Zelf de afvoerslang van je wasmachine vervangen: zo doe je dat

© ReaLiia

Zelf de afvoerslang van je wasmachine vervangen: zo doe je dat

Geplaatst: 3 mei 2024 - 10:26

Aangepast: 31 mei 2024 - 08:59

Jurjen Idskes

Ligt er opeens een plas water onder je wasmachine? Dat los je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk op. Een scheur in de afvoerslang is een mogelijke oorzaak van het lek. Lees hier hoe je de afvoerslang van je wasmachine zelf vervangt!

Lees ook: Lekkende wasmachine? Vaak zijn dit de boosdoeners!


🚧 Voor je begint

Echte klussers weten dat veiligheid altijd op de eerste plek staat. Haal dus eerst de stekker uit het stopcontact en draai de aanvoerkraan dicht. Die vind je door de aanvoerslang vanaf de wasmachine te volgen.


Gereedschap

Schroevendraaier
(Combinatie)tang
Emmer

Waar zit de afvoerslang?

De afvoerslang zit eigenlijk altijd aan de achterkant van de wasmachine. Bij de meeste merken is dat aan de rechterkant en afhankelijk van het type boven- of onderaan. Weet je het niet zeker? Volg dan de slang die vanaf de afvoerbuis naar de wasmachine loopt. De aanvoerslang loopt vanaf een kraantje naar de wasmachine, die moet je dus niet hebben. Haal de afvoerslang eerst uit de afvoer en stop het uiteinde in een emmer. Er komt namelijk water uit en dat vangen we graag op.  

De afvoerslang van de wasmachine loskoppelen

De andere kant van de afvoerslang loshalen is een stukje lastiger. Want die zit niet direct aan de achterkant vast, maar loopt de wasmachine een stukje in. Hoe dat precies in elkaar zit, verschilt van wasmachine tot wasmachine. Bij de meeste modellen is het verwijderen van het paneel aan de achterkant de beste methode om bij de aansluiting te komen. Maar bij sommige merken is dat de bovenkant. Raadpleeg desnoods de website van de fabrikant.

Op de plek waar de slang naar binnen gaat zit een clip voor fixatie. Die haal je los voor je verdergaat. Soms zitten er in de wasmachine nog meer van dergelijke clips. Ontkoppel die allemaal. De slang zit uiteindelijk in de buurt van de pomp vast met een ringklem. Die draai je meestal los met een schroefje, hoewel sommige klemmen ook als een soort knijper werken. Haal die als laatste los om de slang helemaal vrij te maken.

Achterkant wasmachine

© Viktoriya Tokalen

Lees ook: Wasmachine pompt niet af? Zo laat je hem leeglopen 💦

Het juiste model en de juiste lengte afvoerslang

Let erop dat je de juiste afvoerslang koopt. Daarom hebben we het oude exemplaar eerst losgehaald. Er zijn weliswaar standaardafmetingen voor afvoerslangen voor wasmachines, maar lang niet alle merken maken daar gebruik van. In deze handleiding is geen plek om alle modellen en de daarbij horende afvoerslang te bespreken; kijk daarom op de officiële website van jouw wasmachinemerk om erachter te komen welke jij precies nodig hebt. Er is onderling verschil in de diameter van de aansluiting. Check je dit vooraf niet, dan heb je kans dat je een slang koopt waar je niets aan hebt.

Ook de lengte van de slang is belangrijk. Een te korte of te lange slang is onhandig en leidt sneller tot problemen. Meet desnoods de oude slang op om er zeker van te zijn dat je de juiste lengte bestelt.

Wasmachineslang

© Vladimir Liverts

Losse slang nodig?

Kijk en vergelijk bij Bol

De nieuwe slang installeren

Door de oude slang los te koppelen, weet je het een en ander over het plaatsen van de nieuwe. We werken nu in omgekeerde volgorde. Begin binnen in de wasmachine met het vastmaken van de slang met de nieuwe ringklem. Volg dezelfde route als de oude slang en maak gebruik van de clips voor fixatie. Let erop dat de slang in ieder geval stevig vastzit in de clip voor doorvoer naar buiten. Want daarmee voorkom je schade.

Van afvoerslang naar afvoerbuis

De andere kant van de slang gaat in de afvoerbuis. Idealiter zit de slang daar recht van boven naar beneden in. Dus een knik vlak voor het einde is niet de bedoeling. Om dat makkelijker te maken, kun je gebruikmaken van een speciale steunbeugel voor afvoerslangen. Die maakt een afgeronde hoek van 180 graden. Bevestig die iets boven de afvoerbuis met een schroefje aan de muur zodat de afvoerslang hier recht in verdwijnt.

Diepte slang in afvoerbuis

Het plaatsen van de afvoerslang vraagt om meer precisie dan je zou denken. Naast de hoek moet je namelijk ook denken aan de diepte van de slang in de buis. Want anders heb je wederom kans op water rond je wasmachine. Misschien lijkt het wat gek dat een slang die te ver in de afvoerbuis zit een lekkage veroorzaakt. Maar dat komt doordat het uiteinde dan in de sifon terechtkomt, extra weerstand ondervindt en er een soort verstopping ontstaat.

Wasmachineslang

© yunava1

Normaal gesproken gaat de slang ongeveer 15 centimeter de afvoerbuis in. Je maakt gebruik van de steunbeugel om de slang op de juiste hoogte vast te zetten. Bij sommige afvoerslangen zit een speciale clip voor fixatie op de afvoerbuis.

Gefeliciteerd: je hebt nu zelf een nieuwe afvoerslang geplaatst. Controleer bij de eerste wasbeurten of het lek verholpen is.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten