Zo gebruik je een decoupeerzaag

© Andrei310

Zo gebruik je een decoupeerzaag

Geplaatst: 1 april 2024 - 10:31

Aangepast: 31 mei 2024 - 08:40

Jurjen Idskes

De decoupeerzaag is het ideale gereedschap voor het zagen van cirkels en bochten in planken. Deze tool wordt dan ook vaak gebruikt bij houtbewerkingsprojecten. Maar je zaagt er ook kunststof en metalen platen mee. Hoe je dit stuk gereedschap zo goed mogelijk gebruikt, leggen we hier uit.

Lees ook: Klussen met een cirkelzaag


🚧 Denk om je veiligheid!

• Veiligheidsbril
• Gehoorbescherming

• Stofmasker
• Werkhandschoenen


Hiervoor gebruik je een decoupeerzaag

Een decoupeerzaag is een soort elektrische figuurzaag. Het is een handig hulpmiddel om plaatmateriaal op maat te zagen. Dat kan hout, kunststof, metaal en meer zijn. Met een decoupeerzaag kun je exacte vormen in het materiaal te maken – denk aan bochten, hoeken en zelfs complete patronen. Dat maakt een decoupeerzaag echt anders dan bijvoorbeeld een handzaag of een cirkelzaag, die vooral geschikt zijn om in rechte lijnen te zagen.

Figuurtjes zagen met een decoupeerzaag

© Maho

De juiste techniek om te zagen

Zorg ervoor dat je niet voorover hangt terwijl je met de decoupeerzaag aan de slag bent: probeer zo recht mogelijk boven de zaag te staan. Hierdoor houd je het apparaat stabieler vast en ga je nauwkeuriger door bochten heen. Houd het apparaat stevig vast en probeer het vlak op het materiaal te houden. Het is verder belangrijk dat je niet te hard duwt: laat het apparaat het werk voor je doen.

Met de mooie kant van de plaat naar beneden

Het voornaamste zaagwerk wordt gedaan door de opgaande beweging van het zaagje. Andersom zou het zaagje de machine namelijk steeds van het werkstuk af drukken. Om die reden staan de tanden naar boven gericht. Eventuele beschadigingen zijn daardoor wel zichtbaar op de kant die je naar je toe hebt gekeerd, vooral wanneer je met zacht of samengesteld hout werkt (zie de foto hieronder). Leg de plaat daarom met de mooie kant naar beneden.  

Elektrische decoupeerzaag

© Etienne Voss

Vermogen en eigenschappen van een decoupeerzaag

Decoupeerzagen hebben doorgaans een vermogen tussen de 350 en 700 watt. Voor een hobbyklusser is 400 watt voldoende. Wil je staalplaten gaat zagen? Kies dan een model met minstens 600 watt.

Decoupeerzaag met accu

Tijdens het zagen beweeg je relatief veel met een decoupeerzaag. Een snoer is dan onhandig: je hebt minder bewegingsvrijheid en loopt de kans dat je per ongeluk het snoer kapotmaakt. Inmiddels is de decoupeerzaag op een accu dan ook de standaard geworden – gelukkig maar!

Decoupeerzaag met pendelfunctie

Iets luxere modellen hebben een speciale pendelfunctie. Door een speciale stand beweegt het opzetstuk niet alleen van boven naar beneden, maar ook van voor naar achter. Hierdoor gaat het zagen nog ietsje lichter. Een nadeel is dat de snede iets grover kan zijn. Bij alle modellen kun je de pendelfunctie aan- en uitzetten en meestal zijn er meerdere standen. Deze optie geeft vooral voordelen in de bochten. Je hebt net iets meer ruimte en de kans dat het zaagje vast komt te zitten is kleiner. Het is geen noodzakelijke functie, zeker niet als je de decoupeerzaag slechts af en toe gebruikt, maar handig is het wel!

Verstek zagen met een decoupeerzaag

De iets duurdere decoupeerzagen hebben de optie om verstek te zagen. Oftewel: je kunt er een schuine zaagsnede mee creëren. Je hebt bijvoorbeeld stappen van 15, 30 en 45 graden. Met name dat laatste is handig wanneer je een houten constructie maakt, bijvoorbeeld een vogelhuisje of een meubelstuk. Je koppelt dan 2 delen met zaagsneden van 45 graden tegen elkaar om een hoek van 90 graden te maken. De gezaagde oppervlakten komen tegen elkaar aan zodat je die niet ziet.

Decoupeerzaag

© Zblaster

Toerenregeling op je decoupeerzaag

Luxere modellen geven je de optie om het aantal toeren in te stellen. Harde materialen zijn makkelijker te zagen met een lager toerental. Denk aan metaal, hardhout en plexiglas. Zachtere materialen zaag je beter met een hoger toerental. Dat zijn bijvoorbeeld platen triplex, samengesteld hout en kunststof.

De juiste zaagjes voor het materiaal

Niet ieder materiaal heeft hetzelfde zaagje nodig. Zelfs tussen verschillende houtsoorten is er in dit opzicht al verschil. Allereerst zijn er universele zaagjes; die werken in feite prima als je met standaard materialen werkt. Als je specialistischer aan de slag gaat, raden we je aan om specifieke zaagjes te kopen. De vuistregel is dat zaagjes met kleine tanden voor hardere materialen zijn. Er zijn heel veel soorten en die hebben allemaal een duidelijke beschrijving. Kies het juiste opzetstukje voor jouw project.

Decoupeerzaagbladen

(mooi woord voor Scrabble)

Lees ook: De juiste zaag voor iedere klus

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten