Zo verwijder je in één keer een boel Gmail-berichten

© PXimport

Zo verwijder je in één keer een boel Gmail-berichten

Geplaatst: 4 februari 2022 - 13:37

Aangepast: 25 november 2022 - 11:25

Redactie

Gmail is een fijne maildienst, maar mist wel wat opties. Bijvoorbeeld de mogelijkheid m een bulk e-mails in één keer te verwijderen. Hoewel de functie niet zit ingebakken in Gmail, is het via een kleine omweg wel mogelijk om een reeks mails te verwijderen.

Gmail heeft geen duidelijke eenvoudige tool voor de zogenoemde ‘bulkoperaties’. Er is geen knop die je kunt indrukken of menuoptie die je kunt selecteren om berichten te verwijderen (of wijzigen) die een specifiek kenmerk delen. Maar, het is wel mogelijk.

Voordat je bulkoperaties gaat uitvoeren, bedenk dat Gmail standaard je mail als conversaties (datgene wat ik aan jou verstuurd heb, jouw antwoord daarop, mijn antwoord op jouw antwoord, enzovoorts) weergeeft in plaats van losse berichten. Dus als je bijvoorbeeld alle berichten van je ex verwijdert, gooi je meteen ook alle andere berichten in die discussies weg.

Als je dat niet wilt, schakel dan de Gespreksweergave-modus uit. Klik op het gereedschapsicoon in de linkerbovenhoek en selecteer Alle Instellingen. In het tabblad Algemeen, zet Gespreksweergave op Uit. Zodra je klaar bent kun je het weer inschakelen.

Zoeken

Je begint het bulkproces met een zoekopdracht. Als je alle berichten van een bepaald adres wilt verwijderen, klik dan op het zoekveld bovenaan in het venster en typ from:, gevolgd door het adres, zoals from: redactie@computertotaal.nl (we hopen echter niet dat dat het adres is dat je weg wilt gooien).

Je kunt ook zoeken op datum, om mails ouder dan een bepaalde periode weg te gooien. Typ bijvoorbeeld in het zoekveld after:2019/10/10 to:me. In dit geval worden alle mails die je na 10 oktober 2019 hebt ontvangen getoond. De datum kun je zelf aanpassen en door after te veranderen in before kun je zoeken op mails die je vóór de desbetreffende datum hebt gekregen. In dit artikel lees je meer over zoeken op datum in Gmail.

Aan de andere kant, als je alle berichten die aan dat adres gelinkt zijn wilt verwijderen of verplaatsen – from, to, cc, of zelfs alleen maar vermeld in de tekst – sla dan het from: label over en typ alleen het adres in.

Je krijgt al snel een lijst met berichten te zien die aan je criteria voldoen. Klik op de Select-knop (aan de linkerkant van de Refresh knop). Hiermee selecteer je alle zichtbare berichten of discussies, maar waarschijnlijk niet alle berichten die aan je zoekcriteria voldoen. Dus zorg dat je eerst op de link Select all conversations that match this search klikt.

© PXimport

Als je de berichten wilt verwijderen, klik dan op het prullenbak-icoon. Bedenk wel dat e-mails nog een tijd in je prullenbak blijven zitten, namelijk dertig dagen. Na deze periode worden de mails in je prullenbak automatisch verwijderd. Wil je ze eerder verwijderen, druk dan in de prullenbak van Gmail bovenaan het scherm op Prullenbak leegmaken.

Krijg je op een gegeven moment wel erg vaak mails van dezelfde afzender, dan blijf je waarschijnlijk mails weggooien. In zo'n geval is het verstandiger om direct bepaalde afzenders te blokkeren, zodat je mails van deze afzender niet meer binnenkrijgt. Er zijn ook minder radicale manieren om je inbox minder vol te krijgen. In dit artikel bespreken we enkele tips. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000