Bijschriften onder afbeeldingen in Google Docs

© PXimport

Bijschriften onder afbeeldingen in Google Docs

Laptops & ultrabooks

Geplaatst: 3 oktober 2021 - 08:24

Aangepast: 14 december 2022 - 10:14

Dirk Schoofs

Afbeeldingen toevoegen in Google Docs gaat erg makkelijk, maar bijschriften plaatsen is andere koek. Eigenlijk is er geen echte ondertitelingsfunctie in Google Documenten. Toch tonen we enkele manieren om in een document bijschriften onder afbeeldingen te plaatsen in Docs, met behulp van tabellen bijvoorbeeld.

Mensen zijn visueel ingesteld. Het eerste waar we in een krant of tijdschrift naar kijken zijn de foto’s. Daarna lezen we naast, boven of onder de foto het bijschrift dat iets meer vertelt over het onderwerp of de fotograaf. Over het algemeen gebruik je bijschriften om de afbeelding te verbinden met de tekst. 

Er zijn maar weinig beelden die het zonder bijschrift kunnen stellen. In die zin zijn bijschriften essentieel. Er zijn zelfs lezers die, nadat ze de foto’s en bijschriften hebben doorgenomen, niet eens meer de moeite nemen om het hele verhaal te lezen. 

Google Docs is ongetwijfeld een van de beste op de cloud gebaseerde tekstverwerkers met realtime samenwerking en allerlei geweldige functies. Maar als je de afbeeldingen een bijschrift wil geven, is er geen directe optie in Google Docs. Je moet dus een beetje werk verzetten om een tekst aan je foto’s toe te voegen.

Afbeelding invoegen

Om een afbeelding toe te voegen in het onlinedocument gebruik je het menu Invoegen. Vanaf daar kun je een afbeelding selecteren uit Google Foto’s, uit een map op de harde schijf of je kunt vanuit de ingebouwde zoekmachine het internetaanbod raadplegen. 

Wij kiezen in dit voorbeeld voor de laatste mogelijkheid. Daarmee verschijnt er een balk aan de rechterkant waar je bovenaan zoekwoorden typt. Dubbelklik op de afbeelding die je in het document wilt plaatsen. 

Vaak is zo’n afbeelding veel te groot. Door op het plaatje te klikken, verschijnen er handvaten waarmee je de afbeelding kunt verkleinen. Daarna geef je in de werkbalk aan hoe je afbeelding wilt uitlijnen: links, centraal of rechts.

© PXimport

Inline-tekst

Veruit de snelste manier om een bijschrift aan een afbeelding toe te voegen is via inline-tekst. Dit is een instelling in Google Documenten waarmee je tekst uitlijnt met objecten, zoals vormen, tabellen én afbeeldingen. In feite gaat het om een tekstterugloopstijl. 

Wanneer je op de afbeelding klikt, verschijnen onder de afbeelding verschillende tekstterugloopstijlen. De eerste is Inline. Selecteer deze stijl, plaats de muisaanwijzer onder de afbeelding en typ het bijschrift. Daarna kun je de tekstgrootte, uitlijning, kleur en stijl opmaken met behulp van de knoppen in de werkbalk bovenaan. 

Het nadeel van deze methode is dat het eigenlijk een onderbreking van de tekst is. Dat is prima voor grotere foto’s, maar als je nog aan de tekst moet sleutelen, kan het bijschrift verschuiven.

© PXimport

Insluiten in een tekening

Ben je van plan om achteraf nog dingen in het document aan te passen? Dan kun je beter voor een andere methode kiezen, zoals het insluiten in een tekening. Positioneer de muisaanwijzer waar de afbeelding moet komen en kies Invoegen / Tekening en selecteer dan Nieuw. De tekening die je samenstelt, bestaat uit de afbeelding én het bijschrift.

In het venster Tekening klik je bovenaan in de werkbalk op de knop Afbeelding. Daarna kun je een afbeelding uploaden van je pc, Google Drive of van internet. Wanneer de afbeelding is ingeladen, gebruik je de knop Tekstvak. Daarmee sleep je een tekstvak onder de foto waarin je de ondertitel typt. 

© PXimport

Ook nu kun je de tekst opmaken. Pas hem aan met behulp van verschillende opmaakopties, zoals lettergrootte, lettertype, tekstkleur, vulkleur, uitlijning, vet, cursief, onderstrepen, rand toevoegen aan bijschrift, regelafstand en opsommingstekens.

Als je tevreden bent, klik je op de blauwe knop Opslaan en sluiten. Hierdoor behandelt Google Docs de afbeelding en het bijschrift voortaan als één element. Wil je achteraf toch nog iets in het bijschrift wijzigen, dan klik je op de afbeelding en vervolgens kun je onder het plaatje de knop Bewerken gebruiken. Hierdoor kom je terug in de tekenmodule waar je de tekst kunt wijzigen.

In een tabel

De derde methode en laatste methode die we hier behandelen, is dat je een tabel maakt waarin de afbeelding en bijschrift allebei in een andere cel staan. Als je daarna de tabelrand verwijdert, wordt de tabel zelfs onzichtbaar. 

Weer ga je naar het menu Invoegen en dan kies je Tabel. Terwijl je dit doet, geef je het aantal cellen op waaruit de tabel moet bestaan. Kies een 1x2-tabel. Dit levert je een tabel op met één kolom en twee cellen die boven elkaar staan.

Voeg daarna de afbeelding in de bovenste cel in. Klik in die cel en via het menu Invoegen importeer je een afbeelding. Als er al een afbeelding in het document staat, kun je die ook naar deze cel slepen. Typ daarna het bijschrift in de cel onder de afbeelding. En weer kun je de tekst opmaken zoals iedere andere tekst.

Om de randen van de tabel te laten verdwijnen, klik je met de rechtermuisknop op de tabel en kies je Tabeleigenschappen. Wijzig de tabelrand in 0 pt. Hierdoor lijkt de tabel niet meer te bestaan, maar net als bij de tekenoptie hierboven blijven het bijschrift en de afbeelding verbonden met elkaar. Handig mocht je besluiten om ze te verplaatsen.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000