ID.nl logo
Beveiligingscamera op NAS aansluiten
© PXimport
Huis

Beveiligingscamera op NAS aansluiten

Heb je een NAS met flink wat opslagcapaciteit? Gebruik dit veelzijdige netwerkapparaat dan om huis en haard te beveiligen. Bewaar videobeelden in eigen beheer en neem continu op. Meer dan een paar geschikte bewakingscamera’s en een betrouwbaar thuisnetwerk heb je niet nodig. Met de app Surveillance Station op een NAS van Synology of QNAP creëer je in een handomdraai een gebruiksvriendelijk bewakingsnetwerk.

Fabrikanten van ip-camera’s ontwikkelen eigen apps om beelden te monitoren. Bezit je bewakingsproducten van meerdere fabrikanten, dan heb je dus verschillende apps nodig. Met de standaardinstellingen maken deze waakhonden alleen bij bewegingsdetectie opnames, die de ip-camera vervolgens bewaart op een lokale geheugenkaart of online server. Aan laatstgenoemde optie kleven abonnementskosten.

Met Surveillance Station op een NAS van Synology of QNAP beheer je eigenhandig alle beelden op een centrale plek. Met een app op je smartphone neem je live een kijkje of vraag je de opnames van elk gewenst tijdstip op. Vanwege de forse opslagcapaciteit van een NAS is continu opnemen geen enkel probleem.

Welke ip-camera(‘s)?

Naast een NAS heb je uiteraard ook geschikte beveiligingscamera’s nodig. Niet elke camera is geschikt. Zo werken producten van populaire merken als Google Nest, Eufycam en Ring alleen met eigen toepassingen. Gelukkig bestaan er ook genoeg ip-camera’s die je moeiteloos aan een NAS kunt koppelen. 

Heb je een bewakingscamera op het oog? Synology en QNAP houden op hun websites een compatibiliteitslijst bij. Check of de bewuste ip-camera in deze lijst staat. Overigens zijn recente producten vaak nog niet aan deze lijsten toegevoegd.

Bewakingscamera op Synology-NAS

Zowat elke Synology-NAS is geschikt om videobeelden vast te leggen. Zet het apparaat aan en ga met een willekeurige browser naar http://find.synology.com. Via Verbinding maken log je in met een gebruikersnaam en wachtwoord. Belangrijk is dat de nieuwste versie van het besturingssysteem Disk Station Manager (DSM) is geïnstalleerd. Navigeer hiervoor naar Configuratiescherm / Bijwerken en herstellen en controleer of er een verse update klaarstaat. Werk het besturingssysteem zo nodig bij. 

Ga verder naar Configuratiescherm / Infocenter / Opslag en bekijk of er voldoende vrije schijfruimte beschikbaar is. Zeker als je meerdere ip-camera’s gebruikt, kunnen de opnames flink wat opslagruimte opslokken.

©PXimport

Surveillance Station installeren

Voor videobewakingsdoeleinden is de app Surveillance Station onmisbaar. Hiermee bekijk je de beelden van alle aangesloten ip-camera’s op een centrale plek. Je kunt kosteloos twee beveiligingscamera’s met Surveillance Station verbinden. Wens je een uitgebreider bewakingsnetwerk, dan schaf je hiervoor desgewenst extra licenties aan. Zo betaal je voor vier extra camera’s circa 180 euro. 

Open in DSM het onderdeel Package Center en klik op Surveillance Station. Bevestig met Installeren. Je kunt eventueel de optie Aangepaste alias inschakelen aanvinken. Wijzig de alias vervolgens naar eigen inzicht. Klik tot slot op Volgende / Voltooid.

Surveillance Station is een webgebaseerde app. Gunstig, want hierdoor kun je met elk apparaat (live)beelden oproepen. Na afloop van de installatie nestelt de app zich in het hoofdmenu. Klik erop met de rechtermuisknop en kies Toevoegen aan bureaublad. Zo heb je voortaan sneller toegang. Zodra je klikt op Surveillance Station, opent de app in een nieuw tabblad van de browser. 

Overigens kun je Surveillance Station ook rechtstreeks buiten DSM openen. Typ hiervoor in de adresbalk van de browser het ip-adres en de alias die je in de voorgaande stap mogelijk hebt opgegeven, bijvoorbeeld https://192.168.178.42/cam.

©PXimport

Ip-camera configureren

Voordat je een ip-camera aan Surveillance Station toevoegt, zorg je eerst dat het apparaatje vlekkeloos werkt. Volg hiervoor de instructies van de fabrikant. Je installeert hiervoor in de regel een app op een smartphone (Android of iOS), waarna je de camera aanmeldt. Voor toegang tot de camera kies je indien mogelijk een sterk wachtwoord of pincode. Onthoud de inloggegevens goed. 

Ondersteunt de camera ethernet én wifi? Voor een stabiel videosignaal heeft een bekabelde verbinding altijd de voorkeur. Neem ook de instellingen van de camera door. Zo is het voor NAS-toegang soms nodig om het zogeheten onvif-protocol te activeren.

Meer weten over de mogelijkheden van een NAS? Bestel de cursus NAS-beheer!

Bewegingsdetectie

De instellingen voor bewegingsdetectie verdienen speciale aandacht. Gebruik hiervoor de app van de camerafabrikant. Zo kun je meestal het detectiegebied en de gevoeligheid instellen. 

Wordt er beweging gedetecteerd, dan geeft de ip-camera een seintje door aan Surveillance Station, zodat je bijvoorbeeld een pushbericht op een smartphone ontvangt. Sommige beveiligingscamera’s ondersteunen geavanceerde bewegingsdetectie, waarbij ze bijvoorbeeld personen herkennen. Bij pan- en tilt-camera’s is het vaak zelfs mogelijk om objecten of personen automatisch te volgen.

Houd er rekening mee dat Surveillance Station over het algemeen niet met slimme functies overweg kan.

©PXimport

Camera toevoegen aan Surveillance Station

Je voegt nu een ip-camera aan Surveillance Station toe. Open het onderdeel IP-camera en klik in de menubalk op Toevoegen / Camera toevoegen. Probeer eerst de optie Snelle installatie en klik op Volgende. Via de zoekfunctie (pictogram met vergrootglas) speurt Surveillance Station in het netwerk naar geschikte camera’s. Geen resultaat? Probeer dan het tabblad Algemene interface (ONVIF)

Klik op de juiste cameranaam en bevestig met OK. Je vult vervolgens de correcte gebruikersnaam en het wachtwoord in, waarna je via Verbinding testen de liveweergave controleert. Zie je beeld? Klik dan op Volgende / Voltooien.

Herkent Surveillance Station geen ip-camera binnen het thuisnetwerk? Vul dan alle velden zelf zo volledig mogelijk in. Van sommige camera’s zijn de juiste eigenschappen al bekend. Probeer via de uitrolmenu’s achter Merk en Cameramodel gegevens over jouw camera op te halen. 

Vaak werkt het ook wanneer je een vergelijkbare camera van hetzelfde merk selecteert. Vul in ieder geval het ip-adres, het poortnummer en de inloggegevens in. Klik op Verbinding testen. Zodra er beeld verschijnt, bevestig je met Volgende / Voltooien. Je voegt eventueel nog meer camera’s toe.

©PXimport

Beeldkwaliteit aanpassen

Met de standaardinstellingen kent Surveillance Station meestal een lage resolutie aan camera’s toe. Daar valt natuurlijk iets voor te zeggen, want je bespaart zo op de opslagcapaciteit en bandbreedte. Heb je liever een sublieme videokwaliteit met vloeiende beelden? Selecteer in het startvenster van het onderdeel IP-camera het cameramodel en kies Bewerken / Bewerken

Via het tabblad Video selecteer je bij Resolutie een hogere waarde. Pas eventueel ook de optie Framesnelheid aan. Een hoge framesnelheid resulteert namelijk in soepele beelden. Afhankelijk van de gebruikte bewakingscamera kun je wellicht ook nog andere video- en audiocodecs selecteren. Bewaar de wijzigingen met Opslaan.

Opname-instellingen

Neem aandachtig de opname-instellingen door. Klik hiervoor in het venster met camera-instellingen aan de linkerkant op Opname. Je vinkt het onderdeel Bestanden opslaan in (dagen) aan. Wil je bijvoorbeeld opnames van de afgelopen maand opslaan, dan vul je 30 in. Verder hanteer je desgewenst een opslaglimiet voor videobestanden. Zet in dat geval een vinkje voor Archiefmap beperken tot (GB) en typ het aantal gigabytes dat je maximaal wilt reserveren. 

Heb je geen idee hoeveel opslagruimte de camera opeist? Klik dan eerst op de knop Vereiste ruimte schatten / Ja. Controleer achter Opnameopslagruimte of het juiste NAS-volume is geselecteerd.

©PXimport

Opnames plannen

Veiligheidshalve is het verstandig om continu op te nemen. Gebruik je toch liever een tijdschema, open dan het tabblad Planning. Er verschijnt een rooster met alle dagen en uren van de week. De grijze hokjes staan voor continu opnemen. Wil je op bepaalde dagen of uren alleen bij bewegingsdetectie beelden vastleggen? Klik in dat geval bovenaan op het groene vierkantje voor Bewegingsdetectie en maak de juiste hokjes groen. Zo bepaal je bijvoorbeeld dat de camera alleen ‘s avonds en ‘s nachts continu opneemt. 

Overigens kun je de opnames ook op specifieke momenten stopzetten. Klik hiervoor op het gummetje voor Verwijderen.

Opnamekwaliteit

Stel via het tabblad Streamen de opnamekwaliteit van de bewuste bewakingscamera in. Probeer hierbij een goede balans te vinden tussen beeldkwaliteit en gebruikte bandbreedte. Voor de opnamestream heb je in het uitrolmenu achter Continu keuze uit de opties Hoge kwaliteit, Gebalanceerd en Lage bandbreedte. Wil je het netwerk ontlasten, dan kies je een van de twee laatstgenoemde opties. 

Overigens schakelt Surveillance Station bij bewegingsdetectie op jouw verzoek gemakkelijk over naar een betere opnamekwaliteit. Kies dan in het uitrolmenu achter Bewegingsdetectie de optie Hoge kwaliteit. Klik ten slotte op Opslaan.

©PXimport

Gebeurtenisdetectie

Je kunt bewegingsdetectie uitbesteden aan zowel Surveillance Station als de camera. Voor de beste (systeem)prestaties zet je bij voorkeur de camera aan het werk. Neem hiervoor de instellingen van de bijbehorende app door. 

Ondersteunt jouw ip-camera geen bewegingsdetectie? In dat geval wijs je deze functie alsnog aan Surveillance Station toe. Navigeer in het onderdeel IP-camera naar Gebeurtenisdetectie. Je selecteert in het uitrolmenu onder Detectiealgoritmebron de optie Door Surveillance Station. Pas naar eigen inzicht de gevoeligheid en het detectiegebied aan. Verder negeer je desgewenst korte bewegingen van enkele seconden. Klik op Opslaan en Sluiten.

Liveweergave

Klik binnen Surveillance Station op het bureaubladpictogram Liveweergave om live de opnames te bekijken. Standaard toont deze weergave beelden van vier ip-camera’s. Je kiest eenvoudig een andere indeling. Klik aan de linkerkant onder Opmaak op Beheer. Via het plusteken linksboven voeg je een indeling met minder of juist meer livekanalen toe. 

Dubbelklik op een videokanaal om het beeld in volledig scherm te tonen. Bij gebruik van een pan- en tilt-camera kun je het beeld draaien en kantelen. Klik hiervoor op de pijltjesknoppen. Pas via de pictogrammen onder in het videokader onder meer het volume en zoomniveau aan.

©PXimport

Opnames terugkijken

Surveillance Station biedt meerdere mogelijkheden om eerdere opnames terug te kijken. Zo bekijk je via de app Opname een overzicht met opgeslagen videobestanden. Ook kun je opnamebestanden naar de computer downloaden. Gebruik de toepassing Tijdlijn om videomateriaal van een specifiek moment terug te halen. 

Dubbelklik op een videokanaal en selecteer linksboven in de kalender een datum. Met de schuifregelaar zoek je vervolgens het beoogde tijdstip op. Je speelt het beeld via de pijltjesknoppen eventueel frame voor frame af. Klik onderaan het videokader op de downloadknop (pijltje omlaag) om het fragment op de computer te bewaren.

QuickConnect ID

Je wilt vast ook vanaf je smartphone toegang hebben tot Surveillance Station. Bij onraad kun je dan altijd en overal (live)beelden opvragen, zelfs als je telefoon niet met je thuisnetwerk verbonden is. Via een zogeheten QuickConnect ID communiceert je smartphone met de NAS. Je geeft het netwerkstation in zekere zin een eigen domeinnaam. Dat scheelt veel technische rompslomp. 

Navigeer binnen DSM naar Configuratiescherm / Externe toegang en zet een vinkje voor QuickConnect inschakelen. Bevestig met Toepassen. Overigens heb je voor deze functie wel een Synology-account nodig. Vermoedelijk heb je dat tijdens het instellen van de NAS al aangemaakt.

©PXimport

DS Cam

Je installeert vanuit de Play of App Store de app DS Cam op een smartphone. Accepteer na de installatie de voorwaarden. Je vult vervolgens de inloggegevens van de QuickConnect ID in, waarna je bevestigt met Aanmelden. Na even wachten verschijnen de livebeelden van alle aangesloten camera’s op het beginscherm. 

