Berichten inspreken in Gmail doe je zo

© PXimport

Berichten inspreken in Gmail doe je zo

Geplaatst: 18 februari 2021 - 09:55

Aangepast: 13 oktober 2023 - 15:59

Dirk Schoofs

E-mail blijft een vertrouwd middel in de persoonlijke communicatie waaraan je afbeeldingen en documenten kunt toevoegen. Lastiger is het om hiermee ingesproken boodschappen te versturen. Behoor jij tot de miljoenen Gmail-fans, dan kun je voortaan heel gemakkelijk audioberichten toevoegen dankzij een gratis Chrome-extensie.

Extensie installeren

In principe heb je altijd al audioberichten kunnen versturen via Gmail. Je neemt met een externe tool de ingesproken boodschap op en voegt die daarna als een bijlage toe aan het mailbericht. Interessant aan deze extensie is dat je voortaan over een voicerecorder beschikt in het bekende venstertje waarmee je berichten opstelt. Het lijkt alsof het er altijd is geweest en gemakkelijker kan niet. Interessant dus als je snel iets mondeling wilt verduidelijken. Eerst moet je de Chrome-extensie downloaden en installeren. Ofwel zoek je de extensie in de Chrome Web Store, of je gebruikt deze link. Officieel heet de extensie Google Contacts & Record audio in Gmail versie 6.1. Je hebt een Google-contactlijst nodig om audioberichten naar de betreffende contacten te kunnen versturen. Maar deze extensie neemt daarvoor het lastige deel van het werk voor zijn rekening.

Haal de extensie in de Chrome Web Store.

© PXimport

Opnemen

Nadat je de extensie hebt toegevoegd, krijg je een nieuw pictogram naast het adresvak in de browser. Als je daarop klikt, zal Chrome eerst de Google Contacten openen. Hier kun je beginnen met het toevoegen van de Gmail-contacten van de mensen waar je een audiobericht naar wilt sturen. Je kunt de naam, het telefoonnummer en het mailadres toevoegen en je kunt de zoekopdracht gebruiken om een contactpersoon te vinden. Dubbelklik op het mailadres van degene waarnaar je een bericht met een audioboodschap wilt versturen. Hierdoor opent zich een venster om het bericht op te stellen.

Je begint bij de contactlijst.

© PXimport

Verzenden

De Chrome-browser zal toegang vragen tot je microfoon. Dat sta je toe. Je kunt nu een gewoon mailbericht opstellen door te typen en eventueel bestanden toevoegen, maar vanaf nu kun je ook een boodschap inspreken. Daarvoor klik je rechtsonder op de blauwe microfoonknop. Vanaf dan zal er een tellertje lopen dat aangeeft hoelang de audioboodschap is. Zodra de opname klaar is, klik je op het vinkje om de opname te stoppen. Gmail zal het audiobestand nog even laten horen en daarna wordt het bericht in de e-mail bijgevoegd. Vervolgens kun je dit bericht zoals normaal verzenden. De audio wordt lokaal opgeslagen en kan alleen door jezelf en de ontvanger worden beluisterd.

Klik op de microfoon om het spraakbericht op te nemen.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000