Cachebestanden verwijderen in Windows doe je zo

© PXimport

Cachebestanden verwijderen in Windows doe je zo

Software

Geplaatst: 31 mei 2022 - 05:07

Aangepast: 14 december 2022 - 12:37

Dirk Schoofs

Windows 10 en 11 reserveren schijfruimte voor offline- en cachebestanden, maar die ingenomen ruimte kan flink uit de klauwen lopen. In de standaard instelling kan dit tot 25 procent van de opslagruimte in beslag nemen. Op een moderne schijf van 1 terabyte zou dit om 250 gigabyte kunnen gaan. Gelukkig kun je cachebestanden verwijderen.

Cachebestanden en offlinebestanden hebben ongetwijfeld hun nut, maar op de huidige harde schijven is 25 procent een beetje veel van het goede. Vooral als je deze bestanden zelden aanspreekt. Je kunt de schijfruimte voor deze bestanden beperken. Als je computer op Windows 10/11-pro draait, dan is hij uitgerust met de Editor voor lokaal groepsbeleid

Om die te zien, gebruik je de Windows-toets+R en daarmee open je Uitvoeren. In het venster Uitvoeren typ je gpedit.msc. Druk dan op Enter of klik op OK. Hiermee open je de Editor voor lokaal groepsbeleid.

© PXimport

Windows 10/11 Home

Deze tool bevat een grote hoeveelheid instelmogelijkheden die eigenlijk ook in Windows 10/11 Home aanwezig zijn, maar daar onder de motorkap verstopt blijven. Wil je in de Home-versie van Windows deze editor ook gebruiken, dan moet je eerst een bestand installeren dat ter beschikking is gesteld door Itechtics. Het zipje bevat een tekstbestand met de toelichting. 

Klik met de rechtermuisknop op het bestand gpedit-enabler.bat en voer het uit als administrator. Het gaat om een script dat de Editor voor lokaal groepsbeleid toevoegt op basis van de installatiebestanden die eigenlijk al in Windows 10/11-Home zitten. Het programma wordt dus niet via het internet binnengehaald.

© PXimport

Configureren

Als de editor is geopend, navigeer je naar Computerconfiguratie / Beheersjablonen / Netwerk / Offlinebestanden. In het rechtergedeelte van het dialoogvenster dubbelklik je op Schijfruimte beperken die door Offlinebestanden in beslag wordt genomen. Let erop dat bij dit item de status is ingesteld op Niet geconfigureerd. In dit venster activeer je de optie Ingeschakeld. Vervolgens kun je afhankelijk van de Windows-versie de waarde invullen in een percentage of in een aantal megabytes.

Aan de rechterkant lees je trouwens dat wanneer de beleidsinstelling niet is geconfigureerd, de offlinebestanden tot 25 procent van de beschikbare opslagruimte kunnen innemen. Bevestig met OK. De wijziging gaat pas in nadat je computer hebt herstart.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000