Voor een grotere weergave tik je op het gewenste videokanaal. Gebruik de tijdlijn onderaan om een eerdere opname te openen. Handig is dat je naar de volgende of vorige gebeurtenis kunt bladeren. Tik bij een pan- en tilt-camera op PTZ om de videoweergave te wijzigen.

Pushnotificaties

Zodra je de DS Cam-app hebt geïnstalleerd, kun je ook notificaties op de smartphone ontvangen. Tik linksboven op de drie horizontale streepjes, vervolgens op Meldingen en dan op de drie puntjes bovenaan. Kies nu Instellingen. Belangrijk is dat de functie Pushservice is ingeschakeld. Bepaal onder het onderdeel Meldingsitems welke notificaties je wilt ontvangen.

Tik bijvoorbeeld op Camera en activeer de optie Beweging gedetecteerd. Neem daarnaast de overige mogelijkheden door. Zo krijg je na detectie van geluid op jouw verzoek eveneens een seintje. Ook kun je desgewenst systeemmeldingen ontvangen als bijvoorbeeld een apparaat is verwijderd of een opname mislukt.

E-mailmeldingen

Je kunt ook meldingen via e-mail en sms instellen. Gebruik hiervoor Surveillance Station op een pc. Open linksboven het hoofdmenu en klik op Melding. Je vinkt desgewenst de optie Meldingen via e-mail inschakelen aan, waarna je achter Ontvangers een e-mailadres invult. Bedenk bij Prefix van onderwerp een relevante onderwerpregel. 

Geef ook de inloggegevens van je e-mailprovider op. Surveillance Station stuurt optioneel meteen een foto van het videomoment mee. Wil je dat, vink dan Een gebeurtenissnapshot toevoegen aan. Klik zekerheidshalve op Een testbericht verzenden en bevestig met Opslaan.

©PXimport

Meldingen beheren

Bepaal zelf wat voor meldingen je op welk toestel ontvangt. Klik in het onderdeel Melding op het tabblad Regels. Hier staat een flinke lijst met mogelijke gebeurtenissen. Daarachter staan drie categorieën: E-mail, SMS en Mobiel. Overigens zijn alarmmeldingen via sms omslachtig. Je dient je hiervoor namelijk eerst bij een geschikte serviceprovider te registreren. Kies daarom liever voor pushberichten via de DS Cam-app. 

Je beslist per gebeurtenis of je daarvan een melding wilt ontvangen. Vink vervolgens het selectiehokje onder de kolom E-mail en/of Mobiel aan. Bewaar de wijzigingen via Opslaan.

Surveillance Station Client

Surveillance Station is beschikbaar via een tabblad in een browser. Gebruik je liever een programma op een Windows-pc of Mac om bewakingsbeelden te monitoren? Installeer dan Surveillance Station Client. Surf naar www.kwikr.nl/sds en selecteer vervolgens je Synology-NAS. Kies achter Versie besturingssysteem de juiste editie van DSM. 

Er verschijnt een lijst met allerlei downloads. Via Bureaubladprogramma’s klik je onder Synology Surveillance Station Client op Download. Na de installatie log je in met de aanmeldgegevens van de NAS. Je kunt hiervoor ook een QuickConnect ID gebruiken. Voortaan ben je niet meer aan een browser gebonden.

Beveiligingscamera op QNAP-NAS

Wat voor Synology geldt, is ook op QNAP van toepassing. Vrijwel elke NAS van dit Taiwanese merk is geschikt om bewakingsbeelden te monitoren. Gebruik de tool Qfinder Pro om de NAS in het netwerk te detecteren en log in met je aanmeldgegevens. Zorg ervoor dat de recentste versie van het besturingssysteem QTS is geïnstalleerd. 

Klik achtereenvolgens op Configuratiescherm / Firmware update / Controleer op updates. Als er een verse update klaarstaat, installeer je die. Open daarna App Center en navigeer naar Surveillance. Je klikt vervolgens op Surveillance Station, waarna je bevestigt met Installeren.

QNAP Surveillance Station

Start QNAP Surveillance Station op via het bureaubladpictogram. Er opent een nieuw venster waarin je inlogt met een gebruikersnaam en wachtoord. De app vraagt vervolgens op welk volume en in welke map je opnames wilt bewaren. De NAS creëert voor de opnames een aparte submap. Bevestig met Toepassen

Aan de linkerkant bevindt zich het menu, terwijl het middelste venster ruimte biedt aan meerdere videokanalen. Afhankelijk van het NAS-model kun je zonder bijkomende kosten camera’s toevoegen. Meestal zijn dat er twee of vier. Controleer in QTS via het hoofdmenu en Licentiecentrum hoeveel cameralicenties er beschikbaar zijn.

