ID.nl logo
Zelf de afvoerslang van je wasmachine vervangen: zo doe je dat
© ReaLiia
Huis

Zelf de afvoerslang van je wasmachine vervangen: zo doe je dat

Ligt er opeens een plas water onder je wasmachine? Dat los je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk op. Een scheur in de afvoerslang is een mogelijke oorzaak van het lek. Lees hier hoe je de afvoerslang van je wasmachine zelf vervangt!

Een lek in een afvoerslang kan na verloop van tijd ontstaan, vooral op plekken waar de slang een bocht maakt. Plakken is niet ideaal omdat dat slechts een tijdelijke fix is. Je kunt beter de afvoerslang helemaal vervangen. In dit artikel komen achtereenvolgens aan bod: • De kapotte afvoerslang loshalen • Het juiste model afvoerslang bestellen • De nieuwe afvoerslang bevestigen

Lees ook: Lekkende wasmachine? Vaak zijn dit de boosdoeners!


🚧 Voor je begint

Echte klussers weten dat veiligheid altijd op de eerste plek staat. Haal dus eerst de stekker uit het stopcontact en draai de aanvoerkraan dicht. Die vind je door de aanvoerslang vanaf de wasmachine te volgen.


Gereedschap

Schroevendraaier
(Combinatie)tang
Emmer

Waar zit de afvoerslang?

De afvoerslang zit eigenlijk altijd aan de achterkant van de wasmachine. Bij de meeste merken is dat aan de rechterkant en afhankelijk van het type boven- of onderaan. Weet je het niet zeker? Volg dan de slang die vanaf de afvoerbuis naar de wasmachine loopt. De aanvoerslang loopt vanaf een kraantje naar de wasmachine, die moet je dus niet hebben. Haal de afvoerslang eerst uit de afvoer en stop het uiteinde in een emmer. Er komt namelijk water uit en dat vangen we graag op.  

De afvoerslang van de wasmachine loskoppelen

De andere kant van de afvoerslang loshalen is een stukje lastiger. Want die zit niet direct aan de achterkant vast, maar loopt de wasmachine een stukje in. Hoe dat precies in elkaar zit, verschilt van wasmachine tot wasmachine. Bij de meeste modellen is het verwijderen van het paneel aan de achterkant de beste methode om bij de aansluiting te komen. Maar bij sommige merken is dat de bovenkant. Raadpleeg desnoods de website van de fabrikant.

Op de plek waar de slang naar binnen gaat zit een clip voor fixatie. Die haal je los voor je verdergaat. Soms zitten er in de wasmachine nog meer van dergelijke clips. Ontkoppel die allemaal. De slang zit uiteindelijk in de buurt van de pomp vast met een ringklem. Die draai je meestal los met een schroefje, hoewel sommige klemmen ook als een soort knijper werken. Haal die als laatste los om de slang helemaal vrij te maken.

©Viktoriya Tokalen

Lees ook: Wasmachine pompt niet af? Zo laat je hem leeglopen 💦

Het juiste model en de juiste lengte afvoerslang

Let erop dat je de juiste afvoerslang koopt. Daarom hebben we het oude exemplaar eerst losgehaald. Er zijn weliswaar standaardafmetingen voor afvoerslangen voor wasmachines, maar lang niet alle merken maken daar gebruik van. In deze handleiding is geen plek om alle modellen en de daarbij horende afvoerslang te bespreken; kijk daarom op de officiële website van jouw wasmachinemerk om erachter te komen welke jij precies nodig hebt. Er is onderling verschil in de diameter van de aansluiting. Check je dit vooraf niet, dan heb je kans dat je een slang koopt waar je niets aan hebt.

Ook de lengte van de slang is belangrijk. Een te korte of te lange slang is onhandig en leidt sneller tot problemen. Meet desnoods de oude slang op om er zeker van te zijn dat je de juiste lengte bestelt.

©Vladimir Liverts

Losse slang nodig?

Kijk en vergelijk bij Bol

De nieuwe slang installeren

Door de oude slang los te koppelen, weet je het een en ander over het plaatsen van de nieuwe. We werken nu in omgekeerde volgorde. Begin binnen in de wasmachine met het vastmaken van de slang met de nieuwe ringklem. Volg dezelfde route als de oude slang en maak gebruik van de clips voor fixatie. Let erop dat de slang in ieder geval stevig vastzit in de clip voor doorvoer naar buiten. Want daarmee voorkom je schade.

