Tweedehands laptop kopen: Waar moet je op letten?

© PXimport

Tweedehands laptop kopen: Waar moet je op letten?

Desktops & monitoren

Geplaatst: 30 juli 2022 - 11:18

Aangepast: 14 december 2022 - 12:37

Maikel Dijkhuizen

Zoek je een laptop zonder dat je hiervoor de hoofdprijs betaalt? Een refurbished notebook is dan wellicht iets voor jou. Gespecialiseerde webwinkels knappen gebruikte modellen op, waarna ze voor lagere prijzen in de digitale schappen belanden. Ook Marktplaats staat vol met potentiële buitenkansjes. Wil je een tweedehands laptop kopen, dan sommen we in dit artikel wat aandachtspunten voor je op.

Waarom tweedehands?

Nieuwe Windows-laptops zijn al vanaf ongeveer 300 euro verkrijgbaar. Een relatief laag bedrag, dus waarom zou je een tweedehands exemplaar kopen? Hiervoor zijn een aantal redenen. Allereerst bezitten nieuwe instapmodellen weinig rekenkracht, waardoor ze alleen bestemd zijn voor basistaken als internetten en e-mailen. Je krijgt bovendien vermoedelijk al gauw te maken met langere laadtijden. Daarnaast hebben dergelijke machines meestal een klein scherm met een slappe behuizing. Kortom, de algehele kwaliteit van nieuwe systemen uit het onderste prijssegment is doorgaans matig.

De aanschaf van een tweedehands laptop biedt een aantal aantrekkelijke voordelen. Je krijgt in de eerste plaats veel waar voor je geld. Wens je bijvoorbeeld een 15,6inch-laptop met een snelle Intel Core i5-processor en een snelle ssd? Voor minder dan 300 euro kies je uit diverse refurbished modellen bij betrouwbare computerwinkels. Ideaal voor het geval je bijvoorbeeld een betaalbare machine zoekt voor fotobewerking of videostreaming.

Met de aanschaf van een tweedehands product draag je bij aan een beter milieu. De productie van een nieuwe laptop vereist tenslotte nogal wat grondstoffen en materialen. Voor het verkleinen van de elektronische afvalberg is het belangrijk dat notebooks zo lang mogelijk in gebruik blijven.

© PXimport

Help mee de elektronische afvalberg te verkleinen en overweeg een tweedehands notebook

-

Geschikt voor Windows 11?

Zoek je een tweedehands laptop die nog flink wat jaartjes mee kan gaan? Dat is heel goed mogelijk, want de ontwikkelingen in de computerindustrie gaan minder snel dan grofweg tien jaar geleden. Een notebook van pakweg drie jaar oud met een snelle processor houdt het vermoedelijk nog wel een tijdje vol. 

De kans bestaat dat de tweedehands of refurbished laptop nog op Windows 10 draait. Op 14 oktober 2025 loopt de ondersteuning van dit besturingssysteem af. Vanaf deze datum levert Microsoft dus geen (veiligheids)updates meer. Als je de laptop langer dan drie jaar wilt gebruiken, is compatibiliteit met Windows 11 een harde eis.

Veel verkopers van refurbished laptops upgraden het besturingssysteem naar Windows 11. Dat gebeurt niet altijd, bijvoorbeeld wanneer de machine niet aan de systeemeisen van de nieuwste Windows-versie voldoet. Verder zijn tweedehands laptops afkomstig van particulieren misschien nog niet geüpgraded. 

Wil je graag weten of de beoogde computer met Windows 11 overweg kan? Vraag dan of de huidige eigenaar een controle wilt uitvoeren. Dat kan met de gratis PC Health Check-app

Of lees het artikel: Windows 11 installeren op niet-ondersteunde pc.

© PXimport

Laptopscherm: waar op letten?

Tweedehands laptops zijn er in allerlei formaten. Neem je de machine vaak mee, dan kun je een exemplaar met een compact scherm van 13,3 of 14 inch overwegen. Die zijn namelijk volop verkrijgbaar. Handig voor het geval je af en toe eens een mailtje tikt of iets op internet zoekt.

Gebruik je de laptop dagelijks en neem je hem soms mee? Dan is een scherm van 15,6 inch een mooi maatje. Tot slot bestaan er ook tweedehands laptops met een scherm van 17,3 inch. Met name liefhebbers van fotografie en games hebben baat bij zo’n forse monitor. Een 17,3inch-laptop neem je vanwege de omvang niet zo makkelijk mee.

Naast het schermformaat speelt ook de resolutie een belangrijke rol. Wie graag foto’s bewerkt en video’s streamt, heeft veel profijt van een Full-HD-scherm. De resolutie bedraagt hierbij 1920 × 1080 pixels. Voor eenvoudige computertaken kun je ook met een lagere resolutie uit de voeten, zoals internetbankieren, surfen en mailen.

Let als laatste op de gebruikte schermtechniek. Voor natuurgetrouwe beelden met intense kleuren en duidelijke contrasten is een ips-paneel prima geschikt. Dit paneeltype biedt daarnaast ook nog eens goede kijkhoeken.

© PXimport

Hybride laptop

Twijfel je tussen een (tweedehands) laptop en tablet? Het kan ook allebei! Veel compacte notebooks zijn voorzien van een aanraakscherm. Via het toetsenbord werk je documenten uit of surf je naar een website. Zodra je iets wilt tekenen, klap je het scherm volledig om. 

Op die manier heb je een veredelde tablet in handen. Schootcomputers met een aanraakscherm staan ook wel bekend als 2-in-1-laptops of hybride laptops. Er zijn behoorlijk wat tweedehands modellen te koop.

© PXimport

Systeemkracht

Hoe beter de specificaties, hoe prijziger de tweedehands laptop. Probeer hierin een goede balans te vinden. Bepaal vooraf aan welke voorwaarden de machine moet voldoen. Met name voor fotobewerking en videomontages heb je flink wat processorkracht en werkgeheugen nodig. Ga in dat geval niet te laag zitten. 

Struin je voornamelijk op internet en bewerk je soms een document of foto? Met een Intel Core i3- of i5-processor kom je al een heel eind. Verder is de aanwezigheid van een ssd een must. Windows en apps starten vanaf dit opslagmedium namelijk zeer snel op.

Bij veel verkoopadressen is er tegen bijbetaling een hardware-upgrade mogelijk. Kies daarbij voor een ruimere ssd en/of meer werkgeheugen. Uitbreiding van het werkgeheugen komt veelal de systeemprestaties ten goede. Een ssd-upgrade is meestal behoorlijk prijzig. 

Voor de opslag van persoonlijke gegevens kun je als alternatief ook een externe harde schijf of usb-stick aansluiten. Soms past er een harde schijf als tweede opslagdrager in de behuizing.

© PXimport

Accuslijtage?

De accu is een nogal slijtgevoelig onderdeel van de laptop. Voor thuisgebruik is dat niet zo’n probleem, aangezien er overal netstroom voorhanden is. Gebruik je de laptop geregeld buitenshuis, bijvoorbeeld in de tuin of op de camping? Dan is het fijn wanneer je een tijdje op de accu kunt werken. Kies in dat geval een tweedehands laptop die nog niet zo oud is.

Controleer daarnaast de voorwaarden van de verkopende partij. Sommige webwinkels van refurbished laptops beloven dat de batterij het minimaal één uur op de accu volhoudt. Zijn er geen voorwaarden met betrekking tot de accu bekend? Maak dan vooraf duidelijke afspraken met de verkoper.

Verder bestaan er ook tooltjes die de restcapaciteit van de accu goed kunnen voorspellen. Het Windows-programma BatteryMon is hiervoor een handig hulpmiddel. Particulieren kunnen dit programma gratis installeren.

© PXimport

Overige functies

Vanzelfsprekend wil je een tweedehands laptop die volledig aan je wensen voldoet. Controleer om die reden zorgvuldig alle aanwezige functies. Zo is toetsenbordverlichting lang niet altijd beschikbaar. Gebruik je ’s avonds de laptop, dan kun je hiermee de toetsen gemakkelijker vinden. 

Heeft de notebook een klein scherm, dan is een HDMI-uitgang wel zo prettig. Sluit hierop een externe pc-monitor of televisie aan. Handig voor het geval je bijvoorbeeld een fotoalbum of video op een groot formaat wilt afspelen.

