Oliebollen in de airfryer: dit moet je absoluut (niet) doen

© AK| ID.nl

Oliebollen in de airfryer: dit moet je absoluut (niet) doen

Geplaatst: 31 december 2023 - 13:20

Aangepast: 28 mei 2024 - 12:51

Saskia van Weert

Een oliebol hoort er echt bij op oudejaarsavond. Met een knapperig korstje en lekker zacht van binnen. Kun je oliebollen bakken in je airfryer? En wat is de beste manier om je airfryer in te zetten voor een lekkere warme oliebol? Ontdek het in dit artikel.

Lees ook: Dit zijn de 8 meest gemaakte airfryer-fouten (en zo vermijd je ze)

Oliebollen bakken in de airfryer

Laten we je meteen uit je droom helpen: het is niet mogelijk om oliebollen te bakken in je airfryer. Zoals je weet, gril of bak je gerechten in een bakmandje of een bakvorm. Oliebollen maak je met een lopend beslag dat je in hete olie frituurt. Door de hete olie stolt de buitenkant en krijg je van die lekkere crispy uitsteeksels aan je huisgemaakte oliebol. In een airfryer zou je beslag alle kanten op lopen en eindig je met een vormloos, ongaar baksel. Niet proberen dus!

Alternatief: airbollen?

De echte hardcore airfryer-liefhebbers hebben jaren geleden geprobeerd om een soort alternatieve oliebol te maken in hun apparaat. Ze noemden het de airbol. Dat klinkt veelbelovend, als een soort luchtige oliebol met veel minder vet dan de traditionele bol. Het resultaat is alleen helaas niet zo erg bevredigend: als je het recept volgt, bak je een soort massieve rozijnenbroodjes. Best lekker, maar presenteer ze niet in plaats van oliebollen; je visite is gegarandeerd teleurgesteld.

Oliebollen en champagne

© iPics

Meld je aan en ontvang het Airfryerwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Airfryerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Warme oliebol in je airfryer

Oliebollen die je zelf hebt gebakken of gehaald in de super of bij de kraam zijn warm natuurlijk het lekkerst. Misschien warmde je ze tot nu toe op in de magnetron? Niet doen! Om je oliebol weer warm en krokant te krijgen, komt je airfryer dan wél weer goed van pas. Verwarm je airfryer voor op 160 graden. Heeft die van jou geen opwarmprogramma, dan stel je hem in op 4 minuten op 160 graden. Daarna doe je de bollen erin en warm je ze in 3 tot 4 minuten op. Test het even goed uit met de eerste oliebol – als je ze te kort opwarmt, blijft de binnenkant koud.

Opwarmen van bijvoorbeeld appelflappen en berlinerbollen gaat natuurlijk ook prima in de airfryer. Het belangrijkst is om je machine niet te heet in te stellen (dan drogen je hapjes uit) en om de snacks niet te kort te laten bakken.

Oliebollen over?

Op 1 januari kun je misschien geen oliebol meer zien, maar als je er toch nog een paar overhebt is het zonde ze weg te gooien. Maak er eens wentelteefjes van voor bij de brunch (of tegen de kater):

Klop 2 eieren los met 250 ml melk en strooi er naar smaak wat kaneel en/of suiker over. Snijd je oliebollen in plakken van een centimeter dik. Haal ze door het ei-mengsel en bak de plakjes met een klontje boter in de koekenpan goudbruin.


Er zit vast iets voor jou tussen

De populairste airfryers van het moment

Powered by

Kieskeurig

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten