Beheer je opgeslagen wachtwoorden in Windows

© PXimport

Beheer je opgeslagen wachtwoorden in Windows

Laptops & ultrabooks

Geplaatst: 6 oktober 2022 - 05:18

Aangepast: 25 november 2022 - 11:50

Redactie

Tegenwoordig gebruiken we voor veel websites verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden. Dat is immers wel zo veilig, maar de kans wordt wel groter dat je een keer een wachtwoord vergeet. Gelukkig slaat Windows wachtwoorden op, al is het inmiddels wel een vrij achterhaalde manier om je wachtwoorden te beheren.

Referentiebeheer

Je kunt een lijst van alle door Windows 10 of Windows 11 opgeslagen wachtwoorden bekijken door naar Configuratiescherm > Gebruikersaccounts > Referentiebeheer te gaan. Klik op Webreferenties om de lijst met wachtwoorden voor websites weer te geven.

Klik op een item in de lijst om gedetailleerde informatie te zien, zoals het webadres, de gebruikersnaam en het opgeslagen wachtwoord. Ook zie je welke browser het wachtwoord heeft opgeslagen, bijvoorbeeld Chrome of Edge. Om het wachtwoord te kunnen zien, zul je ter beveiliging eerst je Microsoft accountnaam en wachtwoord moeten invoeren.

Wachtwoorden opslaan in Windows is inmiddels wel wat achterhaald. Dat kon vroeger gemakkelijk met Internet Explorer van Microsoft, maar inmiddels biedt elke browser zelf manieren om je wachtwoorden te beheren. Dit maakt het moeilijk om via die browser een wachtwoord op te slaan op je Windows-pc.  In dit artikel leggen we uit hoe je de wachtwoordmanagers in diverse populaire browsers als Chrome en Firefox kunt gebruiken. Door een andere passwordmanager te gebruiken, voorkom je dat Microsoft al je gebruikersnamen en wachtwoorden weet. Het liefst kies je eigenlijk voor een kluis die niet is ingebakken in een browser, bijvoorbeeld 1Password, LastPass of KeePass.

Door op Verwijderen te klikken, wordt de referentie uit de lijst verwijderd, en worden de gebruikersnaam en het wachtwoord voortaan niet meer automatisch ingevuld wanneer je op de website in kwestie probeert in te loggen.

© PXimport

Wachtwoorden wijzigen

Als je het wachtwoord van een bepaalde website wilt wijzigen, is het een goed idee om de referentie uit de lijst te verwijderen, zodat niet het verkeerde (dus het oude) wachtwoord wordt aangeboden.

Ga naar de website waarvan je het wachtwoord wilt veranderen, log in en wijzig het wachtwoord. Zorg dat je het nieuwe wachtwoord onthoudt, en log uit de website.

Ga naar Referentiebeheer zoals in de vorige paragraaf is uitgelegd, en verwijder de referentie uit de lijst. Ga nu terug naar de website, log in, en kies ervoor om Windows het wachtwoord te laten opslaan. De website zal nu weer in de lijst met webreferenties komen te staan, met de originele gebruikersnaam en het nieuwe wachtwoord.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000