Van afvoerslang naar afvoerbuis

De andere kant van de slang gaat in de afvoerbuis. Idealiter zit de slang daar recht van boven naar beneden in. Dus een knik vlak voor het einde is niet de bedoeling. Om dat makkelijker te maken, kun je gebruikmaken van een speciale steunbeugel voor afvoerslangen. Die maakt een afgeronde hoek van 180 graden. Bevestig die iets boven de afvoerbuis met een schroefje aan de muur zodat de afvoerslang hier recht in verdwijnt.

Diepte slang in afvoerbuis

Het plaatsen van de afvoerslang vraagt om meer precisie dan je zou denken. Naast de hoek moet je namelijk ook denken aan de diepte van de slang in de buis. Want anders heb je wederom kans op water rond je wasmachine. Misschien lijkt het wat gek dat een slang die te ver in de afvoerbuis zit een lekkage veroorzaakt. Maar dat komt doordat het uiteinde dan in de sifon terechtkomt, extra weerstand ondervindt en er een soort verstopping ontstaat.

©yunava1

Normaal gesproken gaat de slang ongeveer 15 centimeter de afvoerbuis in. Je maakt gebruik van de steunbeugel om de slang op de juiste hoogte vast te zetten. Bij sommige afvoerslangen zit een speciale clip voor fixatie op de afvoerbuis.

Gefeliciteerd: je hebt nu zelf een nieuwe afvoerslang geplaatst. Controleer bij de eerste wasbeurten of het lek verholpen is.

▼ Volgende artikel
Review Dreame L10s Ultra (2nd gen) – Goedkoper en beter dan voorganger
© Wesley Akkerman
Huis

Review Dreame L10s Ultra (2nd gen) – Goedkoper en beter dan voorganger

Tot onze verbazing zien we dat de Dreame L10s Ultra (2nd gen) een van de grootste nadelen van zijn voorganger zomaar wegneemt: deze nieuwe robotstofzuiger is namelijk honderden euro's goedkoper dan zijn voorganger ooit geweest was. Sterker nog: ook nu nog is eerste L10s Ultra duurder dan zijn opvolger. Tijd om te bekijken hoe de Gen 2 in de praktijk presteert.

Uitstekend
Conclusie

Dreame heeft met de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) een fijne balans gevonden tussen een uitgebreide en functionele robotstofzuiger en een redelijke prijs. De maximaal 700 euro die je betaalt, is geen immens hoog bedrag voor de prestaties die je in huis haalt. Je krijgt bovendien toegang tot allerlei premium functies, zoals uitschuifbare dweilpads en de borstel. Je moet er wel rekening mee houden dat je soms de dweil zelf even moet schoonmaken om de prestaties op hoog niveau te houden, maar verder vinden we deze robotstofzuiger top.

Plus- en minpunten
  • Flinke zuigkracht
  • Dweilen gaat veel beter
  • Uitschuifbare onderdelen
  • Aanpassingsmogelijkheden
  • Overzichtelijke app
  • Navigatie gaat beter
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Objectherkenning niet altijd accuraat
  • Vereist wat handmatig onderhoud
  • Geen warm water
  • Dweil schoonmaken duurt lang
  • Hardnekkige viezigheid kan achterblijven

De Dreame L10s Ultra (2nd Gen) heeft een adviesprijs van 699 euro, maar is nu al online verkrijgbaar voor minder. Als je de introductieprijs van de voorganger in het achterhoofd neemt (meer dan duizend euro) dan begrijp je dat we daar enigszins verrast over zijn. Dat model uit begin 2023 beviel, maar stelde ook teleur op een aantal vlakken. Zo botste het nog wel eens ergens tegenaan, had je nog wat handmatig onderhoud, werd het tapijt niet goed schoongemaakt, was de app onoverzichtelijk en zat je als het ware vast aan de schoonmaakmiddelen van Dreame.

Zijn opvolger doet een hoop dingen anders, terwijl de ervaring toch grotendeels hetzelfde blijft. Daarmee bedoelen we dat fabrikant Dreame een aantal negatieve aspecten aangepakt heeft, en de positieve eigenschappen heeft behouden. En dat zonder de prijs te verhogen. Ergens kon dat ook niet anders, gezien het bestaan van bijvoorbeeld de Dreame X40 Ultra en de aankomende X50 Ultra. Die nemen het stokje over van de meest dure Dreame-robots van dit moment, waardoor de vernieuwde L10s Ultra een lager prijskaartje hanteert.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Navigeren gaat goed, maar…

De robot en de basis hebben eenzelfde, stijlvol en praktisch ontwerp als andere Dreame-robotstofzuigers en zijn daardoor inmiddels heel herkenbaar. Voor- en bovenop tref je de middelen aan voor objectherkenning, zoals een camera en een laser (LiDAR). Hoewel dit model wel over objectherkenning beschikt, zit er geen AI-camera aan boord (zoals op de duurdere stofzuigers). Over het algemeen navigeert de robot goed door het huis en vermijdt hij verschillende soorten spullen die op de grond liggen en staan.

Waar deze stofzuiger een beetje moeite mee heeft, zijn smalle openingen. Het lijkt net alsof het apparaat een bepaalde route niet 'durft' te nemen uit angst om ergens vast te komen zitten. Daardoor kan het gebeuren dat specifieke plekjes niet meegenomen worden. De objectherkenning laat ook nog wel een iets te wensen over. Het kan zijn dat de robot over kabels heenrijdt en daardoor zichzelf vastrijdt (als het dikke kabels zijn) of iets opzuigt (als het dunne kabels zijn). Bij ons lieten de dweilpads daardoor ook een keer los; die bleven hangen achter een dikke stekkerkabel.

©Wesley Akkerman

Apart bakje voor reinigingsmiddel

Net als de voorganger kan ook de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) zijn twee roterende dweilpads niet achterlaten op het basisstation. Daardoor kunnen dat soort dingen zoals in de alinea hierboven beschreven nog wel eens fout gaan. Als zoiets gebeurt, dan stopt de robot met werken totdat je hem geholpen hebt. Als je dan op dat moment niet thuis bent, dan heb je pech. Gezien de prijs hebben we daar minder moeite mee dan voorheen, maar het kan het gebruik van een robotstofzuiger wel in de weg zitten. Helemaal als het apparaat ergens onder het bed stilstaat, en je er dus moeilijk bij kunt

Gelukkig heeft het basisstation wel een waardevolle upgrade gekregen in de vorm van een apart zeepbakje. Naast een bak voor schoon en een bak voor vies water, heb je nu een aparte bak waar je vloerreiniger in kunt stoppen. Dreame raadt uiteraard zijn eigen schoonmaakmiddelen aan, maar niets staat je in de weg zelf een middel uit te kiezen.

Helaas biedt dit model ook geen droogfunctie aan voor de gebruikte dweilpads. Ze worden wel schoongemaakt op het station, maar het duurt even voordat ze helemaal schoon en droog zijn voor de volgende ronde.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Maakt veel beter schoon

In vergelijking met de vorige versie maakt de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) veel beter schoon langs randen. Dan bedoelen we langs de muren en plinten, maar ook de rand van een vloerkleed. Het gevaarte op wielen maakt dan kleine, schuine bewegingen heen en weer en rijdt kort van voren naar achteren om precies tot aan de rand schoon te kunnen maken. Het slaat in dat proces weinig tot geen stukken vloer over. Wel kan deze robotstofzuiger in een enkel geval nog wel eens met de natte dweil op het vloerkleed komen. Maar dat is niets om je zorgen om te maken.

Qua zuigkracht is het systeem er eveneens flink op vooruitgegaan, van 5300 Pa naar 10.000 Pa. Daardoor blijft er vrijwel geen stof achter op de plekken waar de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) komt. Het kan zijn dat hij nog wel eens wat achterlaat op een hoogpolig kleed. Ook de hoekjes in huis worden niet superschoon, ondanks de uitschuifbare borstel. Maar eerlijk is eerlijk: de robot doet het veel beter dan de Dreame L10s Ultra. De borstel, gemaakt van kunststof, snijdt eventuele haren (van bijvoorbeeld huisdieren of jezelf, als je lang haar hebt) niet voor je kapot; dus je hebt zelf nog wat onderhoud aan het af en toe haarvrij maken van de borstel.

Overzichtelijke app

Dweilen gaat het systeem nog even goed af. Vooral voor het dagelijkse of wekelijkse onderhoud is de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) uitermate geschikt, aangezien hij genadeloos afrekent met oppervlakkige vlekken. Als je wat meer hardnekkige viezigheid aan de vloer laat plakken, weet de robot daar ook nog wel raad mee. Vettigheid en opgedroogde troep kunnen echter een uitdaging vormen – waarschijnlijk omdat de stofzuiger geen gebruik maakt van warm water. De dweilpads zijn overigens eveneens uitschuifbaar, wat het schoonmaken ten goede komt.

Via de overzichtelijke app kun je heel snel bepalen hoeveel water en zeep de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) moet gebruiken. Wellicht helpt het om die hoeveelheid aan te passen, waardoor hardnekkige viezigheid ook zou kunnen verdwijnen – maar meer water en zeep is geen garantie voor succes. Verder bepaal je in de app de zuigkracht, in welke mate de stofzuiger zijn rondes doet (met ruime of minder ruime bochten) en zie je hoe het gesteld is met de verschillende onderdelen. Met die laatste functionaliteit kun je goed zien wanneer iets aan vervanging toe is of wanneer je ergens een lapje over moet halen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Dreame L10s Ultra (2nd Gen) kopen?

Tot slot is het goed om te zien dat de accu ruim drie uur meegaat. Dat is deels afhankelijk van de instellingen die je zelf prefereert, maar dan nog is het een zeer nette score. Dit voorkomt dat de robot lange omwegen moet maken om tussentijds op te laden, waardoor het werk sneller gedaan kan worden. Verder moet je qua onderhoud dus rekening houden met vastgelopen haren, de oprit (die snel vies wordt) en zowel de water- als zeepbakken. Niet heel veel meer dus dan bij duurdere modellen; maar vooral dat vastgelopen haar kan irritant worden.

Onderaan de streep vinden we dat Dreame met de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) een fijne balans heeft gevonden tussen een uitgebreide en functionele robotstofzuiger en een redelijke prijs. De maximaal 700 euro die je betaalt, is geen immens hoog bedrag voor de prestaties die je in huis haalt. Je krijgt bovendien toegang tot allerlei premium functies, zoals uitschuifbare dweilpads en de borstel. Je moet er wel rekening mee houden dat je soms de dweil zelf even moet schoonmaken om de prestaties op hoog niveau te houden, maar verder vinden we deze robotstofzuiger top.

▼ Volgende artikel
Maakt je blender lawaai? Zo los je het op
© InsideCreativeHouse
Huis

Maakt je blender lawaai? Zo los je het op

Een blender of een keukenmachine maakt geluid, dat is nu eenmaal zo. Er zitten bewegende onderdelen in, en er komt flink wat kracht bij kijken. Maar wat als je blender meer lawaai maakt dan zou moeten? Gelukkig kun je dat vaak zelf oplossen. Hier lees je hoe.

In dit artikel lees je:

  • Waarom je blender zo'n herrie maakt
  • Dat dat eigenlijk best logisch is
  • Dat je er (misschien) toch iets aan kunt doen

Lees ook: 9 dingen die je óók met je blender kunt maken

Waarom maakt mijn blender lawaai? 

De messen van een blender draaien doorgaans in de rondte met zo'n 20.000 toeren per minuut – bijna tien keer zo veel als de wielen van je auto als je lekker aan het cruisen bent. Geen wonder dus dat daar wat geluid bij komt kijken. 

Oudere blenders maken vaak meer lawaai dan nieuwe, en hoe langer je je blender hebt, des te meer geluid hij gaat maken, omdat de onderdelen verouderd raken. Daar is verder weinig aan te doen, behalve een nieuwe blender kopen. 

Stille blenders

Er zijn steeds meer stille blenders op de markt, al blijven ze natuurlijk altijd geluid maken. Doorgaans geldt dat hoe krachtiger het model, des te hoger de geluidsproductie. Denk dus goed na of je wel de krachtigste blender nodig hebt, of dat je het met een simpeler – en stiller! – model af kan. 

Fabrikanten doen er ook steeds meer aan om het geluid tegen te houden, bijvoorbeeld door een geluidsreductiesysteem en een slimme vorm van de messen en de glazen kan. Nieuwer is niet altijd beter, maar in dit geval vaak wel. 

©HP

Resonantie

Een van de hoofdredenen van een luide blender is de resonantie in de rest van je keuken. Probeer je blender maar eens op te tillen tijdens het blenden: dan hoor je meteen een stuk minder. Dat komt doordat het geluid doordreunt in het keukenblad, of zelfs in de muren waar de blender bij in de buurt staat. 

Zorg er dus voor dat de blender zo vrij mogelijk staat, niet tegen de muur en er ook niet vlakbij. Je kunt ook tijdelijk een handdoek of theedoek onder de blender leggen om het doordreunen te voorkomen, al moet je er wel voor zorgen dat het apparaat waterpas blijft staan. 

Veel blenders en keukenmachines hebben zuignappen, zodat ze wel op hun plek blijven staan, maar niet direct met het aanrechtblad in aanraking komen. Dat scheelt ook weer een slok op een smoothie! 

Conclusie

Je blender maakt nu eenmaal geluid, daar is weinig aan te doen. Je kunt het wel binnen de perken houden door te zorgen dat de blender goed waterpas staat en dat alle onderdelen goed schoon zijn. Zet hem niet tegen of in de buurt van de muur, en zet hem eventueel op een handdoek of theedoek om de ergste trillingen te voorkomen. En anders kun je natuurlijk altijd op zoek gaan naar een nieuwe, stille blender.