Zo maak je zelf een (houten) regenton (het is er het weer voor!)

© Andreas Schulze

Zo maak je zelf een (houten) regenton (het is er het weer voor!)

Geplaatst: 3 juli 2024 - 14:03

Jurjen Idskes

Het KNMI meldde onlangs dat de periode begin juni 2023-eind mei 2024 de boeken ingaat als de natste 12 aaneengesloten maanden ooit. Grote kans dat ook dit 'record' weer gebroken gaat worden (kijk maar naar buiten). Tegelijkertijd krijgen we steeds vaker te maken krijgen met droogte: een nachtmerrie voor de natuur en voor tuinliefhebbers. Houd je van tuinieren én van klussen? Met dit stappenplan maak je zelf een regenton!

Lees ook: Regen gebruiken om te besparen op leidingwater: zo doe je dat

Dit gereedschap heb je nodig

• Boormachine met stappenboor
Trekband

Deze materialen heb je nodig

• (Plastic) ton
• Houten latten
• Kunststof kraantje
Vulautomaat
• Montagekit

Regenwater: niet alleen voor de tuin!

Een regenton in je tuin is praktisch en stijlvol tegelijk. Het opgevangen water is niet drinkbaar, maar wel voor andere nuttige zaken te gebruiken, zoals de planten water geven. Maar dat is niet het enige waarvoor je het regenwater kunt gebruiken. Omdat er geen kalk in zit, ontstaan er bij het schoonmaken geen strepen: regenwater is dus ideaal voor het lappen van ramen of het wassen van je auto!

Regenton met bloemen op de achtergrond

© Ingo Bartussek

Zo vind je een geschikte ton

Als je op het internet rondkijkt, vind je allerlei oude wijntonnen die te koop staan. Die zijn geschikt als regenton, maar ze zijn vaak erg duur en de maat is niet altijd perfect voor je tuin. Daarom maken wij, als echte doe-het-zelvers, zelf houten bekleding voor een ton van kunststof. Heb je al ieen mooie en geschikte houten ton? Dan kun je die natuurlijk gewoon gebruiken om tijd te besparen.

Een ton van plastic is soms zelfs gratis op te halen. Let er wel op dat de ton niet gebruikt is voor chemische processen. Twijfel overigens niet om te kiezen voor een haringvat. Dat lijkt misschien een niet al te fris idee, maar deze tonnen hebben een mooie maat en de visgeur is er als het goed is helemaal uit. Maak de ton voor gebruik zelf altijd nog een keer grondig schoon.

Blauwe vaten

© ekostsov

Zo vind je geschikt hout

We bekleden de ton in de lengte met houten latten. Die moeten dus minstens zo lang zijn als de ton hoog is. Een breedte van rond de 10 centimeter is een mooie maat. Het hout van pallets is over het algemeen erg geschikt. Pallets zijn bij verschillende groothandels en winkels nu en dan gratis af te halen. Daarmee bespaar je een aanzienlijke hoeveelheid geld.

De hoogte van de ton en het kraantje

Je zou het misschien niet denken, maar de hoogte van de ton en het kraantje zelf zijn de grootste valkuilen van dit project. Een voetstuk is eigenlijk altijd nodig, want de kraan moet helemaal onderaan zitten om al het water uit de ton te krijgen. Tegelijkertijd moet je nog wel een gieter of emmer onder het kraantje kunnen zetten. Gebruik jij de ton om je tuin met een slang te besproeien? Installeer de kraan dan minstens op heuphoogte. Zo hoog houd je een tuinslang namelijk ongeveer.

💡 Tip: is het voor jou onmogelijk om de kraan en de ton op de juiste hoogte te plaatsen? Kies dan voor een waterpomp.

Kunststof regenton met gieter

© Thijs de Graaf

Lees ook: Zo maak je zelf een compostbak

Hoe groot moet de ton zijn?

De kleinste regentonnen hebben een inhoud van ongeveer 80 liter. Het volume loopt door richting de 300 liter bij de grootste modellen. Een grote tuin vraagt vanzelfsprekend om meer water. Voor een gemiddelde tuin is 150 liter voldoende. Als je de ruimte hebt, dan is een iets grotere regenton overigens beter dan een te kleine. Daarbij speelt de plek waar je hem wilt neerzetten ook een rol. Dat zal natuurlijk in de buurt van een dakgoot moeten zijn. Wanneer je daar net een tuinpad hebt lopen, of een leuk zitje hebt gemaakt, kijk dan goed of de ton die je wilt gebruiken daar voldoende ruimte voor overlaat.

Een voetstuk voor de regenton

Heb je al je onderdelen uitgezocht? Dan begin nu het echte werk! We beginnen onderaan. Het voetstuk moet behoorlijk wat gewicht op kunnen vangen. Een stapel tegels is daarom populair. Maar als je een ander goed idee hebt, is dat natuurlijk ook prima. Zolang de ton maar niet verzakt.

💡 Tip: bekleed het voetstuk ook met latten voor een mooi geheel.

De latten uitmeten

Zaag de latten op maat en houd rekening met het eventueel bekleden van het voetstuk. Het is mooi om de bovenkant van de latten ongeveer 2 centimeter te laten uitsteken. Hierdoor valt het deksel uiteindelijk binnen de bekleding en op de ton zelf. Voor we beginnen met bekleden, monteren we eerst de kraan.

Het kraantje monteren

We beginnen met het monteren van het kraantje, omdat het vat nu nog 'kaal' is en we er makkelijk bij kunnen. Een kunststof kraan voor je regenton koop je gewoon bij een doe-het-zelfwinkel. Gebruik een stappenboor om een gat in de ton te maken. Ga nauwkeurig te werk zodat het kraantje precies past. Maak op dezelfde plek een gat in een van de latten. Plaats deze op de ton, haal de kraan door het gat en draai deze vervolgens aan de binnenkant van de ton vast, inclusief rubberen ring.

De latten vastzetten

Eén van de latten zit nu op z’n plek. Bekleed de ton rondom met latten en gebruik een trekband om ze op hun plek te houden. Tenzij je en echte geluksvogel bent, past het niet helemaal. Je zult één plank in de lengte door moeten zagen. Plaats deze aan de achterzijde zodat je deze plank niet zo snel ziet. In de goede oude tijd werden de verticale latten rondom vastgezet met metalen banden. Voor een doorsnee hobbyklusser is metaalbewerking geen optie.

Je kunt kiezen om het metaal te vervangen door touwen of riemen. Maar dat blijft niet altijd zitten en is niet solide. Daarom gebruiken we voor montage van de latten is montagekit. Kijk op welke plekken de latten de ton raken. Haal de latten los en voorzie ze op de contactplaatsen met kit.

💡 Tip: is jouw ton erg glad en twijfel je over de hechting van de kit? Schuur de oppervlakte dan even op met grof schuurpapier.

Oude houten ton

© Sergey Klopotov

Een vulautomaat tussen regenpijp en ton

Van een nabijgelegen dak loopt het water via de regenpijp in de regenton. Regent het heel hard, dan zou je regenton kunnen overstromen - en dat wil je natuurlijk niet. Daar is gelukkig een handig hulpmiddel voor: de vulautomaat. In feite is dat niets meer dan een verbindingsstuk van regenpijp naar ton. Wanneer de ton vol zit, loopt het water gewoon weer via de regenpijp het riool in. Daardoor voorkom je dat de regenton overstroomt.

0

Powered by

logo

De hoogte van de vulautomaat

Een vulautomaat werkt perfect wanneer deze op gelijke hoogte geïnstalleerd is als de opening in de bovenkant van de regenton. Meet deze hoogte dus op als de ton op het voetstuk staat. Zaag de regenpijp vervolgens open volgens de instructies van je vulautomaat.

Meestal moet je ongeveer 5 centimeter tussen de pijp uit zagen. Installeer de vulautomaat volgens de instructies die bij het product zitten.

Buis doorzagen

© Natalia

Een deksel maken

Het deksel is over het algemeen rond. We adviseren je vooral om creatief te zijn bij het maken ervan. Het gebruik van dunne latten is een optie.

Wellicht zat er bij jouw ton al een (kunststof) deksel. Dan is het makkelijk om die ook te bekleden om een mooi geheel te creëren.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten