Klussen met een cirkelzaag: werkwijze, zaagbladen en veiligheid

© Ungvar

Klussen met een cirkelzaag: werkwijze, zaagbladen en veiligheid

Geplaatst: 26 maart 2024 - 09:31

Aangepast: 31 mei 2024 - 08:40

Jurjen Idskes

Ga je voor het eerst een cirkelzaag gebruiken of het zaagblad vervangen? Ga vooral veilig en systematisch te werk. In deze handleiding lees je alles over het gebruik van een cirkelzaag.

Waarvoor gebruik je een cirkelzaag?

De krachtige cirkelzaag is gemaakt om rechte stukken plaatmateriaal te zagen. Dat kan hout, kunststof of zelfs staal of steen zijn. De meeste doe-het-zelvers gebruiken een cirkelzaag bij het leggen van een laminaat- of parketvloer. Bij zo’n project kan het gebruik van een cirkelzaag uren werk schelen. Bovendien krijg je geen kramp in je armen!

Cirkelzaag

© Pioneer111

Op zoek naar een cirkelzaag?

Krachtig en veelzijdig

Veilig werken met een cirkelzaag

Als je verantwoord aan de slag gaat, kan er niet veel verkeerd gaan met een cirkelzaag. Maar het is wel een krachtige machine, dus houd je altijd aan de veiligheidsvoorschriften. Draag een bril, stofmasker en werkhandschoenen. Gehoorbescherming is ook geen overbodige luxe. Bind lang haar samen en zorg verder voor nauwsluitende kleding, met name rond je armen. In deze handleiding bespreken we de handcirkelzaag en dus niet de vaste cirkelzagen die op werkplaatsen te vinden zijn.

Safety goggles and gloves

© My Ocean studio

Zaagblad loshalen

Na verloop van tijd wordt het zaagblad bot. Het zagen gaat moeizamer en je krijgt rafelige zaagsneden. De hoogste tijd voor vervanging dus! Haal hiervoor wel eerst de stekker uit het stopcontact en/of verwijder de accu. Om te voorkomen dat het blad blijft draaien, zetten we deze vast. Op je cirkelzaag zit een speciale knop voor het vastzetmechanisme met een beschrijving zoals ‘blade lock’. Deze moet je ingedrukt houden om het blad los te halen. Draai de bout in het midden van het zaagblad los (tegen de klok in) met een inbussleutel, steeksleutel of Engelse sleutel. Neem de onderliggende sluitring weg, schuif de beschermkap aan de kant en haal het blad van de machine.

Cirkelzaag

© Cavan

Botte zaag?

Vind nieuwe cirkelzaagbladen bij Bol

Nieuw zaagblad plaatsen

Let erop dat bij het plaatsen van het zaagblad de tanden in de juiste richting wijzen. Een cirkelzaag zaagt van onder naar boven en van de gebruiker af. De scherpe kant van de tanden wijzen dus aan de voorkant naar boven. Om het iets makkelijker te maken, staat er ook een pijl op de machine en op het zaagblad. Zorg dat die dezelfde kant op wijzen. Zet de sluitring op het nieuwe zaagblad en houd het vastzetmechanisme ingedrukt als je alles vastdraait met de bout. Denk eraan: voor verschillende soorten materiaal bestaan specifieke zaagbladen.

Zaagdiepte instellen

Het zaagblad steekt onderin tussen de voetplaat door. Door de voetplaat af te stellen, bepaal je de zaagdiepte. Idealiter komt het zaagblad net iets onder het materiaal uit, ongeveer 3 millimeter. Als je zaagt, zie je vanaf de zijkant dus nog net het zaagblad onder het materiaal uitkomen.

Verstek zagen met een cirkelzaag

Je verwacht het misschien niet, maar met een cirkelzaag kun je ook verstek zagen. Dat is een wat minder gebruikte functie en je hebt er een wat geavanceerder model voor nodig. Bij zo’n cirkelzaag kun je de voetplaat onder een hoek vastzetten.

Eerst even oefenen

Heb je nog nooit cirkelzaag gebruikt? Ga dan niet meteen een duur stuk plaatmateriaal te lijf. Oefen in plaats daarvan eerst op een plank die je niet meer gaat gebruiken.

Ook interessant: Gereedschap onderhouden: zo klaar je die klus

Voordat je gaat zagen

Met een opgeruimde werkplek voorkom je ongelukken. Georganiseerd te werk gaan, is extra belangrijk wanneer je met een zware machine werkt. Zorg voor een stevige ondergrond en klem het te zagen materiaal goed vast. Teken met een potlood en een liniaal de zaaglijn af. Tip: controleer of het snoer lang genoeg is om het einde van de zaagsnede te bereiken!

Tips voor een mooie zaagsnede

Dan is het nu tijd om echt te gaan zagen! Volg de onderstaande instructies voor een mooie en rechte zaagsnede.

  • Plaats de voetplaat op het materiaal zodat het zaagblad nog net geen contact maakt.

  • Zet de cirkelzaag aan en wacht even tot het blad op volle toeren draait.

  • Gebruik altijd 2 handen om de cirkelzaag vast te houden en te positioneren.

  • Volg de aangebrachte lijn. Een groot deel van de cirkelzagen heeft een laser die het volgen van de lijn iets makkelijker maakt. Let erop dat de volledig voetplaat altijd in contact staat met het materiaal. Druk tegelijkertijd niet te hard en laat vooral de zaag het werk doen.

  • Zet de cirkelzaag na het zagen van de snede uit en wacht tot het blad gestopt is met draaien.

  • Zo ziet werken met een cirkelzaag eruit. Let vooral goed op de veiligheid en ga rustig te werk. Zoals bij alles kan een beetje oefening geen kwaad!

Houten balk zagen

© Valdis Muiznieks

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten