden, zonder dat je daarvoor meteen naar de sportschool hoeft.

ApparaatTrainingen/MogelijkhedenGeschikt voor
HometrainerCardiovasculaire training, intervaltraining, calorieverbrandingBeginners, mensen met knie- of heupproblemen
CrosstrainerFull-body workout, uithoudingsvermogen verbeteren, spiergroepen combinerenMensen die calorieën willen verbranden en spieren willen trainen
RoeitrainerKracht en cardio, spieropbouw, korte intensieve sessiesIedereen die een complete workout wil, geschikt voor fysieke beperkingen
LoopbandWandelen, joggen, sprinten, heuveltraining simulerenHardlopers, wandelaars, mensen die onder alle omstandigheden willen trainen

FITNESSKLEDING

Dat sport nét even lekkerder dan gewoon in je spijkerbroek