8 superhandige tips & tricks voor klussers

© BillionPhotos.com

8 superhandige tips & tricks voor klussers

Geplaatst: 3 april 2024 - 10:32

Aangepast: 31 mei 2024 - 08:59

Jurjen Idskes

Van dolgedraaide schroeven tot rommelige kitranden, van een schilderij maar niet recht opgehangen krijgen tot een piepklein spijkertje in de muur hameren zonder je vingers te raken ... het zijn vaak juist kleine dingetjes die je klusplezier (én -resultaat) behoorlijk kunnen verpesten. Met deze tips sla je de plank nooit meer mis!

Lees ook: Dit zijn de 9 meest gemaakte klusfouten

💡 1: Een klein spijkertje vasthouden

Heb je weleens geprobeerd om een minuscuul spijkertje in de muur of in een plank te slaan? Zo’n geval dat korter is dan een vingerdikte en met een nauwelijks waar te nemen kop? De kans is groot dat je jezelf herhaaldelijk op de vingers slaat en het spijkertje geen millimeter in het materiaal krijgt. Je eerste optie is om een tang te gebruiken. Lukt dat ook niet? Gebruik dan een stukje karton of vouw een stukje papier dubbel. Prik de spijker daar doorheen en tover het om in een handvat voor extra grip.

💡 2: Een schilderij op de ideale plek hangen

Een poster of schilderij ophangen duurt altijd langer dan je denkt. Want de hanger zit bij lijstwerk ergens bovenaan in het midden. Het probleem is dat je die bij het ophangen niet kunt zien. Terwijl je je schilderijen, posters en foto’s graag wél op de perfecte plek aan de muur hangt. Bijvoorbeeld op dezelfde hoogte naast elkaar of op één lijn met een kast of raam. Waar moet de spijker of schroef precies komen? Een handige truc is om met een stukje plakband een punaise vast te maken aan de hanger, precies op de plek waar de spijker moet komen. Houd het geheel nu voor de muur en druk het op de ideale locatie iets aan. Met de punaise maak je een klein gaatje. Boor op die plek een gat voor een plug en een schroef of sla een spijker in de muur. Verwijder de tape en de punaise en hang de lijst op de perfecte plek.

Iets ophangen

© Miljan Zivkovic

💡 3: Dolgedraaide schroef grip geven

Een dolgedraaide schroef is ontzettend frustrerend. Wat je ook doet, je krijgt geen grip meer met je schroevendraaier of bitje omdat de kop kapot is. Aan tips zoals Gebruik het juiste formaat bitje en Zet niet te veel kracht heb je op zo’n moment niets meer. Bovendien is iemand anders misschien wel de schuldige aan het doldraaien van de schroef. Je multitool is hier je beste vriend omdat je daar een nieuwe sleuf mee kunt maken. Gebruik een zaag als opzetstuk, een segmentzaagblad geniet de voorkeur. Plaats deze bovenop de schroef en zorg ervoor dat je precies in het midden zit. Vaak geeft de oude sleuf nog een klein beetje grip om dat makkelijker te maken. Zet de multitool aan en maak voorzichtig een nieuwe sleuf. Vervolgens gebruik je gewoon een schroevendraaier met platte kop om de schroef vast- of juist los te draaien.

0

Powered by

logo

💡 4: Boren in een gladde tegel

Even een gat in een tegel in de badkamer of op het toilet boren is lastiger dan je denkt. Want door de gladde structuur glijdt het boortje over de tegel heen zodra je gaat boren. Hierdoor komt het gat niet op de goede plek. Maar nog erger is dat je de wandtegels beschadigt. Wederom is plakband je beste vriend. Gebruik wel een variant met een stroef oppervlak, dus niet het standaard huis-, tuin- en keukenrolletje, maar bijvoorbeeld afplak- of sporttape. Plak dat op de plek waar het gat moet komen en boor er gewoon doorheen.

Gaatje boren in tegels

© Ocharophoto | Ocharonata

💡 5: Plafond schilderen zonder rommel

Het schilderen van het plafond is eerlijk gezegd een vervelend karweitje. Met je armen boven je hoofd werken is zwaar en, afhankelijk van de lichtinval, is het soms lastig te zien waar je mee bezig bent. Daarnaast sproei je flink wat verf in de rondte. Dat zie je liever niet in je haren en op je kleding en de rest van de ruimte. Draag in ieder geval altijd een veiligheidsbril wanneer je boven je hoofd schildert. Verder is het handig om een oude doek rond je kwast of verfroller te wikkelen. Doe dat net boven het handvat, zodat je een groot gedeelte van de vallende druppels en spetters opvangt.

💡 6: Kitten met afplaktape

Kit zorgt voor een mooie afwerking. Daarom is het belangrijk dat het in een mooie en strakke lijn ligt. Niet iedereen is even handig met een kitspuit. Je krijgt het bijvoorbeeld niet gelijkmatig verdeeld waardoor het een rommelig geheel wordt. Maar met afplaktape is het allemaal een stuk eenvoudiger. Leg dat langs de randen, zoals je dat ook bij het schilderen zou doen. Breng de kit aan en verwijder de afplaktape weer voordat de kit droog is.

Kitpistool

© Anton Starikov | Coprid

💡 7: Muurstructuur aanbrengen na reparatie

Met muurvuller repareer je gaten en beschadigingen in je muren en plafond. Het zorgt voor een mooie gladde afwerking. Helaas is dat niet altijd de bedoeling, want veel muren en plafonds zijn voorzien van structuurverf. Je kunt een speciale spuitbus met structuurverf kopen. Maar dat kost geld, en meestal heb je maar een klein beetje nodig. Geen probleem, want met de onderstaande truc zorg je zelf voor een mooie structuur. Wacht tot de muurvuller bijna droog, maar nog wel kneedbaar is. Gebruik vervolgens een kwast, tandenborstel of spons om er structuur in aan te brengen. Gebruik het hulpmiddel dat het beste bij het bestaande patroon past. Neem rustig de tijd voor een mooi eindresultaat.

Lees ook: Zo herstel je een te groot boorgat in de muur

💡 8: Boven je hoofd boren

Als klusser moet je zo nu en dan boven je hoofd een gat boren, bijvoorbeeld in het plafond voor een lamp. Het stof valt dan recht naar beneden in je haren en je ogen. Draag dus altijd een veiligheidsbril tijdens deze klus! Maar de kamer op zich wordt ook een bende door gruis en stof. Dit vang je op door een stofvanger te gebruiken. Bijvoorbeeld een halve tennisbal met de open kant naar boven of de deksel van een verfblik. Maar er een gaatje in en steek de boor er gewoon doorheen.

Gereedschap dat élke klusser moet hebben

Accuboormachines

Powered by

Kieskeurig
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten