ID.nl logo
14 tips voor metadata in foto's
© PXimport
Huis

14 tips voor metadata in foto's

Foto’s die je met een digitale camera maakt bevatten allerlei persoonlijk informatie en dat geldt nog meer voor kiekjes die je met een smartphone of tablet schiet. Informatie die automatisch aan de foto wordt toegevoegd ligt uiteraard privacygevoelig, maar tags die je zelf toevoegt zijn vaak juist nuttig om foto’s snel te sorteren, te groeperen of om je copyright te beschermen. Wij geven 14 tips voor metadata in je foto's.

Tip 01: Metadata

Bij elke foto die je neemt met een digitaal toestel legt de camera niet alleen de afbeelding vast, maar voegt hij aan het bestand ook een heleboel randinformatie over die foto toe. Deze metadata, wat zoveel betekent als ‘gegevens over gegevens’, vormen als het ware de ingesloten informatiefiche van de foto. Metadata worden gegenereerd en opgeslagen bij digitale fototoestellen, maar ook bij geïntegreerde camera’s, zoals die in je smartphone of tablet.

©PXimport

Tip 02: Exif-gegevens

Metadata zijn niet echt verborgen, maar je moet ze wel opvragen om ze te kunnen zien. Er zijn verschillende soorten metadata. Dat komt doordat deze gegevens niet gestandaardiseerd zijn. De meest bekende zijn de exif-tags, wat staat voor ‘exchangeable image format’. Hierin staan de datum en tijd van de opname, het merk en het model van het toestel, een miniatuurafbeelding, de programmastand en een overzicht van alle instellingen (iso, diafragma, sluitertijd, brandpuntsafstand, flits, enzovoort).

Wil je al de privacygevoelige informatie niet delen, dan kun je deze gegevens verwijderen

-

Tip 03: Gps-locatie

Wanneer je toestel geolocalisatie ondersteunt, voegt het systeem in je camera of smartphone de coördinaten toe van de plaats waar je de foto hebt genomen. Dat is interessant wanneer je de foto later automatisch op een landkaart wilt weergeven. Deel je deze foto via het internet, dan moet je wel weten dat de hele wereld hierdoor kan achterhalen in welk speeltuintje je kleuters vaak spelen en op welk adres je de prachtige interieurfoto’s hebt genomen. Wil je al die privacygevoelige informatie niet delen, dan kun je de gegevens gelukkig verwijderen.

Locatie achterhalen

Wanneer de foto is voorzien van gps-coördinaten, hoef je geen computergoeroe te zijn om de plaats waar de opname is genomen te traceren. Surf bijvoorbeeld naar Pic2Map. Laad de foto op vanaf de harde schijf, dat kan door drag & drop. Even later verschijnt de locatie in de vorm van een rood pinnetje op de kaart of op het satellietbeeld. Scrol naar beneden om de camera-informatie, bestandsinformatie en datum- en tijdgegevens te zien. Met Pic2Map kun je dus de ook de locatie achterhalen van foto’s die op andermans blog staan.

©PXimport

Tip 04: Verkenner

Wil je in Windows de exif-informatie uit een fotobestand bekijken en verwijderen, dan kun je dat eenvoudig doen via Windows Verkenner. Het nadeel van deze manier is dat je alleen de basisgegevens stript: je kunt niet álle exif-gegevens wissen. Open Windows Verkenner door op de combinatie Windows-toets+E te drukken en navigeer naar het fotobestand. Klik er met de rechtermuisknop op en kies Eigenschappen. Vervolgens open je het tabblad Details. Daar vind je de exif-informatie. Klik op Eigenschappen en persoonlijke gegevens verwijderen om de exif-data te wijzigen.

Mythes

Het is overdreven te stellen dat je beter de metadata wist om de online fotobestanden veel kleiner te maken. De winst die je hierdoor boekt, is immers miniem. We namen de proef op de som en voegden 244 velden met uitvoerige metatags toe aan een foto. Hierdoor nam de bestandsgrootte met slechts 39,2 Kb toe. Voor een hogeresolutiefoto is dit eigenlijk verwaarloosbaar. Een tweede mythe is dat metadata verwijderen tegen de wet is. Uiteraard mag je de copyright-informatie niet weghalen van andermans foto’s, maar zolang het gaat om je eigen afbeeldingen mag je ermee doen wat je wilt.

