Zo krijg je toegang tot het klembord op Android

Zo krijg je toegang tot het klembord op Android

Geplaatst: 7 september 2023 - 14:47

Aangepast: 7 september 2023 - 14:48

Wesley Akkerman

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar Android beschikt ook over een klembord, net als Windows. Met dit klembord kun je eenvoudig tekst van de ene naar de andere app kopiëren. Maar hoe open je dit klembord en hoe krijg je toegang tot de inhoud die erop staat?

Het is een basale functionaliteit van een besturingssysteem: tekst en andere data kunnen kopiëren en plakken vanuit een centrale plek. Op Android kan dat natuurlijk ook. Je kunt gewoon tekst of afbeeldingen kopiëren en die meteen plakken in een andere app of tab. Maar je kunt ook meer halen uit het klembord van het besturingssysteem. Alles wat je kopieert, blijft daar namelijk een tijdje staan. Ben je dus iets kwijt, wil je iets terughalen of gewoon even opzoeken wat je ooit gekopieerd hebt, dan kan dat door het klembord gewoon eens te openen.

Let op, de manier om bij het klembord van je Android-smartphone te komen kan verschillen, afhankelijk van je toestel en de Android-skin die je gebruikt. Bijvoorbeeld, Samsung- en LG-toestellen hebben hun eigen variant van een klembord, terwijl andere Android-smartphones vaak een specifiek toetsenbord vereisen om toegang te krijgen tot het klembord. Om het overzichtelijk te houden, focussen we ons op één methode. Je hebt daarvoor wel een specifieke toetsenbordapp nodig.

Klembord binnen toetsenbordapps

Eerst is het belangrijk om een toetsenbordapplicatie te vinden die klembordfunctionaliteit aanbiedt. Denk dan bijvoorbeeld aan Gboard van Google of Swiftkey van Microsoft. De klembordfuncties binnen die twee applicaties werken nagenoeg hetzelfde, dus je hebt de keuze. Eerst download en installeer je de app en vervolgens stel je hem in als een standaard toetsenbord. 

 

© PXimport

Met een ander toetsenbord in Android heb je meer mogelijkheden.

Om je toetsenbord in te stellen ga je naar de instellingen van je Android-smartphone. Gebruik het zoekveld, meestal bovenaan, om te zoeken naar 'toetsenbord'. Een lijst met zoekresultaten zal verschijnen. Zoek naar de optie die je toelaat je standaardtoetsenbord te wijzigen en tik daarop. Kies dan voor de eerste optie bovenaan de lijst en selecteer Gboard of Swiftkey. Houd er rekening mee dat de interface op jouw toestel er mogelijk anders uitziet. Je kunt ook een ander toetsenbord kiezen dat toegang geeft tot het klembord; selecteer dan de app die je net hebt gedownload.

Tekst kopiëren en plakken

Het klembord ondersteunt meestal alleen tekst. Kopieer een stuk tekst dat je naar een andere app wilt verplaatsen. Open bijvoorbeeld WhatsApp en selecteer een chat. Je kunt de tekst direct plakken door het tekstveld ingedrukt te houden. Je kunt ook het klembordicoon aantikken, dat onder het tekstveld en boven de toetsen staat.

Zie je het klembord niet? Dan verschijnt waarschijnlijk een suggestie om de laatst gekopieerde tekst te plakken. In dat geval, tik op het witte cirkeltje met de pijl naar rechts om alle beschikbare opties te tonen.

Onder het kopje 'Recent' vind je je laatst gekopieerde teksten. Tik op een van deze opties en de tekst wordt in het nieuwe tekstveld geplakt. Let wel, na verloop van tijd verdwijnen deze teksten uit het klembord. Als je vaak dezelfde tekst kopieert, kun je die vastpinnen. Zowel Gboard als Swiftkey bieden deze optie. Houd het item ingedrukt en kies voor vastpinnen.

Klembord sinds Android 13

Sinds Androidversie 13 is het klembord behoorlijk onder handen genomen. In de kern blijft het concept hetzelfde: het klembord slaat tekst en afbeeldingen op die zijn gekopieerd vanuit een applicatie, om ze elders te plakken. Echter, in Android 13 is de toegankelijkheid en beheersbaarheid van het klembord behoorlijk verbeterd, wat de productiviteit van de gebruiker bevordert.

Een grote verbetering is het meervoudig klembord. Nu kun je meer dan één item tegelijk bewaren, of het nu tekst of afbeeldingen zijn. Dit alles wordt getoond in een nieuw klembordpaneel. Je komt hier via het meldingscentrum of door het tekstveld lang ingedrukt te houden. In dit paneel kun je door je gekopieerde items scrollen, items kiezen om te plakken en ongewenste items verwijderen. Je kunt zelfs gekopieerde tekst aanpassen voordat je deze ergens inplakt.

Zo krijg je toegang tot het klembord op Android-51738097

Het klembordpaneel dat in Android 13 zijn intrede heeft gemaakt.

Daarnaast introduceert Android 13 nieuwe privacyfuncties voor het klembord. In voorgaande versies van Android konden applicaties op de achtergrond inhoud van het klembord lezen, wat potentieel tot privacyrisico's kon leiden. Nu hebben gebruikers meer controle over welke apps toegang hebben tot hun klembordgegevens. Dit omvat een nieuwe toestemming voor klembordtoegang, en een melding die wordt weergegeven wanneer een app probeert de klembordinhoud te lezen. Wel zo veilig.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten