Foto's synchroniseren tussen pc en smartphone met Mylio
Heb je ook weleens dat je ergens bent en een bepaalde foto aan iemand wilt laten zien, maar er dan achter komt dat je precies dat ene plaatje niet op je telefoon hebt staan? Dankzij Mylio kun je de foto’s synchroniseren op al je apparaten. Ook zie je thuis wat er allemaal op je mobiele apparaten rondzwerft.
Mylio is een synchronisatie-app die ervoor zorgt dat je foto’s die verspreid over meerdere apparaten staan, alsnog als één grote fotoverzameling op je computer kunt bekijken én onderhouden. Belangrijk verschil met andere synchronisatiediensten is dat de foto’s alleen op jouw computer, smartphone of tablet staan en niet ergens op een server in de cloud terechtkomen. Ook worden ze niet via internet verstuurd. Je synchroniseert dus rechtstreeks tussen jouw eigen apparaten. Dit is hoe het werkt.
Installeren
Het beste installeer je Mylio eerst op je computer en pas daarna op een smartphone of tablet. Er is een app beschikbaar voor Windows, Mac, Android, iPhone en iPad. Na installatie van de Windows-app krijg je enkele introductieschermen te zien, waarna je je dient aan te melden. Dit account is nodig om te weten tussen welke apparaten je wilt synchroniseren.
Vervolgens geef je aan welke foto’s je via Mylio wilt synchroniseren. Kies This device en laat automatisch naar foto’s op de interne schijf zoeken of wijs zelf een fotomap aan via Manually Locate Files. Mylio brengt jouw foto’s alleen in kaart, er wordt niets verplaatst.
©PXimport
Gratis of betaald
Mylio mag je gratis gebruiken met drie apparaten en vijfduizend foto’s. Je kunt daardoor meteen aan de slag met zoiets als een computer, smartphone en een tablet. Heb je een grote fotoverzameling? Kijk dan of je alleen de meest recente beelden kunt laten synchroniseren, bijvoorbeeld die van het lopende jaar. Wil je alle foto’s altijd en overal kunnen inzien, dan ontkom je helaas niet aan een abonnement.
Fotoverzameling
Zodra de configuratie is afgerond en je in het hoofdscherm bent aanbeland, zijn de geïmporteerde foto’s op verschillende manieren te bekijken. Klik onder de menubalk op All Photos om al het materiaal te tonen, of kies Calendar om te zien wanneer je welke foto’s hebt gemaakt.
Bij Map gebruik je een plattegrond om te ontdekken op welke locaties foto’s gemaakt zijn. Ze moeten dan wel locatiegegevens bevatten, waardoor dit vooral goed werkt met telefoonfoto’s. Heeft een foto geen locatiegegevens of kloppen ze niet, maar weet je wel waar het plaatje is geschoten? Sleep het dan naar de juiste plek op de kaart.
Onder People zie je foto’s waarop Mylio mensen denkt te herkennen. Bij Folders vind je alle mappen terug die je hebt toegevoegd en Albums gebruik je om eigen verzamelingen zoals verjaardagen of vakanties aan te leggen. Een album bevat foto’s die jij graag bij elkaar ziet staan zonder dat je de fysieke fotobestanden, die verspreid over meerdere mappen staan, hoeft te verplaatsen.
©PXimport
Hoofdoverzicht
Of je nu Calendar, Map, of Folders kiest, je begint met een hoofdoverzicht waar je steeds verder op doorklikt tot je de foto’s ziet die op een bepaalde datum of locatie zijn gemaakt of die in een specifieke map zitten. Bij All Photos zie je al wel meteen alle beelden.
Klik je op een fotominiatuur, dan zie je rechts op het tabblad Info informatie zoals de bestandsnaam en cameragegevens, terwijl het tabblad Map de fotolocatie verklapt. Zie je geen tabbladen? Klik dan even op het pijltje bovenaan de kolom met pictogrammen langs de schermrand.
Dubbelklik om een foto in het groot te bekijken, waarna je via een filmstrip snel en makkelijk door je foto’s bladert. Om terug te keren naar het vorige overzicht, klik je links bovenin op < of druk je op je toetsenbord op Esc.
©PXimport
Mappen toevoegen
Wil je extra computermappen toevoegen aan Mylio? Klik rechts bovenin op de drie puntjes, kies Settings / Source folders / Add more folders en wijs de map(pen) aan. Een map weer uit Mylio halen, kan door het schakelaartje in het lijstje uit te zetten. De app houdt zelf in de gaten of er iets wijzigt in deze mappen, waardoor nieuwe foto’s vanzelf in Mylio verschijnen.
Wil je een of meer foto’s naar een andere map verplaatsen? Sleep ze naar de onderzijde van het scherm, laat ze los in het klembord dat automatisch verschijnt en sleep ze vervolgens naar een bestemmingsmap. Gaat het om een album, dan wordt alleen een snelkoppeling geplaatst en verplaats je de bestanden niet fysiek.
Mobiele apparaten
De volgende stap is dat je Mylio op je smartphone of tablet installeert en dat werkt grotendeels zoals je daarnet op de computer hebt gedaan. Zolang je maar hetzelfde account gebruikt, worden jouw foto’s automatisch gesynchroniseerd tussen alle apparaten die in Mylio bekend zijn. Dat er een synchronisatie loopt, zie je aan het draaiende blauwe cirkeltje rechts bovenin bij het apparaat-pictogram. Zodra je daar een groen vinkje ziet, is alles gesynchroniseerd.
Het is belangrijk om te weten dat synchroniseren alleen mogelijk is, zolang de computer en het mobiele apparaat aanstaan en met hetzelfde (thuis)netwerk zijn verbonden. Daarnaast moet op mobiele apparaten de app op de voorgrond draaien, op de computer hoeft de app alleen maar te zijn gestart.
Synchronisatiemethode
Je kunt instellen hoe er gesynchroniseerd moet worden. Op de computer klik je hiertoe op Dashboard en bij een mobiel apparaat tik je op het apparaat-pictogram om dit dashboard te openen. Vervolgens ga je naar Devices, tik of klik je op een apparaat en kies je Device Quality. Meestal is hier Auto Optimized geselecteerd, wat inhoudt dat kopieën verkleind worden om opslagruimte te besparen. Dat is vooral handig op een smartphone of tablet. De foto’s zijn dan nog steeds groot genoeg om te bekijken, te bewerken en te delen.
Wil je op een apparaat liever alle foto’s in volledige grootte hebben? Dat kan door over te schakelen naar Vault. Zet bijvoorbeeld je computer op Vault, dan krijg je daar alle mobiele foto’s op ware grootte binnen; op dat apparaat heb je meestal toch wel genoeg opslagruimte. De synchronisatiestatus van deze kluis wordt met een extra pictogram aangegeven.
Sluit je een abonnement af en beheer jij jouw volledige fotoverzameling met Mylio? Voeg dan een NAS, externe schijf of clouddienst toe door bij Devices op Add te klikken en ook hier weer Vault te kiezen als synchronisatiemethode. Op die manier wordt automatisch een back-up bijgehouden van al je foto’s en raak je ze niet kwijt als je telefoon, tablet of interne schijf het begeeft.
©PXimport
Weg en meteen weer terug
Heb je een externe schijf of een ander apparaat aangewezen als vault (kluis)? Dan gebeurt er iets opmerkelijks zodra je buiten Mylio om een foto weggooit op je computer (bijvoorbeeld via Windows Verkenner). Een paar tellen later is de foto dan ineens weer terug! Dat komt omdat Mylio jou beschermt tegen onbedoeld fotoverlies. Verwijder je de foto vanuit Mylio, dan heb je hier geen last van.
Vind je dit gedrag vervelend? Tik rechts bovenin op de drie puntjes, kies Settings / Source Folders en schakel Safe delete on Vaults uit. Hetzelfde kan via het dashboard door bij Devices naar je computer te gaan en Safe Delete uit te zetten. Verwijder je daarna een foto in Mylio of daarbuiten, dan verdwijnt het (bij de eerstvolgende synchronisatieslag) van elk apparaat.
Foto’s bewerken
Wil je een foto bewerken? Op een iPad of computer kan dit via het derde tabblad Edit, wanneer je een foto of miniatuur ervan bekijkt. Op een smartphone tik je op het pennetje. Je kunt filters aanbrengen, rode ogen verhelpen, het beeld bijsnijden of roteren, en spelen met helderheid, contrast, scherpte en kleuren. Wijzigingen worden apart bewaard, waardoor het origineel altijd intact blijft.
Ook bewerkingen worden naar al je apparaten gesynchroniseerd, dus wat je onderweg op je telefoon doet, zie je later ook terug op je computer. Wil je een bewerkte foto ergens voor gebruiken, zoals afdrukken of met iemand delen? Dan moet je het beeld eerst exporteren als een nieuw fotobestand. Op een iPad of computer vind je het deelpictogram boven de drie tabbladen, op een smartphone onderaan het scherm.
Het is wel aan te raden om foto’s die je exporteert op de hoogste kwaliteit te bewaren, tenzij je voldoende hebt aan een kleiner exemplaar natuurlijk. Op een computer stel je dit in zodra je de foto exporteert. Kies dan bij Resolutie voor de hoogste (originele) variant, bij Quality bijvoorbeeld voor Maximum en vink bij Metadata meteen even alle opties aan om de foto te verrijken met allerlei nuttige informatie. Op een iPad of smartphone stel je dezelfde opties in vóórdat je de foto exporteert. Tik op de drie puntjes en kies Settings / Export & Sharing.
Nog een laatste tip. Stop je Mylio via File / Close of met sneltoets Alt+F4, dan blijft de app in de achtergrond actief en kun je je foto’s dus nog steeds synchroniseren. Gebruik File / Exit of sneltoets Alt+X om de app volledig af te sluiten.
©PXimport
Gezichtsdetectie
In het onderdeel People / Untagged vind je alle foto’s waarvan Mylio denkt dat er personen op te zien zijn. Herken je iemand? Klik of tik op het vraagteken onder de foto en typ een naam. Bij elke volgende foto kun je meteen deze persoon aanwijzen, een andere naam opgeven, of je kiest Ignore als je iemand niet wilt markeren of er geen personen te bekennen zijn.
Alle foto’s met herkende personen worden netjes gegroepeerd weergegeven in het onderdeel People. Daarnaast kun je overal waar je een foto in het groot bekijkt namen toekennen door het pictogram Face tagging actief te maken.