Verder is de aanwezigheid van een usb-c-aansluiting een pre. Steeds meer randapparatuur is voorzien van usb-c, zodat je die rechtstreeks kunt aansluiten. Alle tweedehands laptops kunnen weliswaar overweg met wifi, maar dat geldt helaas niet voor een bekabeld thuisnetwerk. 

Wens je een stabiel internetsignaal via een netwerkkabel? In dat geval heb je een laptop met een ethernetpoort nodig. Of koop daarvoor een geschikte ethernet-dongle.

Refurbished MacBooks

Apple verkoopt op zijn eigen website gebruikte MacBooks. Ontvang zo tussen de 170 en 450 euro korting ten opzichte van een nieuw exemplaar. Een groot voordeel is dat Apples eigen specialisten de hardware nakijken. Vervanging van versleten onderdelen gebeurt met originele componenten. Bovendien heb je recht op fabrieksgarantie van een jaar. 

Tot slot levert Apple refurbished producten in een nieuwe productdoos. Overigens verkopen ook verschillende gespecialiseerde winkels tweedehands MacBooks. Neem maar eens een kijkje bij www.leapp.nl en www.iused.nl.

© PXimport

Computerwebshops

Geef Google de zoekopdracht ‘refurbished laptop’ en er verschijnen allerlei computerwebshops in de resultaten. Er bestaan namelijk nogal wat gespecialiseerde winkels die gebruikte laptops inkopen. Deze machines zijn hoofdzakelijk afkomstig uit het bedrijfsleven. Veel organisaties danken hun laptops namelijk al na een paar jaar af. Na grondige reiniging zijn dergelijke systemen prima geschikt voor een tweede leven.

Een goed verkoopadres controleert van elk notebook zorgvuldig alle hardware en software. Wanneer de restcapaciteit van de batterij onvoldoende is, krijgt het systeem een nieuwe accu. Mogelijk vervangt de winkelier bepaalde hardware, zoals het opslagstation of werkgeheugen.

 Tot slot regelt het verkoopadres meestal een schone installatie van Windows. Soms kun je een refurbished laptop zonder besturingssysteem kopen. Nuttig als je bijvoorbeeld Linux wilt installeren.

© PXimport

Garantie

Neem nauwlettend de garantievoorwaarden van een refurbished product door. Bij de betere verkoopadressen is dat overigens prima geregeld. Meestal ontvang je één jaar garantie. In sommige gevallen zelfs twee jaar. 

Verder kun je bij bepaalde winkels de garantietermijn tegen betaling verlengen. Controleer vooraf welke zaken er onder de regeling vallen. Meestal betreft dat alle hardware, zoals het scherm, de processor, de ssd en het toetsenbord. De levensduur van de accu valt doorgaans buiten de garantie. 

In tegenstelling tot een nieuwe laptop verloopt een eventuele claim niet via de computerfabrikant. Meestal handelt de reparatieservice van de betreffende winkel garantieclaims af.

© PXimport

Particuliere handel

Bij een betrouwbare winkel heb je enige zekerheid over een deugdelijke werking van een tweedehands product. Ervaar je toch problemen, dan doe je een beroep op de reparatieservice of dien je een garantieclaim in. Deze service is al in de prijs van het refurbished product verwerkt.

Jaag je op een koopje? Misschien kun je dan een laptop van een particulier overnemen. Marktplaats staat vol met tweedehands laptops. De prijzen beginnen al bij enkele tientjes. Overigens adverteren winkeliers veelvuldig op Marktplaats, dus advertenties van bedrijven en particulieren staan door elkaar. Daarnaast kun je in de meeste kringloopwinkels afdankertjes van particulieren vinden.

Voor het reinigen en eventueel opknappen van de laptop ben je volledig op jezelf aangewezen. Verder dien je waarschijnlijk een schone installatie van het besturingssysteem uit te voeren. Bedenk goed dat je geen recht hebt op garantie. Tweedehands particuliere laptops zijn weliswaar vaak goedkoop, maar je loopt hiermee wel meer risico op een miskoop.

© PXimport

Voorkom oplichting

Heb je eenmaal een geschikte laptop op het oog? Verdiep je dan eerst in de verkopende partij. Zoek de naam van de winkel of webshop op via Google en lees reviews van andere klanten. Je kunt hiervoor ook Facebook gebruiken.

Op Marktplaats zijn er helaas veel oplichters actief. Probeer daarom de betrouwbaarheid van de verkoper te achterhalen. Sinds enkele jaren kunnen Marktplaats-gebruikers elkaar beoordelen. Bekijk of andere mensen een positieve ervaring met de verkoper hadden. Oplichters hebben doorgaans geen reviews van klanten. Dat komt doordat ze telkens nieuwe profielen aanmaken. Wees daarom extra alert bij een verkoper zonder beoordelingen.

De politie houdt gegevens van oplichters bij in een database. Surf naar https://kwikr.nl/oplichters om een extra controle uit te voeren. Je typt in het tekstveld een rekeningnummer, e-mailadres, telefoonnummer of webadres, waarna je bevestigt met Zoek.

© PXimport

Laptop uitproberen

Het klinkt misschien als een open deur, maar let nauwlettend op de gebruikerssporen van de tweedehands laptop. Die geven namelijk een goede indicatie van hoe de vorige eigenaar de machine heeft gebruikt. Op foto’s zijn lang niet alle gebruikerssporen goed zichtbaar. Ga daarom bij voorkeur persoonlijk langs.

Naast de behuizing controleer je het toetsenbord, touchpad en scherm zorgvuldig op beschadigingen. Schakel het systeem in en ga er een halfuurtje mee aan de slag. Werken het besturingssysteem en verschillende apps soepel? Controleer in ieder geval het scherm op dode pixels en bekijk of alle toetsaanslagen in beeld verschijnen. 

Trek ook even de stekker van de adapter uit het stopcontact. Op die manier test je de accu. Zet het apparaat vervolgens uit en klap het laptopscherm dicht. Werken de scharnieren naar behoren? Je krijgt tijdens het bezoek ook meteen een goede indruk van de verkoper. Laat hierbij vooral je gevoel spreken.

Misschien is de afstand te groot voor een persoonlijk bezoekje. De betere webshops van refurbished laptops vermelden op de productpagina de huidige conditie van het product. Dat gebeurt bijvoorbeeld aan de hand van een aantal sterren.

© PXimport

Webshops met refurbished laptops

Er bestaan talloze webwinkels die refurbished laptops verkopen. Je hebt hierdoor nogal veel keuze. We zetten drie verkopers van betaalbare tweedehands laptops in de schijnwerpers.

Amazon

Zoek op www.amazon.nl maar eens op ‘refurbished laptop’ en er verschijnen een heleboel interessante opties. Er zijn namelijk nogal wat gespecialiseerde computerwinkels bij Amazon aangesloten. Zij gebruiken ’s werelds bekendste webshop om hun producten aan de man te brengen. Veel aangeboden laptops vallen onder de Amazon Renewed-regeling. Daarmee voldoet het product aan diverse criteria. Zo zijn er op een afstand van dertig centimeter geen gebruikerssporen zichtbaar. Verder beschikt de aanwezige accu ten opzichte van een nieuwe batterij nog over minimaal tachtig procent restcapaciteit.

2dehandslaptops

Deze computerwinkel uit Veenendaal verkoopt tweedehands laptops van Dell, HP, Lenovo en Panasonic. Zie aan de hand van een sterrensysteem in welke conditie de beoogde machine verkeert. Je voegt op de productpagina naar eigen wens extra opslagcapaciteit, werkgeheugen en garantie toe. Standaard biedt www.2dehandslaptops.nl één jaar garantie. Naast laptops verkoopt de winkel onder meer gebruikte pc’s, monitors en tablets.

Asbas Computers

Op www.asbascomputers.nl vind je tientallen refurbished laptops. Op het moment van schrijven lopen de prijzen van 249 euro tot en met 1100 euro. Kortom, er is voor elk wat wils. Je hebt keuze uit machines van verschillende bekende merken, zoals Dell, HP, Lenovo en MSI. Fijn is dat je bij elke laptop uit verschillende hardware-upgrades kunt kiezen. Voeg bijvoorbeeld extra werkgeheugen of meer ssd-opslag toe. Asbas Computers geeft standaard één jaar garantie. Tegen een meerprijs van 39,99 euro kies je desgewenst voor een garantietermijn van twee jaar. De winkel heeft een showroom in Utrecht.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000