De 15 mooiste screensavers voor Windows en macOS

© PXimport

De 15 mooiste screensavers voor Windows en macOS

Geplaatst: 24 november 2021 - 06:45

Aangepast: 14 december 2022 - 12:46

Dirk Schoofs

In tijden van energiezuinige monitoren hebben screensavers eigenlijk geen nut meer. Oorspronkelijk voorkwam de schermbeveiliger dat een beeld dat te lang stilstond, zou inbranden in de crt-beeldbuis. Nu zorgen screensavers ervoor dat je pc er geweldig uitziet, zelfs als je er niet op werkt.

Screensavers installeren

1 Hal 9000

Geschikt voor Windows en macOS

De generatie die nog steeds dweept met de iconische film ‘2001: A Space Odyssey’ van Stanley Kubrick zal in een oogopslag de console herkennen van de legendarische HAL-computer. De Heuristisch-geprogrammeerde ALgoritmische computer was een voorloper van AI aan boord van het ruimteschip Discovery One. De scifi-liefhebber zal smullen van de 28 animaties op 8 verschillende schermen. Dit is een product van het HAL-project, waar enkele fans al jaren bezig zijn met het simuleren van de HAL-schermen.

2 Hyperspace

Geschikt voor Windows en macOS

Op de website Really Slick haal je abstracte, maar grafisch prachtige, opensource screensavers. Je kunt alles als één pakket downloaden of je kunt selectief te werk gaan. In de rubriek Downloads zit trouwens behoorlijk wat verouderd ma, dus houden we het bij recent materiaal waar Hyperspace de show steelt. Het begint met een reis door het heelal waar je door de sterrenvelden vliegt, uiteindelijk loopt dit over in nevels en een vloeibaar landschap van blauwe, roze en paarse tinten. Optioneel is het mogelijk om de snelheid, het gezichtsveld, het aantal en de grootte van sterren aan te passen.

© PXimport

3 Underwater

Geschikt voor Windows

Het zonlicht priemt zacht door het wateroppervlak en jij volgt vanuit de diepte de deining. Is je bloeddruk van de vorige titel behoorlijk gestegen, dan vormt deze screensaver het grootst denkbare contrast. Dit is onze favoriet, omdat je hier rustig van wordt. Bij de instellingen kun je semi-transparant de datum en de klok laten zien. Een nadeel van deze prachtige en elegante schermbeveiliger is dat hij niet werkt op een multiscreen-opstelling.

4 Plane 9

Geschikt voor Windows

Plane 9 kent indrukwekkende reeks effecten … Je selecteert in de 3D-visualizer een van de 250 surrealistische scènes. En je kunt ze zelfs combineren en bewaren in een playlist, zodat de verschillende patronen soepel in elkaar overlopen via 39 mogelijke overgangen – wat een eindeloze reeks variaties oplevert. Erg leuk is dat Plane 9 reageert op de muziek die je afspeelt – of het nu Spotify of iTunes is. Je kunt de geluidsgevoelige screensaver dus ook gebruiken als achtergrondvisualizer voor een feestje.

© PXimport

5 Helios

Geschikt voor Windows en macOS

Helios heeft heel veel fans. Het is een schermbeveiliging waarbij ‘blobs’ veelkleurige deeltjes aantrekken en afstoten. De bubbels reageren dynamisch op elkaar. Dat betekent dat ze ronddraaien en stuiteren, terwijl ze prachtige neontinten produceren. In de instellingen kun je het aantal bubbels aangeven en de bewegingsonscherpte en de framelimiet regelen. Je hebt wel een computer nodig met een krachtige grafische processor om ten volle van Helios te genieten.

6 Glance 2

Geschikt voor Windows

Glance 2 is een buitenbeentje … Het is een sobere, maar een van de betere screensavers voor Windows 10 en werkt als replica van het oorspronkelijke Lumia Glance. Je haal de app in de Microsoft Store en na installatie vind je het bedieningspaneel, het Action Center, in het systeemvak. Je krijgt ontzettend veel opties om het uiterlijk van Glance op smaak te brengen. Net als bij Lumia Glance kun je de inhoud van het scherm dimmen en datum en tijd in alle kleurtjes op het scherm toveren. De software ondersteunt meerdere schermen.

© PXimport

7 Electric Sheep

Geschikt voor Windows en macOS

Welkom bij het collectieve abstracte kunstwerk opgericht door Scott Draves, een ingenieur die nu bij Google werkt. Wanneer de computer in slaapmodus gaat, wordt Electric Sheep actief en communiceert hij via het internet met duizenden computers om abstracte morphing-animaties te creëren die we schapen noemen. Als je de software net hebt geïnstalleerd is de cachemap leegt. Het programma moet zijn eerste schaap nog downloaden. Het is dus de bedoeling dat je de schermbeveiliging ‘s nachts aan laat staan om schapen te maken. De software is zo ontworpen dat je privacy op geen enkele manier wordt geschonden.

