Opvouwbare telefoon: op sterven na dood?

Opvouwbare telefoon: op sterven na dood?

Geplaatst: 6 november 2022 - 11:32

Aangepast: 25 november 2022 - 11:52

Justin Doornekamp

Er is nog altijd weinig interesse in opvouwbare telefoons. Schiet het aanbod gewoonweg tekort of spelen er andere redenen waarom de verkoopcijfers tegenvallen? Is er wel een toekomst voor dergelijke smartphones?

Tegenwoordig staan er niet veel mensen meer in de rij om de nieuwste telefoons te kopen. De verschillen tussen de nieuwe iPhone en het model van vorig jaar worden steeds kleiner en consumenten zijn daardoor minder snel geneigd om ieder jaar weer hun portemonnee open te trekken voor de nieuwste smartphone. De opvouwbare telefoon leek een perfecte manier voor telefoonfabrikanten om consumenten een nieuwe ervaring te bieden, maar de grote interesse blijft uit.

Voorziene groei

Cijfers van IDC laten echter zien dat de toekomst er wel een stuk rooskleuriger uit zal zien voor opvouwbare telefoons. IDC verwacht dat er tegen 2026 jaarlijks zo’n 41,5 miljoen toestellen worden verscheept, beduidend meer dan de 13,5 miljoen die dit jaar worden verwacht. IDC voorziet in de vier jaar na 2022 een jaarlijkse groei van het aantal opvouwbare telefoons met 38,7 procent.

Een flinke stijging, maar in aantallen een schrijntje van het totale aantal smartphones dat jaarlijks de fabriek verlaat. Voor dit jaar verwacht IDC namelijk dat er maar liefst circa 1,3 miljard telefoons worden verscheept.

Beperkt aanbod

Het aanbod opvouwbare telefoons is dus vooralsnog vrij beperkt. Vooral Samsung heeft enkele toonaangevende modellen, waaronder de Galaxy Z Flip- en Fold-toestellen. Huawei en Oppo hebben ook enkele opvouwbare telefoons gemaakt, maar richten zich vooral op de Chinese markt. Er gaan al langere tijd geruchten dat ook Apple werkt aan een opvouwbare telefoon, maar of zo’n model er ooit gaat komen blijft nog de vraag.

Samsung bracht recent nog de Galaxy Z Flip 4 en Galaxy Z Fold 4 uit en IDC verwacht dat deze toestellen een groter succes zullen worden dan hun voorgangers. IDC ziet vooral kansen voor twee-in-een-toestellen die dienen als smartphone én als tablet.

Nog steeds veel problemen

Maar dat succes moet nog wel blijken. De toestellen blijven nog altijd vrij duur ten opzichte van reguliere modellen en problemen van het eerste uur zijn nog lang niet allemaal opgelost. Het scherm van een opvouwbare telefoon gaat gewoonlijk niet meer binnen twee dagen kapot, maar is nog steeds erg gevoelig voor krassen.

De vraag is of dat in de toekomst te voorkomen valt. Glas kan immers niet buigen, waardoor het gebruik van plastic onvermijdelijk lijkt. En plastic is nu eenmaal gevoelig voor krassen. Andere problemen met de toestellen, hebben het imago van de opvouwbare telefoon ook niet bepaald goed gedaan.

Bovendien zijn velen niet te spreken over de grootte van opvouwbare telefoons. Zo wordt de Fold 4 bijvoorbeeld al snel erg dik en lomp, wanneer je het toestel inklapt. Er zal een grote groep consumenten zijn, die daar niet op zit te wachten.

Opvouwbare telefoon: op sterven na dood?-22522357

Telefoons worden snel vrij lomp als je ze inklapt.

Toekomst

De markt voor opvouwbare telefoons heeft dus nog een slag te maken. De kwaliteit van de schermen moet omhoog en de telefoons moeten een stuk dunner worden, zonder dat dit ten koste gaat van de mogelijkheden.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten