Automatische Windows 10 updates uitschakelen
In principe is het verstandig om systeemupdates direct uit te voeren. Zo weet je dat je pc altijd up-to-date en goed beveiligd is. Maar er zijn situaties waarin je liever niet updates automatisch installeert, bijvoorbeeld omdat je wilt wachten tot de kinderziektes eruit zijn. Zo kun je automatische Windows 10 updates uitschakelen.
Hoe schakel ik automatische updates uit op Windows 10?
- Ga naar het zoekveld naast de startknop, typ de tekst gpedit.msc en klik op het zoekresultaat. Er wordt dan een nieuw venster geopend met de naam Groepsbeleidsobjecteditor.
- Navigeer naar Computerconfiguratie
- Beheersjalonen
- Windows-onderdelen
- Windows Update
- Dubbelklik in het rechter paneel op Automatische updates configureren. Er verschijnt een nieuw venster. Klik aan de linkerkant op Ingeschakeld en kies onder Opties de instelling die het beste bij jouw wensen past.
Automatische updates zijn handig, maar soms sluipt er een foutje in een nieuwe update, waardoor je computer of Windows Update vast kan komen te zitten. Daarom kijken sommige mensen liever even de kat uit de boom voordat ze een recente update installeren. Ook komen Windows Updates vaak gewoonweg niet goed uit. Ben je bijvoorbeeld een video aan het renderen, grote bestanden aan het downloaden, druk bezig met een project... Het maakt eigenlijk niet uit wat. Microsoft vindt Windows 10 een service, waardoor het bedrijf zich het recht toe-eigent je pc te updaten op de manier waarop het Microsoft uit komt. Het is echter jouw pc, dus hoe en wanneer Windows 10 updatet. Dat bepaal je zelf.
In oudere versies van Windows kon je automatische updates volledig uitschakelen, waardoor je zelf volledige controle had over het updaten van je besturingssysteem. Hier zitten natuurlijk risico's aan vast, en daarom heeft Microsoft besloten om vanaf Windows 10 mensen niet langer de mogelijkheid te bieden om het besturingssysteem niet te updaten. Er zijn echter een aantal omwegen, zodat je automatische updates toch kunt uitschakelen.
Groepsbeleidsobjecteditor gebruiken
Gebruik je Windows 10 Professional, Enterprise of Education? Dan kun je de lokalegroepsbeleidsobjecteditor gebruiken om automatische updates uit te schakelen.
Ga naar het zoekveld naast de startknop, typ de tekst gpedit.msc en klik op het zoekresultaat. Er wordt dan een nieuw venster geopend met de naam Groepsbeleidsobjecteditor.
Navigeer in het linker paneel naar Computerconfiguratie / Beheersjalonen / Windows-onderdelen / Windows Update. Dubbelklik in het rechter paneel op Automatische updates configureren. Er verschijnt een nieuw venster. Klik aan de linkerkant op Ingeschakeld en kies onder Opties de instelling die het beste bij jouw wensen past.
©PXimport
Doe alsof je internetverbinding een datalimiet heeft
Je kunt in Windows 10 ook doen alsof je internetverbinding een datalimiet heeft. Maar pas op: Dit werkt alleen wanneer je computer een wifi-verbinding heeft. Voor een ethernetverbinding werkt het niet.
Ga naar Instellingen / Netwerk en internet en open het tabblad Wi-Fi. Kies Geavanceerde opties en zet de schakelaar bij Instellen als verbinding met datalimiet op Aan. Windows 10 denkt nu dat je internetverbinding een datalimiet heeft, en zal daarom geen automatische updates downloaden. Je moet wel deze instelling kiezen voor elk wifi-netwerk waarmee je verbinding maakt.
Feature updates uitstellen
Sinds versie 1903 van Windows 10 heeft Microsoft de teugels strakker aangetrokken voor het uitstellen van updates. Met name Windows 10 Pro-gebruikers moeten hiervoor terug de Group Policy Editor in.
Voorlopig geen updates
Door de coronacrisis heeft Microsoft de plannen met betrekking tot het uitrollen van Windows 10-updates overigens wat veranderd. Sinds mei 2020 kwamen er geen nieuwe optionele updates meer uit voor het besturingssysteem en lijkt de focus voor Microsoft nu even te liggen op het aanscherpen van de veiligheid van Windows 10 en natuurlijk op Windows 11. Microsoft heeft de gratis upgrade naar Windows 11 gefaseerd uitgestuurd naar gebruikers die daarvoor in aanmerking komen. Gebruikers kunnen ook handmatig zelf upgraden, of Windows 11 los kopen. Inmiddels zouden alle in aanmerking komende pc's de upgrade hebben ontvangen.
Wil je meer weten over Windows 11? In dit artikel hebben we alle tips, nieuwtjes en systeemeisen op een rijtje gezet.