© PXimport

8 Another Matrix

Geschikt voor Windows

Deze screensaver is geïnspireerd op The Matrix de filmklassieker uit 1999. De schermbeveiliger bootst de groene code na die te zien is in de film. Je kunt de dataregen aanpassen door de snelheid, de coderingsdichtheid en het lettertype te wijzigen. Leuk is ook dat je zelf gecodeerde berichten kunt invoegen die geleidelijk op het scherm worden gedecodeerd. Ook hier ontbreekt de ondersteuning van meerdere monitoren.

9 System 47

Geschikt voor Windows en macOS

Op close-upfoto’s van de Star Trek-programma’s en -films kun je het woord LCARS op de computerschermen lezen. LCARS is het acroniem voor Library Computer Access and Retrieval System, het computersysteem in het universum van Star Treks Starfleet en Federation. Met System 47 lijkt het alsof je aan de knoppen zit in de scifi-reeks. Iets voor Trekkies dus. Acht animatiereeksen telt de screensaver, waaronder een Sector Scan, Star System Analysis, Milky Way Galaxy Map en meer …

© PXimport

10 Dream Aquarium

Geschikt voor Windows

Ha, daar is natuurlijk de screensaver waarbij je scherm een aquarium wordt en waar je de visjes af en toe kunt voeren. Dit is een klassieker, maar wel een bijzonder mooie waarbij de visjes hyperrealistisch over het scherm bewegen. De screensaver is ontworpen door een effectkunstenaar die een Oscar heeft gewonnen voor special effects in films. Je kunt de demo downloaden, want de volledige versie kost 19,95 dollar en 20 procent gaat naar het goede doel. Voor dat geld krijg je 27 soorten vissen en een krab die de bodem schoonmaakt. Er is ook een macOS-versie, maar die werkt niet op het laatste besturingssysteem van Apple.

© PXimport

11 Fliqlo

Geschikt voor Windows, macOS en iOS

De Japanse ontwikkelaar Yuji Adachi ontwierp Fliqlo. Het uitgangspunt van de Fliqlo-klok-screensaver is eenvoudig. Het scherm verandert in een ouderwetse klapklok die lijkt op de elektromechanische wekkers die halverwege de twintigste eeuw werden uitgevonden. De instellingen zijn beperkt. Je kunt kiezen tussen een 12- en 24uursindeling en verder kun je de afmetingen en de helderheid van de klok instellen. Hoe groter het scherm, hoe groter de klok.

12 Northern Lights

Geschikt voor Windows en macOS

Schitterende foto’s met een lange belichtingstijd van het noorderlicht. De hogeresolutiebeelden zijn afkomstig van het Noorse bureau voor toerisme: VisitNorway.com. Er klinkt ook zachte achtergrondmuziek die je eventueel onderaan het scherm kunt uitzetten. Het is een diapresentatie waar je eigenlijk weinig in de instellingen kunt regelen. Er is een optie Head-Up Display, maar het effect daarvan ontgaat ons. De enige knop die beschikbaar is de Uninstall-knop.

© PXimport

13 Panerai Luminor

Geschikt voor Windows en iOS

Een producent van luxehorloges geeft een minimalistische screensaver weg, waarbij de grote wijzers de uren en minuten aanwijzen, terwijl het kleine wijzertje de seconden wegtikt. Het gaat om een eenvoudige analoge klok die geïnspireerd is op het historische Luminor Marina-model. Daarnaast zie je ook, zoals op een klassiek horloge, de dag van de maand.

14 Midnight Beach

Geschikt voor Windows

Wie houdt er niet van een strandje bij middernacht en volle maan, terwijl de golven die tegen een vissersbootje slaan het ritme aangeven? Deze stroperige screensaver voor romantische zielen is vrij van reclame. In de instellingen kun je aangeven hoe de beelden elkaar moeten afwisselen, maar er is slechts één achtergrond. Wel kun je een playlist invoeren om wat sfeermuziek te laten klinken en er zijn verschillende mogelijkheden om het beeld in je scherm te passen.

© PXimport

15 Galaxy Dance

Geschikt voor Windows

Als het heelal uit miljoenen gekleurde ballen zou bestaan, kom je dicht bij het concept van Galaxy Dance. Als je, terwijl de screensaver loopt, op F1 drukt, komen alle beschikbare functies in beeld. Zo kun je de animatie bevriezen of het camerastandpunt aanpassen, zodat het lijkt alsof je door het sterrenstelsel sjeest. Je kunt de vliegende bollen in verschillende patronen laten bewegen, zoals caleidoscopisch.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000