Inloggen op Windows zonder wachtwoord

© PXimport

Inloggen op Windows zonder wachtwoord

Geplaatst: 3 juli 2023 - 08:08

Aangepast: 3 juli 2023 - 09:19

Redactie ID.nl

Ben jij de enige die een laptop of pc gebruikt, dan kun je overwegen om in te loggen in Windows 11 of Windows 10 zonder wachtwoord. Dat is evengoed niet erg veilig, maar je kunt wel sneller aan de slag op je pc. Inloggen zonder wachtwoord werkt zo.

Wanneer inloggen zonder wachtwoord?

Bij het configureren wordt standaard een account aangemaakt waarmee je moet inloggen. Op deze manier kun je makkelijk met meerdere gebruikers met één pc doen. Maar een account is niet altijd nodig. Bijvoorbeeld wanneer je een desktop thuis hebt die je alleen zelf gebruikt, of een pc voor algemeen gebruik voor de hele familie. Wanneer je echter over een laptop beschikt is het aan te bevelen om wel gewoon aan te melden met een gebruikersnaam en wachtwoord. Hierdoor kunnen anderen niet zomaar in je laptop komen en bij je opgeslagen bestanden en andere persoonlijke gegevens komen, wanneer je je laptop ergens mee naartoe hebt genomen.

inloggen zonder wachtwoord

© PXimport

Stap 1: Aanmeldprocedure

Als je geen wachtwoord wilt intypen na het opstarten van je computer moet je meerdere aanpassingen doen. Ook de slaapstand, energiebeheer en schermbeveiliging kan je terugsturen naar je aanmeldscherm. De standaard mogelijkheden om je aan te melden bij Windows vind je via Start / Instellingen / Accounts / Aanmeldopties. Je kunt hier een wachtwoord wijzigen, pincode instellen of afbeeldingswachtwoord kiezen. Omdat we ons automatisch gaan aanmelden negeren we deze keuzes. Klik boven in beeld wel even op het keuzemenu bij de optie Wanneer moet een wachtwoord worden vereist als u bij de computer terugkomt. Kies hier voor Nooit.

Stap 2: Automatisch aanmelden

De mogelijkheid om je automatisch aan te melden bij Windows 10 is niet aanwezig bij de standaardinstellingen. Druk op Windows-toets+R en geef de opdracht netplwiz gevolgd door Enter. Selecteer in het lijstje de gebruikersnaam waarmee je je automatisch wilt aanmelden. Verwijder pas nu het vinkje bij Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven (...) en klik op Ok. Windows vraagt om het wachtwoord dat bij het gekozen account hoort. Je moet dit twee keer intypen. Herstart je computer om te kijken of de truc werkt. Je kunt de instellingen weer eenvoudig ongedaan maken door het vinkje opnieuw te plaatsen.

Het kan voorkomen dat bovenstaande methode via netplwiz niet meer werkt. In dat geval is er een andere mogelijkheid om automatisch aanmelden aan te zetten in Windows. Hiervoor moeten we het Windows-register in. Maak voordat je het register in gaat daarom een back-up waar je op kunt terugvallen als er iets verkeerd gaat.

Druk op Windows-toets+R en voeg het commando Regedit uit, gevolgd door Enter. Zoek in het Windows-register de volgende subsleutel:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon

Dubbelklik op DefaultUserName , voer de accountnaam in die je gebruikt in Windows en druk op OK. Doe hetzelfde met het wachtwoord bij DefaultPassword. Het kan zijn dat deze waarde niet in het register staat. In dat geval moet je deze waarde even aanmaken. Klik hiervoor op Bewerken / Nieuw / Tekenreekswaarde en voer DefaultPassword in.

Wanneer je het aanmeldwachtwoord hebt ingegeven maken we een nieuwe waarde aan. Klik op Bewerken / Nieuw / Tekenreekswaarde en voer AutoAdminLogon in. Dubbelklik op AutoAdminLogon en voer bij Tekenreek bewerken vervolgens 1 in en sluit af met Ok. Je kunt het register nu afsluiten en wanneer je de pc opnieuw opstart meldt deze zich automatisch aan.

Alternatieven

Media has no description

© PXimport

Stap 3: Energiebeheer

Er zijn ook nog wachtwoordinstellingen die verstopt zijn bij Windows Energiebeheer. Open je klassieke configuratiescherm via een zoekopdracht bij Start / Instellingen. Ga hier naar Hardware en geluiden / Energiebeheer en kijk bij Een wachtwoord vereisen bij uit slaapstand komen. Klik op Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn. Kies tenslotte de optie Geen wachtwoord vereisen.

Gebruik je een screensaver? Ook deze kan je terugsturen naar je aanmeldscherm. Open de opties van de screensaver via de zoekopdracht schermbeveiliging via Start / Instellingen. Schakel de schermbeveiliging eventueel uit of zorg er voor dat er geen vinkje staat Aanmeldscherm weergeven bij hervatten.

Help, ik kan niet meer inloggen

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten