De juiste zaag voor iedere klus
Van decoupeerzaag tot cirkelzaag, van handzaag tot reciprozaag: wie naar de bouwmarkt gaat voor een zaag, ziet soms door de bomen het bos niet meer. Daarom zetten we de meest voorkomende types op een rij, zodat je voortaan altijd de juiste kiest. Handig: sommige zagen zijn multifunctioneel inzetbaar. Dat scheelt weer ruimte in je gereedschapskist. Met de basics ben je als hobbyklusser al een heel eind!
In dit artikel staat welke zaag bij welke klus wordt gebruikt. De juiste zaag kiezen is cruciaal voor de beste resultaten. We bepreken zowel handmatige als elektrische zagen.
Lees ook: Multitools: dit kun je er allemaal mee!
Klassieke handzagen voor verschillende klussen
De goede oude zaag die op spierkracht werkt is nog steeds populair onder hobbyklussers. Logisch, want deze zagen zijn goedkoop en meestal toereikend voor de klussen in en rond het huis. Bovendien verlies je minder snel de controle dan bij het gebruik van elektrische zagen. Een nadeel is dat je moe wordt van handmatig zagen. Maar wanneer je enige handigheid ontwikkelt, heb je helemaal niet zoveel kracht nodig. Zolang je maar de juiste techniek hanteert. Let er wel op dat je bij het heen en weer zagen dezelfde zaagsnede benut voor het mooiste resultaat.
De handzaag: nog steeds populair onder hobbyklussers
Van alle zagen is de handzaag nog steeds de meest kenmerkende. In en rond het huis wordt dit type nog veel gebruikt. Over het algemeen zaag je er rechte stukken mee af. Wanneer je kleinere vormen met de hand uitzaagt is een figuurzaag een geschiktere keuze. De klassieke handzaag is behoorlijk groot en wordt daarom vaak gebruikt bij het zagen van grote, rechte stukken.
✅ Geschikt voor: het afzagen van rechte stukken.
©Mikhaltsow Dzmitri
De zwaluwstaartzaag: fijne zaagsneden voor kleine objecten
Een zwaluwstaartzaag is een massieve maar kleine zaag met fijne tanden. Het is een echte klassieker onder klussers. Ideaal om kleine onderdelen nauwkeurig op maat te zagen, want de zaagsneden zijn fijn en precies. Denk bijvoorbeeld aan plinten of het op maat zagen van onderdelen die precies op elkaar moeten passen. De benaming komt van de zwaluwverbinding die met name vroeger veel werd gebruikt bij meubels. De zwaluwstaartzaag wordt regelmatig gebruikt in combinatie met een verstekbak.
✅ Geschikt voor: het snel en makkelijk maken van fijne zaagsneden
©Filip - stock.adobe.com
De beugelzaag: makkelijk het blad vervangen voor verschillende materialen
Een beugelzaag wordt ook wel een handijzerzaag genoemd. Maar welk materiaal je bewerkt met dit gereedschap is met name afhankelijk van het blad dat je gebruikt. De zaag bestaat uit een beugel waar een zaagblad tussen geklemd zit. Meestal heeft de beugel een lengte van 15 centimeter of korter. Het blad zelf wissel je gemakkelijk om, waardoor je niet alleen staal, maar ook hout of plastic op maat zaagt. De zaagsneden zijn over het algemeen fijn, hoewel dat natuurlijk ook weer afhankelijk is van het blad. Net zoals de zwaluwstaartzaag (zie hierboven) is een verstekbak een handig hulpmiddel wanneer je met de beugelzaag aan de slag gaat.
✅ Geschikt voor: uiteenlopende toepassingen, afhankelijk van het gebruikte zaagblad
Meer weten over gereedschap? Ontdek welke boor je nodig hebt voor iedere klus.
©Puripat Khummungkhoon
Elektrische zagen en zaagmachines
Een elektrische of gemotoriseerde zaag heeft als voordeel dat het gebruik ervan minder moeite kost. Daar staat tegenover dat je sneller de controle verliest. Soms gaat het zagen eenvoudigweg te snel. Over het algemeen worden elektrische zagen of zaagmachines vooral voor het grove werk gebruikt, met uitzondering van de decoupeerzaag.
Decoupeerzaag: voor het echte precisiewerk
Een decoupeerzaag geeft je de gelegenheid om in een plat oppervlakte vrijwel elke denkbare vorm te zagen. Het is eigenlijk een soort elektrische figuurzaag. Het zagen van ronde hoeken is met een decoupeerzaag geen enkel probleem. Dit type wordt minder vaak gebruikt voor het zagen van lange en rechte stukken. Een nadeel van de decoupeerzaag is dat het oppervlakte altijd plat moet liggen zodat je de zaag erop kunt plaatsen.
✅ Geschikt voor: het uitzagen van figuren
Cirkelzaag: snel rechte stukken zagen
Een cirkelzaag voor hobbyklussers is meestal een los apparaat (in een professionele werkomgeving zijn het vaak grote, vaste apparaten waar het materiaal langs wordt gehaald). De handcirckelzaag is ideaal voor het zagen van lange rechte stukken. Laminaat op maat zagen is bijvoorbeeld erg eenvoudig. De iets duurdere modellen zijn vaak voorzien van een laser die in het verlengde van het blad zaagt. Hierdoor is het makkelijker om in een rechte lijn te zagen wanneer je iets niet hebt afgetekend. Een cirkelzaag is niet geschikt voor het uitzagen van kleine figuren.
✅ Geschikt voor: het zagen van lange, rechte planken van (dikke) stukken hout
Reciprozaag: voor het grove snoei- en zaagwerk
Een reciprozaag lijkt wel wat op een decoupeerzaag. Alleen staat het zaagblad in het verlengde van de zaag. Bovendien is het zaagblad uit te wisselen voor grotere en kleinere varianten. Een langer blad wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het snoeien van dikke takken. Een reciprozaag functioneert dan als een soort elektrische snoeisnaar. Met een kleiner blad is het mogelijk om een opening te zagen in bijvoorbeeld een plank. Het nadeel van de reciprozaag is dat precisiewerk niet aan de orde is.
✅ Geschikt voor: het snoeien van dikke takken en het uitzagen van (grove) openingen in bouwmaterialen
Kettingzaag: voor het zware werk
Wanneer precisie niet vereist is, kan een kettingzaag uitkomst bieden. Dit type zaag wordt met name gebruikt voor boomstammen, dikke takken en brandhout. Je zult geen mooie en rechte zaagsneden krijgen. Maar dat is dan ook niet de bedoeling van een kettingzaag. In plaats daarvan verwerk je snel dikke en grove stukken hout.