13 tips om alles uit Spotify te halen

© PXimport

13 tips om alles uit Spotify te halen

Geplaatst: 27 oktober 2017 - 10:10

Aangepast: 7 januari 2023 - 14:42

Richard Veenstra

Als je een muziekliefhebber bent, is de kans groot dat je Spotify op je pc en smartphone hebt staan. De dienst is uitgegroeid tot de belangrijkste streaming-muziekdienst en voor een klein bedrag per maand heb je miljoenen liedjes op al je apparaten. Wij geven 13 tips om alles uit Spotify te halen.

Tip 01: Spotify Premium

Het Zweedse Spotify is uitgegroeid tot de belangrijkste speler op de streaming-muziekmarkt. Het gratis abonnement heet Free en hiermee kun je onbeperkt muziek luisteren met af en toe een reclame tussendoor. Je kunt echter geen muziek downloaden voor offline gebruik en de app speelt nummers van albums in willekeurige volgorde af. Voor een Premium-account betaal je 9,99 euro per maand. Deze beperkingen bestaan dan niet en je hebt toegang tot de database in een hogere geluidskwaliteit. Wil je nog meer flexibiliteit, dan kun je een Premium for Family-abonnement aanschaffen voor 14,99 per maand. Tot zes personen kunnen via individuele accounts naar verschillende muziek luisteren. Je kunt Spotify downloaden voor pc, Mac je mobiele apparaat, of gewoon via je browser beluisteren. In dit artikel gaan we ervan uit dat je een Premium-account hebt en nemen we de desktop-app als uitgangspunt, we maken af en toe even een uitstapje naar de mobiele versie omdat deze soms verschilt van de desktopversie.

Media has no description

© PXimport

Tip 02: Nummer in wachtrij

Zodra je een nummer afspeelt, verschijnt de titel en het artwork linksonder. Als het nummer is afgelopen, wordt het volgende nummer afgespeeld. Bij een album is het natuurlijk logisch dat dit het volgende nummer op het album is. Als je een single afspeelt, zal Spotify automatisch een liedje afspelen dat bij het huidige nummer past. Wil je dit uitschakelen, dan ga je naar Instellingen (of Voorkeuren) en zet je de schuif achter Vergelijkbare nummers afspelen wanneer jouw muziek is afgelopen uit. Als je een nummer wilt luisteren, maar het huidige nummer niet wilt afbreken, dan kun je het aan de wachtrij toevoegen. Klik achter een nummer op de drie stipjes en kies voor In wachtrij zetten. Wil je zien welke nummers je al hebt afgespeeld of welke nummers er al in de wachtrij staan, dan klik je onderin op het icoontje met de drie streepjes en het pijltje. Onder Wachtrij zie je de nummers die je zelf hebt toegevoegd aan je wachtrij, en daaronder de nummers die Spotify daarna gaat afspelen op basis van je afgespeelde nummers. Klik op een liedje en sleep het naar een andere positie om de volgorde te veranderen. Onder Geschiedenis zie je welke nummers je voor het laatst hebt afgespeeld.

Media has no description

© PXimport

Als je straks een nummer wilt luisteren, kun je het aan de wachtrij toevoegen

-

Tip 03: Songteksten

Spotify biedt voor nieuwere en populaire songs aan dat je de songteksten kunt meelezen en weetjes over de artiest krijgt voorgeschoteld. De optie heet Behind the Lyrics en werkt alleen in de mobiele apps van Spotify. Tijdens het afspelen van een song tik je op de titel om het artwork te openen. Als Behind the Lyrics voor de song is geactiveerd, wordt het automatisch getoond. Soms moet je nog even met je vinger van beneden naar boven vegen als de optie niet is te zien. Veeg je van boven naar beneden, dan zie je de albumcover weer. Check ook even of je Behind the Lyrics voor je apparaat aan hebt staan bij de menuoptie Instellingen / Afspelen.

Tip 04: Muziek ontdekken

Het leuke van Spotify is dat je gemakkelijk nieuwe muziek kunt ontdekken. Spotify gebruikt jouw afspeelgegevens om nieuwe muziek aan te raden. Klik op Bladeren en onder Overzicht zie je verschillende manieren om nieuwe muziek te vinden. Direct eronder zie je een selectie van afspeellijsten die voor jou zijn geselecteerd, de Release Radar bevat nieuwe nummers van artiesten waar je eerder muziek van hebt geluisterd. Scrol verder naar beneden en klik op Ontdekken. Nieuwe muziek is onderverdeeld in een paar koppen. De eerste kop is wellicht de interessantste als je nieuwe artiesten wilt ontdekken: onder Aanbevolen voor jou vind je muziek van bands en artiesten waar je nog niet of weinig naar hebt geluisterd, maar die volgens Spotify wel overeenkomen met jouw smaak.

Media has no description

© PXimport

Tip 05: Je Daily Mix

Onder Nieuwe releases voor jou vind je de nieuwste muziek van artiesten die je al kent. Daaronder worden nog suggesties gegeven op basis van specifieke artiesten die je de laatste tijd hebt geluisterd. Heb je veel Beyoncé en Coldplay geluisterd de afgelopen week, dan zie je hier Omdat je veel naar Beyoncé hebt geluisterd en Vergelijkbaar met Coldplay. Je vindt links onder Jouw muziek / Je Daily Mix elke dag een verse afspeellijst die voor jou interessant is. Je kunt ook naar een artiestenpagina gaan en rechts onder Vergelijkbare artiesten interessante opties vinden. Klik je op Informatie, dan zie je onder Ontdekt op in welke openbare afspeellijsten deze artiest voorkomt, een handige manier om nieuwe afspeellijsten te ontdekken.

Media has no description

© PXimport

Tip 06: Muziek opslaan

Hoor je een leuk album of een goeie single, dan klik je op de grote ronde knop Opslaan. Je ziet dat er voor de nummers een vinkje komt te staan en dat er nu Opgeslagen naast het artwork staat. De muziek is nu ook terug te vinden als je aan de linkerkant onder Jouw muziek op Nummers, Albums of Artiesten klikt. Klik je op Albums, dan vind je het opgeslagen album terug onder de naam van het album. Klik je op Artiesten, dan zoek je naar de naam van de artiest. Je verwijdert een album of nummer uit je collectie door op de drie stipjes te klikken en voor Verwijderen uit jouw muziek te kiezen. De drie stipjes vind je naast de albumcover of als je met je muis over een liedje in een album of afspeellijst beweegt. Een andere manier om muziek aan je collectie toe te voegen, is door linksonder op het plusje naast de titel van het nummer te klikken. Dit is vooral handig als je een afspeellijst met verschillende muziek afspeelt en snel even één bepaald liedje wilt opslaan. Opslaan betekent alleen dat er een referentie naar de muziek in jouw account wordt opgeslagen, zodat je het op al je apparaten kunt terugvinden. De muziek wordt niet daadwerkelijk op je apparaat opgeslagen.

Media has no description

© PXimport

Bij het opslaan van nummers, worden deze niet naar je apparaat gedownload

-

Tip 07: Afspeellijsten

Afspeellijsten zijn een belangrijk onderdeel van Spotify. Een afspeellijst kun je zien als een compilatiealbum: je voegt muziek toe aan een lijst die je vervolgens in één stuk kunt afspelen. Zo kun je bijvoorbeeld leuke muziek selecteren voor je verjaardagsfeest en deze afspeellijst tijdens het feest afspelen. Een afspeellijst kan ook samengesteld zijn door iemand anders: door een andere Spotify-gebruiker of door de redactie van Spotify zelf. Er zijn openbare lijsten en privé-afspeellijsten. Als je een afspeellijst voor jezelf aanmaakt, is deze standaard privé. Om muziek aan een afspeellijst toe te voegen, klik je op de drie stipjes achter een nummer of album en kies je voor Aan afspeellijst toevoegen. Als je al eens afspeellijsten hebt aangemaakt, klik je op de naam om de muziek eraan toe te voegen. Is het je eerste lijst, dan kies je voor Nieuwe afspeellijst. De aangemaakte lijst vind je links terug onder Afspeellijsten. Om de naam van de lijst te veranderen, klik je met de rechtermuisknop op de naam en kies je voor Gegevens bewerken. Geef een naam op en vul eventueel wat informatie in onder Beschrijving. Sluit af door op Opslaan te klikken.

Media has no description

© PXimport

Tip 08: Openbare lijsten

Wil je je afspeellijst openbaar maken, dan klik je weer met je rechtermuisknop op de naam en kies je voor Openbaar maken. Een leuke functie is Vergelijkbare afspeellijst maken. Spotify kiest nu vergelijkbare muziek op basis van de muziek in jouw afspeellijst, handig voor als de muziek op is voordat het feest afgelopen is. Onderaan klik je op Toevoegen voor een nummer om het aan de lijst toe te voegen. Verwijder een afspeellijst door op Delete te klikken en als je samen met anderen een afspeellijst wilt bewerken, kies je voor Gezamenlijke afspeellijst. Je kunt de afspeellijst nu delen door op de drie stipjes te klikken en voor Delen te kiezen. Kies één van de opties of klik op URI om een koppeling te verkrijgen die iemand anders in het zoekvenster van Spotify kan invoeren. Afspeellijsten kun je overigens goed organiseren door mappen aan te maken. Klik weer op een afspeellijst en kies voor Map aanmaken. Geef de map een naam en sleep afspeellijsten er naartoe. Openbare afspeellijsten worden elke paar dagen ververst en daarom is het handig om je te abonneren op een leuke lijst. Open de afspeellijst en klik op Volgen, de lijst wordt nu links onder Afspeellijsten toegevoegd.

Media has no description

© PXimport

Tip 09: Offline luisteren

Om muziek offline te kunnen beluisteren, moet je over een Premium-abonnement beschikken. Je kunt maximaal 3.333 nummers offline opslaan en dit kan op maximaal drie apparaten. Denk overigens niet dat je de muziek vervolgens als kant en klare mp3-bestanden in je Windows Verkenner terug kunt vinden. De muziek wordt in gecodeerde delen opgeslagen en kan dus niet gekopieerd worden. In de app van Spotify kun je op Bibliotheek tikken en een opgeslagen album of nummer kiezen. Je ziet nu een schuif Downloaden. Als je deze aanzet, wordt de muziek gedownload en vind je de liedjes terug onder Bibliotheek / Downloads. In de desktopversie van Spotify kun je gek genoeg alleen afspeellijsten opslaan voor offline gebruik. Je moet een album dus eerst toevoegen aan een afspeellijst. Klik op de afspeellijst en zet de schuif achter Downloaden aan.

Media has no description

© PXimport

Tip 10: Geluidsinstellingen

Voordat je massaal nummers gaat downloaden, is het verstandig om even te bepalen in welke geluidskwaliteit dit gebeurt. Klik op het pijltje rechts naast je accountnaam en kies voor Instellingen. In de desktopversie heb je maar één instelling. Onder Geluidskwaliteit zet je de schuif achter Streaming in hoge kwaliteit (alleen Premium) aan. Op je mobiel tik je op Bibliotheek en vervolgens op het tandwiel. Kies voor Geluidskwaliteit en je vindt hier aparte instellingen voor streaming en downloaden. Als je genoeg gigabytes vrij hebt op je smartphone kies je onder Downloaden het liefst voor Extreem. Dit betekent dat de muziek in ongeveer 320 kbit/s wordt opgeslagen. Een liedje van drie minuten neemt met deze instelling ongeveer 7 MB in beslag. In de laagste instelling (Normaal) neemt het met 96 kbit/s slechts 2 MB in beslag, maar deze kwaliteit is voor de meeste muziekliefhebbers echt te laag. Als je de schuif achter Downloaden via mobiel aan hebt staan, dan krijg je een melding dat dit veel data kan verbruiken. Heb je een beperkte databundel, schakel deze mobiele download-optie dan liever niet in, maar download alleen via wifi. Downloads op je mobiel worden alleen gedaan als je het programma open hebt. Als je apparaat langer dan twee minuten inactief is, dan worden de downloads gepauzeerd.

Een liedje van drie minuten neemt met deze hoogste instelling ongeveer 7 megabyte in beslag

-

Tip 11: Radio luisteren

Spotify heeft een radio-functie waarmee je dezelfde soort muziek kunt luisteren op basis van een aantal nummers die je leuk vindt. Klik linksboven op Radio en vervolgens op Creëer een nieuw station. Voer een artiestennaam, de naam van een liedje of album, of de naam van een afspeellijst in, en klik erop. Een lijst met nummers wordt getoond en je start het radiostation door op Afspelen te klikken. Vind je een bepaald nummer uit de lijst mooi, dan kun je op de drie stipjes klikken en voor Ga naar nummerradio kiezen. Nu verandert je radiostation in een station waar liedjes voorkomen die gerelateerd zijn aan dit specifieke nummer.

Media has no description

© PXimport

Tip 12: Andere apparaten

Je wilt uiteindelijk muziek niet alleen op je pc kunnen afspelen, maar ook via bluetooth-speakers of een Google Chromecast of Apple AirPlay-apparaat. Je hebt hiervoor meerdere opties beschikbaar. Je vindt alle beschikbare opties door onderin op de knop naast het volume te klikken. Allereerst is er Spotify Connect, dit maakt het mogelijk om muziek op een ander apparaat af te spelen dan het apparaat waar je je bevindt. Stel, je pc is aangesloten op een paar goede luidsprekers, maar je wilt vanaf de andere kant van de kamer een nummer doorspoelen. Zorg dat je mobiel en je pc op hetzelfde netwerk zijn aangemeld en dat Spotify is geopend. Op je smartphone vind je de optie Apparaten beschikbaar onder de titel van het huidige nummer. Tik op de naam van je pc, en alles wat je nu in de app doet, wordt op de pc afgespeeld. Een andere optie is om bluetooth of AirPlay te gebruiken. Vanaf je pc of mobiel kies je voor Meer apparaten en selecteer je de naam van de bluetooth-luidspreker of je AirPlay-apparaat. Als er een Chromecast op je netwerk is aangesloten, vind je deze hier ook terug.

Je kunt muziek ook afspelen op bluetooth-speakers, Google Chromecast of een AirPlay-apparaat

-

Tip 13: Nog meer?

We hebben de belangrijkste functies van Spotify besproken, maar er zijn nog meer handige trucs voor de streamingdienst. Zo heeft Spotify een sociaal aspect waar je gebruikers kunt volgen en kunt zien naar welke muziek je vrienden het laatst hebben geluisterd. Klik op het account-icoontje bovenin om vrienden te zoeken en toe te voegen. Het is ook mogelijk om te kijken welke liedjes het populairst zijn op het moment. Ga naar Bladeren en klik op Hitlijsten. Je kunt zelfs per land zien welke nummers populair zijn door voor Top 50 per land te kiezen. De Viral 50 geeft weer welke nummers het meest zijn gedeeld op sociale media. Wil je meer hitlijsten van de afgelopen maanden inzien, neem dan een kijkje op www.spotifycharts.com.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000