Mini-pc kopen? Zeven kleine pc's voor elke prijs

© PXimport

Mini-pc kopen? Zeven kleine pc's voor elke prijs

Geplaatst: 10 augustus 2022 - 07:05

Aangepast: 14 december 2022 - 09:44

Redactie ID.nl

Bij een (thuis)werkplek met weinig ruimte komt een mini-pc goed van pas. Anders dan een laptop sluit je hierop een eigen monitor, toetsenbord en muis aan. Sommige modellen kun je met behulp van een VESA-adapter zelfs achter op een scherm of televisie kwijt. Mini-pc kopen? In dit artikel bespreken we zeven modellen in uiteenlopende prijsklassen.

In vrijwel alle mini-pc’s bevinden zich componenten die oorspronkelijk zijn ontworpen voor de laptopindustrie. Denk aan mobiele processors, SO-DIMM-geheugenmodules en M.2-ssd’s. Deze onderdelen nemen weinig ruimte in beslag en hebben een laag energieverbruik. Daarnaast werken deze componenten veelal prima in combinatie met een passieve koeling. Kortom, het zijn ideale eigenschappen voor de kleine behuizingen van mini-pc’s.

Vergeleken met traditionele desktop-pc’s bieden mini-pc’s minder uitbreidingsmogelijkheden. Logisch, want de ruimte is tenslotte beperkter. Soms kun je er wel een extra geheugenmodule, M.2-ssd of 2,5inch-schijf in kwijt. De processor is doorgaans op het moederbord gesoldeerd en kun je dus niet upgraden. Let verder op hoeveel monitors je op de machine kunt aansluiten.

Voor basistaken als internetten, e-mailen en het bewerken van documenten voldoen de goedkoopste modellen prima. Met duurdere systemen kun je complexere zaken uitvoeren, zoals foto- en videobewerking. Voor 3D-gaming schieten de minisystemen over het algemeen tekort.

Vergelijk bij Kieskeurig.nl de laagste prijzen voor de beste pc's of bekijk alle mini-pc's die bij Bol.com te koop zijn. 

Medion Akoya S23002 (€ 329,-)

Deze mini-pc is momenteel alleen in de eigen webshop van Medion te koop. Ondanks de beperkte verkrijgbaarheid willen we je deze Akoya S23002 niet onthouden. Met een aanschafprijs van 329 euro is dit product namelijk erg goedkoop. Het is een interessant model voor wie niet zo veel systeemeisen aan de mini-pc stelt.

Je kunt de behuizing van 5,4 × 21,1 × 19,8 centimeter met de bijgesloten VESA-montagebeugel eventueel achter op een monitor monteren en verder levert de fabrikant ook nog een bekabelde muis mee. De Intel Celeron J4105-processor is de verantwoordelijke op het rekengebied. Vier rekenkernen zijn afgeregeld op een nominale kloksnelheid van 1,5 GHz. Overigens kan deze cpu volgens Intel uit de voeten met een maximale klokfrequentie van 2,5 GHz. Verder bevat de behuizing 4 GB RAM en 128 GB ssd-opslag. Uitbreidingsmogelijkheden zijn er niet, want alle sloten zijn bezet.

De Akoya S23002 stuurt maximaal twee monitors aan. Een minpunt is dat de machine naast HDMI de verouderde videopoort VGA ondersteunt. De voorzijde telt twee usb-poorten, terwijl de achterzijde nog eens vier usb-aansluitingen bevat. Voor internet kun je gebruikmaken van ethernet of de geïntegreerde wifi-adapter. 

Tot slot ondersteunt de machine ook bluetooth 4.1, zodat je bijvoorbeeld een draadloos toetsenbord kunt koppelen. Van deze pc bestaat ook een versie met 512 GB opslagruimte, 8 GB RAM en beschikt over een rappere processor.

Zotac ZBOX CI625 nano (Ca. € 500,-)

Met een inhoud van 1,8 liter is de onlangs verschenen ZBOX CI625 nano een compacte pc. De behuizing meet 20,4 × 6,8 × 12,9 centimeter, waardoor je dit apparaatje gemakkelijk uit het zicht kunt plaatsen. Gebruik hiervoor desgewenst de meegeleverde VESA-adapter. De machine gebruikt passieve koeling om warmte af te voeren. Hierdoor produceert de mini-pc nauwelijks geluid. Overigens biedt de systeemkast geen ruimte voor een voeding. Dit onderdeel bevindt zich namelijk in het adaptersnoer.

Hoewel het een barebone betreft, is er wel al een Intel Core i3-processor gemonteerd. De twee rekenkernen van de i3-1115G4 halen in turbomodus een kloksnelheid van 4,1 GHz. Verder is er ruimte voor twee DDR4-geheugenmodules (SO-DIMM) met een maximale capaciteit van 64 GB. Voor dataopslag staan een SATA-aansluiting voor een 2,5inch-schijf en een M.2-slot paraat. Daarnaast bevat de voorzijde een geheugenkaartlezer. Gebruikers kunnen zelf een besturingssysteem installeren. Volgens de computerfabrikant is de ZBOX CI625 nano compatibel met Windows 11.

Aan de achterzijde telt de behuizing twee videopoorten, namelijk HDMI 2.0 en DisplayPort 1.4. De maximale resolutie bedraagt 4K bij een vernieuwingsfrequentie van 60 hertz. Voor netwerkdoeleinden kunnen gebruikers een beroep doen op de dubbele gigabitpoort of wifi 5-adapter. Voor laatstgenoemde optie levert de fabrikant een wifi-antenne mee. Tot slot ondersteunt deze barebone bluetooth 5 en thunderbolt 4.

 

© PXimport

ASUS PN41-BC031ZV (Ca. € 330,-)

Onder de PN41-paraplu ontwikkelt ASUS verschillende betaalbare mini-pc’s, waaronder de breed verkrijgbare PN41-BC031ZV. Wie goed zoekt, schaft dit product voor minder dan driehonderd euro aan. Het vierkante doosje van geborsteld aluminium is 11,5 × 11,5 centimeter groot. Dankzij een hoogte van 4,9 centimeter past de behuizing prima in een audiomeubel. Handig voor het geval je een hometheater-pc (HTPC) wilt optuigen. De totale inhoud bedraagt slechts 0,62 liter. Logischerwijs is er geen ruimte voor een ventilator. Toch produceert het apparaatje vanwege de passieve koeling geen geluid.

Ondanks het compacte formaat en de relatief lage aanschafprijs heeft de PN41-BC031ZV interessante eigenschappen. Sluit via HDMI, usb-c en/of DisplayPort hoogstens drie schermen aan en start Windows 10 Pro op. Dit besturingssysteem is op een ssd van 128 GB voorgeïnstalleerd. De maximale resolutie voor de video-uitvoer bedraagt 4096 × 2160 pixels bij een vernieuwingsfrequentie van 60 hertz. Je kunt door middel van de vijf usb-poorten diverse randapparatuur koppelen. Verder kan de machine overweg met ethernet en wifi 5.

De aanwezige Intel Celeron N4500-processor is geen hoogvlieger, waardoor deze mini-pc zich vooral leent voor eenvoudige computertaken. Twee rekenkernen zijn ingesteld op een nominale kloksnelheid van 1,1 GHz. Volgens Intel is de cpu geschikt voor een maximale klokfrequentie van 2,8 GHz. Verder bevat de behuizing een SO-DIMM-geheugenmodule van 4 GB RAM.

 

© PXimport

Apple Mac mini (2020, M1) (€ 799,10)

Apple vraagt voor zijn goedkoopste Mac mini bijna achthonderd euro, maar deze computer is bij meerdere (web)winkels tegen een lagere prijs te vinden. Als je goed zoekt, betaal je voor dit product zo’n 730 euro. De behuizing is niet zo compact vergeleken met sommige andere mini-pc’s in dit overzicht. De platte systeemkast meet namelijk 19,7 × 19,7 × 3,6 centimeter en heeft daarmee een inhoud van 1,4 liter.

Voor de rekenprestaties is er een eigen chipset van Apple geïntegreerd. De zogeheten Apple M1-processor bevat acht rekenkernen. Daarnaast heeft het systeem 8 GB RAM en 256 GB ssd-opslag. Tegen een meerprijs is deze uitvoering van de Mac mini trouwens ook met meer werkgeheugen en opslagruimte verkrijgbaar. Sla je veel apps en eigen data op, dan kun je een exemplaar met een ssd van 512 GB of 1 TB overwegen. Daarnaast bestaan er ook modellen met een Intel-processor.

Gebruikers verbinden via HDMI en thunderbolt maximaal twee schermen. Voor het aansluiten van randaccessoires bevat de stevige behuizing vier usb-poorten en twee thunderbolt-aansluitingen. Prik voor internettoegang een netwerkkabel in de ethernetpoort of meldt het systeem aan op het draadloze netwerk. Dankzij ondersteuning voor wifi 6 communiceert de Mac mini met de snelste draadloze netwerken. Tot slot is er ook een bluetooth5-adapter geïntegreerd.

Acer Chromebox CXi4 i7429 (Ca. € 880,-)

Laptops met Chrome OS zijn natuurlijk alom bekend, maar er bestaan ook desktop-pc’s met Googles besturingssysteem. De Chromebox CXi4 i7429 uit de stal van Acer is slechts 4 × 14,85 × 15 centimeter groot, waardoor je hem eenvoudig achter op een monitor kunt bevestigen. De rekenprestaties zijn prima. Vier rekenkernen van de Intel Core i7-10610U-processor zijn afgeregeld op een klokfrequentie van 1,8 GHz. Blijkt dat voor zware Android-apps onvoldoende, dan haalt de cpu in turbomodus een kloksnelheid van maximaal 4,9 GHz. Verder is er ook nog 16 GB DDR4-geheugen aanwezig.

Het besturingssysteem start vanaf een NVMe-ssd op. Die is 256 GB groot. Vind je de opslagcapaciteit te krap, dan kun je aan de voorzijde een microSD-kaart kwijt. Daarnaast biedt de voorkant toegang tot twee usb3.2-poorten. De achterzijde bevat nog eens vier usb-aansluitingen, waarvan één usb-c. Sluit via twee HDMI2.0-poorten evenzoveel schermen aan. Bovendien verbind je met usb-c-aansluiting eventueel nog een derde monitor. Voor internettoegang heeft dit systeem ethernet en een wifi 6-adapter. Via bluetooth 5.1 kun je desgewenst een koptelefoon, headset of toetsenbord koppelen.

De i7429 is een prijzige uitvoering van de Chromebox CXi4. Acer produceert deze mini-pc ook in goedkopere varianten. Voer je in Chrome OS vooral lichte pc-taken uit, dan kun je bijvoorbeeld een betaalbaarder exemplaar met een Intel Core i3- of Celeron-processor overwegen. Voor de goedkoopste uitvoering van de Chromebox CXi4 betaal je bij bepaalde (web)winkels minder dan driehonderd euro.

MSI Cubi N JSL-043EU (Ca. € 279,-)

De MSI Cubi N JSL-lijn bevat meerdere betaalbare mini-pc’s. De onlangs uitgekomen JSL-043EU is hiervan een goed voorbeeld. Dit product is bij diverse bekende (web)winkels voor minder dan driehonderd euro te koop. Alle techniek bevindt zich in een zwarte behuizing van 11,6 × 5,05 × 11,2 centimeter. De Taiwanese producent levert een VESA-montagebeugel mee, zodat je de mini-pc eventueel aan de achterzijde van een monitor of televisie kunt vastmaken.

Onder de motorkap huist een Intel Celeron N4500-processor met een nominale kloksnelheid van 1,1 GHz. Volgens Intel verdragen de twee rekenkernen een klokfrequentie van maximaal 2,8 GHz. Er is een module met 4 GB DDR4-geheugen geïntegreerd. Aan de hand van twee geheugensloten kunnen gebruikers op eigen initiatief naar maximaal 16 GB RAM upgraden. Windows 11 Pro bevindt zich op een M.2-ssd van 128 GB.

Ondanks het kleine formaat zijn de belangrijkste aansluitingen voorhanden, al missen we wel usb-c en een geheugenkaartlezer. De voor- en achterzijde tellen elk twee usb3.2-aansluitingen. Voor de doorvoer van video kun je de HDMI1.4-poort gebruiken. Het is weliswaar mogelijk om een tweede scherm aan te sluiten, al gaat dat wel via de inmiddels verouderde VGA-uitgang. Tot slot ondersteunt de MSI Cubi N JSL-043EU ethernet, wifi en bluetooth.

Designcomputer

Bleujour Kubb (Vanaf € 645,-)

Bleujour ontwikkelt modieuze mini-pc’s. Zo is de Kubb in zo’n beetje alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar. Nuttig voor het geval het systeem op een prominente plek wordt neergezet, bijvoorbeeld in de woonkamer of presentatieruimte. 

Zoals de productnaam al doet vermoeden, gaat het om een vierkant doosje van 12 × 12 × 12 centimeter. Bij de goedkoopste uitvoering voorziet het Franse merk de machine niet van een besturingssysteem. Geïnteresseerden kunnen tijdens het bestelproces optioneel voor Windows 10 of Windows 11 (Pro) kiezen.

Handig is dat je de inhoud van de Kubb naar eigen wens kunt samenstellen. Zo heb je keus uit een Intel Core i3-, i5- óf i7-processor van de elfde generatie. Houd wel rekening met een forse meerprijs wanneer je voor een snellere processor kiest. Zo vraagt Bleujour voor de i7-1185G7 maar liefst 550 euro extra. Daarnaast kun je kiezen tussen 8, 16, 32 of zelfs 64 GB DDR4-geheugen. 

Voor de huisvesting van het besturingssysteem en apps bevat de mini-pc een NVMe-ssd van 500 GB, 1 TB of 2 TB. Eventueel kun je er een tweede 2,5inch-opslagdrager van maximaal 2 TB aan toevoegen. De duurste uitvoering van de Kubb kost ruim tweeduizend euro. Vanwege het hoge rekenpotentieel heeft het systeem een ventilator. Overigens is er onder de naam Kubb Fanless ook een versie met passieve koeling verkrijgbaar.

De aansluitpoorten zijn bij ieder exemplaar identiek. Verbind via acht usb-poorten allerlei randapparatuur. Daarvan zijn er twee voorzien van een usb-c-ingang met ondersteuning voor thunderbolt 4. De opvallende behuizing telt verder twee HDMI2.0b-aansluitingen, ethernet, wifi 6 en bluetooth 5. De fabrikant geeft drie jaar garantie.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten