Sony’s nieuwe WH-1000XM5 koptelefoon vaart andere koers

© PXimport

Sony’s nieuwe WH-1000XM5 koptelefoon vaart andere koers

Audio

Geplaatst: 12 mei 2022 - 15:00

Aangepast: 25 november 2022 - 11:37

Joris Peterse

Sony heeft zojuist een nieuwe uitvoering van hun beste koptelefoon uitgebracht. De serie staat (naast serienummers waar geen touw aan vast te knopen valt) bekend om de goede geluidskwaliteit en features. Deze nieuwe Sony WH-1000XM5 koptelefoon is echter op meerdere manieren anders dan de voorgangers uit de serie.

Hoewel er weinig logica in de serienaam van Sony’s koptelefoons lijkt te vinden, zit er wel een lijn in. De Sony WH-1000XM5 volgt de Sony WH-1000XM4 op, die op zijn beurt weer de XM3 opvolgde, enzovoort. Sony heeft met deze koptelefoons een geweldige naam opgebouwd. De Sony WH-1000XM4, die in 2020 verscheen, kwam onlangs nog als beste uit onze test dankzij goede geluidskwaliteit en ruisonderdrukking. Hiermee liet Sony onder meer Apple en Bose achter zich.

Ook de Sony WH-1000XM3 uit 2018 scoorde goed. Sterker nog, deze leek zoveel op de XM4 dat de koptelefoon ook nu nog een heel slimme koop is, door zijn wat lagere prijs. Qua uiterlijk waren deze koptelefoons nauwelijks van elkaar te onderscheiden.

© PXimport

Sony WH-1000XM5

Deze vijfde generatie is een behoorlijke trendbreuk ten opzichte van de andere koptelefoons uit de XM-serie. Het lijkt erop dat Sony zich heeft laten inspireren door Apple’s AirPods Max en de Bose Noise Cancelling Headphones 700. De oorschelpen zitten met een steeltje aan de dunnere hoofdband. Overigens heeft Sony gekozen voor kunststof met een matte afwerking, geen metaal zoals Apple deed.

Waar de Sony WH-1000XM3 en XM4 nog nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn, is dat dus niet het geval met de Sony WH-1000XM5.

Andere eigenschappen is dat deze nieuwe uitvoering flexibeler is, dankzij de dunnere hoofdband en opvallend laag in gewicht. De koptelefoon is niet inklapbaar, waardoor hij in zijn opbergtasje minder compact is dan zijn voorganger.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Features

Ook op andere manieren valt de nieuwe Sony koptelefoon op. Zo heeft Sony naar eigen zeggen een speciale compactere driver ontwikkeld van 30mm in plaats van 40mm. Ook zijn er twee keer zo veel microfoons aanwezig: acht in totaal. Deze moeten er samen met een speciale chipset voor zorgen dat de ruisonderdrukking en ambient modus beter werken. Bijvoorbeeld om het geluid van wind beter weg te filteren.

Ook zijn er meer microfoons voor spraak: dat kan via een telefoongesprek, online videovergadering of spraakassistent zijn.

Dat lijkt wel ten koste te gaan van de batterijduur, die op papier korter is: 30 uur met ruisonderdrukking.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Sony Headphones

Via de Sony Headphones-app kun je de koptelefoon verder configureren. Sony claimt adaptive sound control te hebben verbeterd, een functie die je geluidsprofiel aanpast naar je omgeving. Hierbij kun je ook locaties registreren, zodat je geluidsprofiel wordt opgeslagen voor specifieke plekken.

Sony verkoopt de headset  met een adviesprijs van 420 euro. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000