Sony WF-1000XM4 - gecertificeerde behuizing en verbeterde geluidsonderdrukking
Sony pakte met de onlangs uitgekomen WF-1000XM4 diverse pijnpunten van de succesvolle WF-1000XM3 aan. Het ietwat logge ovaalvormige design ging op de schop, terwijl het Japanse concern de luistertijd verder opschroefde. Sony claimt bovendien dat deze volledig draadloze in-ears beter omgevingsgeluiden dempen. Hoog tijd voor een uitgebreide review. Maakt de prijzige Sony WF-1000XM4 de hoge verwachtingen waar?
In tegenstelling tot zijn voorganger oogt het ronde ontwerp van de WF-1000XM4 iets compacter. Dat vertaalt zich in een lager gewicht van 7,3 gram per oordopje. Ondanks de kleinere behuizing zijn er als vanouds audiodrivers van zes millimeter in de luisterapparaatjes verwerkt. Een pluspunt is dat de behuizing voldoet aan de IPx4-norm, zodat de in-ears bestand zijn tegen spetters en zweet. Dat maakt het product nu ook interessant voor sporters. In de bescheiden productdoos levert Sony een kleine oplaadcase, usb-c-oplaadkabel en drie maten schuimoordoppen mee.
Draagcomfort
Zonder een hoog draagcomfort zijn de talrijke functies van deze nieuwe in-ears natuurlijk niets waard. In eerste instantie zitten de muzikale oordopjes als gegoten, want de verwisselbare schuimoordoppen sluiten goed aan. Tijdens lange luistersessies ervaarde de reviewer in kwestie helaas wel wat irritatie aan de randen van de gehooropening. Het gebruik van een andere maat schuimoordoppen bracht helaas geen verbetering. Al met al voelt de behuizing van de WF-1000XM4 toch wat hard aan. Na een korte draaibeweging zitten de oordopjes stevig in het oor, zodat ze ook tijdens lichamelijke activiteiten goed blijven zitten.
Het koppelen van bluetooth-apparaten gaat erg soepel. Tik vijf seconden op beide oordopjes om ze met een mobiel toestel te verbinden. Zodra je de oordopjes de volgende keer uit de oplaadcase haalt, verbinden ze zichzelf automatisch met je smartphone. De luistertijd op een enkele acculading bedraagt zo’n acht uur. Kortom, een verbetering van twee uur ten opzichte van de vorige generatie. De oplaadcase is ook nog eens goed voor een capaciteit van 24 uur, zodat je de accu’s van beide bluetooth-oortjes altijd en overal kunt opladen. Na vijf minuten opladen kun je weer een uur luisteren. Haal je na afloop van een luistersessie de in-ears uit je oren, dan stopt de muziekweergave automatisch.
©PXimport
Actieve geluidsonderdrukking
Het is tijdens de eerste luistersessie even zoeken naar de bediening. Druk eenmaal op de rechter in-ear om de muziek te pauzeren of te hervatten. Tik je twee- of driemaal, dan ga je respectievelijk naar het volgende of vorige liedje. Daarnaast kun je ook rechtstreeks een inkomende telefoonoproep aannemen. Vreemd genoeg bieden de in-ears standaard geen volumeregeling, waardoor je hiervoor het bronapparaat nodig hebt. Met de linker in-ear schakelen luisteraars actieve geluidsonderdrukking in. De bluetooth-oortjes gebruiken de nieuwe V1-chip om een antigeluid te berekenen. Met succes, want voor in-ears-begrippen blijven omgevingsgeluiden grotendeels achterwege. Een voorwaarde is wel dat je de oordopjes relatief diep in de gehooropening stopt, want anders bereiken storende omgevingsgeluiden alsnog je oren. Helaas geeft de verhoogde druk weer een hogere kans op oorirritaties.
