Frisse wind door het huis? Deze voorjaarstrends mag je niet missen!

© HKliving

Frisse wind door het huis? Deze voorjaarstrends mag je niet missen!

Interieur

Geplaatst: 14 maart 2023 - 11:31

Aangepast: 14 maart 2023 - 15:22

Monique van Beekhoven

Het voorjaar staat om de hoek, dus is het tijd om onder die fleecedeken vandaan te kruipen en eens een frisse blik op je huis te werpen. Vind je dat de woonkamer, slaapkamer of keuken wel een opkikker kunnen gebruiken? Laat je dan inspireren door de laatste trends op kleur- en interieurgebied voor 2023. Zo toe te passen door jou en de ultieme lokroep voor een zonnige zomer.

Trendkleur: groen

Misschien denk je: alwéér? Jazeker, groen is bijna geen trend meer, maar een blijvertje. Je kunt dan ook eindeloos combineren en er zijn zo veel groentinten dat er altijd eentje matcht met jouw woonsmaak. Bovendien heeft groen een rustgevend effect op je gemoedstoestand. Niet alleen perfect voor de slaapkamer, maar toe te passen in het hele huis.

Niet voor niks hebben de Nederlandse verfmerken allemaal een groentint als trendkleur voor 2023 gekozen. Flexa ging voor het geelgroene Wild Wonder, Histor koos Vining Ivy en de favoriet van Karwei is het frisse, groengrijze Nordic Green. Vind je de huidige muren prima zoals ze zijn, dan kun je met deze tinten een oud kastje een metamorfose geven of – doe eens gek – juist het plafond schilderen. Te veel gekkigheid? Voeg dan een extra dosis groen toe met een mooie kamerplant.

© HKliving

Knalkleuren

Maar niet alleen groen zie je weer terug in 2023, er mag sowieso royaal met kleur worden gestrooid dit seizoen. De meest in het oog springende tinten zijn op dit moment paars, oranje en knalblauw. Solo of in combinatie met elkaar, want regels zijn er op dit gebied niet. Onverwachte combinaties – ook van patronen – mogen (graag zelfs!) en een flinke dosis humor is eveneens welkom.

0

Powered by

logo

Er is maar een ‘maar’ binnen deze kleurtrend, en dat is dat je in al je uitbundigheid ook balans moet zien te vinden. Dat doe je door niet meer dan drie kleuren te kiezen en deze in verschillende tinten toe te passen.

Bij veel design-items van bijvoorbeeld Vitra vind je fijne knalkleuren, maar meedoen aan deze trend kan al met een vrolijk dekbed, sierkussen of vloerkleed: de nieuwste collecties van HKliving en H&M Home barsten ervan. Je haalt er een ingedut interieur in mum van tijd mee op.

Ook lezen: Hulp nodig bij het kiezen van kleuren? Deze apps helpen een handje!

Maak een statement met kleur!

© Fest

Maak een statement

Kleur is natuurlijk een statement in huis, maar dat kan ook prima een bijzondere fauteuil, lamp of object zijn. Bijna iedereen heeft wel een favoriet waar je oog elke keer weer naartoe wordt getrokken. De Togo van Ligne Roset is zo’n opvallende bank die in elk interieurtijdschrift weer opduikt en de lieveling is van velen. Totdat je het prijskaartje misschien ziet, want het is er wel eentje waarvoor je moet sparen. Maar waarom ook niet? De meeste statementmeubels overleven elke verhuizing en worden met een beetje mazzel zelfs met de jaren meer waard. Een meubel als investering – zo kun je het thuis 't best verkopen.

Duurzaamheid

Probeer bij het oppikken van een trend en het vervangen van kleuren, meubels of accessoires altijd de meest duurzame keuze te maken. Want ook duurzaamheid is de trend van het voorjaar 2023. Hoe je dat doet? Door eerst te kijken of je een meubel een tweede leven kunt geven door hem een ander jasje te geven. Er zijn steeds meer verfmerken met duurzame varianten, en ga eens shoppen bij de tweedehandswinkel. Juist dáár vind je oersterke meubels die nog prima een nieuwe ronde mee kunnen.

Wees je bewust van wie het meubel in elkaar heeft gezet en van welke materialen het product is gemaakt. Misschien zijn het niet altijd de goedkoopste keuzes, maar daardoor zul je die bank of tafel ook koesteren, nog meer waarderen en goed verzorgen. In duurzame producten zie je vaak ook beter de hand van de maker terug en vind je meubels zonder franje. Ook dat past helemaal bij de tijd van nu.

🔴 TIP! Volg voor inspiratie en meer info over duurzame keuzes in huis ook The Substitute.

Back to the seventies met bruin, velours en bloemenprints.

© HKliving

Seventies-trend

De meest duurzame trend van 2023 is de revival van de seventies. Wandkleden, hoogpolige fluffy vloerkleden, ronde vormen, mushroom-lampen en warme kleuren zoals oranje en bruin: met de gezelligheid in huis zit het wel goed!

Je sprokkelt al dat moois bij elkaar in de kringloop en de vlooienmarkt, of op vintage websites zoals Reliving en Whoppah. Ook de vele instagramaccounts waar je de mooiste vintage interieuritems vindt zijn een feestje. Voor je weet heb je er een heuse hobby bij, want je blijft maar schatzoeken als je de smaak eenmaal te pakken hebt. Kijk maar eens bij Vintagehoarder, Fortune Flea, Trashures, SorbetDream, Sprinkelhop en Smuk Collectables.

Persoonlijk interieur

Nog belangrijker dan bovenstaande trends is dat het interieur persoonlijk is en uitstraalt wie er woont. Geen dertien in een dozijn, niet in een middag bij elkaar gezocht op de meubelboulevard, maar zorgvuldig samengesteld. Een mix van wat er al was en wat je altijd al hebt willen hebben, maar vooral een fijne plek om thuis te komen. Het interieur moet groeien en is nooit af, en dat is vooral voor interieurfanaten een heerlijke gedachte.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000