Met deze accessoires haal je meer uit je airfryer

© leungchopan - stock.adobe.com

Met deze accessoires haal je meer uit je airfryer

Geplaatst: 25 november 2022 - 08:30

Aangepast: 28 mei 2024 - 12:54

Jolien Cohen

Met een airfryer kun je allerlei gerechten maken. Natuurlijk frietjes en bitterballen, maar ook nacho’s, knapperige kippenvleugeltjes, zelfgemaakte pizza, boterkoek en zelfs biefstuk. Voor het maken van sommige gerechten heb je wel extra accessoires nodig. Welke accessoires voor de airfryer er allemaal zijn en waarvoor je ze gebruikt, hebben we voor je op een rijtje gezet.

Meld je aan en ontvang het Airfryerwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Airfryerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Een panverdeler en kookrek

Een panverdeler is ideaal als je meerdere ingrediënten wilt garen, maar niet wilt dat ze elkaars smaak overnemen. Zo kun je met de panverdeler aan de ene kant je groente bereiden en aan de andere kant aardappeltjes bakken. Een andere optie is een kookrek voor de airfryer. Hiermee creëer je een extra verdieping, waardoor je bijvoorbeeld meerdere burgers tegelijkertijd bakt. Of gebruik het rek om een hele maaltijd in één keer te maken. Leg dan eerst de aardappelpartjes in de pan en de groente en het vlees op het kookrek erboven.

Op zoek naar een airfryer?

Bekijk het aanbod op Kieskeurig.nl

Airfryer verdeler

De airfryer-verdeler van Philips.

Grillen op de grillplaat

Gemakkelijk vlees, groente of vis bereiden met de airfryer? Wissel dan de bodem van de airfryer om voor een grillplaat. Zo’n grillplaat wordt heet, waardoor je gerechten garen. Het prettige aan de meeste grillplaten is dat ze ook een antiaanbaklaag hebben. Je hoeft dus nauwelijks of geen olie te gebruiken. Daarnaast krijg je bij bijvoorbeeld de Philips Airfryer grillplaat ook nog 6 spiesen, om groente-, vis- of vleesspiesen te maken.

Grillplaat voor de Airfryer van Philips

Grillen in de airfryer gaat makkelijker met een grillplaat

Pizza’s bakken in de airfryer

Een heerlijke zelfgemaakte pizza, of een kant-en-klare pizza uit de diepvries opwarmen in de airfryer? Dat doe je met een pizzakit of pizzapan. Elk merk heeft hier weer zijn eigen accessoire voor. Waar bijvoorbeeld Philips een pizzakit heeft met gaatjes aan de onderkant, heeft Princess een pizzapan. Doordat de pizzakit gaatjes heeft, bak je de pizzabodem heel snel krokant. In een pizzapan maak je naast heerlijke pizza’s ook gemakkelijk pannenkoeken, eieren en zelfs quesadillas.

Leg trouwens geen gewoon bakpapier in de airfryer om je pizza’s of quesadillas op te bakken. Bakpapier dat voor de oven is gemaakt, belemmert de luchtstroom in je airfyer, waardoor hij minder goed presteert. Daarnaast loop je kans dat het bakpapier in de ventilator wordt gezogen, waardoor het tussen de hete spiraal komt en in de brand vliegt. Wel mag je speciaal bakpapier met gaatjes in de airfryer doen. Dit is te koop voor verschillende formaten airfryers.

Pizza uit de airfryer.

© Nander de Wijk

Ook pizza's kun je makkelijk bereiden met een airfryer.

Snacken met de snackkit

De ‘gewone’, zwaardere snacks bak je zonder problemen in de mand van de airfryer. Maar lichte snacks vliegen hier al snel uit, vanwege de luchtstromen die door de airfryer circuleren. Daarvoor is er een snackkit bedacht. Hierin kun je popcorn maken van maiskorrels, zelf chips maken van dunne schijfjes aardappels of groente, granola bakken of er eten in drogen, zoals buikspek, gedroogde vijgen of ander gedroogd fruit. Bij een snackkit hoort vaak een roestvrij stalen rek en een tang. Het rekje gebruik je als deksel boven je snacks, zodat ze niet door de airfryer vliegen.

Taarten bakken in de airfryer

Wil je zelf taarten, cakes of brood bakken in de airfryer? Gebruik hier dan een geschikte bakvorm voor. Een bakvorm heeft een dichte bodem, iets wat de snackmand van de airfryer niet heeft. Hierdoor maak je er ook ovenschotels of vochtige gerechten, zoals risotto, mee. Deze vormen zijn verkrijgbaar als siliconenvorm of van carbonstaal met antiaanbaklaag.

Cake uit de airfryer

© Brebca

Om een taart of cake te bakken, heb je genoeg aan een airfryer.

Bij bijvoorbeeld de Princess accessoiresset en de Philips bakmeesterset krijg je er siliconen muffinvormpjes bij. Hiermee maak je in de airfryer gemakkelijk zoete, of hartige muffins. Of kleine groententaartjes, chocolade lavacakes en kleine bananenbroodjes. Bij sommige baksets krijg je geen losse siliconen muffinvormpjes. Wil je die wel hebben? Schaf dan een losse muffinvorm aan om zo’n 7 muffins erin te bakken.

Broodrek om brood te roosteren

Geniet ’s morgens van een heerlijk geroosterd broodje uit de airfryer. Met een broodrek steek je meerdere sneetjes brood in het rek en bak je deze lekker krokant. Maak een clubsandwich, toast met champignons, toast met geitenkaas en honing, toast met ham en gesmolten brie of een toast avocado met gepocheerd eitje. Een broodrek is ook geschikt voor het maken van een snack bij de borrel: maak bijvoorbeeld bruschetta met tomaat, knoflook en basilicum. Of rooster er pitabroodjes voor het diner mee.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten