Honor Magic Vs: concurrentie voor de Galaxy Fold 4?

Honor Magic Vs: concurrentie voor de Galaxy Fold 4?

Geplaatst: 5 januari 2023 - 09:04

Aangepast: 10 januari 2023 - 20:21

Wesley Akkerman

Smartphonemerk Honor onthulde onlangs een nieuwe opvouwbare smartphone: de Honor Magic Vs. Het is een aangepaste versie van de eerder verschenen Magic V, die wat indrukwekkende aanpassingen heeft doorgemaakt. Is dit dan hét antwoord op de Galaxy Fold 4 van Samsung?

We hoeven er geen doekjes om te winden: hoewel meerdere fabrikanten opvouwbare smartphones uitbrengen, is Samsung eigenlijk het enige merk waar je aan denkt bij dit fenomeen. De Galaxy Fold 4 is de meest recente versie die de Zuid-Koreaanse fabrikant uitbracht, waarmee het bedrijf een aantal grote stappen op weg naar een daadwerkelijk bruikbaar apparaat heeft gezet. Toch loste Samsung de grootste problemen van opvouwbare smartphones er niet mee op. Bovendien zijn ze nog altijd flink aan de prijs en kennen ze allerlei problemen, onder meer vanwege het gevoelige scharnier.

Het belang van het design

Welk bedrijf die problemen oplost, dat moeten we nog zien. Honor doet nu in elk geval een serieuze poging naar de titel met de Honor Magic Vs. Deze opvouwbare smartphone is de opvolger van de in januari verschenen Magic V. Dat apparaat verscheen destijds als antwoord op Samsungs Galaxy Fold 3, terwijl de Magic Vs het moet opnemen tegen de Fold 4. De veranderingen die Honor aan het design van het toestel doorvoerde zijn op z’n best incrementeel te noemen, maar dat maakt ze niet minder waardevol. Zo is de Vs een stuk lichter en dunner dan zijn voorganger.

Laten we niet onderschatten wat het belang is van een handzame smartphone. Zware en lompe telefoons zijn niet heel populair, en niet alleen omdat ze vaak lelijk ogen. Als je een telefoon niet goed of comfortabel kunt gebruiken of bij je kunt dragen, dan kun je hem net zo goed niet aanschaffen. Daarom gaat er veel aandacht uit naar het ontwerp van een opvouwbare telefoon. Neem bijvoorbeeld het scherm aan de buitenkant: dat is een regulier oleddisplay van 6,45 inch. Dat is vergelijkbaar met wat je op normale high-end smartphones tegenkomt, maar zoiets komen we ook tegen op de Huawei Mate X2.

Ook lezen: Samsung Galaxy Fold4 - zeldzaam (goed)

De Samsung Galaxy Fold-toestellen hebben een wat ongemakkelijk en ongewoon scherm aan de voorzijde. Dat display is lang en smal, en zal voor veel mensen niet helemaal geschikt zijn voor hun dagelijks gebruik. Door een normaal scherm aan te bieden, voelt de Honor Magic Vs waarschijnlijk vanaf het eerste moment aan als een smartphone die je openklapt tot tablet. En dus niet als een opvouwbare tablet met een afwijkend schermpje voorop. Maar dat is nog niet eens de belangrijkste aanpassing: die zit hem namelijk in het nieuwe scharnier van het toestel.

Honor Magic Vs: concurrentie voor de Galaxy Fold 4?-24689775

Het scharnier van de Honor Magic Vs

Wat Samsung altijd goed heeft begrepen, is dat het opvouwen goed moet aanvoelen. Vouwen moet soepel en zonder problemen gaan. Dat ging bij Honor tot nu toe minder goed, maar daar heeft het bedrijf hard aan gewerkt. Het nieuwe scharnier zorgt er mede voor dat het toestel veel dunner is dan de rest. In plaats van gebruik te maken van meer dan negentig complexe onderdelen, zijn er nu slechts vier(!) aanwezig. De vraag is nu uiteraard of dit het vouwen in de praktijk ook echt ten goede komt. Dit scharnier kan in elk geval 400.000 keer gevouwen worden (of tot tien jaar lang honderd keer per dag).

De Samsung Galaxy Fold4 vast proberen?

Kijk dan snel hier voor de beste deals!

De meest opvallende verandering is dat er geen opening zichtbaar is als je het toestel volledig dichtvouwt. Dat betekent dat wanneer je er een papiertje tussen zou stoppen (om wat voor reden dan ook), het toestel dat dan vasthoudt alsof z’n leven ervan afhangt. Dat is toch wel anders dan bij de Samsungs van deze wereld, die aan de binnenkant een opening achterlaten. Dat zorgt ervoor dat deze Honor Magic Vs ook dun kan blijven als je hem opvouwt, zonder dat het ten koste gaat van de functionaliteit – je kunt de Vs nog steeds in verschillende standen gebruiken.

Honor Magic Vs: concurrentie voor de Galaxy Fold 4?-24689777

Specificaties en releasedatum

Onder de motorkap zit een Snapdragon 8 Gen 1+-processor (onduidelijk is waarom Honor niet koos voor de Gen 2, maar waarschijnlijk om toch ergens de kosten te besparen). Je hebt keuze uit 8 of 12 GB aan werkgeheugen en 256 of 512 GB aan opslagruimte. Binnenin zit een scherm van 7,9 inch met een verversingssnelheid van 90 Hz. Dat is iets lager dan het scherm van de Fold 4, dat een refreshrate van 120 hertz heeft. Het scherm aan de buitenkant ondersteunt wel 120 hertz. Verder is er een resolutie van respectievelijk 2.272 bij 1.984 en binnenin van 2.560 bij 1.080 pixels.

Dan is er nog een flinke accu van 5.000 mAh, wat 600 mAh meer is dan in de Fold 4. Je kunt de batterij opladen met een maximale snelheid van 66 wat. Dat is wel veel meer dan bij Samsung, dat het moet doen met maximaal 25 watt. Tot slot draait dit systeem op MagicOS 7.0, gebaseerd op Android 12. Qua software kan het dus wel wat beter, maar misschien lanceert Honor het toestel wel met Android 13. Daar is immers nog tijd zat voor. Het is de bedoeling dat de Honor Magic Vs in het eerste kwartaal van 2023 verschijnt voor ongeveer 1.000 euro. Voor het eerst komt de serie dan buiten China uit.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000