Met TrashExif kun je snel metadata wissen van foto’s die je met je iPhone genomen hebt

-

Tip 05: Android

Neem je de meeste foto’s met je mobieltje, dan loont het de moeite een app te installeren om onderweg de exif-gegevens al te wissen. Op die manier moet je de foto’s niet eerst op de pc inladen om daar het poetswerk te doen. Er zijn tientallen Android-apps op Google Play die exif-informatie strippen. Photo Exif Editor van Banana Studio gebruik je om deze informatie te bekijken en te wijzigen. Klopt de opgeslagen tijd, datum of sluitertijd niet? Je past het gemakkelijk aan. Erg handig is de applicatie voor het wijzigen van de locatie. Als je gebruikmaakt van geotagging wil dit nog weleens fout gaan. Ten slotte kun je deze gratis app ook gewoon gebruiken als exif-stripper.

Tip 06: iOS

Ook voor iOS-toestellen bestaan er uitstekende exif-wissers. TrashExif is gratis. Je kunt metagegevens die je wilt verwijderen vastleggen in verschillende presets. Op die manier bepaal je wat wel en wat niet moet worden gewist. Vervolgens kies je een preset en daarna selecteer je de foto’s waarvan je deze extra informatie kwijt wilt. De app heeft zelfs een QuickRemove-functie om razendsnel de metadata te wissen van de laatste foto’s die je hebt genomen, door simpelweg de app te starten.

©PXimport

De zaak Facebook

De meeste sociale mediawebsites zoals Facebook, Twitter en Instagram halen automatisch de exif-gegevens weg wanneer een gebruiker zijn foto’s oplaadt. Het is immers te riskant dat een onverlaat op die manier de gps-gegevens van gebruikers zou achterhalen. Toch is niet iedereen hier gelukkig mee. Eind vorig jaar won Rainer Steußloff, een fotograaf uit Berlijn, een rechtszaak tegen Facebook omdat het bedrijf copyright-informatie uit de exif-data van zijn foto’s verwijderde. Deze praktijk gaat in tegen de Duitse auteursrechtwet die de informatie beschermt die een fotograaf aan zijn beelden toevoegt. Het is onwaarschijnlijk dat Facebook zijn beleid hierover alleen voor de Duitse gebruikers zal wijzigen.

©PXimport

Tip 07: iPhone

Wie een iPhone of iPad heeft en absoluut wil vermijden dat de gps-gegevens worden gekoppeld aan de kiekjes die hij met dit toestel neemt, kan beter de locatiegegevens voor de app Camera uit zetten. Ga naar Instellingen en kies Privacy. Daarna selecteer je Locatievoorzieningen en kies je Camera. Je merkt hier dat je de locatievoorzieningen helemaal kunt uitschakelen door de optie Nooit te kiezen, maar dat is zelden zinvol. Je kunt beter per app aangeven welke de locatiegegevens mogen gebruiken.

Exif-info bekijken en verwijderen lukt ook met de online tool VerExif

-

Tip 08: Online verwijderen

Exif-info bekijken en verwijderen lukt ook met behulp van deze online tool VerExif. Het uploaden van een fotobestand verloopt snel; vervolgens klik je op de knop Remove Exif en de download van het nieuwe bestand vindt gelijk plaats. Je kunt ook het internetadres van een foto ingeven, maar als het gaat om een website waar je moet inloggen, zul je de foto toch eerst moeten downloaden. De maximumgrootte van de afbeelding die je kunt uploaden bedraagt 20 MB.

Tip 09: Iptc

Naast de exif-gegevens maken ook de iptc-gegevens (international press telecommunications council) deel uit van de metadata. In tegenstelling tot exif geeft iptc geen technische maar inhoudelijke informatie over de foto. Denk hierbij aan de naam van de fotograaf, tref- en zoekwoorden waarop je de foto kunt terugvinden, enzovoort. Een aantal van deze iptc-gegevens kun je via je camera instellen, maar de meeste informatie voeg je later toe via specifieke software (bijvoorbeeld Adobe Camera Raw of Adobe Lightroom) of enkele interessante freeware tools.

©PXimport

Copyright-bescherming

In de iptc-data stoppen fotografen hun copyrightgegevens, contactinformatie en beschrijving van de foto’s voor ze die naar de persbureaus verzenden. De meeste professionele fotobewerkingsprogramma’s kunnen inmiddels de iptc-informatie in tiff- en jpg-bestanden lezen. Het invoeren van een copyright zorgt dat je onmiddellijk kunt aantonen dat de jij de auteur van de foto bent. Dat is interessant als je foto’s veel online gedeeld worden of bijvoorbeeld bij tijdschriften en kranten rondgaan. Houd wel in het achterhoofd dat metadata bewerkt of weggegooid kunnen worden. Je copyright in iptc verpakken vormt dus geen waterdichte beveiliging. Bij de organisatie van fotowedstrijden vraagt men soms deze informatie te verwijderen opdat juryleden niet meteen kunnen zien wie de fotograaf is.

Tip 10: QuickImageComment

Wie aan zijn foto’s graag interne informatie toevoegt in de vorm van tags maar geen duur fotobeheerprogramma wil aanschaffen, kan de freeware QuickImageComment hier downloaden. Alle metadata komen snel in beeld, opgedeeld in vier kolommen: exif, iptc, xmp en others. Een aantal van deze metadata kun je rechtstreeks in het programma aanpassen. Zo is het mogelijk om iptc-sleutelwoorden toe te voegen, je kunt de auteursgegevens aanpassen, opmerkingen ingeven en de datum en tijd van opname wijzigen.

©PXimport

Handig: op basis van metadata kun je bestandsnamen in batch aanpassen

-

Tip 11: Batch

De gewijzigde of toegevoegde informatie die je met QuickImageComment aanbrengt, kun je achteraf uiteraard ook in andere programma’s bekijken, bijvoorbeeld in Windows Verkenner. Het programma ondersteunt bovendien ook het raw-formaat, waar eigenaars van spiegelreflexcamera’s graag mee werken. Het is een bijzonder veelzijdige tool waarmee je naast gps-coördinaten zelfs de metatags van videobestanden aanpast. Handig is dat je de bestandsnamen van een reeks foto’s in batch kunt aanpassen op basis van bepaalde metadata. En wie het nodig heeft, kan alle of specifieke metadata van foto’s naar een tekstbestand exporteren.

©PXimport

Tip 12: Exif Pilot 5.1

Wie geen geld wil uitgeven en wie met Windows werkt, kan ook Exif Pilot 5.1 gebruiken. In de linkerbalk van dit programma navigeer je door de harde schijf. In het midden verschijnen de namen van de fotobestanden. In de rechterbalk krijg je het miniatuurtje te zien en lees je de metagegevens. Om heel snel de exif-informatie of de iptc-info met daarin de gps-gegevens te verwijderen, kies je het menu Edit EXIF/IPTC/XMP en dan selecteer je Clear EXIF Info, Clear IPTC Info of Clear EXIF/IPTC/ XMP Info.

©PXimport

Plug-in

Wanneer je af en toe de metadata van enkele foto’s wilt strippen of wijzigen, zal de gratis versie van Exif Pilot niet teleurstellen. Moet je dezelfde aanpassing aan metadata uitvoeren op honderden foto’s, dan heb je de plug-in voor batch-bewerking nodig. Deze plug-in kost 79,95 euro. U vindt hem op hetzelfde internetadres.

Tip 13: 360° panoramisch

Veronderstel dat je één bepaald element, of enkele elementen, in de metadata wilt wijzigen. Selecteer dan de foto en klik rechts onderaan op de knop Edit EXIF/IPTC/XMP. Hierdoor krijg je alle informatie in tabbladen. Wil je bijvoorbeeld de gps-gegevens lezen, invullen of wijzigen, dan gebruik je de tab EXIF GPS. Om een beschrijving, bijschrift, naam van de fotograaf en contactgegevens in te vullen, gebruik je dan weer het tabblad IPTC. Het is zelfs mogelijk metadata in te vullen voor sferische panoramische foto’s in het tabblad Photosphere.

Tip 14: Van en naar Excel

Onder het menu Import/Export zitten de opdrachten om de exif- en iptc-gegevens te exporteren naar Excel-werkbladen. Op die manier krijg je alle metagegevens in een rekenblad. Met Create Template for Export bepaal je welke velden in welke volgorde het programma moet exporteren. Op dezelfde manier is het mogelijk om vanuit een Exel-bestand veldinformatie te importeren. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld al je persoonlijke informatie en contactinformatie niet iedere keer over te typen, maar kun je die rustig importeren vanuit een klaargemaakt Excel-document.

▼ Volgende artikel
Honor 400 review – Boeiende midranger
© Rens Blom
Huis

Honor 400 review – Boeiende midranger

Honor is in Nederland – na al die jaren aanwezigheid – nog steeds een klein merk met een beperkte bekendheid. Best zonde, want toestellen als de Honor 400 laten zien dat de fabrikant een goede prijs-kwaliteitverhouding kan bieden. In deze review lees je meer over deze midrange smartphone.

Uitstekend
Conclusie

De Honor 400 is een waardevolle toevoeging aan het midrange smartphonesegment. Het toestel laat op veel vlakken een (erg) positieve indruk achter en krijgt zes jaar softwareupdates, waardoor je hem lang kunt gebruiken. Wij zijn al met al enthousiast over de Honor 400.

Plus- en minpunten
  • Premium ontwerp...
  • Goed scherm
  • Lange accuduur
  • Zes jaar software-updates
  • ...maar niet helemaal waterdicht
  • Minder krachtig dan sommige concurrenten
  • Drukke software

Strak ontwerp

Een midrange smartphone kan er heus premium uitzien, bewijst Honor met zijn nieuwste model. De Honor 400 heeft een frame van kunststof, een achterkant van mat glas en oogt naar onze mening erg fraai. Met 184 gram is de smartphone van gemiddeld gewicht. Je kunt hem lastig met één hand bedienen, wat vooral te wijten is aan het forse 6,55inch-scherm.

©Rens Blom

De Honor 400 draagt een IP65-certificering, wat wil zeggen dat hij tegen stof en een flinke regenbui kan. Let op: het toestel is niet bedoeld om mee te nemen in het zwembad. Sommige concurrerende smartphones kunnen dat wel.

©Rens Blom

Goed scherm

Het is vandaag de dag moeilijk om een midrange smartphone met een slecht scherm te vinden. Er is echter een groot verschil tussen een prima en een echt goed scherm. De Honor 400 is voorzien van een echt goed scherm. Het 120Hz-oledscherm heeft een hoge resolutie van 2736 x 1264 pixels, waardoor het beeldscherm scherper oogt dan een standaard Full-HD-display (1920 x 1080 pixels). De kleuren, maximale helderheid en functies om je ogen minder te vermoeien zijn allemaal indrukwekkend.

©Rens Blom

Specificaties

Van een midrange smartphone mag je anno 2025 krachtige en complete hardware verwachten. Honor heeft de expertise in huis om aan die verwachting te voldoen, maar weet ons niet op alle vlakken te overtuigen. Laten we beginnen met de processor. Dat is een Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3. Een echte midrange processor die op zich snel genoeg is voor alle populaire apps. In dit prijssegment kun je echter ook krachtiger smartphones in huis halen. Dat merk je vooral bij het spelen van games. Daar is de Honor 400 geen koning in.

Voor de hoeveelheid werkgeheugen geldt hetzelfde. Met de 8 GB in de Honor 400 hoef je echt niet te klagen, maar er zijn veel concurrerende toestellen die over 12 GB beschikken. Op de lange termijn kun je daar profijt van hebben, want software- en app-updates lijken steeds meer werkgeheugen op te eisen.

