Beheer je opgeslagen wachtwoorden in Windows

© PXimport

Beheer je opgeslagen wachtwoorden in Windows

Geplaatst: 19 september 2023 - 13:18

Aangepast: 19 september 2023 - 13:19

Redactie ID.nl

Vandaag de dag hebben we voor tal van websites unieke gebruikersnamen en wachtwoorden. Dat is natuurlijk beter voor de veiligheid, maar je loopt daardoor wel sneller het risico dat je een wachtwoord uit het oog verliest. Windows biedt een oplossing door wachtwoorden op te slaan, al is deze methode inmiddels een beetje verouderd voor modern wachtwoordbeheer.

Referentiebeheer

Je kunt een lijst van alle door Windows 10 of Windows 11 opgeslagen wachtwoorden bekijken door naar Configuratiescherm > Gebruikersaccounts > Referentiebeheer te gaan. Klik op Webreferenties om de lijst met wachtwoorden voor websites weer te geven.

Klik op een item in de lijst om gedetailleerde informatie te zien, zoals het webadres, de gebruikersnaam en het opgeslagen wachtwoord. Ook zie je welke browser het wachtwoord heeft opgeslagen, bijvoorbeeld Chrome of Edge. Om het wachtwoord te kunnen zien, zul je ter beveiliging eerst je Microsoft accountnaam en wachtwoord moeten invoeren.

Het opslaan van wachtwoorden in Windows is niet meer van deze tijd. Vroeger was dat handig via Internet Explorer, maar tegenwoordig bieden alle browsers hun eigen wachtwoordbeheeropties. Daardoor wordt het lastig om een wachtwoord direct op je Windows-pc op te slaan via die browsers. In dit artikel leggen we uit hoe je de ingebouwde wachtwoordbeheerders van populaire browsers als Chrome en Firefox optimaal benut. Om te voorkomen dat Microsoft al je inloggegevens in handen krijgt, kun je beter een externe wachtwoordkluis gebruiken zoals 1Password, LastPass of KeePass.

Als je op 'Verwijderen' klikt, haal je die specifieke referentie uit de lijst. Vanaf dat moment worden je gebruikersnaam en wachtwoord niet meer automatisch ingevuld als je probeert in te loggen op de betreffende website.

 

© PXimport

Wachtwoorden wijzigen

Wanneer je het wachtwoord van een specifieke website wilt aanpassen, is het verstandig om eerst de betreffende referentie uit de lijst te halen. Zo voorkom je dat het oude, onjuiste wachtwoord automatisch wordt ingevuld. Bezoek de website waar je je wachtwoord wilt wijzigen, log in en pas het wachtwoord aan. Onthoud goed je nieuwe wachtwoord en log vervolgens uit op de website.

Ga naar Referentiebeheer zoals in de vorige paragraaf is uitgelegd, en verwijder de referentie uit de lijst. Ga nu terug naar de website, log in, en kies ervoor om Windows het wachtwoord te laten opslaan. De website zal nu weer in de lijst met webreferenties komen te staan, met de originele gebruikersnaam en het nieuwe wachtwoord.

0

Powered by

logo

Nieuwe laptop kopen? Met deze video kies je de laptop die het best bij jou past!

Watch on YouTube
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten