Zo maak en deel je een gezamenlijke Spotify-playlist
Als Spotify-gebruiker heb je waarschijnlijk al een aardige collectie aan playlists opgebouwd. Het is echter ook mogelijk deze samen met anderen te maken. We leggen je uit hoe je een gezamenlijke Spotify-playlist maakt.
Door een playlist in Spotify gezamenlijk te maken, kan iedereen die dat wil iets toevoegen aan de afspeellijst. Jij bent misschien helemaal van het repertoire van allerlei RnB-zangers, terwijl je neef of je beste vriend alles weet van de boybands van de jaren ‘90. Nu kan iemand natuurlijk via WhatsApp of e-mail doorgeven welke nummers er echt niet aan de playlist mogen ontbreken, maar handiger nog is het als die persoon het zelf in Spotify zet.
Handig voor bruiloften
Dat kan bijvoorbeeld ook handig zijn voor bruiloften. Je kunt precies zien wie welk nummer toevoegt, zodat je bijvoorbeeld bij een restrictie van één nummer per persoon de enthousiasteling die toch drie nummers heeft toegevoegd kunt vragen om het echt bij zijn of haar favoriet te houden. Zo is een gezamenlijke playlist toch nog heel persoonlijk, want je weet wie wat heeft toegevoegd.
Dat het een goed idee is, dat is duidelijk, maar hoe maak je zoiets? Eigenlijk is het nagenoeg niet anders dan je gewend bent van persoonlijke afspeellijsten maken. Dat is erg makkelijk:
Open Spotify
Ga onderin naar Bibliotheek
Tik op Playlist aanmaken
Geef je playlist een naam
Voeg zelf alvast wat nummers toe via Nummers toevoegen
Ga naar de drie stipjes rechtsbovenin
Tik op Gezamelijk maken
Je ziet nu de melding dat je afspeellijst als gezamenlijk is gemarkeerd
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Je hebt nu een gezamenlijke playlist gemaakt. Echter weet nu nog niemand dat die playlist bestaat. Het hangt er nu vanaf hoe je het wil aanpakken. Wil je in het algemeen samen met alle kenners van elektrische vioolmuziek de ultieme afspeellijst maken voor dit genre vioolmuziek, dan moet je je playlist openbaar maken. Dat betekent dat iedereen je afspeellijst kan vinden en dat iedereen iets kan toevoegen.
Foutje, bedankt
Mocht iemand dan per ongeluk allerlei verkeerde muziek toevoegen, dan moet je dat zelf los gaan verwijderen uit je playlist. Toch kan het wel tof zijn, als je bijvoorbeeld specifiek een playlist wil maken voor mensen die met hetzelfde probleem zitten en muziek daarover willen delen. Het openbaar maken van een lijst doe je net als het Gezamenlijk maken door naar de drie stipjes rechtsbovenin te gaan en dan te kiezen voor Openbaar maken.
Je kunt ook voor Openbaar maken kiezen als het gaat om een algemene playlist, maar dan moet je zorgen dat je afspeellijst een originele naam heeft die de mensen die eraan moeten bijdragen zelf makkelijk kunnen vinden in Spotify. Handiger is het om je afspeellijst direct te delen. Dat kan op veel manieren: via WhatsApp, e-mail, Twitter, Instagram Stories, Facebook en zelfs sms. Wat echter de handigste manier is voor een feestje, dat is om simpelweg de link te krijgen. Die optie is er ook. Het delen van een afspeellijst doe je wederom in hetzelfde menu als het gezamenlijk maken en openbaar maken van een afspeellijst. Je gaat in de afspeellijst naar de drie stippeltjes rechtsbovenin, tikt erop en je krijgt als optie Delen.
Vervolgens krijg je de bovenstaande media te zien, plus die optie Link kopiëren. Daarmee heb je op je klembord de directe link naar de afspeellijst staan. Dat is bijvoorbeeld handig om toe te voegen aan de uitnodiging, of -als het wat meer last-minute is- om in een WhatsApp-bericht of e-mail toe te voegen waarbij je zelf een tekst kunt toevoegen. Ander staat er vrij standaard bij “Dit is echt een afspeellijst voor jou” en het is zonder uitleg waarschijnlijk niet zo duidelijk voor je gasten dat hun bijdrage wordt verwacht. Bovendien kun je dan meteen aangeven dat je playlist echt nog wat meer Madonna kan gebruiken.