Copy-pasten als een baas: zo krijg je toegang tot het klembord op Android
Je denkt er misschien niet meteen aan, maar Android beschikt net als Windows over een klembord. Met dat klembord kun je eenvoudig tekst van de ene naar de andere app kopiëren. Maar hoe open je dat klembord, en hoe krijg je toegang tot de inhoud die erop staat?
Wat gaan we doen?
In dit artikel leggen we uit hoe kopiëren en plakken in Android precies werkt. Dat geldt voor zowel Android-smartphones en Android-tablets.
-
Zo werkt kopiëren, knippen en plakken
-
Knippen en plakken vanuit toetsenbord
-
Verbeteringen dankzij Android 13
-
Wil je meer weten over de veiligheid van Android? Lees dan het artikel Alles wat je moet weten over Android-beveiliging.
Een van de basisvaardigheden van een besturingssysteem is het kopiëren en plakken van tekst en andere data vanuit een centrale locatie. Android beschikt uiteraard ook over deze functionaliteit. Je kunt simpelweg tekst of afbeeldingen kopiëren en deze direct in een andere app of tabblad plakken. Echter, het klembord van het besturingssysteem biedt meer mogelijkheden. Alles wat je kopieert, blijft daar namelijk enige tijd bewaard. Dus als je iets bent kwijtgeraakt, iets wilt terughalen of gewoon wilt bekijken wat je ooit hebt gekopieerd, kun je het klembord openen en raadplegen.
Houd er wel rekening mee dat de manier om toegang te krijgen tot het klembord van je Android-smartphone kan variëren, afhankelijk van het toestel en de Android-skin die je gebruikt. Samsung- en LG-toestellen hebben bijvoorbeeld hun eigen variant van een klembord, terwijl andere Android-smartphones vaak een specifieke toetsenbord-app vereisen om het klembord te benaderen. Voor de duidelijkheid richten we ons hier op één methode. Hiervoor heb je wel een specifieke toetsenbord-app nodig.
Klembord binnen toetsenbord-apps
Eerst zul je een toetsenbordapplicatie moeten vinden die klembordfunctionaliteit aanbiedt. Denk dan bijvoorbeeld aan Gboard van Google of Swiftkey van Microsoft. De klembordfuncties binnen die twee applicaties werken nagenoeg hetzelfde, dus je hebt de keuze. Eerst download en installeer je de app en vervolgens stel je hem in als een standaard toetsenbord.
©PXimport
Om de toetsenbordinstellingen op je Android-smartphone aan te passen, navigeer je naar het instellingenmenu. Maak gebruik van het zoekveld, dat meestal bovenaan het scherm staat, en zoek naar 'toetsenbord'. Er zal een lijst met zoekresultaten verschijnen. Zoek naar de optie waarmee je je standaard toetsenbord kunt wijzigen en tik hierop.
Selecteer vervolgens de eerste keuze bovenaan de lijst, zoals Gboard of SwiftKey. Houd er rekening mee dat de interface op jouw toestel mogelijk een andere vormgeving heeft. Je kunt ook kiezen voor een ander toetsenbord dat toegang biedt tot het klembord. Selecteer in dat geval de app die je zojuist hebt gedownload.
Tekst kopiëren en plakken
Het klembord ondersteunt meestal alleen tekst. Kopieer een stuk tekst dat je naar een andere app wilt verplaatsen. Open bijvoorbeeld WhatsApp en selecteer een chat. Je kunt de tekst direct plakken door het tekstveld ingedrukt te houden. Je kunt ook het klembordicoon aantikken, dat onder het tekstveld en boven de toetsen staat.
Zie je het klembord niet? Dan verschijnt waarschijnlijk een suggestie om de laatst gekopieerde tekst te plakken. In dat geval, tik op het witte cirkeltje met de pijl naar rechts om alle beschikbare opties te tonen.
Onder het kopje 'Recent' vind je je laatst gekopieerde teksten. Tik op een van deze opties en de tekst wordt in het nieuwe tekstveld geplakt. Let wel, na verloop van tijd verdwijnen deze teksten uit het klembord. Als je vaak dezelfde tekst kopieert, kun je die vastpinnen. Zowel Gboard als Swiftkey bieden deze optie. Houd het item ingedrukt en kies voor vastpinnen.
Klembord sinds Android 13
Sinds Android-versie 13 is het klembord behoorlijk onder handen genomen. In de kern blijft het concept hetzelfde: het klembord slaat tekst en afbeeldingen op die zijn gekopieerd vanuit een applicatie, om ze elders te plakken. Echter, vanaf Android 13 is de toegankelijkheid en beheersbaarheid van het klembord behoorlijk verbeterd, wat de productiviteit van de gebruiker bevordert.
Een grote verbetering is het meervoudig klembord. Nu kun je meer dan één item tegelijk bewaren, of het nu tekst of afbeeldingen zijn. Dit alles wordt getoond in een nieuw klembordpaneel. Je komt hier via het meldingscentrum of door het tekstveld lang ingedrukt te houden. In dit paneel kun je door je gekopieerde items scrollen, items kiezen om te plakken en ongewenste items verwijderen. Je kunt zelfs gekopieerde tekst aanpassen voordat je deze ergens inplakt.
Daarnaast zijn er met Android 13 nieuwe privacyfuncties voor het klembord geïntroduceerd. In voorgaande versies van Android konden applicaties op de achtergrond inhoud van het klembord lezen, wat potentieel tot privacyrisico's kon leiden. Nu hebben gebruikers meer controle over welke apps toegang hebben tot hun klembordgegevens. Dit omvat een nieuwe toestemming voor klembordtoegang, en een melding die wordt weergegeven wanneer een app probeert de klembordinhoud te lezen. Wel zo veilig.