©PXimport

Camera toewijzen

Koppel nu een geschikte ip-camera aan het thuisnetwerk. Een bekabelde verbinding heeft de voorkeur. Je gebruikt eerst de app van het cameramerk om de beveiligingscamera aan de praat te krijgen. Zodra alles werkt, voeg je de videowaakhond eenvoudig toe aan Surveillance Station. Klik op Cameraconfiguratie / Toevoegen en vink de optie Automatisch naar camera(‘s) zoeken aan. 

Via Volgende speurt de app naar ip-camera’s binnen het thuisnetwerk. Geen resultaat? Wijzig in het uitrolmenu het Zoektype in ONVIF en probeer het opnieuw. Met een beetje mazzel verschijnt de juiste camera. Klik hierop en bevestig met OK.

Wanneer Surveillance Station de ip-camera detecteert, hoef je als het goed is alleen nog maar een gebruikersnaam en wachtwoord in te typen. Herkent de app de camera niet, dan vul je de cameragegevens handmatig in. Staat het goede cameratype er niet tussen, kies dan ONVIF als cameramerk. 

Je kunt als alternatief ook een soortgelijk exemplaar van dezelfde fabrikant selecteren. Vul zo nodig de cameranaam, het ip-adres en het poortnummer in. Verder zet je een vinkje voor Opnemen op deze camera inschakelen. Klik onder het videokader op Test. Verschijnt er een voorbeeldweergave? Dan staan de instellingen goed. Klik op Volgende.

©PXimport

Video-instellingen

Is je camera toegevoegd, dan verschijnt er vanzelf een venster om de video-instellingen te configureren. Kies achter Videocompressie de gewenste videocodec. Meestal kun je kiezen tussen H.264 en MJPEG. Stel daarnaast de resolutie en framesnelheid in. Hoe hoger deze waardes, hoe zwaarder de belasting voor het thuisnetwerk. Bovendien slokken de videobestanden dan meer ruimte op. 

Beslis verder of je ook geluid wilt vastleggen. Je geeft daarnaast aan hoeveel dagen je de opnames minimaal wilt bewaren. Klik op Volgende. Bepaal in het weekschema op welke dagen en uren je wilt opnemen. Via Volgende / Volgende / Voltooien is de camera gereed.

Livebeeld

Klik bovenaan op Monitoren om livebeelden te bekijken. Je dient hiervoor de extra toepassing QVR-Monitor te installeren. Dit installatieverzoek verschijnt vanzelf. Voer via de link in het bericht de installatie uit. Je kiest in QVR-Monitor aan de linkerkant een camera om het livebeeld van te tonen. Via de knoppenbalk bovenaan kun je naar eigen wens een indeling met meer videokanalen selecteren. 

Beweeg de muisaanwijzer naar het livebeeld en bekijk onderin de beschikbare functies. Gebruik bijvoorbeeld de functie PTZ-modus / PTZ-taakbalk om een pan- en tilt-camera te bewegen. Verder kun je geluidsopnames activeren, het zoomniveau wijzigen en een handmatige opname starten.

©PXimport

Opnames afspelen

Wil je opnames terugkijken? Klik dan in Surveillance Station bovenaan op Afspelen om het hulpprogramma QVR-Playback te openen. Selecteer in de linkerkolom eerst de gewenste camera. Je kunt ook een indeling met meer videokanalen activeren. Kies linksonder de gewenste opnamedatum. Je gebruikt daarna de schuifregelaar onderin om het juiste tijdstip te bepalen. 

Handig is dat je opnames versneld kunt afspelen, zodat je specifieke videofragmenten vlot opspoort. Wil je een video lokaal opslaan? Klik dan onderin op het pictogram Exporteren naar (rechthoek met pijl). Kies daarna een begin- en eindtijd. Je selecteert via Bladeren een opslaglocatie en bevestigt met OK.

 Vmobile

Met de app Vmobile (Android en iOS) beheer je video-opnames op een smartphone. Tik na de installatie op Skip / Add en vul de aanmeldgegevens van je NAS in. Voor externe toegang kun je een myQNAPcloud-account overwegen. Hiermee maak je buitenshuis eenvoudig verbinding met je NAS. Navigeer hiervoor in het hoofdmenu van QTS naar MyQNAPcloud en klik op Beginnen om jezelf te registreren.

Voor gebruik binnen het thuisnetwerk kun je ook een lokaal ip-adres als hostadres opgeven. Vmobile is een eenvoudige app. Tik op een videokanaal voor een vergrote weergave van het livebeeld. Via Playback kijk je opnames terug.

©CIDimport

▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING