ID.nl logo
14 tips voor metadata in foto's
© PXimport
Huis

14 tips voor metadata in foto's

Foto’s die je met een digitale camera maakt bevatten allerlei persoonlijk informatie en dat geldt nog meer voor kiekjes die je met een smartphone of tablet schiet. Informatie die automatisch aan de foto wordt toegevoegd ligt uiteraard privacygevoelig, maar tags die je zelf toevoegt zijn vaak juist nuttig om foto’s snel te sorteren, te groeperen of om je copyright te beschermen. Wij geven 14 tips voor metadata in je foto's.

Tip 01: Metadata

Bij elke foto die je neemt met een digitaal toestel legt de camera niet alleen de afbeelding vast, maar voegt hij aan het bestand ook een heleboel randinformatie over die foto toe. Deze metadata, wat zoveel betekent als ‘gegevens over gegevens’, vormen als het ware de ingesloten informatiefiche van de foto. Metadata worden gegenereerd en opgeslagen bij digitale fototoestellen, maar ook bij geïntegreerde camera’s, zoals die in je smartphone of tablet.

©PXimport

Tip 02: Exif-gegevens

Metadata zijn niet echt verborgen, maar je moet ze wel opvragen om ze te kunnen zien. Er zijn verschillende soorten metadata. Dat komt doordat deze gegevens niet gestandaardiseerd zijn. De meest bekende zijn de exif-tags, wat staat voor ‘exchangeable image format’. Hierin staan de datum en tijd van de opname, het merk en het model van het toestel, een miniatuurafbeelding, de programmastand en een overzicht van alle instellingen (iso, diafragma, sluitertijd, brandpuntsafstand, flits, enzovoort).

Wil je al de privacygevoelige informatie niet delen, dan kun je deze gegevens verwijderen

-

Tip 03: Gps-locatie

Wanneer je toestel geolocalisatie ondersteunt, voegt het systeem in je camera of smartphone de coördinaten toe van de plaats waar je de foto hebt genomen. Dat is interessant wanneer je de foto later automatisch op een landkaart wilt weergeven. Deel je deze foto via het internet, dan moet je wel weten dat de hele wereld hierdoor kan achterhalen in welk speeltuintje je kleuters vaak spelen en op welk adres je de prachtige interieurfoto’s hebt genomen. Wil je al die privacygevoelige informatie niet delen, dan kun je de gegevens gelukkig verwijderen.

Locatie achterhalen

Wanneer de foto is voorzien van gps-coördinaten, hoef je geen computergoeroe te zijn om de plaats waar de opname is genomen te traceren. Surf bijvoorbeeld naar Pic2Map. Laad de foto op vanaf de harde schijf, dat kan door drag & drop. Even later verschijnt de locatie in de vorm van een rood pinnetje op de kaart of op het satellietbeeld. Scrol naar beneden om de camera-informatie, bestandsinformatie en datum- en tijdgegevens te zien. Met Pic2Map kun je dus de ook de locatie achterhalen van foto’s die op andermans blog staan.

©PXimport

Tip 04: Verkenner

Wil je in Windows de exif-informatie uit een fotobestand bekijken en verwijderen, dan kun je dat eenvoudig doen via Windows Verkenner. Het nadeel van deze manier is dat je alleen de basisgegevens stript: je kunt niet álle exif-gegevens wissen. Open Windows Verkenner door op de combinatie Windows-toets+E te drukken en navigeer naar het fotobestand. Klik er met de rechtermuisknop op en kies Eigenschappen. Vervolgens open je het tabblad Details. Daar vind je de exif-informatie. Klik op Eigenschappen en persoonlijke gegevens verwijderen om de exif-data te wijzigen.

Mythes

Het is overdreven te stellen dat je beter de metadata wist om de online fotobestanden veel kleiner te maken. De winst die je hierdoor boekt, is immers miniem. We namen de proef op de som en voegden 244 velden met uitvoerige metatags toe aan een foto. Hierdoor nam de bestandsgrootte met slechts 39,2 Kb toe. Voor een hogeresolutiefoto is dit eigenlijk verwaarloosbaar. Een tweede mythe is dat metadata verwijderen tegen de wet is. Uiteraard mag je de copyright-informatie niet weghalen van andermans foto’s, maar zolang het gaat om je eigen afbeeldingen mag je ermee doen wat je wilt.

Met TrashExif kun je snel metadata wissen van foto’s die je met je iPhone genomen hebt

-

Tip 05: Android

Neem je de meeste foto’s met je mobieltje, dan loont het de moeite een app te installeren om onderweg de exif-gegevens al te wissen. Op die manier moet je de foto’s niet eerst op de pc inladen om daar het poetswerk te doen. Er zijn tientallen Android-apps op Google Play die exif-informatie strippen. Photo Exif Editor van Banana Studio gebruik je om deze informatie te bekijken en te wijzigen. Klopt de opgeslagen tijd, datum of sluitertijd niet? Je past het gemakkelijk aan. Erg handig is de applicatie voor het wijzigen van de locatie. Als je gebruikmaakt van geotagging wil dit nog weleens fout gaan. Ten slotte kun je deze gratis app ook gewoon gebruiken als exif-stripper.

Tip 06: iOS

Ook voor iOS-toestellen bestaan er uitstekende exif-wissers. TrashExif is gratis. Je kunt metagegevens die je wilt verwijderen vastleggen in verschillende presets. Op die manier bepaal je wat wel en wat niet moet worden gewist. Vervolgens kies je een preset en daarna selecteer je de foto’s waarvan je deze extra informatie kwijt wilt. De app heeft zelfs een QuickRemove-functie om razendsnel de metadata te wissen van de laatste foto’s die je hebt genomen, door simpelweg de app te starten.

©PXimport

De zaak Facebook

De meeste sociale mediawebsites zoals Facebook, Twitter en Instagram halen automatisch de exif-gegevens weg wanneer een gebruiker zijn foto’s oplaadt. Het is immers te riskant dat een onverlaat op die manier de gps-gegevens van gebruikers zou achterhalen. Toch is niet iedereen hier gelukkig mee. Eind vorig jaar won Rainer Steußloff, een fotograaf uit Berlijn, een rechtszaak tegen Facebook omdat het bedrijf copyright-informatie uit de exif-data van zijn foto’s verwijderde. Deze praktijk gaat in tegen de Duitse auteursrechtwet die de informatie beschermt die een fotograaf aan zijn beelden toevoegt. Het is onwaarschijnlijk dat Facebook zijn beleid hierover alleen voor de Duitse gebruikers zal wijzigen.

©PXimport

Tip 07: iPhone

Wie een iPhone of iPad heeft en absoluut wil vermijden dat de gps-gegevens worden gekoppeld aan de kiekjes die hij met dit toestel neemt, kan beter de locatiegegevens voor de app Camera uit zetten. Ga naar Instellingen en kies Privacy. Daarna selecteer je Locatievoorzieningen en kies je Camera. Je merkt hier dat je de locatievoorzieningen helemaal kunt uitschakelen door de optie Nooit te kiezen, maar dat is zelden zinvol. Je kunt beter per app aangeven welke de locatiegegevens mogen gebruiken.

Exif-info bekijken en verwijderen lukt ook met de online tool VerExif

-

Tip 08: Online verwijderen

Exif-info bekijken en verwijderen lukt ook met behulp van deze online tool VerExif. Het uploaden van een fotobestand verloopt snel; vervolgens klik je op de knop Remove Exif en de download van het nieuwe bestand vindt gelijk plaats. Je kunt ook het internetadres van een foto ingeven, maar als het gaat om een website waar je moet inloggen, zul je de foto toch eerst moeten downloaden. De maximumgrootte van de afbeelding die je kunt uploaden bedraagt 20 MB.

Tip 09: Iptc

Naast de exif-gegevens maken ook de iptc-gegevens (international press telecommunications council) deel uit van de metadata. In tegenstelling tot exif geeft iptc geen technische maar inhoudelijke informatie over de foto. Denk hierbij aan de naam van de fotograaf, tref- en zoekwoorden waarop je de foto kunt terugvinden, enzovoort. Een aantal van deze iptc-gegevens kun je via je camera instellen, maar de meeste informatie voeg je later toe via specifieke software (bijvoorbeeld Adobe Camera Raw of Adobe Lightroom) of enkele interessante freeware tools.

©PXimport

Copyright-bescherming

In de iptc-data stoppen fotografen hun copyrightgegevens, contactinformatie en beschrijving van de foto’s voor ze die naar de persbureaus verzenden. De meeste professionele fotobewerkingsprogramma’s kunnen inmiddels de iptc-informatie in tiff- en jpg-bestanden lezen. Het invoeren van een copyright zorgt dat je onmiddellijk kunt aantonen dat de jij de auteur van de foto bent. Dat is interessant als je foto’s veel online gedeeld worden of bijvoorbeeld bij tijdschriften en kranten rondgaan. Houd wel in het achterhoofd dat metadata bewerkt of weggegooid kunnen worden. Je copyright in iptc verpakken vormt dus geen waterdichte beveiliging. Bij de organisatie van fotowedstrijden vraagt men soms deze informatie te verwijderen opdat juryleden niet meteen kunnen zien wie de fotograaf is.

Tip 10: QuickImageComment

Wie aan zijn foto’s graag interne informatie toevoegt in de vorm van tags maar geen duur fotobeheerprogramma wil aanschaffen, kan de freeware QuickImageComment hier downloaden. Alle metadata komen snel in beeld, opgedeeld in vier kolommen: exif, iptc, xmp en others. Een aantal van deze metadata kun je rechtstreeks in het programma aanpassen. Zo is het mogelijk om iptc-sleutelwoorden toe te voegen, je kunt de auteursgegevens aanpassen, opmerkingen ingeven en de datum en tijd van opname wijzigen.

©PXimport

Handig: op basis van metadata kun je bestandsnamen in batch aanpassen

-

Tip 11: Batch

De gewijzigde of toegevoegde informatie die je met QuickImageComment aanbrengt, kun je achteraf uiteraard ook in andere programma’s bekijken, bijvoorbeeld in Windows Verkenner. Het programma ondersteunt bovendien ook het raw-formaat, waar eigenaars van spiegelreflexcamera’s graag mee werken. Het is een bijzonder veelzijdige tool waarmee je naast gps-coördinaten zelfs de metatags van videobestanden aanpast. Handig is dat je de bestandsnamen van een reeks foto’s in batch kunt aanpassen op basis van bepaalde metadata. En wie het nodig heeft, kan alle of specifieke metadata van foto’s naar een tekstbestand exporteren.

©PXimport

Tip 12: Exif Pilot 5.1

Wie geen geld wil uitgeven en wie met Windows werkt, kan ook Exif Pilot 5.1 gebruiken. In de linkerbalk van dit programma navigeer je door de harde schijf. In het midden verschijnen de namen van de fotobestanden. In de rechterbalk krijg je het miniatuurtje te zien en lees je de metagegevens. Om heel snel de exif-informatie of de iptc-info met daarin de gps-gegevens te verwijderen, kies je het menu Edit EXIF/IPTC/XMP en dan selecteer je Clear EXIF Info, Clear IPTC Info of Clear EXIF/IPTC/ XMP Info.

©PXimport

Plug-in

Wanneer je af en toe de metadata van enkele foto’s wilt strippen of wijzigen, zal de gratis versie van Exif Pilot niet teleurstellen. Moet je dezelfde aanpassing aan metadata uitvoeren op honderden foto’s, dan heb je de plug-in voor batch-bewerking nodig. Deze plug-in kost 79,95 euro. U vindt hem op hetzelfde internetadres.

Tip 13: 360° panoramisch

Veronderstel dat je één bepaald element, of enkele elementen, in de metadata wilt wijzigen. Selecteer dan de foto en klik rechts onderaan op de knop Edit EXIF/IPTC/XMP. Hierdoor krijg je alle informatie in tabbladen. Wil je bijvoorbeeld de gps-gegevens lezen, invullen of wijzigen, dan gebruik je de tab EXIF GPS. Om een beschrijving, bijschrift, naam van de fotograaf en contactgegevens in te vullen, gebruik je dan weer het tabblad IPTC. Het is zelfs mogelijk metadata in te vullen voor sferische panoramische foto’s in het tabblad Photosphere.

Tip 14: Van en naar Excel

Onder het menu Import/Export zitten de opdrachten om de exif- en iptc-gegevens te exporteren naar Excel-werkbladen. Op die manier krijg je alle metagegevens in een rekenblad. Met Create Template for Export bepaal je welke velden in welke volgorde het programma moet exporteren. Op dezelfde manier is het mogelijk om vanuit een Exel-bestand veldinformatie te importeren. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld al je persoonlijke informatie en contactinformatie niet iedere keer over te typen, maar kun je die rustig importeren vanuit een klaargemaakt Excel-document.

▼ Volgende artikel
Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?
© Perig Morisse
Huis

Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?

Veilig je telefoon ontgrendelen: wat is de beste methode? In dit artikel komen pincodes, vingerafdrukscans en gezichtsherkenning aan bod.

Op je telefoon staan allerlei persoonlijke gegevens die je niet zomaar met iedereen deelt. Bovendien is het niet de bedoeling dat iedereen je berichten zomaar kan lezen of zelfs iets kan versturen of posten.

Authenticatie voor smartphones is niet nieuws. Maar wat is eigenlijk de veiligste methode? We leggen identificatie door middel van een wachtwoord of pincode, een vingerafdruk en gezichtsherkenning onder de loep:

  • Voor- en nadelen van een wachtwoord, patroon of pincode
  • Pluspunten en keerzijdes van een vingerafdruk voor verificatie
  • Pro’s en cons van ontgrendeling door gezichtsherkenning

Op zoek naar een nieuwe smartphone? Bekijk de beste telefoons tot 600,- euro!

Voordelen van een wachtwoord, patroon of pincode

  • Je bent niet afhankelijk van onderliggende technologie

  • Je hebt de mate van veiligheid gedeeltelijk zelf in de hand

Wachtwoorden, patronen en pincodes zijn de oudste en in feite ook de simpelste vormen van identificatie. Belangrijk om te weten is dat de veiligheid afhankelijk is van de lengte van de code of het wachtwoord. Je hebt de veiligheid dus voor een groot deel zelf in de hand. Deze methode is altijd even betrouwbaar, omdat hij voor de veiligheid niet afhankelijk is van je de technologie in je telefoon. Bovendien verlies je de mogelijkheid om op deze manier in te loggen minder snel, omdat er geen sensoren of camera's zijn die stuk kunnen gaan.

©Supatman - stock.adobe.com

Nadelen van een wachtwoord of pincode

  • Iemand kan meekijken en je wachtwoord aflezen

  • Niet gebruiksvriendelijk en langzaam

De nadelen van een wachtwoord liggen eigenlijk ook voor de hand. Iemand kan bijvoorbeeld stiekem over je schouder meekijken en toegang krijgen tot je telefoon. In theorie kan een hacker met je gegevens aan de haal. In de praktijk komt dat zelden voor, maar het hacken van je vinger of gezicht is in ieder geval helemaal onmogelijk. Toch was voor veel mensen gebruiksvriendelijkheid de reden om over te stappen naar een andere manier. Want iedere keer een code of wachtwoord invoeren duurt lang en begint op een gegeven moment vervelend te worden, vooral als je weet dat er snellere methodes beschikbaar zijn. Een patroon swipen gaat iets sneller, maar kost alsnog meer moeite dan andere manieren.

Bescherm je smartphone optimaal met een stevig telefoonhoesje.

Zo blijft je toestel in topconditie, hoe je het ook ontgrendelt!

Vingerafdruk voor authenticatie: de voordelen

  • Snel en gebruiksvriendelijk

  • Hoge veiligheid bij geavanceerde sensoren

Inmiddels zijn vingerafdrukscanners op telefoons snel en reageren ze zonder al te veel problemen, zonder dat je je vinger exact op de juiste manier op de scanner hoeft te plaatsen. Doordat ze op een handige plek geplaatst zijn, ontgrendel je je smartphone min of meer zodra je het apparaat oppakt. Een goede scanner zorgt ervoor dat jij als enige je telefoon kunt unlocken.

©KOB

Vingerafdruk voor authenticatie: de nadelen

  • Werkt niet bij natte of beschadigde vingers

  • Oudere versies minder betrouwbaar

Iedereen die ooit een vingerafdrukscanner heeft gebruikt is bekend met het volgende: als je vinger nat is, of wanneer je er toevallig een snee of een pleister op zit, herkent de scanner het profiel van je vinger niet meer. Bij geavanceerdere scanners komt dit probleem minder vaak voor. Sowieso zijn verouderde en goedkopere sensoren lang niet altijd veilig. Ze zijn in het kort minder complex, waardoor ze minder lijnen registreren en je vingerafdruk niet heel nauwkeurig meten.

Voordelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Snel en moeiteloos

  • 3D-scans zijn erg veilig

Je smartphone ontgrendelen door gezichtsherkenning is de gebruiksvriendelijkste manier. Het enige wat je hoeft te doen, is naar je telefoon kijken. Kortom: het gaat automatisch en zonder dat je het in de gaten hebt. Smartphones die gebruikmaken van een 3D-scan zijn amper te misleiden en dus zeer betrouwbaar, maar alleen nieuwe (en dure) modellen zijn uitgerust met deze mogelijkheid. Let daar goed op wanneer je graag gebruikmaakt van gezichtsherkenning en op zoek bent naar een nieuwe telefoon.

©Khaletski Siarhei\goffkein.pro

Nadelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Oudere gezichtsscans niet altijd even betrouwbaar

  • Weinig licht kan een belemmering zijn

Oudere telefoons die te ontgrendelen zijn met een scan van je gezicht, zijn helaas niet heel veilig. Ze maken gebruik van een foto en vergelijken die met de 2D-scan die gemaakt wordt tijdens het ontgrendelen. In de eerste plaats is gebleken dat iemand anders met een gezicht dat veel op je lijkt de telefoon mogelijk ook kan ontgrendelen. Daarnaast is een foto van de bezitter van de telefoon soms genoeg om deze veiligheidsmethode te misleiden.

Conclusie: wat is het veiligst?

Een complex wachtwoord of lange pincode is nog altijd een veilige manier om je smartphone te vergrendelen. Als je een moderne telefoon hebt, is vingerafdrukherkenning ook erg veilig en bovendien een heel stuk gebruiksvriendelijker. Een geavanceerde scanner voor gezichtsherkenning is ook zeer betrouwbaar. Maar daarbij moet je er wel op letten dat jouw telefoon echt een 3D-scan van je gezicht maakt. De meeste smartphones kunnen dat niet. Denk er verder aan dat je niet meer kunt inloggen met een vingerafdruk of een gezichtsscan als bepaalde onderdelen van je telefoon niet meer functioneren. Daarom is het aangeraden om altijd te kiezen voor een lang wachtwoord of pincode als back-up.

📱Ook interessant: Help! Ik ben het wachtwoord van mijn Apple ID vergeten


▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming

Ben je op zoek naar een energiezuinige bijverwarming die snel en efficiënt warmte levert? Dan is een keramische verwarming wel iets voor jou: die combineert moderne technologie met gebruiksgemak. Zoals de Philips 5000 Series CX5120/11 keramische verwarming. Wat zijn de praktijkervaringen van de testers van Review.nl? Lees hier hun bevindingen.

Ben je op zoek naar een snelle, slimme en veilige manier om je huis te verwarmen? Met deze krachtige keramische verwarming zit je binnen twee seconden al lekker warm! En het beste? Je bespaart tot wel 50% energie vergeleken met een gewone verwarmingsventilator. Via de handige Philips Air+-app heb je altijd en overal controle over je verwarming. Bovendien zorgt de 5-voudige veiligheidsbescherming ervoor dat je je nergens zorgen over hoeft te maken. Warmte, gemak én gemoedsrust – wat wil je nog meer? Testers van Review.nl mochten de Philips 5000 Series CX5120/11 gedurende een periode testen. Hier lees je hun bevindingen.

Het slanke, zwarte design van deze Philips verwarming past goed in een modern interieur. Met een hoogte van minder dan 60 centimeter is het apparaat compact genoeg om onder een bureau te plaatsen. "Door het slanke en zwarte design is deze verwarming overal te plaatsen", aldus Rob, één van de testers. Het apparaat is daarnaast licht van gewicht, wat het makkelijk maakt om hem van kamer naar kamer te verplaatsen wanneer nodig.

Snelle en effectieve verwarming

De CX5120/11 overtuigt met zijn krachtige verwarmingsprestaties. "Het apparaat verwarmt de kamer verrassend snel, wat ideaal is op koude dagen", schrijft GeertK, die de CX5120/11 een 8,0 geeft. De oscillerende voet zorgt voor een goede warmteverdeling in de ruimte. Rob is blij met het vermogen: "Hierdoor is het mogelijk om in een korte periode een fijne warmte te verspreiden". Daar is tester Cindyver het mee eens. Ook wordt gewaardeerd dat de keramische verwarming geen vieze geurtjes verspreidt.

De Philips 5000 Series CX5120/11 kan ook in een thuisnetwerk worden gebruikt, waardoor app-bediening ingesteld kan worden en een koppeling met Google Home en Alexa mogelijk is. Wel kan er nog iets worden verbeterd aan het proces voor het maken van een verbinding met het draadloze netwerk. Roberto073: "Het koppelen met de Air+ app verliep zonder gedoe, al bleef het wifi-icoontje wit in plaats van oranje, zoals de handleiding aangaf. Dat was echter geen probleem, want alles werkte naar behoren." AnneliesD hierover: "De installatie was even puzzelen omdat er verwezen werd naar het netwerk van Philips in plaats van ons thuis wifi-netwerk. Maar dit was zo gewijzigd in de app."

Slim en gebruiksvriendelijk

Een groot pluspunt is de bediening via de bijbehorende app. Hiermee kun je de verwarming op afstand bedienen en programma's instellen. 'Via deze app is het mogelijk om zelf een programma te maken wanneer, hoe laat en hoe warm de verwarming moet werken', licht een enthousiaste gebruiker toe. De Auto+ modus regelt de verwarming automatisch voor optimale energiebesparing. Het touchscreen op het apparaat zelf biedt een gebruiksvriendelijk alternatief voor de app-bediening.

Tester Har74 is blij met de slimme functies van de verwarming en de app: "In de kinderkamer is de verwarming een keer omgevallen, maar de app gaf meteen een melding dat het apparaat was omgevallen en automatisch was uitgeschakeld. "

Tester AnneliesD is blij met de CX5120/11: "Vooral met thuiswerken is het ideaal om één ruimte te verwarmen en de cv-installatie niet te hoeven gebruikenm. wat dus ook aanzienlijk scheelt in de kosten! "

Geschikt voor kleinere ruimtes

De verwarming is vooral effectief in kleinere ruimtes tot ongeveer 20 m². 'In mijn studeerkamer komt de verwarming tot zijn recht', schrijft een tester. Verschillende gebruikers zetten het apparaat specifiek in als bijverwarming voor een thuiswerkplek. Een minpunt van de Philips 5000 Series CX5120/11 is volgens Max546 de lengte van het snoer. "Zonder verlengsnoer kun je hem niet zomaar overal neerzetten", aldus de tester.

Tester Har74 merkt dat deze verwarming minder geschikt is voor grotere ruimtes, want volgens de specificaties is hij vooral geschikt voor kamers tot 20 m³. Ook vindt hij het jammer dat de verwarming niet in andere kleuren dan zwart verkrijgbaar is.

Conclusie

Met een gemiddelde score van 8,7 is de Philips 5000 Series CX5120/11 een overtuigende keuze voor wie op zoek is naar een slimme bijverwarming voor kleinere ruimtes. De combinatie van snelle warmte, app-bediening en energiezuinige werking maakt het een praktisch apparaat voor bijvoorbeeld een thuiswerkplek of slaapkamer. Het compacte formaat en stille werking zijn extra pluspunten. Enige minpunten zijn de relatief korte stroomkabel en het feit dat de temperatuurmeting bij het apparaat niet altijd overeenkomt met de werkelijke kamertemperatuur.

✅ Pluspunten
Snel en efficiënt verwarmen
Stille werking
Prettige app-bediening
Energiezuinig
Val- en aanraakbeveiliging

❌ Minpunten
Voor kleinere ruimtes tot 20 m³
Stroomkabel in sommige situaties te kort
Soms verschil in gemeten en werkelijke temperatuur

Meer over de Philips 7000 Series HR3760/10

Op Kieskeurig.nl