ID.nl logo
Zo kun je de Microsoft Office-productcode vinden
Huis

Zo kun je de Microsoft Office-productcode vinden

Probeer je Office te installeren of te activeren, dan heb je in veel gevallen een Microsoft Office-productcode nodig. Daarmee heb je toegang tot alle functies van de bekende kantoorsoftware. Ben je je code vergeten en weet je niet waar je die kunt vinden? Wij helpen je een handje vooruit.

Bij de installatie of activering van Microsoft Office 365, Office 2019 of de oudere versies van, zoals Office 2016 en Office 2013 kan er om een productcode gevraagd worden. Zonder deze code kun je dan de software niet activeren. Het is een alfanumerieke code van 25 karakters in vijf blokken van vijf karakters die door een liggend streepje gescheiden zijn.

Waar staat de productcode?

De manier waarop je de productcode kan vinden hangt af van de manier waarop je Office verkregen hebt. Als Office al op je computer voorgeïnstalleerd was, zal de code bijgevoegd zijn in de verpakking van je computer.

Het kan ook zo zijn dat de code op de kassabon staat. Dit is echter vaker het geval als je de software los gekocht hebt. Heb je Office als los softwarepakket aangeschaft, dan kun je de productcode op de achterkant van de kaart in de verpakking vinden. Als je Office via een online winkel gekocht hebt, kan het zijn dat je de productcode via e-mail ontvangen hebt. Deze staat dan meestal op de digitale factuur.

Microsoft stelt dat de productcode in Office zelf niet inzichtelijk is vanwege 'veiligheidsredenen'. Gelukkig zijn er tools om de productcode alsnog te achterhalen. Denk aan Magical Jelly Bean Keyfinder. Het is echter een kat-en-muis-spel tussen de ontwikkelaars en Microsoft, dat graag probeert te voorkomen dat mensen de productsleutel achterhalen op hun pc.

©PXimport

Microsoft-account

Als Office eenmaal geactiveerd is en daarna aan je Microsoft-account gekoppeld is, heb je de productcode eigenlijk niet meer nodig omdat je de software kunt activeren door met je Microsoft-account in te loggen. Toch is het handig om de productcode voor de zekerheid te bewaren.

Koppel je de productcode niet aan je Microsoft-account, dan moet je de productcode goed bewaren omdat je deze nodig zult hebben wanneer je Office opnieuw installeert.

Als je meerdere kopieën van Office hebt gekocht en dezelfde installeerknop hebt gebruikt om Office te installeren op meerdere pc's, dan kun je het programma niet meer activeren op andere pc's. De productcode kun je namelijk maar voor één computer gebruiken. Je kunt de productcode voor andere pc's wel wijzigen om dit probleem op te lossen. Hier kun je lezen hoe dat werkt.

Productcode kwijt?

Als je de productcode toch onverhoopt kwijt bent geraakt en deze nooit aan je Microsoft account gekoppeld hebt, kun je via de ondersteuning van Microsoft een nieuwe code aanvragen, mits je een geldig aankoopbewijs hebt.

Werkt dit allemaal niet, dan zit er weinig anders op dan een nieuwe productcode aan te schaffen. Er zijn veel websites die Office-abonnementen aanbieden en daarom kunnen de abonnementsprijzen wat uiteenlopen. Zorg dat je ervan overtuigd bent dat je je code via een betrouwbare website koopt, om te voorkomen dat je in de val stapt en een code koopt die niet werkt. Vertrouw je het niet, koop dan de code via Microsoft zelf. 

Naast een nieuwe productcode aanschaffen, kun je natuurlijk ook voor een gratis Office-alternatief gaan. Google, LibreOffice en zelfs Microsoft bieden kosteloos kantoorprogramma’s aan. Voor veruit de meeste consumenten voldoen deze pakketten prima. In dit artikel gaan we dieper in op de (online) mogelijkheden van gratis alternatieven voor Office.

▼ Volgende artikel
De strategische comeback van Renault in de elektrische automarkt
Mobiliteit

De strategische comeback van Renault in de elektrische automarkt

Terwijl Volkswagen fabrieken sluit en banen schrapt, onthult Renault op de eerste verjaardag van dochterbedrijf Ampère een strategisch plan, waarbij goed is gekeken naar de Chinese aanpak. In dit artikel lees je meer over de stand van zaken in de Europese automarkt en de plannen van Renault.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Wat is er aan de hand?

Volkswagen sluit fabrieken en snoeit in het personeelsbestand, terwijl ook het Stellantis-concern het moeilijk heeft. Niet alleen de Europese automarkt heeft moeite met het bijbenen van dé energie transitie, dit speelt wereldwijd.

Toch is er één groot concern dat zich in de afgelopen periode op de achtergrond heeft gehouden: de Renault Group. Tot nu toe dan. Op de eerste verjaardag van Ampère, de door de Renault Group opgerichte firma die alles omtrent EV's en software ontwikkelt, onthult de Group een plan om de strijd aan te gaan met de concurrentie.

Strategische plannen

Renault heeft voor Ampère een meerjarenplan aangekondigd om de concurrentie aan te gaan. Dit zijn de belangrijkste punten:

  • Versnellen van de ontwikkeling en productie van betaalbare, slimme elektrische auto's, waaronder een nieuwe Twingo en Renault 5.
  • Samenwerken met Nissan, Alpine en Mitsubishi om nieuwe EV-modellen te ontwikkelen.
  • Introductie van LFP-batterijen in 2026 en kobalt-vrije batterijen in 2028.
  • Ontwikkelen van een Europese Software-Defined Vehicle in 2026.
  • Verminderen van ontwikkelingskosten voor EV's tegen 2028 en inzetten op koolstofvrije mobiliteit.

Alle plannen vind je op de site van Renault.

©Renault

De Chinese aanpak

De wereldwijde automarkt wordt momenteel gedomineerd door hetzij de VS (Tesla) en China. Twee absolute grootmachten voor wat betreft elektrische auto's. Dit ondanks het feit dat vrijwel alle Europese fabrikanten ook hun best doen. Denk aan de Volkswagen iD-lijn en het redelijke succes van Stellantis-producten als de Peugeot e208 en de Opel Corsa Electric.

China speelt dit spel slim en bouwt EV's van de grond af aan als 'software defined vehicles': auto's waarbij hard- en software optimaal samenwerken, met een flexibel platform als basis.

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Voordeel: ook oudere auto altijd up-to-date

Dit breng niet alleen efficiency en comfort met zich mee, zoals een lager energieverbruik en een naadloze communicatie met apps op bijvoorbeeld je telefoon, maar zorgt er ook voor dat alle componenten up-to-date worden gehouden.

Een voorbeeld? De eerste generatie Tesla Model 3 wordt zelfs nu nog verbeterd middels software-updates. En dan hebben we het niet alleen over de navigatiekaarten, maar ook de thermische systemen rondom de batterij of de elektromotoren. Zelfs een paar jaar nadat de auto op de markt is verschenen, kan een software defined vehicle zonder tussenkomst van een garage technisch worden verbeterd. 

©Renault

11.000 mensen

Ampère en de Renault Group volgen Chinees voorbeeld. In 2026 moeten de eerste resultaten uitkomen. Momenteel werken er 11.000 mensen aan. Ampère innoveert zelf, maar kijkt daarvoor ook zeker naar 'het voorbeeld' in de vorm van China. "Dat is waar de EV-magie nu gebeurt", vertelt Groupe Renault-CEO Luca de Meo. "Wij zijn van plan om te leren van die expertise en de opgedane kennis te gebruiken voor onze eigen markt hier in Europa."

LFP-batterijen

Een stevige uitspraak waarmee hij eigenlijk zegt dat als er niets gebeurt, ook de Renault Groupe, inclusief Nissan, Alpine en Mitsubishi, de boot zal missen.

Een ander aspect waar door Ampère druk aan wordt gewerkt, is het reduceren van de algehele CO2-voetafdruk. Dit wil men doen door het omarmen van nieuwe techniek voor het vervaardigen van staal, gebruik te maken van elektrische ovens en ook in te zetten op LFP-technologie. Hierbij wordt zonder gebruik van nikkel en kobalt toch eenzelfde range bereikt als met een NMC-accu. 

Nieuwe Twingo

Ambitieuze plannen dus, maar Ampère en Groupe Renault lijken zeker van hun zaak. Met name dankzij de bijvoorbeeld het openen van een batterijfabriek direct naast de Ampère-fabriek in Douai (Noord-Frankrijk) en de inmiddels volledig elektrisch modellen van Renault: de 5, Megane, Scenic en natuurlijk de ZOE.

Ook een auto uit Alpine's elektrische Dream-garage is een feit, terwijl er binnen twee jaar een software defined elektrische Twingo moet zijn. Samen met alle andere merken, die eveneens een eigen – op Ampère-techniek gebaseerde – auto op de markt zullen brengen, zou dit weleens de redding van de Europese automarkt kunnen zijn. 

©Renault

Meer weten? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog

Watch on YouTube


▼ Volgende artikel
6 tips om je koffiebonen lekker vers te houden
Huis

6 tips om je koffiebonen lekker vers te houden

Of je nu een echte koffieliefhebber bent of gewoon graag geniet van een dagelijks kopje: smaak en verse koffiebonen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar hoe zorg je ervoor dat die bonen hun versheid en aroma behouden? ID.nl geeft je handige tips om je koffiebonen zo goed mogelijk te bewaren, zodat elke kop blijft smaken zoals hij hoort.

☕ In dit artikel leggen we uit wat er gebeurt wanneer koffiebonen in contact komen met licht en zuurstof. Spoiler alert: daar kunnen ze niet zo goed tegen. We geven je tips over hoe je koffiebonen het best kunt bewaren én gebruiken, zodat de smaak het beste blijft.

Lees ook: Koffiemolen kiezen: de beste tips om het ideale apparaat te vinden

Koffiebonen goed bewaren: daarom is het belangrijk

Koffiebonen ontwikkelen na het branden een scala aan aroma's en smaken. Maar ze 'ademen' ook. Direct na het roosteren zijn koffiebonen nog niet direct geschikt om in je koffiemachine te gebruiken. Net na het roosteren geven ze koolstofdioxide (CO₂) af. Dit proces helpt de bonen om hun versheid en karakteristieke smaken te behouden. Na verloop van tijd vervliegt die CO₂, en daarmee ook de smaak. Het is dus belangrijk om te weten hoe je de versheid kunt behouden.

©Jane Kelly

Tips voor het bewaren van koffiebonen

Je hebt de perfecte zak met vers gebrande koffiebonen gevonden. Die smaken moeten natuurlijk wel goed blijven. Hier zijn zes praktische tips om je koffiebonen zo vers mogelijk te houden.

Tip 1: Bewaar de bonen heel

Het lijkt misschien een goed idee om je bonen meteen allemaal te malen. Ben je maar klaar. Maar voor de smaak van je koffie is het geen goed idee.

Hele koffiebonen behouden hun oorspronkelijke smaak en aroma veel langer dan gemalen koffie. Zodra je de bonen maalt, begint het oxidatieproces, waarbij smaak verloren gaat. Tot wel de helft van de aroma's verdwijnt binnen een minuut na het malen. Daarom smaakt versgemalen koffie altijd beter dan voorgesneden koffie.

Tip 2: Bewaar de bonen luchtdicht

Zuurstof is funest voor de versheid van koffiebonen. Bewaar ze daarom in een luchtdichte container opbergdoos. Dit is de beste manier om de smaak en geur van je koffie te beschermen.

Wanneer zuurstof in contact komt met je koffiebonen, begint het oxidatieproces. Hoe dat werkt, lees je verderop. Maar door je bonen luchtdicht te bewaren voorkom je nog iets anders: geuroverdracht. Als je koffiebonen bijvoorbeeld gewoon naast de uien legt, dus niet in een luchtdichte pot, dan gaat je koffie naar ui smaken.

©Reema

Waarom je koffiebonen luchtdicht moet bewaren

Oxidatie is een chemisch proces waarbij stoffen reageren met zuurstof, zoals je bijvoorbeeld ziet bij roestvorming op metaal. Bij koffiebonen leidt oxidatie tot verlies van smaak en aroma. Wanneer koffiebonen in contact komen met zuurstof, begint dit proces: de chemische samenstelling verandert, en daarmee ook de smaak. Vooral de oliën in de bonen, waar het merendeel van de smaak in zit, zijn gevoelig voor oxidatie.

Ongeveer 7 tot 17 procent van het gewicht van een koffieboon bestaat uit lipiden, oftewel oliën. Hoewel tijdens het branden al een deel van die oliën verloren gaat, blijft er nog genoeg over om de smaak te dragen. Dark roasts bevatten doorgaans de meeste oliën, maar zijn daardoor ook vatbaarder voor snellere smaakverlies door oxidatie.

Tip 3: Bewaar koffiebonen op een donkere plek

Licht, vooral ultraviolet licht, kan de moleculen in koffiebonen afbreken en de smaak aantasten. Bewaar bonen daarom op een donkere, koele plek, zoals een kast of lade. Zo voorkom je dat belangrijke aroma's verloren gaan.

Als je bonen in een glazen pot of in de originele verpakking zitten, bewaar ze dan in een kast of lade. Koel en donker is hét perfect bewaaradvies voor koffiebonen.

Tip 4: Bewaar koffiebonen niet in de koelkast

Koffiebonen zijn hygroscopisch, wat betekent dat ze vocht en geuren opnemen. Een vochtige koelkast vol etenswaren is dus geen geschikte plek voor je koffiebonen. Binnen enkele dagen nemen ze de geur en smaak van andere producten over. Je proeft kaas in je koffie. Of spruitjes. Niet doen dus!

Tip 5: Vries bonen alleen in als het nodig is

De een zegt dat het echt niet kan, de ander vindt het dé oplossing om je koffiebonen langer te bewaren: invriezen. In principe doet invriezen niets met de smaak – tenminste, zolang het goed gebeurt.

Als je je bonen ongeopend in de vriezer bewaart, blijven ze drie tot vier maanden vers voordat ze smaak verliezen. Maar dan moeten ze wel echt luchtdicht verpakt zitten. Anders komt er lucht en vocht bij je bonen en worden ze alsnog minder lekker. Lang niet alle diepvriesbakjes zijn helemaal luchtdicht. Wil je bonen invriezen, controleer dit dan goed!

Heb je bonen ingevroren? Ontdooi dan steeds maar een kleine hoeveelheid bonen, precies zoveel als je nodig hebt. Zo voorkom je oxidatie. Ook goed om te weten: voordat je bonen gaat malen, moeten ze ontdooid zijn.

©White bear studio

Tip 6: Maal alleen wat je nodig hebt

Om de versheid te bewaren, maal je alleen de hoeveelheid die je nodig hebt voor dat moment. Koop ook niet te veel bonen tegelijk, en open niet meerdere zakken tegelijkertijd. Zo blijft je koffie altijd zo vers mogelijk.

Zakken met een ventiel zijn ideaal: ze laten de CO₂ die de koffie uitstoot ontsnappen, maar houden lucht van buitenaf tegen. Heb je een zak koffiebonen geopend, dan komt er wel zuurstof bij. Gebruik de bonen dan zo snel mogelijk voor de beste smaak.