©Rens Blom

Honor hecht blijkbaar meer waarde aan de hoeveelheid opslagcapaciteit. Want waar de meeste midrange smartphones het moeten doen met 256 GB, zit er 512 GB in de Honor 400. Een zee aan opslagruimte, waar na de installatie van de smartphone zo'n 475 GB van beschikbaar blijft.

Lange accuduur

De accuduur vinden we een heel belangrijk punt bij een smartphone. Honor scoort hier goed, want de 5300mAh-accu in de Honor 400 houdt het bij ons gemengde gebruik probleemloos een lange dag vol. We laden de smartphone op als we naar bed gaan of doen dat 's ochtends, als we onder de douche stappen. Opladen kan met maximaal 66 watt. Een adapter moet je – door EU-wetgeving – zelf regelen.

Aardig om te vermelden is dat de Honor 400 een silicium-koolstofaccu heeft. Dit nieuwe type accu voor smartphones kan meer energie opslaan, zonder fysiek groter te zijn dan de vorige generatie accu's. Meer energie leidt tot een hogere capaciteit – gemeten in mAh – en zo dus meer stroom voor jou als gebruiker. Steeds meer (midrange) smartphones krijgen een silicium-koolstofaccu. Honor loopt dus in de voorhoede mee.

©Rens Blom

Een 200 megapixel-camera

Achter op de Honor 400 vind je twee camera's en een grote flitser. De hoofdcamera heeft een zeer hoge resolutie van 200 megapixels en combineert al die pixels standaard om betere foto's in een lagere resolutie te maken. De camera presteert ruim voldoende, ook bij minder licht. Over de groothoeklens zijn we minder enthousiast, maar in de meeste situaties kun je er prima mee uit de voeten.

Hieronder van links naar rechts: de hoofdcamera (1X), de groothoekcamera en 4x zoom via de hoofdcamera.

©Rens Blom

Hoewel de Honor 400 geen aparte zoomcamera heeft, kun je wel aardig zoomen. Dat is te danken aan de megaresolutie van de hoofdcamera. Je zoomt in de camera-app in via de hoofdcamera, die eigenlijk een uitsnede maakt van een foto en het 'ingezoomde' resultaat aan je voorlegt. Onderstaande fotoserie laat zien wat je op die manier kunt bereiken. De herenhuizen aan de overkant van de gracht staan er duidelijk genoeg op.

©Rens Blom

Drukke software

De Honor 400 is voorzien van Android 15, voorzien van Honors eigen softwareschil. Die schil vinden we visueel en qua functies nogal druk. We vinden het ook jammer dat Honor wat extra apps zoals TikTok, Temu en Block Blast! op het toestel installeert. Gelukkig kun je ze verwijderen. Positiever zijn we over de samenwerking tussen Google en Honor om allemaal nuttige AI-functies in de telefoon te bakken. Daar kun je zeker leuk mee experimenteren.

©Rens Blom

Tot slot het updatebeleid. Honor scoort goede punten door de smartphone zes jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates te geven. Dat is langer dan veel concurrenten.

Conclusie: Honor 400 kopen?

De Honor 400 is een waardevolle toevoeging aan het midrange smartphonesegment. Het toestel laat op veel vlakken een (erg) positieve indruk achter en krijgt zes jaar software-updates, waardoor je hem lang kunt blijven gebruiken. Wij zijn al met al enthousiast over de Honor 400.

▼ Volgende artikel
Hardware wallets: de veiligste manier om je crypto te bewaren
© Lukasz Stefanski
Huis

Hardware wallets: de veiligste manier om je crypto te bewaren

Bitcoin heeft deze week opnieuw zijn hoogste koers ooit bereikt. De verleiding is groot om mee te doen, zeker als je bekenden hoort over hun winst. Maar wie nu overweegt om in crypto te stappen, moet ook stilstaan bij de risico's én de beveiliging van zijn investering. Want hoe zorg je dat je je digitale munten veilig bewaart? Veel ervaren beleggers kiezen voor een hardware wallet: een klein apparaatje dat je crypto offline beschermt tegen hackers en fouten. In dit artikel lees je hoe het werkt, wat de voor- en nadelen zijn, en hoe je veilig begint.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitcoinmagazine.nl

Wat is een hardware wallet?

Een hardware wallet is een fysiek apparaatje (vaak een soort USB-stick) dat je private keys offline bewaart. Die private keys zijn nodig om toegang te krijgen tot je cryptomunten. In tegenstelling tot een software wallet op je computer of telefoon, is een hardware wallet niet constant verbonden met het internet. Daardoor is je crypto beter beschermd tegen hackers en malware.

Bekende merken zijn Ledger en Trezor. Bij transacties sluit je de wallet kort aan op je computer of telefoon. De transactie wordt daar voorbereid, maar pas op de hardware wallet zelf goedgekeurd. Je private key verlaat het apparaat nooit.

Waarom is dit veiliger dan een software wallet?

• Offline opslag: hackers kunnen niet zomaar bij je sleutels, omdat die fysiek op het apparaat staan.
• Geen afhankelijkheid van apps of browsers
: een phishing-link of malware op je pc krijgt geen toegang tot je wallet.
• Bevestiging op apparaat zelf
: elke transactie moet je fysiek goedkeuren op het apparaat, bijvoorbeeld via een knop of touchscreen.

Let op: veilig gebruik vereist wel discipline. Wie zijn pincode of herstelzin (seed phrase) kwijtraakt, kan zijn crypto definitief verliezen. Schrijf deze dus op en bewaar hem veilig, bijvoorbeeld in een kluis.

©rawcaptured

Wanneer kies je voor een hardware wallet?

Een hardware wallet is vooral slim als:

• je voor langere tijd crypto wilt bewaren (hodlen);
• je meer dan een paar honderd euro aan crypto bezit;
• je waarde hecht aan maximale controle en veiligheid.

Voor wie af en toe wat koopt en verkoopt via een app als Bitvavo of Binance is een software wallet of custodial wallet voldoende. Maar als je serieus bezig bent met investeren in crypto, is een hardware wallet een logische stap.

Zijn er ook nadelen?

Zeker. Een paar punten om rekening mee te houden:

• Je moet het apparaat kopen: reken op 50 tot 200 euro.
• Je moet de seed phrase handmatig opslaan en beveiligen.
• Een hardware wallet is minder snel toegankelijk dan een mobiele app.
• Als je hem kwijtraakt zonder back-up, ben je alles kwijt.

Tips voor veilig gebruik
  • Koop je wallet alleen bij de fabrikant of een erkende dealer (i.v.m. risico op gemanipuleerde apparaten).
  • Stel altijd een pincode in.
  • Schrijf je herstelzin op, liefst op papier (geen foto of notitie in je telefoon).
  • Deel je seed phrase met niemand.
  • Overweeg een tweede wallet als back-up.

En hoe zit het met regulering?

Cryptovaluta blijven risicovol. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) adviseert particuliere beleggers om zich goed in te lezen voordat ze beginnen met beleggen in crypto. Op hun website vind je een praktische checklist waarmee je snel kunt zien of beleggen — in crypto of andere producten — iets voor jou is.

Ook handig: voor wie meer wil weten over actuele trends in crypto en blockchain, biedt Bitcoinmagazine.nl dagelijks nieuws, koersinformatie en uitleg. Dit soort bronnen helpen je op de hoogte te blijven zonder dat je blind ergens instapt.

Tot slot: hoe houd je overzicht?

Een hardware wallet gebruik je vaak in combinatie met desktopsoftware of een app. Daarmee kun je transacties voorbereiden, je saldo bekijken en notificaties instellen. Voor mobiel gebruik blijft een bankapp natuurlijk onmisbaar. Denk aan betalen, alerts en koppeling met je beleggingsrekening. De Consumentenbond heeft een overzicht gemaakt van wat je veilig mag verwachten van mobiel bankieren.

Een slimme strategie? Gebruik een hardware wallet voor opslag, je mobiel voor notificaties, en je desktop voor analyse. Zo heb je snelheid, overzicht én veiligheid in één.