Stappenplan: zelf je trap renoveren met nieuwe bekleding

© koni film

Stappenplan: zelf je trap renoveren met nieuwe bekleding

Geplaatst: 26 juli 2023 - 08:33

Aangepast: 31 mei 2024 - 09:13

Jurjen Idskes

Een trap in een woning wordt veel gebruikt en krijgt dus behoorlijk wat te verduren. Op een gegeven moment is het tijd voor een renovatie. Dat is een klus die je zelf kunt doen als je een beetje handig bent. Je leest hier hoe je dat aanpakt.

Benodigdheden

• De nieuwe bekleding:
◦ Overzettreden: meestal hout of PVC
◦ Stootborden (bij een gesloten trap)
◦ Afwerklijsten
• Hand- of decoupeerzaag: kies voor fijne tanden voor het mooiste resultaat
• Schuurpapier en schuurmachine
• Rolmaat of duimstok
• Montagekit

Lees ook: De juiste zaag voor iedere klus

0

Powered by

logo

Stappenplan

Hoeveel traptreden heb je nodig en wat is de vorm van je trap?

Voor je begint, bepaal je wat je precies nodig hebt, zodat je niet onnodig veel uitgeeft aan materialen. Rechte trappen zijn het makkelijkst te bekleden, maar in Nederland hebben de meeste trappen een bocht. Tel het aantal treden; over het algemeen zijn dat er 13 of 14. Verder speelt het een rol of jouw trap open of dicht is, oftewel: kun je tussen de treden door kijken? Een open trap heeft geen stootborden nodig. Maar het is wel zo fraai om ook de andere kant van de trede af te werken, aangezien die bij een open trap zichtbaar is.

Het verwijderen van de oude bekleding van de trap

Bij het verwijderen is het vooral belangrijk om aandacht te besteden aan de lijmresten. Anders hecht de nieuwe laag niet goed. Demonteer eerst de bovenlaag. Ga daarna met een krabber over de treden om de grofste lijmresten en oneffenheden weg te werken. Schuur de trap vervolgens met een schuurmachine voor een egale ondergrond. Met de hand schuren is mogelijk, maar gezien de omvang van een trap niet aan te raden.

Houten trap schuren

© U. J. Alexander

0

Powered by

logo

Het opmeten van de maten van rechte treden

Het opmeten is de stap waarin de meeste fouten gemaakt worden, vooral bij trappen met een bocht. Ga dus secuur en systematisch te werk. Meet de breedte en de lengte van de traptrede en teken dit af op het nieuwe materiaal voor bekleding. Maak, wanneer je dat handig vindt, gebruik van een trapspin. Daar lees je meer over in de volgende alinea. Het is handig om zowel de trede op de trap als het nieuwe materiaal te nummeren.

Traptreden opmeten

© zephyr_p

Treden opmeten met een irreguliere vorm: de trapspin

De bocht in een trap is het meest lastige gedeelte omdat elke trede een unieke vorm heeft. Gelukkig bestaat er een speciaal gereedschap om ook deze treden snel en nauwkeurig op te meten: de trapspin. Er zijn verschillende modellen, maar ze werken op een vergelijkbare manier. Een trapspin bestaat uit een aantal poten, minstens zes. Deze zijn los van elkaar te bewegen en vast te zetten met de bijgeleverde vleugelmoeren.

Zo gebruik je de trapspin voor het opmeten van traptreden

Plaats twee poten van de trapspin aan de voor- en achterzijde van een traptrede. Vervolgens duw je twee poten tegen de zijkanten van de trede aan. Zet de trapspin vast met de vleugelmoeren. Deze houdt nu de vorm vast en hiermee creëer je een soort mal. Die til je op en neem je mee naar de nieuwe trapbekleding. Zorg ervoor dat je de moeren stevig vastdraait zodat de mal bij het verplaatsen niet vervormt. Teken de vorm af op het nieuwe materiaal. Hierdoor weet je over welke lijnen je moet zagen voor de exacte afmetingen.

Bij een flink aantal trappen zijn de treden die in de hoek liggen irregulier aan de zijkant. Gebruik in dat geval extra poten van de trapspin. Lees de specifieke instructies die bij de trapspin horen voor de mooiste resultaten. Schuur na het zagen de sneden bij voor een glad eindresultaat.

Bij een gesloten trap: stootborden opmeten

Leg de nieuwe treden op hun plek, maar bevestig ze nog niet. Meet nu de hoogte en breedte van het achterbord op. Doe dit altijd terwijl de nieuwe overzettreden op hun plaats liggen voor de exacte maat.

Het opmeten en plaatsen van de afwerklijsten

Over de opstaande gedeeltes van traptreden plaats je afwerklijsten. Bij een open trap zitten die aan beide kanten. Zorg ervoor dat de lijsten die je koopt de juiste hoogte hebben. Meet vervolgens de breedte op en zaag de afwerklijsten op maat. 

Trap kitten

© Simin Zoran

Het passen en plaatsen van de overzettreden

Pas als je alles op maat hebt gezaagd, is het tijd om de onderdelen vast te zetten. Gebruik montagekit om alles te monteren. Begin bovenaan en plaatst als eerste de overzettreden en vervolgens de stoorborden en afwerklijsten. Werk de naden indien gewenst af met (gekleurde) kit.

Toch liever niet zelf aan de klus? 👇

Vraag een offerte aan voor traprenovatie:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten