Tackers en nietpistolen: zo gebruik je dit gereedschap als doe-het-zelver
Welk gereedschap heb je echt nodig als hobbyklusser en hoe gebruik je ze op de juiste manier? In deze handleiding leer je alles over nietpistolen, nietmachines en tackers.
Ga je met een nietpistool, nietmachine of tacker aan de slag? We leggen uit welk type je als doe-het-zelver nodig hebt en welke klussen je ermee uitvoert. Want met het juiste gereedschap worden al jouw projecten een succes!
-
Soorten nietpistolen en de toepassingen
-
Instellingen en het bijvullen van de tacker
-
Zo gebruik je een nietpistool
-
Met een nietpistool bevestig je snel en eenvoudig isolatiefolie. Bijvoorbeeld bij het isoleren van je kruipruimte.
Welk nietpistool heb je nodig?
Nietpistolen, nietmachines, tackers en spijkerpistolen worden regelmatig door elkaar gebruikt. Dat vinden wij ook behoorlijk verwarrend. Over het algemeen wordt met een nietmachine het standaard apparaat bedoeld om van een stapeltje papier een bundel te maken. Een nietpistool is zo krachtig dat hij ook nietjes door materialen als hout heen schiet. Bij handmatige pistolen moet je zelf kracht gebruiken om de nietjes door het materiaal heen te drukken. Je kunt echter ook kiezen voor pneumatische of elektrische ondersteuning. Het Engelse tacker is een verzamelnaam van alle soorten niet- en spijkerpistolen.
©sergeylapin
Pneumatische nietpistolen
Een tacker op luchtdruk is het krachtigst, maar je zult hiervoor wel een compressor moeten gebruiken. Het is een wat minder makkelijk te gebruiken apparaat en gemaakt voor constructiewerkzaamheden. Ze zijn geschikt voor als je veel en vaak constructies bouwt en je het tempo graag wat opschroeft. De meeste doe-het-zelvers hebben geen pneumatisch nietpistool nodig.
Elektrische nietpistolen
Dit type tacker is over het algemeen een stuk minder krachtig. Het worden ook wel 'afwerktackers' genoemd en ze zijn ideaal voor stoffering, het bevestigen van een stuk zeil of isolatiefolie en plinten leggen. Een voordeel is dat je de slagkracht kunt instellen. Modellen met een accu zijn ook nog eens lekker gebruiksvriendelijk.
Handmatige nietpistolen
Er bestaan natuurlijk ook tackers die op de goeie ouwe spierkracht werken. Dat zijn prima apparaten, maar meestal kun je er wat minder kracht mee uitoefenen. Ze zijn gemaakt voor de lichtere klussen. Vooral als je veel nietjes gaat schieten, is werken met een handmatig nietpistool behoorlijk zwaar. Als je de tacker regelmatig wilt gebruiken en er nog geen in huis hebt, raden we je aan om een elektrisch model aan te schaffen.
©Wimmer Alfred
Instellingen, spijkers en nietjes
Met een goede voorbereiding kom je al een heel eind. Waarmee moet je rekening houden als je een nietpistool gebruikt?
Diepteverstelling op je tacker
Het is de bedoeling dat de nietjes of spijkers helemaal in het materiaal komen. Tegelijkertijd moet er ook niet te veel kracht op staan om beschadigingen te voorkomen. Dat bepaal je met de diepteverstelling. Hiermee schiet je de spijkertjes of nietjes op de gewenste diepte in het materiaal. De lengte van de munitie speelt ook een rol. Houd er rekening mee dat spijkertjes en nietjes altijd een stukje korter moeten zijn dan de dikte van de materialen die je aan elkaar bevestigt, anders komen de scherpe punten er aan de achterkant uit. De hardheid van een materiaal is eveneens een factor, want dat bepaalt ook hoe diep een spijker of nietje uiteindelijk komt te zitten. Even oefenen op een stukje materiaal dat je niet gebruikt, kan dus zeker geen kwaad.
Welke nietjes of spijkers?
Helaas kun je niet zomaar dezelfde nietjes en spijkers voor elke klus gebruiken. Soms is een krachtige verbinding nodig, waardoor dunne en korte varianten niet geschikt zijn. De munitie voor dit pistool wordt in bouwmarkten weergegeven met maten zoals 1,00 x 3,50 mm. In dit voorbeeld zijn de spijkers 1 mm dik en 3,5 mm lang. Een vuistregel is dat de lengte 3x de dikte van het bovenmateriaal moet zijn.
Voorbeeld: voor een zeil van 1,5 mm dik gebruik je een lengte van 4,5 mm. Folies zijn zo dun dat deze regel weinig zin heeft. Een nietje of spijker een paar millimeter in het onderliggende materiaal schieten is voldoende.
Je nietpistool bijvullen
Een nietpistool bijvullen is niet heel lastig, zolang de geselecteerde munitie maar in de machine past. Moderne nietpistolen hebben een universeel magazijn. Dat wil zeggen dat er meerdere soorten en maten inpassen. Er zijn ook modellen waarbij je het magazijn moet wisselen voor verschillende soorten spijkers en nietjes. Lees hiervoor de instructies die bij jouw nietpistool horen, want door spijkers en nietjes die niet goed passen loopt het apparaat vast.
Een nietpistool gebruiken
Tackers zijn gemaakt om kleine spijkertjes en nietjes snel en in hoog tempo in materiaal te schieten. Ze maken je werk makkelijker en het zijn eenvoudig te gebruiken apparaten, zolang je maar de juiste spijkers of nietjes en instellingen gebruikt.
©YALCIN SONAT
Materialen verbinden
Hobbyklussers gebruiken nietpistolen vooral om (isolatie)folie, zeil of stof aan een harder materiaal zoals hout te bevestigen. Leg de materialen over elkaar en druk je nietpistool erop. Gebruik de trekker om een nietje of spijker af te schieten. Bij een handmatig model zit er een hendel bovenop. Zorg ervoor dat de nietjes niet te dicht bij de rand komen, want dan heb je kans dat ze losscheuren. Als je alles goed hebt ingesteld, is werken met een (elektrische) tacker kinderspel!