Zo verwijder je automatisch dubbele foto's

© PXimport

Zo verwijder je automatisch dubbele foto's

Geplaatst: 12 augustus 2022 - 09:10

Aangepast: 14 december 2022 - 09:44

Redactie

Maak je veel foto's, dan zul je door de jaren heen vermoedelijk een flinke fotocollectie hebben opgebouwd. Het gevaar is dat je veel dezelfde foto's hebt verzameld. Wil je dubbele foto's verwijderen, dan zijn daar gelukkig enkele handige tools voor.

Er zijn heel veel programma's te vinden op internet die je helpen zoeken naar dubbele foto's. Dat zoeken is nog een interessant proces, want wanneer is een foto dubbel? Je zou denken: als de bestandsnaam hetzelfde is, maar dat is niet het geval. Een foto kan namelijk gemaakt zijn met een andere camera die dezelfde bestandsnamen gebruikt, waardoor ook duplicaten ontstaan. De bestandsnaam is dan wel hetzelfde, maar de foto zelf allerminst.

Fast Duplicate File Finder Professional

Er zijn ook veel programma's die daar rekening mee houden, en de pixels scannen in plaats van het bestand. Echter, lang niet al deze programma's hebben een efficiënte manier om die duplicaten ook daadwerkelijk te verwijderen. Fast Duplicate File Finder Professional heeft dat wel.

© PXimport

Fast Duplicate File Finder Professional is een programma dat je gratis kunt downloaden, en dat naast het zoeken naar dubbele foto's, ook kan helpen bij, bijvoorbeeld, het zoeken naar dubbele audiobestanden. Er zijn functies in het programma waarvoor je moet upgraden naar een betaalde versie, maar waar wij het programma voor gebruiken, vereist dat niet.

Hoe werkt het?

De werking van het programma is heel eenvoudig. Rechtsboven zie je een deelvenster genaamd Folders. Klik in dit deelvenster op Add Folder om de map(pen) toe te voegen waarin je wilt scannen. Bij Method kies je voor 100% Equal files, hetgeen inhoudt dat de foto's qua inhoud écht identiek moeten zijn. Klik op Start Scan om het programma te laten zoeken naar duplicaten. Dit kan behoorlijk lang duren, afhankelijk van de hoeveelheid bestanden.

© PXimport

Je krijgt nu een overzicht te zien van alles dat er is gevonden, waarbij de dubbelen voor het gemak al zijn aangevinkt. Voor je eigen gemoedsrust kun je de resultaten één voor één bekijken, maar je zult al snel merken dat het programma feilloos dubbelen selecteert. Je kunt er vervolgens voor kiezen om alles te verwijderen. Zo bespaar je jezelf letterlijk uren tijd en veel frustratie.

Alternatief

Vind je Fast Duplicate File Finder Professional niet helemaal prettig werken, dan zijn er gelukkig nog veel alternatieven die ook de optie bieden om snel dubbele bestanden te verwijderen. Zo is er bijvoorbeeld Duplicate Cleaner Free. In een ander artikel worden ook diverse opties besproken, waaronder Wise Duplicate Finder en Dupscout.

Wil je niet een separate tool voor het opsporen van dubbele bestanden, om onnodige vervuiling van je pc te voorkomen, dan kun je ook CCleaner gebruiken. Dit programma is in de eerste instantie bedoeld om je computer op te schonen, maar kan heel goed gebruikt worden voor het opsporen van dubbele bestanden. Ga in het programma naar Tools en klik vervolgens op Duplicate Finder. De rest spreekt vanzelf. Met CCleaner kun je dus zowel je computer opschonen als dubbele bestanden zoeken.

Er zijn binnen Windows Verkenner zelfs manieren om naar dubbele bestanden te zoeken. Zo kom je al een eind als je op de juiste manier bestanden in de Verkenner sorteert en filtert. Klik bijvoorbeeld in Windows Verkenner op de rechtermuisknop en vervolgens op Beeld. Druk op Extra grote pictogrammen. In deze weergave kun je foto's en video's eenvoudiger visueel met elkaar vergelijken. Kies je binnen de optie Beeld voor Details, dan krijg je juist veel extra informatie over al je bestanden in een lijst zien, en is het mogelijk om op deze parameters te sorteren.

Dubbele bestanden zoeken met Windows Verkenner is wat omslachtig, maar je kunt het dan wel af zonder extra programma te hoeven downloaden en installeren.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000