ID.nl logo
8 superhandige tips & tricks voor klussers
© BillionPhotos.com
Huis

8 superhandige tips & tricks voor klussers

Van dolgedraaide schroeven tot rommelige kitranden, van een schilderij maar niet recht opgehangen krijgen tot een piepklein spijkertje in de muur hameren zonder je vingers te raken ... het zijn vaak juist kleine dingetjes die je klusplezier (én -resultaat) behoorlijk kunnen verpesten. Met deze tips sla je de plank nooit meer mis!

In dit artikel hebben we een aantal praktische tips voor veel voorkomende frustraties bij het klussen voor je op een rij gezet. • Spijkers slaan en gaten boren met deze tips • Tricks voor kitten en schilderen • Algemene trucs voor doe-het-zelvers

Lees ook: Dit zijn de 9 meest gemaakte klusfouten

💡 1: Een klein spijkertje vasthouden

Heb je weleens geprobeerd om een minuscuul spijkertje in de muur of in een plank te slaan? Zo’n geval dat korter is dan een vingerdikte en met een nauwelijks waar te nemen kop? De kans is groot dat je jezelf herhaaldelijk op de vingers slaat en het spijkertje geen millimeter in het materiaal krijgt. Je eerste optie is om een tang te gebruiken. Lukt dat ook niet? Gebruik dan een stukje karton of vouw een stukje papier dubbel. Prik de spijker daar doorheen en tover het om in een handvat voor extra grip.

💡 2: Een schilderij op de ideale plek hangen

Een poster of schilderij ophangen duurt altijd langer dan je denkt. Want de hanger zit bij lijstwerk ergens bovenaan in het midden. Het probleem is dat je die bij het ophangen niet kunt zien. Terwijl je je schilderijen, posters en foto’s graag wél op de perfecte plek aan de muur hangt. Bijvoorbeeld op dezelfde hoogte naast elkaar of op één lijn met een kast of raam. Waar moet de spijker of schroef precies komen? Een handige truc is om met een stukje plakband een punaise vast te maken aan de hanger, precies op de plek waar de spijker moet komen. Houd het geheel nu voor de muur en druk het op de ideale locatie iets aan. Met de punaise maak je een klein gaatje. Boor op die plek een gat voor een plug en een schroef of sla een spijker in de muur. Verwijder de tape en de punaise en hang de lijst op de perfecte plek.

©Miljan Zivkovic

💡 3: Dolgedraaide schroef grip geven

Een dolgedraaide schroef is ontzettend frustrerend. Wat je ook doet, je krijgt geen grip meer met je schroevendraaier of bitje omdat de kop kapot is. Aan tips zoals Gebruik het juiste formaat bitje en Zet niet te veel kracht heb je op zo’n moment niets meer. Bovendien is iemand anders misschien wel de schuldige aan het doldraaien van de schroef. Je multitool is hier je beste vriend omdat je daar een nieuwe sleuf mee kunt maken. Gebruik een zaag als opzetstuk, een segmentzaagblad geniet de voorkeur. Plaats deze bovenop de schroef en zorg ervoor dat je precies in het midden zit. Vaak geeft de oude sleuf nog een klein beetje grip om dat makkelijker te maken. Zet de multitool aan en maak voorzichtig een nieuwe sleuf. Vervolgens gebruik je gewoon een schroevendraaier met platte kop om de schroef vast- of juist los te draaien.

💡 4: Boren in een gladde tegel

Even een gat in een tegel in de badkamer of op het toilet boren is lastiger dan je denkt. Want door de gladde structuur glijdt het boortje over de tegel heen zodra je gaat boren. Hierdoor komt het gat niet op de goede plek. Maar nog erger is dat je de wandtegels beschadigt. Wederom is plakband je beste vriend. Gebruik wel een variant met een stroef oppervlak, dus niet het standaard huis-, tuin- en keukenrolletje, maar bijvoorbeeld afplak- of sporttape. Plak dat op de plek waar het gat moet komen en boor er gewoon doorheen.

©Ocharophoto | Ocharonata

💡 5: Plafond schilderen zonder rommel

Het schilderen van het plafond is eerlijk gezegd een vervelend karweitje. Met je armen boven je hoofd werken is zwaar en, afhankelijk van de lichtinval, is het soms lastig te zien waar je mee bezig bent. Daarnaast sproei je flink wat verf in de rondte. Dat zie je liever niet in je haren en op je kleding en de rest van de ruimte. Draag in ieder geval altijd een veiligheidsbril wanneer je boven je hoofd schildert. Verder is het handig om een oude doek rond je kwast of verfroller te wikkelen. Doe dat net boven het handvat, zodat je een groot gedeelte van de vallende druppels en spetters opvangt.

💡 6: Kitten met afplaktape

Kit zorgt voor een mooie afwerking. Daarom is het belangrijk dat het in een mooie en strakke lijn ligt. Niet iedereen is even handig met een kitspuit. Je krijgt het bijvoorbeeld niet gelijkmatig verdeeld waardoor het een rommelig geheel wordt. Maar met afplaktape is het allemaal een stuk eenvoudiger. Leg dat langs de randen, zoals je dat ook bij het schilderen zou doen. Breng de kit aan en verwijder de afplaktape weer voordat de kit droog is.

©Anton Starikov | Coprid

💡 7: Muurstructuur aanbrengen na reparatie

Met muurvuller repareer je gaten en beschadigingen in je muren en plafond. Het zorgt voor een mooie gladde afwerking. Helaas is dat niet altijd de bedoeling, want veel muren en plafonds zijn voorzien van structuurverf. Je kunt een speciale spuitbus met structuurverf kopen. Maar dat kost geld, en meestal heb je maar een klein beetje nodig. Geen probleem, want met de onderstaande truc zorg je zelf voor een mooie structuur. Wacht tot de muurvuller bijna droog, maar nog wel kneedbaar is. Gebruik vervolgens een kwast, tandenborstel of spons om er structuur in aan te brengen. Gebruik het hulpmiddel dat het beste bij het bestaande patroon past. Neem rustig de tijd voor een mooi eindresultaat.

Lees ook: Zo herstel je een te groot boorgat in de muur

💡 8: Boven je hoofd boren

Als klusser moet je zo nu en dan boven je hoofd een gat boren, bijvoorbeeld in het plafond voor een lamp. Het stof valt dan recht naar beneden in je haren en je ogen. Draag dus altijd een veiligheidsbril tijdens deze klus! Maar de kamer op zich wordt ook een bende door gruis en stof. Dit vang je op door een stofvanger te gebruiken. Bijvoorbeeld een halve tennisbal met de open kant naar boven of de deksel van een verfblik. Maar er een gaatje in en steek de boor er gewoon doorheen.

Gereedschap dat élke klusser moet hebben

Accuboormachines

Powered by Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Video | Audi Q6 e-tron: innovatief, maar met kinderziektes
© Audi
Mobiliteit

Video | Audi Q6 e-tron: innovatief, maar met kinderziektes

Is de nieuwste elektrische SUV van Audi echt de premium ervaring waar we op hopen, of laat hij steken vallen? De Q6 e-tron is gebouwd op het gloednieuwe PPE-platform, dat Audi samen met Porsche ontwikkelde, en belooft premium prestaties. Maar zoals bij elke innovatie zijn er ook kinderziektes. Irwin van InstaAutoVlog voelde de dikke Duitser aan de tand.

Watch on YouTube

Qua afmetingen is de Q6 e-tron een flinke jongen: hij is groter dan de Q4, maar compacter dan de Q7. Het uiterlijk is typisch Audi, met een stijlvol en elegant design dat opvalt door de brede chique lijnen. De testauto, in Daytona-grijs, was uitgerust met 20-inch lichtmetalen wielen en diverse optionele pakketten, waaronder matrix-ledkoplampen en oled-achterlichten.

Features of gimmicks?

Het interieur is, zoals we van Audi gewend zijn, verfijnd en voorzien van hoogwaardige materialen. De sportstoelen bieden uitstekend comfort en de rijpositie is goed instelbaar, met veel ruimte rondom de bestuurder. Bijzonder zijn het extra scherm voor de bijrijder en het multifunctionele paneeltje in het deurpaneel. Toch voelen niet alle keuzes even doordacht aan; sommige aanraakgevoelige schakelaars zijn onhandig geplaatst en voegen weinig toe aan de rijervaring.

Kinderziektes in de software

Helaas blijken de kinderziektes van de software het grootste minpunt van de Q6 e-tron. Tijdens de testperiode traden meerdere foutmeldingen op, variërend van problemen met de verkeersbordherkenning tot storingen in de veiligheidssystemen. Deze instabiliteit doet afbreuk aan de premium ervaring die je van een merk als Audi mag verwachten, vooral gezien de forse prijs van de auto. De gebruikersinterface is mooi vormgegeven, maar blijkt in de praktijk te vaak onbetrouwbaar.

Wisselend comfort

Rijtechnisch biedt de Q6 e-tron veel comfort, mede dankzij de adaptieve luchtvering. Toch is het rijgedrag niet altijd perfect: de auto is minder stabiel bij hogere snelheden dan je zou willen en reageert soms te gevoelig op stuurbewegingen, wat voor de passagiers oncomfortabel kan zijn. De 800-volt architectuur van het platform zorgt voor snel laden en een relatief efficiënt energieverbruik, met een gemiddelde van 19 kWh per 100 km. Dat is een positief punt in een verder wisselende rijervaring.

Werk aan de winkel

Hoewel de Audi Q6 e-tron absoluut indruk maakt met zijn vernieuwende technologie en comfort, wordt de totaalervaring toch overschaduwd door de softwareproblemen en een paar onhandige ontwerpkeuzes. Audi heeft hier een elektrische SUV neergezet die in potentie veel biedt, maar die duidelijk nog niet helemaal af is.

🚗 Over de auteur: Dit artikel is geschreven door Irwin Versteegh - Duijnstee, onze vaste partner voor alles over (elektrische) auto's. Irwin is journalist voor het YouTube-kanaal InstaAutoVlog, waar hij zijn expertise en passie voor auto's met het publiek deelt.

▼ Volgende artikel
Help! Mijn Chromebook gaat niet aan! Dit kun je doen
© Google
Huis

Help! Mijn Chromebook gaat niet aan! Dit kun je doen

Weet je eigenlijk wel wat je moet doen wanneer je Chromebook niet meer aangaat? Er zijn verschillende manieren om hem weer aan de praat te krijgen. Dit is hoe je dat mogelijk toch weer lukt.

Als je Chromebook opeens niet meer aangaat, valt dit te proberen:

  • Verwijder eventuele accessoires en dongels
  • Maak de oplaadpoort schoon
  • Staat het scherm wel aan?
  • Probeer een andere kabel
  • Controleer de batterij
  • Maak gebruik van de Powerwash

Ook interessant: Chromebook en Chromebook Plus: dit zijn de verschillen

Een Chromebook is relatief betaalbaar, maar kan toch enorm veel bieden. Voorheen moest hij altijd met het internet verbonden zijn, maar tegenwoordig zijn er veel offline-functies beschikbaar. Maar dan moet hij wel opstarten. Als de Chromebook niet direct reageert, is er nog geen man overboord. Hieronder verschillende manieren om de laptop toch aan de praat te krijgen.

Verwijder eventuele accessoires en dongels

Eén van de eerste dingen om te proberen, is eventuele accessoires en dongels verwijderen uit de poorten. Het zou namelijk kunnen zijn dat zo'n randapparaat stroom vreet. Maar het kan ook zijn dat er ergens toch een fout optreedt. Zodra je alles losgekoppeld hebt en de Chromebook weer aangaat, sluit dan alle accessoires één voor één aan om te kijken of er verdere problemen opduiken. Zodoende kun je wellicht achterhalen wat precies de boosdoener is.

Maak van je Chromebook een alleskunner met een handige dongel.

Breid eenvoudig je aansluitmogelijkheden uit!

Maak de oplaadpoort schoon

Een andere, simpele oplossing is de usb-poort schoonmaken. Het kan gebeuren dat er stof of vettigheid in ophoopt, waardoor een gekoppelde kabel zijn werk niet kan doen. Zo'n opening schoonmaken is zo gepiept: het enige dat je daarvoor nodig hebt, is een spuitbus met perslucht. Daarnaast kan het helpen een plastic tandenstoker of een wattenstaafje met isopropylalcohol te gebruiken. Gebruik geen houten stoker: die kunnen splinters achterlaten in de poort.

Staat het scherm wel aan?

Voordat we de iets technischere opties bekijken, eerst nog de volgende tip: staat het scherm wel aan of is het scherm misschien stuk? Het kan ook zijn dat iemand de helderheid op de laagste stand gezet heeft, als grapje, omdat het dan lijkt alsof het scherm uitstaat. Druk een paar keer op de toets voor de helderheid om te kijken of je dan beeld krijgt. Sluit de Chromebook aan op een extern scherm om te controleren of het apparaat überhaupt een teken van leven geeft.

©Google

Probeer een andere kabel

Als je de bovenstaande opties allemaal geprobeerd hebt, zonder succes, dan is het tijd om dingen uit te sluiten. Gebruik eens een andere usb-c-kabel voor je Chromebook, om te kijken of het apparaat dan wel aanspringt. Zo achterhaal je of het product wel oplaadt; je krijgt meteen bevestiging in de vorm van een ledlampje dat moet oplichten. Probeer ook eventueel een ander stopcontact uit, al zal dit doorgaans niet het probleem zijn.

Controleer de batterij

De volgende stap is de accu controleren. Als het ledlampje brandt ten teken dat de kabel in orde is, maar de Chromebook niet start dan is de accu mogelijk stuk. Een accu vervangen is soms zelf thuis te doen, maar de garantie vervalt dan wel. Neem daarom contact op met de verkoper of fabrikant, en als die niet helpen kun je een professional inschakelen.

©Tada Images - stock.adobe.com

Maak gebruik van de Powerwash

Het kan tot slot helpen om een Powerwash uit te voeren. Dit kan alleen wanneer de Chromebook nog wel aangaat, maar geen systeem laadt. Een Powerwash is een harde reset, waarmee je teruggaat naar de fabrieksinstellingen. Alle gegevens worden dan gewist, dus sla die bij voorkeur in de cloud op. Dan nog is dit het proberen waard, omdat je derhalve hopelijk geen nieuwe Chromebook hoeft te kopen. Zo voer je een Powerwash uit:

  • Druk op de powerknop en wacht totdat de Chromebook het opstartproces start.

  • Houd de toetsen Ctrl+Alt+Shift+R tegelijk ingedrukt.

  • Klik op Opnieuw opstarten.

  • In het venster dat verschijnt, selecteer je Powerwash en klik je op Doorgaan.

  • Volg de stappen op het scherm en bevestig dat je de Chromebook wilt resetten.

  • Na de Powerwash start je Chromebook opnieuw op. Je moet dan weer inloggen met je Google-account.

Alles geprobeerd?

Hopelijk helpt dit en kun je na het uitvoeren van één van deze stappen weer gebruikmaken van je Chromebook. Zo niet en ben je van plan een nieuwe Chromebook te kopen, dan is het handig om te weten wat bijvoorbeeld de verschillen zijn tussen een normale en Plus-variant. Daarnaast gaven we eerder al wat tips over het kopen van zo'n laptopvervanger en kun je hier lezen wat vijf goede opties voor een redelijk betaalbare prijs zijn.