Sony Headphones-app
Hoofdtelefoons en in-ears van Sony uit het hogere prijssegment zijn compatibel met de Headphones-app. Die bevat uitgebreide mogelijkheden. Zo koppelt de app de mate van actieve geluidsonderdrukking desgewenst automatisch aan lichamelijke activiteiten, zoals stilstaan, wandelen, hardlopen en vervoer. Haal daarnaast nieuwe firmware-updates op en check de resterende batterijcapaciteit van de in-ears en oplaadcase. Verder biedt de functie 360 Reality Audio daadwerkelijk een ruimtelijker geluid. Een nadeel is dat populaire muziekdiensten als Spotify en Apple Music deze functie niet ondersteunen. Abonnees van Deezer HiFi en Tidal HiFi kunnen er wel mee uit de voeten. Tot slot koppel je in de app eventueel een andere functie aan de aanraaksensor. In plaats van afspeelbediening gebruik je de rechter sensor bijvoorbeeld alsnog voor volumeregeling.
©PXimport
Audiokwaliteit
Het geluid van de Sony WF-1000XM4 ligt prettig in het gehoor, waarbij met name het hoog en midden nadrukkelijk naar voren komen. Bastonen blijven in de geluidsweergave wat achter. Overigens biedt de Headphones-app diverse voorgekauwde equalizerinstellingen om de audioweergave aan te passen, al is er geen instelling die resulteert in een goede audiobalans met voldoende laag. Vanwege het gebruik van piepkleine audiodrivers hebben de meeste in-ears trouwens last van dit euvel.
De WF-1000XM4 ondersteunt nog altijd geen bluetooth aptX, want Sony geeft de voorkeur aan de eigen ldac-codec om audiostreams in een betere kwaliteit weer te geven. Volgens de fabrikant verwerkt deze codec driemaal zoveel audiogegevens als reguliere bluetooth-verbindingen. In de praktijk hebben luisteraars daar alleen iets aan wanneer het bronapparaat eveneens ldac ondersteunt.
©PXimport
Conclusie
De verbeterde actieve geluidsonderdrukking, spatwaterbestendige behuizing en verlengde accuduur zijn de voornaamste speerpunten van de nieuwe Sony WF-1000XM4. Geïnteresseerden betalen daar met een adviesprijs van 280 euro wel grof geld voor. Een kritische kanttekening is om die reden wel op zijn plaats. De pasvorm sluit in eerste instantie weliswaar goed aan, maar bij sommige luisteraars leiden de harde oordopjes op den duur vermoedelijk tot oorirritaties. Lastig is bovendien dat de behuizing standaard geen volumeregeling bevat. Alleen wanneer je bereid bent om de standaardfunctie afspeelbediening óf actieve geluidsonderdrukking op te geven, kun je alsnog volumeregeling aan één van de aanraaksensors toewijzen. Tot slot valt de basweergave tegen. De vraag is dan ook of de hoge adviesprijs voor deze oordopjes wel gerechtvaardigd is. Voor minder geld schaf je tenslotte een kwalitatieve over-ear-hoofdtelefoon zonder de genoemde nadelen aan.
**Connectiviteit** Bluetooth 5.2 (sbc, aac, ldac) **Audiodriver** 6 millimeter neodymium-magneten **Frequentiebereik**20 Hz – 20.000 Hz **Luistertijd** 8 uur (12 uur zonder actieve geluidsonderdrukking) **Waterbestendig** IPx4 **Gewicht** 7,3 gram per in-ear **Gewicht oplaadcase** 41 gram **Kleurstellingen** Zwart of zilver **Website** [www.sony.nl]( https://www.sony.nl/electronics/volledig-draadloze-oordopjes/wf-1000xm4 /)
- Spatwaterbestendige behuizing
- Blijven stevig zitten
- Uitstekende actieve geluidsonderdrukking
- Uitgebreide app
- Oorirritatie bij lange luistersessies
- Standaard geen volumeregeling
- Bescheiden basweergave
- Prijzig