Zo verwijder je metagegevens uit je foto's

© PXimport

Zo verwijder je metagegevens uit je foto's

Geplaatst: 24 mei 2020 - 12:09

Aangepast: 25 november 2022 - 10:23

Dirk Schoofs

Als je een foto maakt, leg je zonder dat je er vaak erg in hebt ook een heleboel persoonlijk identificeerbare informatie vast. Die metagegevens kunnen je privacy schaden als ze in verkeerde handen terechtkomen. ExifCleaner poetst al die extra data weg zonder aan de beeldkwaliteit van de foto te tornen.

Stap 1: Slepen en neerzetten

Je staat ervan te kijken hoeveel extra informatie er in een foto zit die je met een smartphone of digitale camera neemt. We hebben het dan niet alleen om informatie als het merk en model van de camera, de beeldresolutie, de lichtbron enzovoort, maar ook over heel wat privacygevoelige informatie, zoals het tijdstip en de locatie. Hierdoor vertel je misschien aan de hele wereld waar je woont en waar je kinderen spelen. ExifCleaner beschermt je anonimiteit door deze gegevens te verwijderen. De software is gratis en opensource, het programma is te downloaden voor Windows, macOS en Linux. Nadat je de software hebt binnengehaald van www.exifcleaner.com sleep je het afbeeldingsbestand in het venster. ExifCleaner vertelt je hoeveel extra informatie in de foto te vinden is en wat er na de poetsbeurt overblijft. In principe zou die waarde na de ingreep altijd nul moeten zijn.

© PXimport

Stap 2: Batch

Het is aannemelijk dat je ExifCleaner op meerdere bestanden wilt toepassen. Ondanks dat het programmaatje geen opties kent, is dat geen probleem. Open een map, selecteer alle bestanden of alleen de bestanden waarvan je de exif-gegevens wilt verwijderen en sleep alles naar het open venster van ExifCleaner. Houd er rekening mee dat deze tool de metadata uit de oorspronkelijke bestanden verwijdert. ExifCleaner maakt dus geen kopie van de afbeelding. Als je dus nog een versie van de afbeelding nodig hebt mét exif-informatie, dan moet je dus zelf een kopie van je foto’s maken voor je ze naar ExifCleaner sleept. Een goede reden om de exif-informatie te behouden, is omdat je graag werkt met een fotobeheerder die de afbeeldingen op tijd en locatie ordent.

© PXimport

Stap 3: Ook video en pdf

ExifCleaner ondersteunt de belangrijkste afbeeldingsformaten, zoals png, jpg, gif en tiff. Maar daarnaast kan deze schoonmaker ook de metadata uit videobestanden verwijderen als ze in het m4a-, mov-, qt- of mp4-formaat opgeslagen zijn. En deze tool is zelfs in staat om exif-gegevens uit pdf-bestanden te strippen. Wel blijven er bij deze vormen meer gegevens over.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000