Meervoudig knippen en plakken met de Office Prikker

© PXimport

Meervoudig knippen en plakken met de Office Prikker

Laptops & ultrabooks

Geplaatst: 19 maart 2021 - 10:04

Aangepast: 14 december 2022 - 10:33

Dirk Schoofs

Vaak kennen zelfs doorgewinterde Office-gebruikers de Prikker niet. Jammer, want dit is een interessante functie om in Word blokken tekst en afbeeldingen van verschillende locaties te kopiëren en allemaal tegelijk op een andere plaats te plakken.

Ctrl+F3

De Prikker, of in het Engels ‘the Spike’, is genoemd naar de ouderwetse papierprikker. Je kent wel het blokje hout waar een grote scherpe spijker doorheen zit zodat mensen hierop vellen papier kunnen prikken van de taken die ze hebben afgewerkt. Omdat de spijker door het papier heen zit, ligt de volgorde van de afgewerkte taken vast. De Prikker in Word verschilt van het klembord, waarmee je slechts één gekopieerde blokje tekst tegelijk kunt verwerken. Deze Prikker verzamelt namelijk een aantal niet-aangrenzende tekstblokken tegelijk en bewaart ze tot je ze ergens anders hebt geplakt. Je selecteert eerst de tekst en de afbeelding(-en) die je aan de Prikker wilt toevoegen. Om de gegevens te verzamelen gebruik je de sneltoets Ctrl+F3.

© PXimport

Knippen

Hiermee zal Word deze gegevens uit het document knippen en in het geheugen van de Prikker plaatsen. Je gaat door met het knippen van inhoud totdat Word alles heeft toegevoegd aan Prikker. Iedere keer dat je Ctrl+F3 gebruikt, knip je de selectie en verdwijnt het stukje tekst of de afbeelding uit de oorspronkelijke tekst. Waarschijnlijk denk je op dit moment: “Hoezo knippen?! Ik wil de gekopieerde tekst helemaal niet uit document verwijderen. Ik wil kopiëren, niet knippen!” Wanneer je de tekst niet uit de oorspronkelijke locatie wilt verwijderen, druk je eenvoudig op Ctrl+Z nadat je de tekst naar de Prikker hebt gekopieerd om de knip ongedaan te maken. Wat je daarnet hebt geknipt, bevindt zich dan nog steeds in de Prikker.

© PXimport

Plakken

Je kunt de inhoud van de Prikker altijd bekijken en controleren. Selecteer het tabblad Invoegen op het lint. Klik op de knop Snelle onderdelen in het gedeelte Tekst en selecteer AutoTekst. In het uitklapmenu zie je het onderdeel Prikker staan en daar lees je alles wat je inmiddels aan de Prikker hebt toegevoegd. Vervolgens open je een nieuw document om alle elementen te plakken die zijn opgeslagen in de Prikker. Nu mag je niet de opdracht Plakken gebruiken, maar wel Ctrl+Shift+F3. Alle informatie in de Prikker en dus niet alleen het laatste tekstblok dat je eraan hebt toegevoegd, wordt in het document geplakt op het invoegpunt. Tegelijk wordt alle informatie in de Prikker gewist.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000