Windows ziet tweede monitor niet? Probeer dit eens

© CIDimport

Windows ziet tweede monitor niet? Probeer dit eens

Geplaatst: 13 juli 2023 - 14:00

Wesley Akkerman

Het kan gebeuren dat Windows 10 of Windows 11 je tweede monitor niet ziet. Dat is erg vervelend natuurlijk, maar gelukkig zijn daar verschillende oplossingen voor. In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Over het algemeen zijn er eerst een aantal algemene stappen die je kunt doorlopen wanneer Windows hardware niet herkent. Dat geldt dus ook voor je tweede monitor. Denk dan aan het systeem herstarten, de instellingen op de monitor zelf controleren, checken of e kabel wel goed zit (en anders een andere kabel proberen) en checken of de monitor wel op een andere pc of laptop werkt. Zo zijn er nog een aantal voor de hand liggende dingen, maar wat nou als dat allemaal niet werkt?

Windows-problemen met monitor via Instellingen oplossen

Je kunt mogelijk het probleem oplossen via de Instellingen. Ga hiervoor naar Instellingen / Systeem / Beeldscherm. Gebruik je Windows 10? Bovenin staat Indeling van uw beeldschermen wijzingen. Rechts onder het plaatje staat de knop Detecteren. Druk hierop en volg vervolgens de stappen op het scherm op.  

In Windows 11 ga je in hetzelfde Beeldscherm-menu naar Meerdere beeldschermen. In het submenu dat uitklapt kun je naast Ander beeldscherm detecteren klikken op Detecteren. Als het om een draadloos beeldscherm gaat, kun je daaronder klikken op Verbinding maken

Heb je de stappen doorlopen? Dan moet alles als het goed is nu werken en kun je de monitor verder instellen.

In de Windowsinstellingen kun je je monitor identificeren. Er verschijnt dan een groot nummer in beeld.

Windows-problemen met monitor via Apparaatbeheer oplossen

Als het bovenstaande niet helpt, dan kun je iets dieper gaan en de problemen mogelijk via Apparaatbeheer oplossen. Open daarvoor Start en typ het woord Apparaatbeheer in. Open de optie in het menu en dubbelklik in het nieuwe venster op Beeldschermadapters. Druk met je rechtermuisknop op de adapter die je wil updaten (soms heb je er één, soms heb je er twee: update maar alles).

Staat de beeldschermadapter er niet bij, dan lijkt het alsof er geen werkend apparaat is aangesloten. Dit kan betekenen dat de stekker (meestal HDMI) niet goed contact maakt met de monitor of pc. Probeer in dat geval een andere kabel. Het kan ook betekenen dat je monitor defect is en deze op mag voor reparatie of vervanging.

0

Powered by

logo

Wordt de monitor in apparaatbeheer herkend?

© PXimport

Selecteer in Windows 10 de optie Stuurprogramma(’s) bijwerken en vervolgens Automatisch naar bijgewerkte stuurprogrammasoftware zoeken of selecteer in Windows 11 op dezelfde manier de vergelijkbare optie. Mocht Windows nu een update vinden, dan wordt die automatisch gedownload en geïnstalleerd. Zodra dit proces achter de rug is, dan dien je de computer opnieuw op te starten.

Werk de stuurprogramma's van je monitor bij.

© PXimport

Het kan ook helpen een driver (stuurprogramma) opnieuw te installeren. Volg daarvoor de bovenstaande stappen, totdat je met je rechtermuisknop het stuurprogramma van je beeldschermadapter aanklikt. Kies nu de optie Apparaat verwijderen.

Er komt nu een pop-up omhoog waar je een vinkje bij De stuurprogramma’s voor dit apparaat verwijderen moet zetten. Bevestig je keuze, start je computer opnieuw op en ga wederom naar Apparaatbeheer.

Stuurprogramma bijgewerkt? Dan zou Windows je monitor moeten herkennen.

© PXimport

Klik nu met je rechtermuisknop op de naam van je computer en selecteer de optie Zoeken naar gewijzigde apparaten. Volg nu de stappen op op het scherm, zodat Windows de juiste drivers opnieuw kan installeren voor je.

Mocht de computer niet in slagen, geen probleem. Als je met je rechtermuisknop wederom een beeldschermdriver aanklikt en onder Eigenschappen de opties Stuurprogramma / Vorig stuurprogramma aanklikt, dan krijg je wederom je oude driver terug.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000