Extra beeldscherm toevoegen aan je laptop

© PXimport

Extra beeldscherm toevoegen aan je laptop

Geplaatst: 24 september 2021 - 09:58

Aangepast: 25 november 2022 - 11:10

Redactie

Het scherm van je laptop is waarschijnlijk niet erg groot. Als je veel vanuit huis werkt, wil je er wellicht een scherm bij. Hoe voeg je een extra beeldscherm toe?

Aansluitmogelijkheden

Vrijwel iedere laptop die tegenwoordig van de band rolt, heeft een aansluiting om er een beamer of een beeldscherm aan te hangen. Voor oudere Macbooks heb je standaard een verloopkabeltje nodig, net als voor oudere laptops die bijna altijd beschikken over een vga-, dvi, displayPort of hdmi-aansluiting. Omdat veel laptops minder ruimte hebben voor aansluitingen, beschikken de laptops over een minidisplayport- of minihdmi-aansluiting. Deze werken verder hetzelfde.

Er zijn dus een hoop aansluitingen om een tweede scherm aan je laptop (of pc natuurlijk) te koppelen. Er ontbreekt er echter nog een: usb-c. Het is ironisch, nóg een extra aansluiting met als doel de poortenchaos te versimpelen. De universele aansluiting is echter ook geschikt om je laptop op te laden, data-overdracht, het koppelen van je smartphone en meer. Bovendien beschikken alle moderne laptops, inclusief Macbooks, over usb-c.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Het beeldscherm aansluiten

Wat je dus nodig hebt om een extern scherm op je laptop aan te sluiten: een vga-kabel of een hdmi-kabel, je laptop en natuurlijk het externe beeldscherm met een hdmi- of vga-poort.

Via hdmi, displayport of usb-c: Het fijne van het aansluiten van een moderne laptop via hdmi is dat de apparaten direct met elkaar gaan 'praten', zonder dat je daar nou echt veel voor hoeft te doen. Sluit je je laptop via hdmi aan op je externe monitor, dan dupliceert Windows standaard je laptop-beeldscherm op de externe monitor. Die instelling kun je nog aanpassen, daarover later meer.

Via vga of dvi: Sluit je de laptop aan via een vga-kabel, dan loopt dat meestal ook wel soepel. Het hangt er wel van af hoe oud je laptop is en welk besturingssysteem er op draait. Heb je Windows XP of Vista dan moet je via de instellingen nog wat aanpassen, als je Windows 7, Windows 8, Windows 10 of Windows 11 hebt draaien dan dupliceert je scherm vrijwel direct automatisch na het aansluiten.

Beeldscherm op je tablet

In dit artikel geven we 8 tips voor het werken met twee beeldschermen.

© PXimport

Instellingen en toepassingen

Als je een beeldscherm aansluit op je laptop, wordt elk nieuw scherm automatisch door Windows herkend. Er zijn meerdere opties die je kunt kiezen, en het is zeker aan te raden om te kijken wat je zelf het prettigst vindt werken!

  • Beeldschermen uitbreiden

Hiermee wordt het bureaublad verspreid over beide schermen en kun je items tussen beide schermen heen en weer slepen.

  • Beeldschermen dupliceren

Hiermee wordt op beide beeldschermen hetzelfde bureaublad weergegeven. Voor een laptop is dit de standaardinstelling. De optie is handig als je een presentatie geeft met je laptop aangesloten op een projector of groot beeldscherm.

  • Bureaublad op één beeldscherm weergeven

Deze optie wordt meestal gebruikt op een laptop als je het scherm van de laptop leeg wilt houden nadat je een groot beeldscherm hebt aangesloten.

Wil je meer tips om zo optimaal mogelijk thuis te werken? Lees hier alles over thuiswerken.

Problemen

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000